Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   84 / 114
(#) Imi68 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok!!Köszönöm a válaszaitokat! A snoober kondenzátor az enyémben 4mikrofarad. Soros égővel periodikussan leállt újra indult. leválasztó trafóm nincs.A szkóp sem az enyém volt.Ja és én is hobbista vagyok.De 14 éves korom óta javítgatok ,az inverteres hegesztő azonban egy kissé nagy falatnak bizonyúl. Az IGBT-ket E-bayon vettem lehet ez is baj volt.Az"okosabbakat"pedig még nem sikerült megihletnem.Persze nálam itt mindenki okosabb! Én csak asztalos vagyok.
(#) bubuszoft hozzászólása Ápr 25, 2019 /
 
Végre megérkezett az Orosz erömű.
Van valakinek tapasztalata?
Esetleg kapcsolási rajza
(#) Phile80 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Vettél egy orosz piacra gyártott kínai invertert. Kapcsolási rajzról ne is álmodj, az esetek többségében ezek kukában végzik az első meghibásodás után. Nem volt gyanus, hogy hogyan veszed le 1 fázisról a 300A-es maximális áramot, amihez legalább 12kW-os teljesítményfelvétel tartozik? Hihetetlen számomra, hogy műszaki emberek is képesek megvenni egy ilyen gépet, hiszen már az adatokból is látszik hogy komolytalan a gyártó...
(#) Gafly válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Miért kell hozzá rajz?
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Hogy jött ki neked az a 12kW??
Inverteresről beszélgetünk, ami nem színuszos 50Hz
(#) bubuszoft válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Csak biztonság kedvéért, mert az Orosz szeret túlbiztosítani az áramköreit. Egyébként szenzációsak az elektronikába.
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Aról nem beszélve, hogy a nagy gyártók is (Hetra) Kínába rakatja össze 5 marok rízsért. De ez nem kínai, az tuti.
(#) vision61 válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 / 1
 
Szia!

Nem vitát szeretnék indítani, főleg nem veled aki nyilvánvalóan szakmailag sokkal többet tud tőlem, többünktől a hegesztőgépekről.
DE, vegyük figyelembe azt is, hogy mennyibe kerül egy orosz, ukrán kínai belsős gép (ami ha nem is 300 A-t, de azért a 140 A-t leadja, ez tapasztalat), és mennyibe egy 160-as Hetra, a nevesebb gyártók gépeiről nem is szólva. Egyrészt ezeknek az árából 2-3 ukrán gépet lehet venni, másrészt amire állandóan hivatkozol, a javításuk. Ha elromlik az Iweld, Esab, Hetra, igen vihetem a szervízbe, nem hajtanak el, de a javítás annyiba fog kerülni, mint pl. a bubuszoft, vagy az én gépem. A Dnyipro-t ismerem, semmi egzotikus alkatrész nincs benne, ha úgy adódna, a sarki fűszeresnél is vehetek hozzá alkatrészt. Több ismerősöm is nyúz ilyet, köztük olyan is, aki napi szinten használja, nem bánták meg. Ő konkrétan azért vett ilyen olcsó "vacakot", mert nem akart a többedszer elromlott neves gyártó gépének javításáért kifizetni egy kalap pénzt.
(#) bubuszoft válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Köszönöm igazad van. Annyival kiegészíteném, igaz nem hegesztő. Malita Akkus csavarozó, márkakereskedésbe vettem, megadta magát. Gari nem volt már. Akku, szar kartonpapírba csomagolt szutyok, a motorja Made in chaina. És Japán Makitáról beszélek!
(#) Phile80 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Ő kereste a rajzot...
(#) Phile80 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Akkor ez valami energiatermelő gép lehet. Szabvány szerint a 300A-es hegesztőáramhoz 32V-os ívfeszültség tartozik 0,8-as Cos fi-vel meg van az. Nem létezik 1 fázisú 300A-es hegesztőgép, mert azokat már 3 fázisra tervezik és nem hegesztésre, hanem gyökfaragásra használják.
(#) Phile80 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Lehet nehéz elfogadni, de biztos lehetsz abban hogy kínai. Ha leveszed a burkolatot, nagy eséllyel nem látsz belül ciril feliratot semmin.
(#) Phile80 válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Én csak tapasztalatból mondom ezt, napi szinten hozzák az ilyen nevenincs gépeket, mert senki nem akarja elvállalni a javításukat, én sem.
Ami az árat illeti...Bruttó 25ezer forintért lehet venni nagy gyártónál gépet garanciával, ami 120A-t tud. Ez sok?
Nem mindenhol kerül annyiba a javítás mint az új gép ára.
(#) mpisti válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 25, 2019 / 1
 
Ha a dnyiprot kicsit tüzetesebben megnézed,már dobod is a kukába. Lassan annyit hordanak hozzám javításra hogyha a munkaasztal lapját leveszem és rárakom ezekre a szutyok orosznak mondott vackokra, állva is tudok dolgozni mellette. Szinte az összesben a kapcsolóüzemű táp száll el, és ennek következtében a végfok. 25-28 ezer Ft-ért postaköltség nélkül szállítják, rá van írva a 3 kilós gépre hogy 300A meg 60% Bi,aztán az első komolyabb bevetésnél térdre esik. Van benne oldalanként 2-2 db 40A-es IGBT, meg 1db EE55-ös trafó. A hülye amerikai meg a 3 fázisú 300A-es gépébe belerak 4 pár E70-es magot meg újjnyi litzével tekeri a primert hogy kijöjjön a gépből 300A , rezonáns végfokot használ 150A-es IGBT modulokkal, emellett a gép van vagy 25-30kg. A Dnyipro meg 3 kilóval tudja a 300A-t. Persze.
A Fronius ahhoz hogy a kicsi gépeiből kisajtolja a 150A-t, planár trafót használ, és még azt is hűti hűtőbordával. Igaz az ára pont 8 db dnyiproéval egyenlő. De ha vigyázol rá, 20 évig gép marad. A Dnyiprora és társaira nem tudsz vigyázni, mert a legnagyobb odafigyelés mellett is egyszer csak beadja a kulcsot. Szó esett a Hetráról. Igaz hogy az is Kínában készül, de többek között a BMW és az AUDI motorvezérlője is. A lényeg abban rejlik,hogy a megrendelő melyik kínai gyártót bízza meg a termék legyártásával . A Hetrának sikerült jó gyártót találni,ezt mi sem bizonyítja jobban mint a sok elégedett felhasználó és a pozitív szerviztapasztalat.
(#) vision61 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 25, 2019 /
 
Nem szeretnélek megbántani, de elég zagyvalék, amit írtál, és nem is értetted amit én írtam?
Mivel én is járatos vagyok némiképpen az elektronika terén, bár én veled ellentétben nem vagyok szervizes, így nem is fűződik érdekem az egyes típusokhoz, az elsőt rögvest kibontottam. Nem dobtam a kukába, és nem is fogom, mert normálisan össze van rakva. Nem szoktam hegesztés közben ráállni, ennek semmi értelme, javítani pedig az elmúlt két évben nem kellett. Kapcsoló üzemű táp? Ha már inverteres hegesztő, akkor mi más lenne benne? Vagy a segédtápra gondolsz?
A 300 A (így külön írva helyes), valóban túlzás, de erre én is utaltam.
A franc se venne barkács, vagy kisipari vállon cipelős gépet, ami 25-30 kg-os.
A Fróniust mint gyártót ismerem, de nincs vele tapasztalatom, viszont mint fentebb írtam a Dnyipro nálam több mint két éve dolgozik, illetve a kisiparos ismerősnél napi használatban már több darab szintén. Nyilván azért, mert gazdaságosabbnak találta az általad favorizált típusoknál.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Ápr 26, 2019 /
 
Kár vitatkozni, ezek szinte már mind egy shéma kapcsolás alapján mennek, egyik -másikban több a védelem. Az egyik alá van méretezve, a másik fölé. Jó, ha nagyobb trafó van benne, kicsiből nem lehet nagy teljesítményt kihozni.Több panelon is megfigyelhető, hogy a nagy teljesítményü, diódákból, és IGBT-ből üres hely is van vagyis kispórolták. Ha viszont ezeket pótolni akarod, akkor ezek horror árba kerülnek és nem is szerencsés egy másik sorozatból származót utólag belerakni.
A legfontosabb, hogy a ventillátora ne szívjon be flexelésből, hegesztésből, származó fémszemcséket.
(#) Phile80 válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Még annyit írnék ehhez, hogy a barátodnak csak szerencséje volt és pont kifogott egy olyan páldányt, ami nem ment eddig még tönkre. Én látom hogy mennyi kerül kukába. Azért, mert úgy gondolod hogy meg tudod javítani, nem kellene embereket arra buzdítani, hogy csinálják ugyanezt. Ők lehet nem fognak nekiállni, mert azt sem tudják hogy működik és vihetik bárhova, nem fog senki napokat tölteni egy olyan gép javításával amit 20 ezer körül lehet megvenni. A nagyrésze ezeknek egyébként segédtáptrafó zárlatos lesz, olyat pedig nem veszel a boltban és a TOP258-ra is várni kellene vagy 6-8 hetet mire megérkezik kínából. A mikrovezérlőt már meg sem említem, mert manapság az a ritka amiben nincs.
(#) Phile80 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 / 2
 
Egyáltalán nem kár, mert ez átverés! Ezeknek a gépeknek a gyártói becsapják a vásárlókat. Az adattáblákon hamis adatok vannak feltüntetve és a kijelző is hamis értéket mutat. Sok ember azért választja ezeket, mert nagy áramot írnak rá. Gondolja a vásárló, miért vegyek én nagy gyártótól garanciával és megbízható szervizzel gépet, ha olcsóbban vehetek "kétszer olyan erős" orosz gépet, ami olyan robosztus, hogy életben nem fog tönkremenni, mert az oroszok túlméreteznek mindent. Ez már a magyarok hülyesége, mert ha kicsit is jobban megnéznék pl. a tegnap említett Nowa gépet, rögtön kiderül hogy nem orosz, mert már a dobozán is keverdnek az orosz és lengyel feliratok. Adattáblája lengyelül van írva.
Találkoztam már olyan emberrel aki hasonló gépet használt és tönkrement, aztán kérdezte milyen gépet vegyen. Majd azt mondta hogy 2,5-es pálcálval hegeszt 200A-el, ami valóságban 100A sincs. Nem hitte el, hogy a 100A-es kis géppel is ugyanazt meg tudja csinálni. Ha ismét gépet vesz, akkor is egy ugyanilyen hulladékot fog venni, mert ha megnézi a nagy gyártók honlapján hogy mennyibe kerül egy 200A-es gép, azt fogja gondolni "hogy de hát az háromszor annyiba kerül". Inkább vesz még két "orosz" gépet akkor is olcsóbban jön ki. De ez egy hülyeség, mert ahogy írtam néhány ezer forint a különbség a normális gyártó terméke és az ilyen "fű alatt" ukrajnából az országba csempészett garancia nélküli gépek között. Csak arra nem 200A van írva hanem csak 120.
Igazából ami engem a legjobban zavar az egészben, hogy ez az egész iszonyatos mennyiségű elektronikai hullékot termel és kína meg gazdagodik az emberek hülyeségén. Ha már néhány ember elolvassa ezeket a dolgokat, talán jobban oda fog figyelni vásárláskor és akkor már megérte a billentyűzetet koptatni.

Nem a védelmek hiánya akozza a meghibásodást ezekben a gépekben, hanem a rossz minőségű alkatrészek és a hanyag szerelés és forrasztás. Jók lennének ezek a hegesztők is, ha megfelelő minőségű alkatrésszel szerelnék őket, de akkor nem ennyibe kerülnének. Azok az üres helyek nem azért vannak mert kispóroltak bármit is, hanem azért mert mert olcsó gép kell a világnak. Ennyiért ez jár. Sokszor a kereskedők mondják meg a gyártónak mennyibe kerüljön, ők pedig nem mondanak nemet semmire.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2019
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Mit kezdesz egy 120A géppel?????
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
60voltot ad 300A nél!
(#) bubuszoft válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Köszönöm a jótanácsot
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Apámnak volt egy mondata. Nem vagy elég gazdag Fiam, hogy a szart megvedd. A Makita is Kínai motorral gyárt csavarbehajtót!
(#) Ge Lee válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Egyszer majd megmutatom, csak nem egyszerű két kézzel hegeszteni, meg videózni is közben amit csinálsz, és még a lakatfogó kijelzőjét is egyszerre. A 6mm vastag laposvasat simán vágom neked 120A-ral. Tehát nem hegesztem, hanem elvágom.
Van egy saját építésű hídkapcsolású inverterem, az egy kicsit máshogy viselkedik mint ezek a kéttranyósok. A ház körüli munkáknál sosem kellett még 90A fölé tekernem, szóval ha így nézzük, akkor a mezei otthoni felhasználónak konkrétan mindenre elég, nem a 120 de még a 100A is.
(#) Ge Lee válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Sehogy sem adhat 300A-nél 60V-ot, mert az több szempontból is fizikai képtelenség. A 60V az az üresjárati kimenő feszültsége az inverternek, az ívfeszültség pedig olyan 20-22V lesz ahogy elkezdesz vele hegeszteni. Na akkor kell rátenni a műszert, és feszültséget mérni, meg ha van mivel a kábelen átfolyó áramot, és egyből látni fogod hogy az a 300A még 150A sincs.
(#) Phile80 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Nekem meg van egy olyan mondásom, hogy bölcsebb lettél volna, ha csendben maradtál volna. Azzal a két hozzászólásoddal remekül bizonyítottad, hogy halvány gőzöd sincs a hegesztésről és a hegesztőgép működéséről sem. Még annyit sem tudsz, hogy a bevont elektródás hegesztéshez eső karakterisztikájú tápegységre van szükség, pedig minimum százszor le lett itt ezen a fórumon írva. 40A szükséges 1mm-nyi pálca leolvasztásához, az a 120A tehát pont elég egy 3,25-ös pálca leolvasztásához, amit én még életemben nem használtam ház körül. Amikor még nem volt fogyóelektródás gépem, zártszelvényhez is 2-es pálca kellett maximum. De egyébként ha nekem nem hiszel, fogj egy 5-ös pálcát aminek a leolvasztásához 200A szükséges és próbáld leolvasztani a gépeddel. Ha ragadni fog, akkor bizonyítva van hogy nem tud 300, de még 200A-t sem a géped.
Egyébként nem tudom miért vagy ilyen ellenséges, Te kérdeztél véleményt a gépről, én csak leírtam a tapasztalataimat, mert napi 8 órában hegesztőgépeket javítok több mint 10 éve.
(#) Phile80 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
A géped adattáblájára konkrétan rá van írva majdnem a szabványos érték amiről beszélek, amit persze nem tud a gép. A 60V az az üresjárási feszültség, ahogy Gee Lee írta, ami szintén rá van írva.

Nowa.jpg
    
(#) vision61 válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Ez attól is függ, hogy mit tud az a gép. Gondolok itt pl. a BI értékre. Ha a 120 A-hez 100% tartozik, akkor otthonra már bőven jó. Ha megnézed az elektródák dobozán az ajánlott áramerősséget, pl. a 2,5-ös OK 43.33 - 60-100 A, ami a hegesztés pozíciójától függ. (Vízszintesen két darab egymáshoz hegesztése, sarok varrat, függőlegesen, és az "utálatos" fej feletti varrat.)
Ahogyan Gee Lee is írta, akár vágni is lehet vele. (Bár, erre a célra vannak speciális elektródák, anno mi fúvató elektródának hívtuk. 100 mm fölötti vastagságú vasöntvényt is el lehetett vele "vágni".)
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2019
(#) Phile80 hozzászólása Ápr 26, 2019 /
 
Egyébként az a legfurcsább ebben kórságként terjedő hülyeségben, hogy régen mindenre elég volt egy 100-as trafós Hetra, most meg a 120A semmi nem elég. Hogy van ez akkor?
(#) 13_Balu50 válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Igazad van, nekem 2,5 pálcánál 100A alatt van a potim, egyébként a pálcán szinte ég a bevonat. Ja és Telwin 145 -ös inverterem van, abban egy nagy méretü trafó leledzik bírja a gyűrődést, ha feltekerem max-ra vágni lehet vele.
(#) Phile80 válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Tudnék mutatni neked olyan invertert, ami kezedben elfér, akkora mint egy PC táp és 3,25-ös elektródát le tudsz olvasztani vele zsinórban. Én 8db-ig mentem el, de már nem tudtam fogni a melegtől az elektródafogót és már füstölt a bakelit. Na így senki nem hegeszt otthon.
A régi 100A-es Hetrákat 30%-os bekapcsolási időre tervezték és elég volt. Az első inverterem, ami 85A-es, Telwin Tecnica 1000-es, 1999-ben gyártották és a mai napig megvan, még és soha nem kapcsolt le a hőkioldó munka közben. És soha nem kellett javítani.
Következő: »»   84 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem