Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Impedancia mérő PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Jossz hozzászólása Aug 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy speciális szemcsés anyag impedanciájának méréséhez egy impedancia mérőt. A mérőfrekvencia 4-5 MHz között kell legyen és a mérőelektronika egy PIC-hez csatlakozna (célszerűen pl. 18F4580) ez intézné az adatfeldolgozást, ill. a szükséges méréshatár váltásokat is pl. egy multiplexeren keresztül. Keresgéltem a Gugli-n, de nem találtam megfelelőt, gondoltam, hátha Ti tudtok valami kapcs. rajzot, programleírást, valamit, amiből kiindulhatnék.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kyrk válasza Jossz hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Pontosan hol akadtal el?
(#) Jossz válasza kyrk hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
A legelején... Igazából ötleteket akartam gyüjteni a neten, azért is kezdtem ott a keresgélést, de mint írtam, nem találtam semmi használhatót. Ezért is gondoltam, hogy felteszem itt a kérdést, hátha van valakinek olyan doksija a témához, amiből kiindulhatnék. Aztán, ahogy az szokott lenni, úgyis átdolgoznám a saját elképzeléseim szerint, csak úgy gondolom, azt felesleges újra feltalálni, amit már valaki feltalált...
(#) Jossz válasza kyrk hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
És persze még valami: ebben a témában, főleg ekkora frekin nem nagyon vagyok tapasztalt. Így aztán a minta arra is jó ilyenkor, hogy belemerüljek a témába és tanuljak belőle. Hisz mindig tanulunk mindenből, nem igaz?
(#) kyrk válasza Jossz hozzászólására (») Aug 2, 2009 / 1
 
Én a következő képen fognék hozza:

Az eszközt modulokra kellene bontani. Pl. valóisznu lesz egy merő modul, egy user interface modul, tapegyseg, ...

A UI modulba lehetne PIC-et tenni. Ennek a modulnak feladata lehetne a mérés vezérlése, mérési adatok gyüjtése és kijelzése illetve felhasználó által megadott adatok feldolgozása (méréshatárváltás).

A mérő modul: Ez már analóg rész amiben kevéske a tapasztalatom de egy ismerős a következő képen mért: Van egy tartály aminek a falára velragasztottak két nyagyobb fémfóliát (azt hiszem a tartály műanyag volt a fólia meg alu). Ennek a kapacitását mérték. Valami olyasmi rémlik, hogy RC-tagot megtolták valami frekivel majd azt mérték. Végülis sima kapacitás mérés.

Talán érdemes lenne a mérő modul is két részre bontani. Az egyik lehetne az, hogy a mérendő anyag köré hogyan lehet létrehozni a kivánt elemet (C,L, mint elobb a tartaly oldalara felragasztott femlap, de lehetne valami bele logatni) a másik pedig ennek az elemnek az impedancia mérése.

Ha már van valami 5leted, hogyan oldod meg az anyag mereset akkor valami muszerrel rá lehetne mérni, hogy mégis milyen érték körül mozog a mérendő érték. Ebből meg lehetne határozni a mérő modul mérési határait.
(#) Jossz válasza kyrk hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Köszönöm a válaszodat. Az a helyzet, hogy a mérés technikai metódusát már kidolgoztam (tehát, hogy mechanikailag hogyan lesz elrendezve a mérés), igazából én a mérőelektronikára keresek valami konkrét ötletet (abban is az analóg részre). Azért kell itt a látszólagos ellenállást mérnem, mert a mérendő anyag messze nem ideális ellenállás, bőven van benne kapacitív és induktív összetevő is. Ráadásul a megfigyelések szerint ezen a 4,5-5 MHz körüli frekvencián jelentkeznek legjobban a mérhető tulajdonságai, ezért kell ilyen mérőfrekvenciát előállítani. De mindenképpen köszönöm a pozitív hozzáállásodat. :worship:
(#) kyrk válasza Jossz hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
A 4.5-5MHz lehet fix vagy mindenképpen állíthatóra kell tervezni? Végülis ez ott érdekes amikor kész készüléket kell tervezni. Ha elég a fix akkor valami kvarcot kellene berezgetni majd azt leosztani. Bevallom őszintén nem szívesen építek oszcillátort ezért a PLL-t én első körben próbálnám kihagyni. Bár ez mind attól függ mennyire lehet integrált áramkörben megszerezni az adott cuccot.

Rendelkezésedre áll frekvencia generátor és oszcilloszkóp? Én először azzal kísérletezgetnék. Pl. sorba kötnék különböző ellenállást a mérendő cuccal, megküldeni szinuszal adott frekin majd nézném hogy a mérendő cuccon milyen jel alakul ki. Az amplitúdó és fázis viszonyokból számolható az impedancia. Igy fel lehetne térképezni, hogy a mérendő cucc milyen nagyjábóli impedanciával bír. Ha több ilyen cucc van akkor érdemes lenne feltérképezni, hogy milyen szórása van a mérendő cuccnak.

Esetleg érdemes lehet a témában rákeresni googlival az alábbi kulcsszóra:
LC meter with PIC
Ugy latom van egy par talalat de nem nagyon mentem bele a tartalmukba. Hogy ezek konkret megoldasok vagy csak tippek nem tudom, de kiindulasnak 5letelesnek biztosan jok lesznek!

A továbblépéshez mindképpen kellene valami mérési eredmény is! Csak hogy le lehesse szukiteni a feladatot.
(#) dcsabi válasza Jossz hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
ha mindenképpen építeni akarsz, egy ötletet tudok adni.
Régebben "szemezgettem" vele, de nem építettem meg...
LC_Meter
(#) adam1212 válasza Jossz hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Azt kéne megpróbálni, hogy gerjeszteni a mérendő dolgot a 4MHz-el, majd csúcsegyenirányítani. Le kéne mérni a csúcsegyenirányítók karakterisztikáját, amiből vissza lehet számolni a bemenetükön lévő amplitúdót. Ebből 3-mat felhasználva az ún. 3 voltmérős módszerrel le lehet mérni az impedanciát. Ha ez érdekel, tudok küldeni egy sematikus ábrát.
(#) Jossz válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Köszi dcsabi, én megépítettem ezt, ill. egy hasonló megoldást két variációban, szépen működnek is. Csakhogy nekem ez esetben kifejezetten ohmikus impedanciára van szükségem, ezért nekem a külön kapacitás és induktivitás mérés nem jó, mert ezek ez esetben "csak" alkotó részei annak az impedanciának, ami engem itt érdekel. Közben egyébként találtam egy érdekes ötletet színusz hullámú impedancia mérőre, most próbálok elmerülni a témában, ill. megtalálni azokat az alkatrészeket, amelyekkel ezt 5 MHz környékén is meg lehet valósítani nagy pontossággal.
(#) Jossz válasza adam1212 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Persze, hogy érdekelne a megoldás, ha feltennéd ide a sémát nagyon megköszönném és hátha másnak is szüksége lehet még rá...
(#) Quantum válasza Jossz hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia!
Nézd meg ezt az oldalt itt található egy. Nagyon jó magyarázattal csak sajnos a szoftvert nem találtam meg, azt hiszem meg kell venni. Szerintem arra hogy megértsd a működési elvét nagyon jó.

http://hem.passagen.se/communication/meny.html

http://www.rfcandy.biz/communication/imp_lc.html
(#) Jossz válasza Quantum hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Köszi Quantum, de mint feljebb is írtam (dcsabinak) LC mérőből építettem kétfajta megvalósítást is, én impedancia mérést szeretnék csinálni most.
(#) adam1212 válasza Jossz hozzászólására (») Aug 5, 2009 / 6
 
Így néz ki a mérési elrendezés. A feszültségviszonyokra a koszinusztétel van felírva, amiből megkapod a fázist. Az ellenálláson mért feszültségből kijön az áram. (Érdemes minél pontosabb ellenállást betenni, és legyen nagyon indukciószegény) Az impedanciát ebből úgy kapod, hogy fesz/áram. A fázistolást is nyilván bele kell számolni.

3volt.png
    
(#) ptesza válasza Jossz hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Esetleg gondoltál már arra ,hogy egy PC-t használjál ilyen célra? Rengeteg ipmedaniciát mérek Hf tartományban. 0-20000 Hz-ig

Van egy jó kis program ,a neve LIMP ez az ARTA része. Rettenet egyszerű JIG kell hozzá. Kell egy nagyon pontos ellenálás 10-100 ohm között . Egy támogatott típusú hangkártya , pár jack , és már lehet is mérni. Pluszban még tud induktívitást ,kapacítást , és nagyon pontosan ellenálást.

Üdv Ptesza
(#) Jossz válasza ptesza hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Ptesza, köszi, de én céláramkört kell, hogy építsek. Ez egy nagyon komoly mérésadatgyüjtő rendszer egy kis eleme, amelynek "önjáró" módon, ember közreműködése nélkül kell működnie. Itt a PC max. adattároló és vizualizáló szerepet kaphat USB-n keresztül majd valahol az ügy végén. A másik dolog, hogy amint azt olvastad a kérdésfelvetésben az én általam használt mérőfreki 4500000-5000000 Hz, ez pedig már nem hangfreki, amelyet egy hangkártya prezentálni tudna. Mindettől függetlenül köszönöm a segítőkészségedet.
Egyébként nagy valószínűséggel adam1212 megoldását fogom használni, ez a legjpontosabbnak tűnő megoldás.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem