Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Impulzusból folyamatos jel
 
Témaindító: enree, idő: Aug 26, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) enree válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Köszi!

Jó az optós ötlet
(#) _JANI_ válasza enree hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Kézenfekvő megoldás ha egy LED-ről ( LED helyéről ) kell levenni a jelet :yes:
(#) didyman válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Nem kötekedésképpen, hanem tényleg érdekel: Mivel indokolsz optikai leválasztást a LED-ről? Ismert üzemi körülmények, számolható paraméterek függvényében. A 3-5mA-hez képest az eddigi megoldások is kevesebbet kérnek átlagosan, egy TTL bemenet töredék áramot eszik, illesztése egy négyszögjelhez iskolás feladat.
(#) _JANI_ válasza didyman hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Szia! Csak javaslat. De egy ismeretlen kapcsolású ( és vagy drága ) készüléknél ( Mint PL egy autó riasztó. De lehet bármi ami egy csak egy LED-en keresztül kapcsolódik a külvilághoz. Vagy csak kényelmesebb az állapotjelző LED kimenetét felhasználni. ) egyszerűbb és biztonságosabb egy optocsatoló LED-jét a készülékhez kapcsolni. Ezzel ha más előnyünk nincs is, de POTIKAILAG a segédáramkör a fő készüléktől elektromosan el lesz választva. Így ha a berendezéshez kapcsolt áramkörrel történne valami az a vezérlő berendezést nem fogja érinteni...
Amennyiben a vezérlő áramkör LED ( vagy egyéb ) kimenete kimérhető és biztonságosan hozzákapcsolható a külső áramkör akkor valóban kisebb áram is elegendő egy tranzisztor vagy logikai kapu vezérlésére. A hangsúly a BIZTONSÁGOS ILLESZTÉS-en van. Ezt mindenki maga eldönti, hogy vállalja-e a készüléke - berendezése, épségének veszélyeztetését. Mert egy rosszul elkészített illesztés nem csak bosszúságot okozhat, hanem tetemes anyagi kárt is.
Persze gondos és precíz, megfontolt munkával sok baj megelőzhető.
Üdv.: _jani_
(#) enree hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Itt a kész megoldás, köszönet érte simpinek!

P1050974.jpg
    
(#) didyman válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ezt értem, csakhogy a két áramkör mindenképpen közös táplálású marad, vagyis nincs leválasztás. Egy soros ellenállással+zenerrel máris adunk ilyen esetben bőven elegendő védelmet, az optocsatoló mondjuk 3kV-ig szigetel, tehát ESD események ellen jelenthet többet, kérdés, hogy egy LED-es villogónál valóban nincs ennél sokkal veszélyesebb tényező, amire nem gondolunk a tervezéskor.
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Hogy a péklapátba jutottatok mikrovezérlős megfejtéshez?
(a villanykapcsolót is mikrovezérlővel csinálnád meg, mi? :Đ )
(#) Inhouse válasza didyman hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Pont azt akartam én is írni, hogy a kiinduláshoz képest sok lett benne a PIC... Ha ez a jövő, hát ez...

Üdv
Inhouse
(#) _JANI_ válasza didyman hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
[OFF]"Ember tervez, isten végez."
De Murphy törvény: Ami el tud romlani, az el is romlik.
A többi a tervezőn múlik...
(#) _JANI_ válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
"Ha ez a jövő, hát ez... " ..., hogy ágyúval lövünk verébre ...
Egy 555-ös ( 4093; 40106; vagy egyéb Schmitt-triggerres kapcsolás (Bővebben: Link) ) is kényelmesen megoldotta volna. Igaz nem ennyire univerzálisan mint a PIC 12F675-ös.
(#) Inhouse válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
A megoldás valószínű, hogy abszolút korrekt.
Én még CMOS-ban sem gondolkodtam, pár tranzisztor jutott eszembe, meg egy kondi, amit tölteni kell...
Azért írtam, hogy ez a jövő, mert már tényleg olcsók a kis PIC-ek, és aki ért hozzá, pofonegyszerűen meg tudja csinálni, amit akar, ja és teljesen korrekten...

Üdv
Imhouse
(#) didyman válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Csak elveszi a gondolkodás, alkotás bizonyos formáját, örömét, azt, hogy kiszámolod, magadban lemodellezed és megalkotod fizikai darabjaiból és a fizikai pár alkatrészből összeáll egy olyan eszköz, aminek működését alkatrészig visszamenőleg látod, érted és érzed. Egy szintig ez nem baj, és az iparban sokmindent egyszerűsít, de a hajam égnek áll, amikor hótegyszerű dolgokhoz is gondolkodás helyett ezt veszi elő az ember és elszenved a programmal x időt, amikor élből szebbet, jobbat tudna tervezni kis ügyességgel. Az astabil multivibrátor örök téma ezen a hadszíntéren . Egyik megoldást sem mondanám ultimátum jobbnak, egyszerűen jobb az, ha mindkettő utat ismeri az ember és el tudja reálisan dönteni, hogy melyikkel érdemesebb eljárni, amikor egy adott feladatot meg kell oldania.
(#) didyman válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Nekem meg a kivezérlésmérő, amit ha megtápolok szinusz/négyszög akármivel (villogó LED), akkor is egy egyenes vonal a kimenet (DC feszültség). Nagyon absztrakt gondolkodás? Szerintem nem
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
[OFF]
Idézet:
„Viszont ha az a szerencsétlen ablak nem 8, hanem 10másodperc múlva óhajt bezáródni akkor csak egy számot kell átírni a deelay-ban, és nem kell nekiesni forrasztópákával.”

Bocs igazán nem akarok kötözködni, de az MMV-nél elég lehet egy trimmert elfordítani és kész is van az "_újrakonfigurálás_". Egy PIC átállításához lehet kicsit több kell, mint egy 30 Ft-s csavarhúzó! ( Olcsóbb is megfelel... )
Szerencsére azért mindenki megtalálhatja magának a neki megfelelő kapcsolást...
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Szívesen látnám a PIC-es "trimmerelési" lehetőséget akár ebben a kapcsolásban is . (Bővebben: Link)
( S itt most a _KÖNNYŰ - GYORS BEÁLLÍTÁST_ értem trimmerelés alatt! )
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Én még nem tartok ott, hogy egy sima MMV helyett is PIC-et építsek be!
A potenciométer jelének eltárolása viszont jó megoldás...
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Milyen indulatokról beszélsz? Ezt a kapcsolást egy pufferelt egyenirányítóval meg lehet oldani tág peremfeltételek között. Két alkatrész, ha védeni szükséges a bemenetet, akkor négy. Ne emlegess nekem itt monostabilt meg 555-öt, tök felesleges, ahogy a precíz, beállítható időzítés is totál az. Azt sem értem, honnan veszed, hogy mikrovezérlőellenes vagyok, mikor végig arról hántáltam, hogy egy tök jó dolog, csak tudni kell, mikor érdemesebb ahhoz nyúlni és igen, szerintem nélküle kell megoldani egyszerű feladatokat, mert az a fajta absztrakt gondolkodás nagyon sokat számít és fejleszt, segít majd abban is, hogy aztán egy mikrovezérlőre megírt bonyolultabb dolgot átláss és megvalósíts. Szerintem te is így kezdted, vagy nem? Olyan vagy néha, mint egy házsártos vénasszony, aki elnéz jobbra, de a balrát akarja megmondani . Amúgy is adjál csöcsöst, mert nekem még mindig nincsen, csak mutogatod itt nekem mindig, mint mézesmadzagot a hatos út mellett a lyányok
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Ebbe is belekötök, mert szeretlek, egy RC tag és egy FET és esetleg egy dióda megoldja, egy Windows boot azért nem olyan behatárolhatatlan, a legtöbb hangkályha kimenete viszont ennyit sem igényelne, csak egy felüláteresztő RC-szűrőt 20Hz körülre, de persze nem ismerem a konkrét helyzetet, viszont párszor ezzel lett megoldva a túlzó pukkantás.
Tudom, utálsz
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Ááá, megint kezdi Nem említetted a vizsgáztatónak, hogy akkor most szimuláljuk le élőben?
..Hol a mikrovezérlő?
(#) enree hozzászólása Okt 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Régen jártam erre és látom elszabadultak az indulatok rendesen...

Akkor elmondanám én is a véleményem (mivel én nyitottam a témát gondolom belefér);

Én is szeretek szöszölni tranzisztorral, kondival, ellenállással, bár csak koca amperhuszár vagyok, nagy öröm, mikor valamit kitalálok, megépítem és működik.

Ám az adott feladat korrekt megoldásához PIC szükséges! Miért? Mert egy többmilliós autóba babrálunk és ezzel nem szabad szórakozni... én is úgy kezdtem, hogy a villogó led tölt egy kondit, nagy mosolyogva összeraktam, beszereltem és soha többet nem tudtam kinyitni a kocsit, Mert; ahogy a kulccsal (RF) kinyitottam a kondiban még volt annyi töltés, hogy visszazárjon!!! Tudom tudom tudom, kisebb kondi, nagyobb ellenállás... persze, az meg hamarabb ürül, mint ahogy a következő impulzus jönne a ledtől.

Úgyhogy ne egyétek meg simpit, egyrészt, mert nem finom másrészt a nagy haja nehezen emészthető!
Még egyszer köszi neki
(#) _JANI_ válasza enree hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Szia! Nincs szerintem nagy gond. Pró és kontra, elhangzottak vélemények. De így legalább van miből válogatni! Lásd tranzisztoros kérleltető; 555 vagy másfajta MMV; PIC- AVR- IC. ( Bár AVR.re még nem született itt kapcsolás és program. De ha van akkor... ) Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. De valóban a programozható eszközöknek a legjobb az ár / teljesítmény aránya. ( Már ha számít az, hogy újra lehessen programozni. ) Így nem marad más hátra. El kell dönteni, hogy melyik lesz a favorit kapcsolás, és azt kell megépíteni és tesztelni.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Ha a trimer potenciométert és a programozó gombot egy kis "programozó" panelra lenne elhelyezve a megfelelő csatlakozókkal, akkor a nyomógombbal együtt a beállítást segítő potenciométer is kéznél lesz amikor szükség van rá. Ha a trimer potenciométer nem kerül beültetésre akkor a programozó gombra sincs szükség. (Meg semmi másra, ami a program paramétereinek módosításához kell... )
Így tényleg le lehet karcsúsítani a vezérlőt.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
[off]Köszönöm a meghívást!
(#) enree válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
csatlakozom
(#) buburobi hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
Sziasztok!
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami az autó gyujtótrafójának primer impulzuaitól meghúzva tart egy relét, az impulzusok megszűnésekor pedig elenged. Mivel nem vagyok eszközileg felszerelve, és a tudásom is hiányos pic téren, így egyéb megoldások érdekelnének.
(#) pucuka válasza buburobi hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Ha újraindítható monostabil multivibrátort (SN74123) használnál, aminek a bemenetére formázott gyújtásimpulzust, a kimenetére meghajtón keresztül relét kapcsolsz, és az időzítését az alapjárati impulzusok követési idejénél nagyobbra választod, elérted a célodat.
Természetesen PIC -el is megoldhatod.
(#) otvenkilenc hozzászólása Feb 11, 2016 /
 
A lényeg az alapjel le vagy felfutó éle az Sn74123 kimenő impulzusának lejárta előtt jöjjön az újraindító jel. Például ha a felfutó vagy lefutó élek ( indítás módjától függ) közötti idő 1ms akkor az SN74123-s legalább 1.2 ms hosszú jelet adjon ki. De Ne555-el is megvalósítható impulzus hiánydetektor névvel van gyártói ajánlás.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) zandriis5 hozzászólása Okt 2, 2017 /
 
Sziasztok!
Én épp a fordítottját szeretném kivitelezni, folyamatos jelből 1 impulzust előállítani törpefeszültségen (7V-11V között) Air Soft légpuskához.
Adott egy mikrokapcsoló, amit ha folyamatosan nyomunk, akkor is csak egy impulzust adjon a kis villanymotornak (kb 0,3 másodperc). Ha a nyomógombot gyorsan nyomkodjuk, akkor is működjön pl ha 1 másodperc alatt 4x megnyomjuk. Nagyon kicsi a hely, talán pár db kisméretű kondi, ellenállás, mosfet vagy tranzisztor elfér. Valakinek van ötlete erre a kapcsolásra? Minden ötletet szívesen fogadok.
(#) sargarigo válasza zandriis5 hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Ez például pont az a feladat, amit én mikrovezérlővel oldanék meg. Ha jön a jel, akkor kiad egy impulzust, de ha az a jel nem szakad meg, akkor nem ad ki többet. Ellenben ha megszakad akkor egyszerű jelismétlő. Bármelyik kis nyolc lábú elég hozzá. A táp lehet egy 5V-os zener a soros ellenállásával, a kimenet meg egy tranzisztor vagy fet szintén soros ellenállással. Összesen öt kicsi alkatrész. Ha megy az smd, akkor nagyon punyur is lehet. Természetesen mivel nem tudom hogy mi megy és mennyire, egyelőre ennyit tudtam segíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2017
(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Szerintem erre még egy hat lábú (PIC10F...) is megfelelne.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem