Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   110 / 114
(#) Phile80 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Az a probléma, hogy hiába soknak tűnik ez az összeg, de ez egy olcsó kínai gép, sokat ne várj tőle. Egy európai gyártású hasonló teljesítményű és tudású gép kb. 750 ezerbe kerül és ez csak a középkategória, de az biztosan jó áramértéket fog kiírni.
(#) mpisti válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 2, 2021 / 1
 
"megdöbbentem,hogy mig DP funkciónál hiteles az A kijelzés. " Hiteles?Miből gondolod? A referencia műszered hitelesített? Mivel foglalkozom hegesztőgépek pontossági vizsgálatával, tudom milyen eszközökkel lehet elvégezni validálást. Lakatfogós mérés eleve tartalmaz 10-15% hibát. Még komoly európai gyártóknál sem ritka hogy akár 20% eltérés is előfordul a mutatott és a valós érték között. Szerencsés esetben ezt a gépben lehet korrigálni. Az olcsó gépeknél a kijelzésnek semmi köze a valós áramhoz, ugyanis a leggyakrabban a potiról (!)érkezik a jel a műszerbe, nem pedig az árammérő áramkörből. Egy korrekt mérés kialakítása egy inverterben nem olcsó mutatvány, a user pedig úgyis örül amikor a gépen azt látja hogy pl. 180A, ami valójában csak 80-90A. Impulzus módban pedig főként nincs hiteles árammérés, mert az hagyományos módon nem mérhető. Oda hiteles szkóp és hiteles sönt kell,vagy gyári validátor. ugyanis az impulzus üzem eleve minimum két féle nagyságú áramot feltételez,aminek még az átlagát sem tudod hagyaományos módon megmérni.
(#) Attila5959 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Nagyon köszönöm a rugalmas,és számomra is (tudatlan) érthető válaszodat.
Az első sorod arról szól,hogy a DP módnál éreztem a gép valós kiadott hegesztőáramának jelenét.
Az érzés szóról: Mivel nem egy szál bevont elektródát,nem 50mm-er mig varrat leolvasztása van mögöttem,igy pár évtized tapasztalata igy néz ki.: Az embert hallja,és érzi a megfelelő áramerősséget.
Kár volt ezekbe az újhullámos gépekbe körbeforgó potikat rakni. Az 5-6 éves inverterek potiját legaláb a szaki megjelölte filccel. Volt három jel mindkét potin,aztán kész.
Jó................ez a gép rendelkezik tárhellyel,igy csak ezek számait kell megjegyezni,vagy felirni a gép oldalára..................aztán kész !!! Az ember kitotózza...............hú,áttégett,lejjeb vesszük.............hát ez a 21. század új hulláma !!!! Te jó,és segitőkész voltál,köszönöm........
(#) mpisti válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
"Kár volt ezekbe az újhullámos gépekbe körbeforgó potikat rakni. " Az nem poti hanem enkóder, azért lehet akárhányszor körbeforgatni. Az enkóder egy körülfordulás alatt x számú impulzust produkál amit egy számláló megszámol, és egy digitál/analóg átalakító pedig kiad egy ennek megfelelő analóg jelet, ami a hagyományos poti jelének felel meg. Az előnye ott jelentkezik a potihoz képest, hogy nem lehet kitekerni a nyakát és nem lesz kontakthibás. A DP üzemmód a double pulse rövidítése, ami annyit jelent hogy a gép hegesztés közben kettős impulzusáramot használ. Egyrészt magas ívteljesítményt, másrészt igen tetszetős egyenletes sima varratképet biztosít. Jó minőségű lesz a varrat, egyúttal szép lesz a hegesztés is, ami nem kíván utánmunkálást. Erre az üzemmódra tényleg jellemző hogy ezzel még a fakezű iparosok is tudnak megfelelő varratot húzni, hát még aki ért is hozzá...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2021
(#) Attila5959 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Egyértelmővé vált az irásod alapján,hogy miért éreztem erőseb hegesztőáramot. A dp miatt.
Elmesélem a történetem. 22db 3/8-os csőcsonkot hegesztettem egy közös csőre. Elkezdtem DP móddal. Marha erősnek tartottam az áramot,és nem láttam a huzal végét. Marha ideges lettem,és átkapcsoltam sima migP-re. Ez esetben gyönyörűen hegesztett,életembe fogyós gép ivét igy nem láttam. Megolvadt a két anyag(hasonlóan,mint awi esetén),és kialakult a hegfürdő,és a varrat. Egy cső körbehesztése 5 kezdésből áll. Igy az egész munkámon 110kezdés jött létre. Köztudott,hogy a fogyós varratok nem szeretik az ivkezdést,itt ennyi hibalehetőség van,ahány kezdés. Megnyomtuk 250bárral,és egyetlen buborék sem jött sehol. Na...............mondom,ez nem semmi. Tehát,amellett hogy föcskölésmentes varratok keletkeznek,ezek buborékmentesek is egyben. Másnap jöttem rá a dp erősnek tűnő , és hiányzó huzalvég tünetére. 110A-ról visszaállitottam 75-re. Ennyi. Itt elgondolkodtam,mert eszerint a magasab áram esetén milyen háttérbeállitást igényel ? Az STFD(huzalsebesség) Duty (impulzus szélesség)vagy a frekvencia módosithatják azt,hogy a huzal közeleb kerüljön a hegfürdőhöz ?

Van egy másik impulzusos gépem. Ez Mastroweld250P . Itt egyik társunk állitja,jogy ezek az olcsó gépek,ezért olcsók....... Vagyis vásárlástól egy hétre (ez év eleje) tapasztaltam,hogy a kezelőfelülete lefagy. Semmire nem reagált,de hegesztett az utólsó beállitott értékkel. Újrainditást követően,újból állithatóvá vált,Elküldtem szervizbe. Kicserélték a kezelőfelületét,legalábbis az óta nem fagyott le. De fe mód impulzus funkciója nem működik. Kérdésem,hogy ez beállitás hiba e,vagy ugyanúgy javithatatlan,mint pl az LCD kijelzés külémbség hibája ? "A varratkép az impulzus hegesztéshez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. 1 x 230 V - 1 fázis" Ezt a sort innét másoltam : https://vedogazas-hegeszto.arukereso.hu/mastroweld/mig-250-p-p460710555/#termek-leiras A lényeg..................csak hasonlit az impulzus hegesztéshez,és eladták negyed millióért !!?? Ugye érdekes !? Mivel nem tudom,hogy javitás előtt az fe dp működött e,igy a szervizt nem hibáztatom. A lényeg,a hazaküldést megelőzően elmondta a szervizes,hogy impulzusos része nem tökéletes. De itt van egy hiba,a leirása szerint ez sosem volt tökéletes ! Hümm....... Ja............és a baj nem jár egyedül,160A állásnál hegeszt kb 110A-rral valójában !!! Most én vonzom a bajt,vagy keresem ezt,vagy ez egy sorscsapás !!?? Vagy ahogy egyik társunk irja,ez a gép azért fél,vagy negyed ft,mert ennyit ér !!! Vagy a kinai ide.........ta a sok selejtet az országunkbaaaaaaaaa !!?? Bocs a litániámért.....
(#) mpisti válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 2, 2021 / 1
 
Valamit az elején tisztázni kell: 250e Ft-ért nem lehet korrektül működő Dp-s gépet venni. A DP-s technológia nem túl régi, és ha jól működik akkor a huzal vége szinte hegyesre ég le. A DP-s gépeket egyenként állítják be egy meghatározott protokoll szerint, számítógépről. Szerinted van erre ideje Kínában ennyi pénzért egy gyártónak? Nem véletlen hogy az efféle tudással rendelkező európai gyártók által előállított gépek 10-20x ennyibe kerülnek, és ott kell hogy legyen ideje az adjusztírozónak beállítani minden paramétert tökéletesre. Ha nem tenné, nem lenne vevő a gépeikre, a felhozatal pedig bőséges. Említetted hogy a szervizes jelezte a hibás működést. Ha gyári szerviz, miért nem cserélte ki a hibás vezérlőkártyát? Ő csak úgy adhatja ki a kezéből a gépet ha minden funkció tökéletesen működik, vagy ha te tudomásul veszed hogy a gépnek van hibája, elviszed mert nem akarsz rá költeni például. Minden gép annyit ér, amennyi profitot termel a tulajdonosának. Ha a gyengébb minőség megengedett, akkor lehet dolgozni olcsó géppel, de ha szigorú minőségi elvárások vannak a varrattal szemben akkor egy olcsó gépre kiadott pénz csak pénzkidobás, mert ha sokat kell javítani egy munkát, akkor az elviszi a profitot.
(#) Attila5959 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
A vezérlőkártyát arra érted,hogy nyomógombos,potis kezelőfelület ?
(#) mpisti válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Az attól függ,hogy az előlapi kezelőfelületre mit integráltak rá. Ha azon van az A/D átalakító és az üzemmódok paramétereit beállító rész akkor azt illett volna cserélni. Mivel a te gépedet belülről nem ismerem, így nem tudom pontosan hogy milyen a belső elrendezés. Van olyan amikor minden az előlapon van a végfok kivételével, és van amelyiken különböző kártyákon vannak egyes funkciók és a kártyák egymással össze vannak kötve csatlakozók segítségével.
(#) hzsiga válasza mpisti hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szia. Köszönöm a segítségedet. Aszt meg lehete saccolni kb. mennyiből lehetne meg javítani? Esetleg nincs fotód a nyákról, hogy látnám hol éget el a vezetősáv, főleg a pot méter környéke a zűrösebb. STD2NB80T4 hol szerezhetőbe és a közelében lévő alkatrészeket meddig érdemes kicserélni? Köszi.
(#) Attila5959 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Köszönöm a válaszod. A komplett kezelőfelületet cserélte a garanciális márkaszerviz. Én már kérdeztem a forgalmazóm,akitől vettem,állitotta,ha a szerviz nem tudja javitani,akkor ez javithatatlan. Az fe. impulzus csak egy dolog,mert valójában synergikus,és manuális fe. része kiváló,ugyanigy az mma,és alu hegesztése is. A kezelőfelület lefagyása megszűnt. Csak azért feszegettem ezt a témát,meg az kijelzés külömbséget,gondoltam,hogy garancia sértés nélkül be lehetne avatkozni. Leirom a cirkuszom,mert igy érthetőb,hogy miért van egy fázisú gépből kettő : A Mastroweld 3hónapig a szervizbe volt. A szervizessel félig megegyeztem,ha nem javitható,küldjön helyette 3fázisút,ami nem synergikus. Természetesen ráfizettem volna. Bele egyezett. Igen...............de covid karanténba került a tag,és a helyettese minerről semmit sem tudott. Én időközben megvettem az egy fázisú iweld235-öst. Igen..............de egyszer beállitott a futár,és meghozta az egy fázisú Mastroweldet is. Hát ennyi röviden. Azért szerettem volna az impulzusos részét megjavitattni,mert igy eladhatatlan.............. Köszönöm a tanácsaid,meg a jóindulatodat. Jut eszembe,a Mastroweldet ezért adták akcióba,mert tudták,hogy az impulzus funkció hibás,és ami működik is,csak utánzat,tehát nem igazi impulzus funkció.......
(#) mpisti válasza hzsiga hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
A javítást inkább bízd olyan iparosra aki már javított ilyent. Égett vezetősáv jól látszik, ugyanis ott a lakkozás is megpörkölődik. A kapcsoló fetből itt láttam készletet:https://octopart.com/std2nb80t4-stmicroelectronics-847780 Kifutott típus, szerintem lehet helyettesíteni bármilyen 800V 2A.es ugyanolyan tokozású fettel. A paramétereknek ugyanolyannak vagy jobbnak kell lenni.
(#) Robben7001 hozzászólása Dec 5, 2021 /
 
Sziasztok.

A képeken szereplő hegesztőben a pirossal bekeretezett R5-ös alkatrészt szeretném beazonosítani. Ebben tud nekem segíteni valaki? Már egy kép is sokat segítene mert az enyémben szétporladt és nem tudok leolvasni róla semmit.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2021
(#) uniman válasza Robben7001 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Talán, majd...ha a típusát is megadod (a hegesztőnek)!
(#) pipi válasza Robben7001 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Ha jól látom az emitter körben van, akkor biztos hogy kis értékű, ohm-tizedohm nagyságrendű lehetett. Gyanús, vitte magával az IC2 és IC1-et is
(#) Robben7001 válasza pipi hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Egyenlőre az látszik, hogy szerencsém van és más nem ment el, beesett egy fémszilánk és ezt zárta olyan körbe ahova nem kellett volna.
(#) Robben7001 válasza szerediattis hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Szia. A segítségedet szeretném kérni. Látom egyforma hegesztőnk van. Meg tudod nekem mondani, hogy a képen bekarikázott alkatrészre mi van írva? Az enyémen nem olvasható az írás, a te képeidet se tudom annyira kinagyítani, hogy le tudjam olvasni. Vagy ha esetleg multival ki tudod mérni az is jó, elvileg egy ellenállás.
(#) szabados válasza Robben7001 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Szia amint lesz egy kis időm megnézem neked, hogy a stromoba nem e hasónló a segéd táp. Viszont én is kérnék egy kis segítséget tőled. Vezérlő panelt le tudod nekem fotózni? Meg hogy melyik poti milyen értékű? Gondolok itt az áram erőség, a huzal sebeség potira.
Előre is köszi.
(#) szabados válasza szabados hozzászólására (») Dec 9, 2021 /
 
Talán nyújt egy kis segítséget. Robben7001
Itt is javítanak ilyen gépet talán itt is van több infó.
https://mastergrad.com/forums/t182868-remont-svarochnyh-invertorov-...ge=309
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2021
(#) Robben7001 válasza szabados hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Köszönöm előre is. Készítettem egy két képet, remélem segít. Mind a kettő potin 2.4 kohm-ot mértem.
(#) Robben7001 válasza szabados hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Úgy néz ki nyomon vagyok, segítség volt köszönöm. Szinte ugyan az. kettő.
(#) Temela hozzászólása Dec 13, 2021 /
 
Üdv!

Keresek Libra 160 C MMAMIG géphez kapcsolási rajzot vagy esetleg tudja-e valaki, hogy milyen teljesítmény FET/IGBT vane benne?
Szert tettem egy ilyen gépre és most K50T60 van benne, de már barkácsolták. 2 db biztosan rossz...
Köszi.
(#) Temela válasza Temela hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Üdv!

Képek a segítséghez...
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 1, 2022 /
 
Van nálam egy GYSMI161 inverter javítani. A kimenetén multiméterrel mérve 50V van, ha a potit tekerem fel 70A-es állásban 20A folyik de nem húz ívet csak szikrázik. Hol keressem a hibát?
(#) rettich hozzászólása Jan 4, 2022 /
 
Elnézést, hogy itt is megkérdezem, de komolyan érdekel:

Van egy hibás DECA Mos95 inverteres hegesztőtrafóm.
A mellékelt képeken látható egység micsoda és mi a funkciója?
(#) dara válasza rettich hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Már egy helyen kérdezted választ is kaptál. De a hibát nem mondtad.
(#) Chipmunk1960 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 1
 
Itt lent.
(#) FerencziJ válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Én is találkoztam ezzel a hibával, a hűtőbordán található nyákon kell átforrasztani az smd tranzisztorokat, diódákat.
(#) tompower hozzászólása Jan 12, 2022 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy számunkra ismeretlen gyártmányú (tipp: Trakis Hetra, de a gugli sem nagyon talált rá semmit) awi javításában. Előzménye, hogy mostani gazdája megvette annyival, hogy "majd kondizni kellene, mert ragad a hegesztés" - jelentsen ez bármit is. Tegnap bele néztem és láttam, hogy az error led kábele el van vágva Visszakötöttem, nyilván világít mint a karifa - a mostani gazdi nagy örömére.
Szóval a kérdésem az, hogy egyáltalán egy pontos típust/gyártót ha tudtok mondani, egynek jó. Ha lenne valakinek hozzá egy schematicja, az pedig kiváló lenne!
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

IMG_1629.jpeg
    
(#) rettich válasza dara hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Valóban kérdeztem máshol is, de ezt írtam is. És visszaolvasva sem látom, hogy valaki beazonosította volna nekem, hacsak nem a "trafókat is szoktak hűteni" hozzászólásra gondolsz, amiből azért nem következik egyenesen, hogy a jelzett egység akkor ezek szerint egy trafó lenne.

Ami a hibát jelenti: bekapcsoláskor a ventillátor működni kezd, a kis sárga LED világít de ennyi. Hegeszteni nem lehet vele
(#) dara válasza rettich hozzászólására (») Jan 13, 2022 / 1
 
Pedig az egy trafó,nagyon lapos és nyáklemezekkel csinálták a tekercsét.Találkoztam már hegesztőben ilyennel.Nálam pont a trafó volt a hibás de vitte a lemágnesező és a meghajtó feteket is.Ahogy nézem én szerencsésebb helyzetben voltam mert nekem belül volt a trafó és tekertem egy keskenyebb vasra másikat ami még befért a helyére.
Következő: »»   110 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem