Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időzítés többszöri be-ki kapcsolással villanymotorokhoz.
Lapozás: OK   1 / 3
(#) tpet8 hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Tudnátok nekem módot villanymotorok időzítésére/programozására. Olyan eszközre lenne szükségem mely képes időzíteni több akár több tucat egyenáramú 12V-os motort. Úgy hogy például 1.motor bekapcsolódik 3perc11s aztán polaritást vált 4perc15s kikapcsolódik 4perc 41s aztán fordított polaritással bekapcsolódik 5perc 4s és hasonlóan tovább, meg persze a többi motor is különböző időben be ki kapcsolódik és polaritást is változtat. Természetesen egyszerre több is mehet és többféle módra be tudom az eszközt állítani.
(#) sirály12 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
Szerintem itt nem fogod megúszni a mikrovezérlőket. Ez tipikusan olyan feladat, ami ezzel érdemes megoldani.
Ha csak forgásirány és ki/be kapcsolás kell, akkor kell egy elég sok lábú pic és annyi relé amennyi ehhez elég. a körítés már egyéni, ha kell akkor akár usb-n is beállítható, vagy soros porton, esetleg kijelzőn.
Mennyire vagy jártas a programozásban?
(#) szamóca válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
Egy tucat az 12db. Több az lehet 24-től a végtelenig bármennyi.
Ilyen mennyiségű motorvezérléshez, PLC-t érdemes már használni.
(#) Sebi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Az nem derül ki a kérdésből, hogy a motorok időzítései egymástól is függenek-e? Arra gondolok, hogyha ezek az időzítők függetlenül (egymástól) járnak, akkor - az apró eltérések miatt - időnként "összecsúsznak" a működések, néha némely motorok együtt indulnak. Ha ez nem zavar, akkor egyszerű (sok kis) áramkörrel is megoldható, de ha a sorrendiség is követelmény, akkor mikrovezérlő.
(#) nedudgi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Nem tudjuk rólad, milyen elektronikai ismeretekkel rendelkezel. A korrekt megoldáshoz tudni kell azt is, milyen bonyolultságú áramköröket érdemes javasolni, milyen NYÁK készítési technológiát tudsz alkalmazni. boldogulsz SMD alkatrészekkel? A motorok teljesítménye, áramfelvétele sem mindegy. A modell helyhez kötött, tehát hálózati táplálás szóba jöhet, vagy akkumulátoros/telepes megoldás kell? Az egyszer beállított időzítéseket kell-e változtatni, és milyen sűrűséggel? A sorrendiséget meg kell-e változtatni, vagy az minden körülmények között állandó?
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Fontos a sorrendiség is.
Amúgy az elektronikai ismereteim még nem túl nagyok. Eddig építettem akkumulátor feszültség jelzőt, alkonyatkapcsolót és ledes villogót meg több sikertelen kísérletem is volt. A mikrovezérlők gondolom bonyolult eszközök de meg lehet tanulni őket kezelni. Én először arra gondoltam hogy kondenzátor kisüléseket késleltetek potméterekkel. Az is egyfajta időzítés főleg 55 ic használatával, de a dolog bonyolultsága miatt valószínű jobb megoldás a mikrovezérlő. Egyébként konkrétan erre a célra nem készítenek eszközt vagy valahol leírás nincs az elkészítéséről? Az oldalon is találtam időzítőket de egyik sem a célnek megfelelő. Azt viszont el tudom képzelni hogy esetleg módosítással megépíteni nekem megfelelőre.
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Azt még nem írtam bele hogy használok eagle 6.4-et amit már egyre jobban ismerek. NYÁK-ot pedig rajzolni szoktm aztán maratom vaskloríddal. Az eszközt pedig akkuval működőre szeretném megépíteni.
A mellékelt kép esetleg nem lehetne kiindulási pont?

rele_megh.gif
    
(#) Sebi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
A feladathoz sok köze nincs, ez egy általános (de valószínűleg printerport) leválasztott relé meghajtó. Ez lenne a legkisebb gond a projektben...
(#) nedudgi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
[off]Ennek mikrovezérlő lesz a vége...[/off]
Azt a visszakérdés még nem válaszoltad meg, hogy az időzítések mennyire változnak? Mekkora áramfelvétele van a motoroknak? Milyen akkumulátorra gondoltál? A motorok számát is meg kell határoznod, előre. Egyszerre egy motornak kell működni, vagy egymástól teljesen függetlenek?
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Egymástól függetlenül a megfelelő időben egyszerre akár több is de nyílván az összes egyszerre nem. Az időzítés végleges idejének fél óra elég de addig különböző időkben többször be kell kapcsolódniuk és jó lenne ha állíthatók lennének. A motorok autókból kiszedett ablaktörlőmotorok melyeket egy db 12 V-os akku üzemeltet ami még nincs meg és igyekszem minél nagyobb Ah-at beszerezni. Motorok számát illetően meg maradjunk 12 db-nál aztán majd ha fejlesztésre lesz szükségem változtatok. Gondolom ha az ember a működési elvét megérti akkor tud ilyent készíteni és ugyan azon az elven kell sokat mint keveset. Egyébként milyen típusú mikrovezérlőre gondoltok? PLC után meg olvasgattam de nagyjából annyi infót találtam róla hogy programozható logikai vezérlő. Már évek óta keresek leírást plc-ről de sem árusítva sem készítését leírva nincs róla sehol semmi.
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 / 1
 
Ez esetleg nem lehet kiindulási alapja az eszköznek?

reset.gif
    
(#) proli007 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 2
 
Hello! Elsőként a feladatot és a megoldás célszerűségét kell magadban tisztázni.
- Az tudható, hogy 12 eszköz van amit vezérelni szeretnél.
- Az is tudható, hogy a lefutó vezérlés (mert hogy ez az) ideje fél óra.
- De nem tudható, hogy a vezérlés ciklikus lesz-e, azaz idő lejártával a folyamat újra kezdődik-e.
- Továbbá, hogy a kapcsolások minimális időintervalluma mennyi lesz. Vagy is a 30 perc-et milyen időkvantumokra kell felbontani.
- Hogy az idő állítás milyen legyen. Tehát egy ki vagy bekapcsolás, a 30 perc alatt, egy adott időpillanathoz van rendelve, vagy egymáshoz viszonyítva.
Tehát mondjuk az 1. motor a 15:30-kor kapcsol be. A 2. 16:00-kor. A kettő között ugye 30 másodperc van.
Ha módosítod az 1. motor bekapcsolási idejét módosítod, mondjuk 15:45-re, akkor a 2. változatlanul 16:00-kor kapcsoljon be, vagy az is tolódjon hátrébb 16:15-re, vagy maradjon az eredeti 16:00-án.
Mert a kettő között, csak célszerűségi különbség van. Valamint hogy mit kíván meg a technológia. Idő állításnál maradjon a működési sorrendiség, vagy attól független legyen.
- Kérdés lehet, hogy az időbeli/működési módosításokat üzemszerűen változtatni kell, vagy csak a beüzemelésnek megfelelően a "próbaüzem" alatt.
- Az időprogramhoz milyen kijelzést célszerű alkalmazni, hogy az áttekinthető legyen.
- Hogy a működési változtatásokat eszközönként, vagy az időterv szerint célszerűbb módosítani.
- Van-e többféle üzemmód (üzemszerűen változó működési sorrendiség).

Kb. ezeket a kérdéseket kell elsőként tisztázni, mielőtt programozható eszközt, alkatrészt, műszaki megoldást választasz. Célszerű az igényeket minimalizálni, és nem eltúlozni. Részben a megoldás egyszerűsítése miatt, részben az áttekinthetőség miatt. üdv!
(#) proli007 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Ez egy mezei monostabil multivibrátor, ami a tápfeszültségének megjelenése után késleltetéssel bekapcsolja a relét. (Ráadásul gondjai is vannak..)
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
A folyamat letelte után az egész ne ismétlődjön és ha az egyiket átállítjuk attól még a többi ideje maradjon az előzőleg beprogramozottban. Tehát a ki-be kapcsolás és polaritásváltás egy adott időpillanathoz van rendelve. A kijelzésére pedig digitális képernyőt szeretnék és a változtatásokat eszközönként szeretném változtatni.
Egyébként ha ezt meglehet oldani kondik kisütésével amiket potméterrel állítok be akkor megfelel az is mert tartok tőla hogy a mikrovezérlők kezelése nagy kihívás. De ha csak mikrovezérlőkkel lehet vagy ha könnyebben kivitelezhető velük az sem megoldhatatlan feladat.
(#) proli007 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
A kondit el lehet felejteni. Főleg, hogy meg is szeretnéd jeleníteni az időprogramot. Marad a mikróvezérlő, vagy PLC. Esetleg számítógép. üdv!
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Akkor legcélszerűbbnek látom a mikrovezérlőt, de még így is kérdéses hogy abból milyent stb?
(#) tpet8 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Simpi ez valami vicc? Én komolyan kérdeztem és úgy értettem hogy milyen mikrovezérlőt pic, avr stb.
(#) proli007 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Nem vicc! Mert ha tudod programozni valamelyiket, akkor el is tudod dönteni. Ha nem tudod, akkor miért szeretnéd Te eldönteni, majd megmondja az, aki programozza.. üdv!
(#) Sebi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Idézet:
„Tehát a ki-be kapcsolás és polaritásváltás egy adott időpillanathoz van rendelve.”

Ezt úgy tudnám szemléltetni pl., hogy egy lassú motor forgatta tárcsa palástján bütykök nyomkodnak mikrokapcsolókat (hasonlóan,mint a mechanikus vezérlésű mosógép program).Minden kapcsoló indít egy állítható időzítőt, így a bekapcsolás és a polaritásváltás mindig ugyanakkor indul, de az időtartamukat tudod állítani külön-külön.
Idézet:
„Természetesen egyszerre több is mehet”

Ebben ellentmondást érzek... Pláne akkor, ha
Idézet:
„Fontos a sorrendiség is.”
(#) szamóca hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Bővebben: Link Mindenre van kész megoldás, kérdés ér neked ennyit?
(#) nedudgi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1
 
Az, hogy milyen mikrovezérlőt használjunk, a feladattól függ. Ez igaz a többi alkatrészre is.
1) Ha ablaktörlő motort használsz, elég combos akkumulátorra lesz szükség. Egy ilyen motor áramfelvétele 3~5A környékén van. Ha egyszerre akarsz többet működtetni, akkor már oda kell figyelni az akkumulátorra is. A motor induló árama akár 30A is lehet, tehát az akku élettartamának drasztikus csökkenését elkerülendő 35Ah körüli akkura van szükség, ha az egyszerre indított motorok számát két-három darabra korlátozzuk.
2) A motor indítását/irányváltását jelfogóval lehet egyszerűen megoldani. A mikrokontroller kimenetei általában nem alkalmasak jelfogó közvetlen kapcsolására, így minden jelfogóhoz kell egy tranzisztor. Az indításra bármilyen, legalább egy záró érintkezőt tartalmazó jelfogó kell, de figyelembe kell venni a motor relatív nagy induló áramát is. Az irányváltásra két váltóérintkező (morze) kell. Ez már valamivel drágább.
3) A mikrokontroller kiválasztásánál szempont, hogy kézzel rajzolt NYÁKot használsz, tehát csak DIP tokozásút szabad választani. Ennyi változó paramétert csak PC-n keresztül érdemes állítani. 40 lába van a legnagyobb DIP tokos PICnek (ezekhez konyítok valamit) Ebből a táp, föld, reset, soros adás és vétel elvisz ötöt, az esetleges módosításokra tartalékoljunk hármat. Marad 32, egy motor vezérléséhez két láb kell - összesen 16 motort lehet vezérelni egy DIP40 tokozású PICkel. A kiválasztásnál szempont kell legyen a minél nagyobb EEPROM kapacitás, az időzítéseket ide kell menteni kikapcsolás, áramszünet, akkutöltés idejére.
Ha az akkumulátor töltése megoldott, 30-40 ezer forintos anyagköltséggel számolj a motorok nélkül. (Akkumulátor, mikrokontroller, jelfogók, és egy marék filléres alkatrész.)
Meg kell határozni a motorok működésének legrövidebb/leghosszabb idejét, az időzítés felbontását. Egy másodperc elég? Tudnunk kell, hogy a motorok működtetése mennyire függ egymástól. Kell-e várakozni, vagy ugyanabban az ezredmásodpercben induljon egy másik? Egy motort csak egyszer kell elindítani, vagy elképzelhető, hogy többször is indulnia kell egy parancssorozatban?
(#) kokozo válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Szia!
Ehhez nem kell 40 lábú pic.. 18 is sok úgy hogy még lcd és gombok is vannak rákötve.. a 18 lábúval lehet kb végtelen eszközt vezérelni csak jól kell megtervezni...Én egy 18 lábú picel vezéreltem 160 kimenetet egymástól függetlenül.. Ja és simán minden motort lehet egymástól függetleníteni, nem kell hogy tudjanak egymásról..

Igazából az a kérdés hogy milyen sűrűn kell majd változtatni a beállításokon ha évente egyszer akkor elég egy lcd is kijelzőnek ha percenként célszerű pc-vel megoldani.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) nedudgi válasza kokozo hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1
 
Bár a PIC anyagára eltörpül a többi alkatrész mellett, jelen esetben olcsóbb a PIC lábszámát növelni, mint egy léptetőregisztert beépíteni. Mivel a kolléga nem rendelkezik semmilyen tapasztalattal, az egyszerűbb, könnyebben programozható megoldásra szavazok.
(#) tpet8 hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
A motoroknak többször is indulniuk kell egy parancssorozatban, a programozást pedig ritkán szándékozok változtatni de azért évente többször.
Igazából én egy ehhez hasonló eszközt képzelek el. http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/univerzalis_idozito_pic16f628...l.html
Ezt biztosan meg lehet építeni a nekem szükséges módosításokkal.
(#) tpet8 hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
proli007
"majd megmondja az, aki programozza"
Ezt úgy érted hogy akár konkrét segítséget is kaphatok tőletek?
Mert igazából ha valaki ad nekem róla egy kapcsolási rajzot, egy alkatrészlistát és néhány mondatos leírást meg persze ami a lényeg programozást, akkor a többit talán meg tudom oldani. Nyákot tudok szerkeszteni Eagle6.4 segítségével maratás forrasztás meg nem okoz gondot. Persze a megépítésén kívül még meg is szeretném érteni a működési elvét és idővel ha szükséges módosításokkal megépíthetem fejlettebb változatban. Kezdő lépésnek még azt is értékelném ha valaki egy db villanymotor ki-be kapcsolása és polaritásváltására késpes eszköz konkrét tervét készítené el. Persze azt is a fent említett szabályok szerint.
(#) proli007 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Hello! Nem ezt írtam.. Csak azt, ha nem értesz a hardver-szoftver kérdésekhez, akkor csak az tudja megmondani mire van szükség, aki a programot is meg tudja írni. De ha ezt a programot Te még változtatni is szeretnéd saját kútfőből, akkor még a leendő programozónál is jobban kell értened a kontroller programozáshoz.
Mert van egy "alapszabály", miszerint.. "Ha át kellene írnom egy programot, inkább írnák egy újat."
Mert más gondolkodásmódját átvenni, az még egy szinttel feljebb van a programozáshoz képest. Én egyébként a helyedben kész vezérlőt vennék. Mert az nem egy speciális eszköz, amiben a hibakeresésé javítás meglehetősen kényelmetlen. A gyári cucc garantált, reprodukálható, pótolható. stb. Persze ha nem az üzembiztonság a cél, hanem csak kísérletezésről van szó, tanulásról, építgetésről, akkor más a helyzet, de nem egy kazal motorra kell "kikezdeni", hanem a mikrógép vagy PLC programozását elsajátítani. Tehát ebben nem adnék tanácsot, csak próbálok rávilágítani a szerintem helyes útirányra.
(Amúgy a szabályokat, követelményeket magadnak még messze nem állítottad fel, szerintem..) üdv!
(#) nedudgi válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 26, 2013 / 1
 
Ha minden kérdésre többször kell rákérdezni, elég nehéz segíteni.
Amikor mikrokontrolleres feladatot kell megoldani, a részletkérdések jelentősen befolyásolják a megoldásra fordított idő hosszát. Ami Neked (aki már sejti, hogy miről van szó) természetes, az másnak komoly fejtörést okozhat, és ráadásul rosszul tippelhet, ami rengeteg felesleges munkát jelent. Ez akár a program teljes újraírását is jelentheti.
Még mindig nem egészen világos a projekted célja. A parancssorozat méretéről sem tudunk semmit.

A motor indítása, irányváltása egy alkatrész (jelfogó), erre külön eszközt megtervezni nem kell. Ezeknek az alkatrészeknek a vezérlése, ami buktató lehet.
(#) tpet8 hozzászólása Nov 26, 2013 / 1
 
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/univerzalis_idozito_pic16f628...l.html
Ha ezt valaki tudná úgy módosítani hogy nem csak egy db időzítést tud végrehejtani hanem többet (még nem tudom konkréten hogy mennyit) akkor az célnak megfelelne. Természetesen úgy szeretném hogy több áramkört többször kapcsolok be de kijelzőből csak egy db van, gonbok száma meg gondolom valamivel több. Meg a fent linkelt eszköz képes órás nagyságrendben is időzíteni én meg megelékszem a percel és másodpercel. Azt meg hogy ki vagy be kapcsol relék láthatják el nyitó és záró relék melyekkel a polaritást is lehet fordítani.
De természetesen az időzítés nem az óra idejéhez akarom kötni hanem a bekapcsolás számít 0perc 0másodpercnek. Aztán a kejelzőn szépen beállítom hogy A motor 2perc 11másodperc be 2perc 16 fordít 2perc 29másodperc ki 3perc ismét be 3perc 12másodperc ki 4perc 7másodperc fordítottan be 4perc 31másodperc fordít 4perc 41másodperc ki. Aztán jön B motor mmely 1perc 37másodperc be 1perc 41másodperc ki 7perc 54másodperc be 7perc 59másodperc fordít 8perc fordít 8perc 16másodperc ki. C motor 3perc 5s be 3perc 19s ki 4perc 6s fordít 4perc 19s ki 5perc fordítottan be 5perc 9s fordít 5perc 12s ki. Jön D motor mely mely 4perc 4s be 4perc 8s ki 6perc 9s be 7perc ki 7perc 59be 8perc 4s ki stb. Aztán programozom E,F,G,H,I motorokat és mindegyikük a beprogramozott időben üzemel.
Természetesen a fent leírt csak egy péda ahhoz hogy a dolgot egyértelművé tegyem. A dolgot állíthatóra szeretném hogy a nekem tetszőleges időbe lehessen beállítani.
(#) Mate78 válasza tpet8 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Az az időzítő program maximum "elméleti" alapnak jó ide, annyira át kellene írni.
Egyszerűbb újat írni, ahogyan az előttem szólók is írták.
Ha nem értesz a mikrovezérlő programozáshoz akkor nagy falatnak látom.
Kérdés, hogy mi a cél vele.Tanulás,és ráérsz vele hónapokat, vagy csak gyorsan szükség van a cuccra.

Bár a feladat mikrovezérlőért kiált , a Te esetedben programozható relé, vagy kis PLC lehet a jó megoldás. Pl egy Siemens Logo amin van LCD, és 8 digitális kimenet.Vagy több ,mivel bővíthető.A programot meg de lehet írni az LCD-n, és bármikor módosítható.
Hátránya hogy drágább mint a mikrovezérlős megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) tpet8 hozzászólása Nov 27, 2013 /
 
Nem sűrgős de el szeretném készíteni az eszközt. De hogy érted azt hogy egyszerűbb újat írni amikor még nincs is program?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem