Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőteljesítmény mérése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) hlaci59 válasza nonem hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Igen.

Mivel ez a probléma nekem már többször is felmerült, gondoltam csinálnék egy ilyet, amivel lehetne mérni kazán, kollektor, hőcserélő teljesítményét, vagy akár egy hosszabb csövön a veszteséget is.

Talán nem olyan extrém a feladat, ezért abban bíztam, hogy ez már más is megcsinálta, és kapok egy áramkört, ide meg ide kell dugni a hőmérőket, áramlásmérót, stb. és ott egy usb, ami nyomja a pc felé az adatokat.

Most eszembe jutott, szedtem szét annak idején én is golyós egeret, valóban ilyen kerék van benne, bár ezt az enkódert nem nagyon értem, ha jól veszem ki ez arra jó, hogy tudjuk, merre forog a kerék, dehát nálam csak egy irányba foroghat.

A térfogat-tömeg problámával azért nem foglalkoztam, mivel a víz 10/90 fokon kb. 5%-nyit tágul, ha egy átlaggal számolok, 1-2% hiba lehet, az meg belefér.

Az utolsó link, ha jól értem egy digitális hőmérő, azt nem tudom, hogy hogy tudom feldolgozni a jeleket.
Be lehetne kötni valami áramkörbe, ami kiszámolja a különbséget?
(#) proli007 válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Megoldásként azért több lehetőség is kínálkozik.

- Az analóg részeket, mindenképpen ki kell dolgozni, ha nem digitális lesz a hőmérőd.
- A tömegáram mérés alapja, ezek szerint digitális lesz.
(Ja, az egér: abban a jeladó, nem más, mint egy kvadratúra kimenti jelű inkrementális optikai jeladó. Szépen hangzik de nem egy nagy puffanás. Van két optikai adó, aminek a kimeneti jele egymáshoz 90fokban el van tolva. Így a forgás iránya megállapítható, de nem csak az! Hiszen az impulzusok is rendelkezésre állnak, tehát a megtett út (köbméter) is számítható.
Ha viszont a mágneses jeladást választod, akkor van számodra egy TL172-es hall érzékelőm (BC tranyó tokban van) De ezt csak akkor használható, ha a mágneses polaritás íránya is változik (É-D-É-D) Cserébe, viszont hiszterézise miatt megoldja a prell problémáját.)
- Aztán a kimeneti jeleket egy PIC-el fel lehet dolgozni, vagy egyből továbbítani a PC felé, és ott feldolgozni. Ez már száj íz kérdése.
- Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy ha 10..90 fok között mérsz, nem csak a folyadék térfogata változik, hanem a fajhője is, ezért, lehet még is jobb ha tudod, hogy hány fokon van a víz. Meg, esetleg az integrátor leállítása miatt is, hogy a kis differenciális hibák ne adódjanak össze, ha az egész rendszer pld. áll. Aztán meg mindjárt rá jössz, hogy a hőmérsékletet is szeretnéd regisztrálni és kezdheted elölről.

üdv! proli007
(#) dcsabi válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Amit én hozzátennék. Alapkoncepciók: meg kell határozni
a már befektetett energiát, pl ha 100l (100kg) vizet ha
keringetünk és már mondjuk 20c-ról 50c-ra ez pl,3,48 Kw.
Aztán célszerü mikrokontrollerrel megoldani, ami legalább
12 bit felbotásu, vagy jó linearításu erősítővel felerősíteni
a jelet ami célszerüen pt100, pt 1000 vagy jó linearitásu
hőmérséklet szenzor, esetleg valamilyen adat kimenetű pl I2C,stb... Aztán mikrokontrollerben megírni rá a progit, és 4x20-as lcd-re kiratni. az átfolyást az áramló viznek
megfelelő keresztmetszetű órával mérni, a pőrgő fogaskerékről reflexiós fotoszenzorral le lehet venni a jelet
üvegen keresztül , ez nem olcsó, be kell "szerezni". Ezek alapparaméterek után lehet a progit megírni... Aztán még egy halom tényező bejöhet, a hőszigetelés a környezeti hő hatása, az elektromos alkatrészek hőmérsékletfüggéséről ne is beszéljünk...
Nem ismerem az általad emlegetett szolás vezérlőt....
Annak is szüksége van ezekre a paraméterekre, illetőleg bemeneti információkra, azok hogyan keletkeznek ott?
(#) hlaci59 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
A PC-s megoldás szimpatikusabb, ezt a PICet én csak hallomásból ismerem, PCt már láttam is

De hogy tudom illeszteni a PChez legegyszerűbben?

"nem csak a folyadék térfogata változik, hanem a fajhője is,"

Erről nem hallottam, de szerintem nem lehet számottevő, mert akkor nem lehetne simán dT-vel számolni, márpedig mindenki avval számol csak, amikor hőteljesítményről van szó.
(#) hlaci59 válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
A szolár vezérlőt Gábor vetette fel #176770, az tényleg tudja azt amire én gondolok, 2 helyen mér hőfokot, méri a tömegáramot, és ebből számol hőteljesítményt, és ezt összegzi is.

Meg még tud ezernyi dolgot, pl. vezérel, amire nincs szükségem.
(#) kobold válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
PC-hez való illesztésnek a legegyszerűbb módja a párhuzamos port használata; hátránya, hogy újabb gépeken már ez sincs, a külső hardver és a PC-s progi is bonyolultabb. Aztán jön a soros átvitel, itt már a protokoll miatt mindenképp célszerű egy mikrovezérlőt is használni az eszköznél, PC-s progi egyszerűsödik, külső eszköz progija viszont szükséges lesz, de újabban a soros port sem divat már. Harmadszorra maradt az USB, minden gépen van, mindenképp mikrovezérlő kell az eszközbe, és a teljes feldolgozó kör bonyolultságát már az határozza meg, hogy a PC miként fogja az USB-s eszközt kezelni (legcélszerűbb egy soros portra csatlakozó eszközt szimulálni, akkor nem kell driver meg egyéb varázslat a PC progijához).
(#) oldman válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Mellékek hőmérséklet érzékelő adatlapot, fűtésrendszerekben használják nem túl drága.
A víz fizikai adatai a másik táblázatban.
(#) dcsabi válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Egyik egyszerü dolog, említetted pc-vel feldolgozni; erre nagyon egyszerüen a mikrokontroller bemenetére kötöd
a hőérzékelőket természetesen analóg port-hoz illesztve,
aztán az átfolyás-ról az adatot, ezt némi konverzió után, a mikrokontroller az UART-ra küldi, és a pc a csatolt, progival
pl 1 secundumonként lekérdezi. Az adatokat neked kell értelmezni tárolni a pc-n. A kontrollerre igy egyszerü a progi, kb fél óra 16f876 vagy 877. Persze kell tudni a beérkező jelek "tartományát"
A másik, ha a jeleket a kontrollerrel dolgozod fel, és meghatározod a matematikai algoritmusokat függvényeket mit szeretnél látni a kijelzőn a beérkező információk alapján. illetve milyen beavatkozást vársz esetleg mit akarsz letárolni, esetleg állítani, törölni, stb...
Ha úgy íratod meg a progit és ha megbonyolítod, költséges lehet a végén.
Küldök egy példaprogit 877-re
ADC0 és ADC1 analóg bemenetek 0-5v- ig
portb.0 impulzus számláló
200ms -ként az uart-ra kerül a beérkezett inpulzusok.
Az Rs 232 monitorprogival 6 byteot kell beállítani vételre, mert 16 bites értékekkel számoltam a pic- progijában. 3 változó duplán...

(#) dcsabi válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Egy rajz az előbbihez
(#) hlaci59 válasza oldman hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Kösz, ezt nem is gondoltam volna, ebből a táblázatból ki tudtam számolni a térfogatra vonatkozó fajhőt (J/lC), ami nekem tulajdonképp kell, hiszen én térfogatot mérek.

C kJ/lC
0 4,227
5 4,200
10 4,187
15 4,180
20 4,175
25 4,171
30 4,165
35 4,158
40 4,149
45 4,141
50 4,131
60 4,113
70 4,094
80 4,076
90 4,058

Látszk hogy a legnagyobb eltérés kb. 4%
(#) hlaci59 válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Ezt nagyon köszönöm, bár PICben kicsit még képeznem kell magam, hogy értsem is ezeket
.
Ezek a chipek mennyibe kerülnek?
(#) hlaci59 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Szerintem arra a kis kerékre egy kis mágnes is szerelhető, és akkor működhet ez a hall érzékelő.
Ez egy kontaktus, amit a mágnes kapcsol?
(#) proli007 válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Nem egészen egy kontaktus, de hasonlóan viselkedik. Két lábára kell adni a tápfeszültséget, a harmadikkal meg szakadtkollektorosan a terhelést "kapcsolgatja".

Nézd meg az adatlapját, az Alldatasheet-en.

üdv! proli007
(#) oldman válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Azért a térfogat mérés pontossága is kérdéses! Mindenesetre, bár még mindíg titok a tényleges felhasználás, érdemes lenne eldönteni hogy mekkora pontosságot vársz el a rendszertől?
Lehet hogy ágyúval verébre? Pl.: Egy napkollektoros rendszer teljesítményét ha 15% pontossággal tudod mérni, megfelelő támpont lehet a gazdaságosság közelítő becsléséhez. Ez szinte a fiókban kallódó akatrészekből is megépíthető. Ha elszámolásra is alkalmas hitelesíthető mérőt szeretnél <2% kell. Innen valószínűleg olcsóbb/gazdaságosabb egy kész termék megvétele.
>
(#) hlaci59 válasza oldman hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Nem titkos a felhasználás, egy általános eszközt szeretnék, amivel akár kazán, kollektor, hőcserélő teljesítményét, vagy mint fentebb írtam, akár egy hosszab csöre eső hőveszteséget is lehetne mérni.

Azt nem tudom, hogy a gyári vízórára milyen pontossági szabvány érvényes, de mivel az tényleg elszámolásra készült, biztos elég pontos nekem.
(#) oldman válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Általában +-2% a megkövetelt pontosság elszámolási célú mérőkre!
Általános eszköz? Ezt nem igazán értem???
Ha hordozható mobil, sokoldalú, eszközt szeretnél készíteni, még fontosabb a pontos definiálás, és a lehetséges hibát okozó tényezők kiküszöbölése - ez nem egyszerű és főleg nem olcsó !
Egy probléma példának: A rendszer megbontása nélküli tömegáram mérés!! (Megoldható. De! Nem olcsó! Vagy/és nem pontos!)
Kérdésed a klaszikus szevíz feliratot juttatja eszembe: Cégünk Olcsón, Jól, Gyorsan dolgozik! Ön ezek közül kettőt választhat! Üres sörös üvegekből nem lehet ürhajót csinálni! Sajnos!
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
A szürke, nagyon jó, és még azt is lehet rá mondani, hogy a mai világban korrektnek mondható!

Kis érdekesség

üdv! proli007
(#) hlaci59 válasza oldman hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Ha a hordozható alatt nem fixen telepítettet értesz, akkor igen, ilyenre gondoltam, a beszerelt vízóra kivételével minden mozgatható, bár még a vízórát is oldható kötéssel szokták szerelni, 2 csap és 5 perc alatt cserélte a vízmővek nálam is.

Az hogy a rendszer megbontása nélkül lehetne tömegáramot mérni, erre nem is gondoltam, őszintén szőlva nem is tudom elképzelni hogy hogyan lehetne, akár drágán, akár pontatlanul.
(#) fongab válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Az elszámolás alapú méréseknél cső szakaszokról beszélhetünk. Ennek vannak feltételei és OMH hitelesíti 1-2 évente. Nem hordozható.
amivel mindenhol tudsz áramlást mérni az a ultra hangos
De itt is vannak feltételek
1.-A cső homogén anyagból készülhet csak ( beton csőnél nem tudsz mérni)
2.-Megfelelő hosszú csőszakasz kell, amibe nincs olyan akadály, ami az áramlást megváltoztatja.
( szelep, ív, toldás )
3.- Csőnek teli kell lennie ( a folyadéknak teljes keresztmetszetbe ki kell töltenie a csövet )
4.- Tudnod kell a az áramló folyadék, keresztmetszetét
5.- Uszadéknak kell a csőbe lenni. ( valamiről vissza kell verődni a hangnak. Ez lehet az általunk nem látott vízkő is )
6.- Nem lehet melegebb, mint amit a rárakott érzékelő, megenged.

kb. ennyi és akkor akár 1% pontossággal mérheted. De elismertetni nehéz mert a mért szakasz nem OMH –zott És kifog egy 1/2”csövet 1m hosszan kiszerelhetővé, tenni, és a cső belső részét felpolírozni ezért.

És akkor ott vannak a hőmérők, aminek a cső közepéig be kell nyúlnia. Hogy pontosan tud, a hőmérsékletet.
Az összes többi csak a csőbe épített megoldás. És a legolcsóbb a vízóra. Igaz egy 1/2” vízórával nem tudod megmérni 0,5l/óra fogyasztást. De a 416 l/óra se megy (25 köbméter/óra)

Végül is, ezzel azt akarom mondani, hogy mindent, nem lehet egyvalamivel megmérni.
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Nos, ezért használnak még mindig a legtöbb helyen mérőperemes mérést. Annak is van ezer baja, viszont a számítási menete (összetett) régóta ismert és még hitelesítő mérések nélkül is elég pontos, a mérőperem méreteinek fizikai ellenőrzése után. Persze aki Anubar áramlásmérőt készít, annak más lesz a véleménye. A nagy gázvezetékek mérőperemeit sem tudják hitelesíteni, pedig ott nem kis pénzről van szó.

Hlaci!
Jut eszembe, a hall érzékelőnél is van egy kis probléma a hőfokkal.

üdv! proli007
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Jó a link!
Ma?? 1975-1977 !! dolgoztam szervízben!
(#) dcsabi válasza hlaci59 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Általában 1100ft+áfa a Chipcad-nál (BPest-i).
"intelligens" konverzióhoz elngedhetetlen a mikrikontroller. Meg ha számítógépet is be akarsz vinni a dologba, akkor is... Kijeleztetni Pc nélkül azokat az adatokat máshogy nagyon körülményes lenne, az LCDkijelzőt is Mikrokontroller vezérli ...
A mikrokontrollereket többek közt, ilyesmikre találták ki...
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Igen a mérő peremes ha a perem be van építve, és egy mérőre van számolva akkor csak egy mérőárát kell kifizetni. De mindenképpen a mérendő szakaszt ki kell alakítani. Még ha csak a hőmérőkre gondolok, akkor is. Vagyis nem úgy működik a dolog, hogy bármilyen cső darabhoz odamegyek, egy diplomata táskával, és tudok hőmennyiséget mérni a cső megbontása vagy átalakítása nélkül. Az ultrahangos méréssel közelítjük ezt, de el nem érhetjük.
(#) balogpepe hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Úgy látom kicsit leült a téma, de most én is pont ilyenbe fogtam bele. Napkollektor teljesítménymérése, persze csak egyszerű eszközökkel. A hőmérsékleteket már tudom mérni DS1624-esekkel soros porton megy a pc-be. A térfogatáramot melegvizes vízórával meg egy hall jeladóval szeretném mérni, de az a kérdés milyen porton tudom feldolgozni a jeladó jelét?
(#) proli007 válasza balogpepe hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Alig láttam meg, hogy a PC-ről van szó. Természetesen bármely párhuzamos porton, pld. LPT. Már ha van ilyen természetesen. Ha nincs, akkor meg lehet próbálni a soros port valamelyik pld. RTS-CTS bitjét, ha tudod közvetlen olvasni az USART regiszterét a programodban...
üdv! proli007
(#) balogpepe válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Mindenképp a legegyszerűbb módot választanám, párhuzamos port lenne a jobb mivel a soros már ugye foglalt,de mintha azt olvastam volna, hogy párhuzamos port állapotát csak úgy tudom figyelni hogy pl. másodpercenként lekérdezem. Soros porton a CTS bit kiolvasása hogyan történik? Én csak a VB-hez értek sajna azt is keveset
(#) proli007 válasza balogpepe hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Hello!
Bármely megoldást is választod, a port beolvasására, azt csak sorozatos lekérdezéssel, vagy az interrupt kezelésével oldhatod meg. ASM-ben biztos, hogy megoldható, de hogy VB-ben, azzal nem foglalkoztam. (DE gondolom van azért rá mód.) Minden esetre az LPT port ACK bitjének biztos van útja az INTR felé. Hiszen az adatforgalom a nyomtató és a PC között is kézfogásos üzemmódban megy. És természetesen a gép nem várakozik, még a csiga nyomtat...
üdv! proli007
(#) brato válasza balogpepe hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
VB-ben is lehet interruptot lekezelni egy dll fájl segítségével.
Itt letölthető

Minden leírás megtalálható a zip fájlban.
(#) balogpepe válasza brato hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Köszi szépen az infókat, nem is lesz ez annyira bonyi mint gondoltam, csak a vb-hez kellene jobban értenem, de ha végre vége lesz a vizsgaidőszaknak nekiállok komolyabban...
(#) balogpepe hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Hello!
Na végre összeraktam a "hardvert", de a programmal nem boldogulok. Tudnátok küldeni esetleg egy példaprogramot erre az interruptra?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem