Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 4
(#) gerasz88 hozzászólása Jún 22, 2010
sziasztok
aszt szeretném kérdezni hogy van e olyan progi amelyel
lehet az USB-t Ki/Be kapcsolni a gépről a progival
KÉRLEK ÍRJÁTOK MEG A PROGRAM NEVÉT!!!
(#) L2773 válasza Hurka hozzászólására (») Feb 23, 2010
Igaz, három év múlva:
Remek srác vagy, Hurka!!!
Én egy hasonló megoldást kell találjak, azzal a különbséggel, hogy adott időpontokban be kell kapcsoljak egy relét. És ez a DTR 4-es lábbal egy megoldás.
A VB programom félig megvan.
Még azon gondolkodom, hogy a 4-es DTR -en megjelenő feszültség megbízható-e. (Nem jelennek-e meg időszakos "parazita" feszültségek), s nem-e kell mégis PIC-ekhez forduljak. Serial Monitor programokkal fogom figyelni a kimenetet

Üdv.
(#) mate_x válasza csövi hozzászólására (») Jan 4, 2010
Szia!
A piros és a fekete színte biztos, hogy táp, de nyugodtan meg is mérheted multiméterrel.
(#) csövi hozzászólása Jan 4, 2010
Üdvözlet!
Végigolvasva a hozzászólásokat azon töröm a fejem, hogy a vebkamerába szerkesztek egy fehér ledet és le engedem a kéménybe, szét akarok nézni mintha valahol el lenne dugulva....Led + ellenállás az tiszta, de a vebkamerának nem lehet szétszedni az usb csatiját, és belül piros fekete zöld és fehér kábel érkezik. Azt mondhatni, hogy a piros és fekete a tuti táp, vagy mérjek rá és ahol 5V van az a biztos? Ha ott műszerrel méricskélek nem tudom tönkretenni a portot?
(#) Spd válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2009
OFF
"Szép ez a nyelv" Ebben egyet értek, Grétsy László 4 prezident um... visszahozhatnák a műsorát, gyerekként is szerettem.
ON
(#) Kovidivi válasza Spd hozzászólására (») Nov 26, 2009
Én pont azért fogalmaztam így, hogy irónikusabb legyen. Egy kis mondatértelmezéssel kilogikázható, hogy tönkremegy, minden esetben. A kell és a lehetséges szóval játszottam Szép ez a nyelv
Üdv!
(#) Spd válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2009
"Csak annyit, amennyit tudnak. Többet nem!"

Ez még nem is volna baj... viszont, hogy kevesebbet se, az már inkább baj, tekintve, hogy kábé 100mA jut egy-egy LEDre, ha egyáltalán 500mA-nél sztojt mond az alaplap

...egyszóval nem árt az az ellenállás...
(#) mex válasza danmail hozzászólására (») Nov 26, 2009
Jajj dehogyis! Ha usb-ről akarod táplálni, akkor mindenféleképp kell ellenállás, mert a port feszültséggenerátornak tekinthető (egészen 500mA-ig), efölött meg tönkre is mehet.....
Mondjuk egy fehér led nyitófeszültsége 3V, és 20mA -el akarod hajtani, akkor a maradék 2V-ot el kell osztani az áramerősséggel: 2/0.02=100 ohm.
A ledek nemtudják a saját áramfelvételüket korlátozni, és tönkremennek.
(#) danmail válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2009
Igen ez valahogy egyértelmű.
Úgyértem, hogy ha mondjuk 10mA kell a lednek akkor 10mA-t vesz fel és nemkel ellenálásoznom meg semmi!?
(#) Kovidivi válasza danmail hozzászólására (») Nov 26, 2009
"annyi áramot vesznek fel amennyi kell nekik, nem?" - Nem! Csak annyit, amennyit tudnak. Többet nem!
(#) danmail hozzászólása Nov 26, 2009
Helló
Ha párhuzamosan kötnék be ledeket az usb-re (úgy 4-6 ledet) az mennyire egészséges?
Nem értem a lényegét, hogy pl minek ellenállás bele.

Ha párhuzamosna kötöm akkor ugye minden leden 5V van és gondolom annyi áramot vesznek fel amennyi kell nekik, nem?
(#) karpi hozzászólása Szept 11, 2009
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
Meg Bővebben: Link3
Sokkal Bővebben: Link4
Valamont mindenfele itt a electronics-diy.com/electronic_schematics.

Az utolso link nagyon sok topic temahoz nyujthat segitseget vagy megoldasi peldat.
(#) Spd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2009
van smd. 0603as. elég pici? ^^ csak még azzal nem próbáltam, gondoltam ugyanaz a nyitófeszültsége, ha a színe ugyanaz... no minnyá
(#) Spd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2009
LOL ez gyors vót

Ezek szerint másnak is feltűnt, hogy van egy felesleges LED és egy hozzá tartozó hasonlóan felesleges kapcsoló a billentyűzeten

Kitalálok neki valami meghajtást, mert nekem nem viszi, ha kicserélem... :/
(#) Spd hozzászólása Szept 11, 2009
Üdv,

Pont benne vagyok én is egy hasonló projectben Nekem a billentyűzet fölé kéne valami fény, ami a gombokat megvilágítja. Általában tudok gépelni vakon is, de ha nem látom, amit írok (jelszómező, vagy hasonlók), akkor bizonytalan vagyok

Elképzelésem az volt, hogy a scroll lock LEDjét két vezetékkel kihozom a bill fölé, és rá pár (4-5db) fehér LED néhány mA-ről (4-5) hajtva, hogy ne legyen vakító (s így billről visszaverődve zavaró) fénye, csak épp elegendő a monitor fényét megderítvén.

Viszont zöld led leledz a billben, ami jóval alatta nyit a fehér (=kék) lednek.... annyival mindenképp alatta, hogy a töksötét marad tőle. nincs se soros ellenállás, se bármi nyoma a led vezérlésének, hogy bele tudnék nyúlni picit, alig van alkatrész a billentyűzetekben, csak a sok műanyag görcs

USBről kéne tápot nyúlni, a scroll lock LEDjének áramát meg kapcsolóként használni. Erre kérnék valami egyszerű ötletet ^^ (1db. optocsatoló némi előtétellenállással nem lenne elég? van esély rá, hogy "észreveszi" a bill, hogy kicseréltem a zöld ledet az opto bemenetére, és meZZavarodik tőle? áramot majd lefigyelem valami potméterrel [h*lyeséget írtam... szal lemérem az áramot, ződled ki, be poti+opto, méregetés, csavargatás, poti ki, ellenállás be, ha kéri] gondolom az opto belsejében nem zöld led lakik...) A billentyűzetem USB-s -- ha párhuzamosan lopom az áramot a lámpa LEDjeinek a bill. paneljánál az oda bejövő USB kábelről, akkor az okozhat problémát?

Ha így éjjel nem voltam érthető (amire jó esély van...) akkor majd korrigálok. Válaszokat előre is köszönöm
(#) potyo válasza bbb hozzászólására (») Ápr 7, 2009
Idézet:
„nem véletlen, hogy ha ezt a határt túl szeretnéd lépni, akkor azt szoftveresen tiltja az oprendszer, és külön engedélyezned kell, hogy megtehesd.”

Te kevered a dolgokat egy kissé. 100mA-t vehet le egy portról a cucc, anélkül, hogy a host-hoz szólnia kellene valamit (tehát még be sem kell jelentkeznie neki, elég ha csak a +5V és a GND be van kötve). Ha ettől több kell neki, akkor a descriptorában jeleznie kell a host-nak, hogy mennyi kell neki, és akkor a host vagy ad neki annyit, vagy nem. Maximum 500mA-t kérhet, ennyit simán kapnia kell, én nem látok semmi okot, ami miatt a host megtagadná ezt. Az 500mA-t ha egy alaplap nem képes leadni portonként, miután a descriptor ezt jelzi, ott az alaplap hibás eleve. De ha nem kéri semmi a nagyobb áramot, akkor 100mA felett simán korlátozhat. Persze van egy rakás cucc, ami arra épít, hogy úgyse korlátoz, de ezek nem felelnek meg a szabványnak!
(#) bbb válasza buszter hozzászólására (») Ápr 7, 2009
5V, az feszültség, de nem gond.

itt az oldalon találsz egy ledes számolóprogramot, azt használd.
egyébként a legtöbb gyári usb lámpa egyetlen ledet használ egy megfelelően nagy ellenállással.
(#) bbb válasza potyo hozzászólására (») Ápr 7, 2009
sajnos sok alaplap csak elvileg támogatja, hogy ennyi áramot húzz ki a portból, gyakorlatban nem képes rá. szerencsés esetben csak az eszköz nem működik (vagy nem megfelelően), de volt már rá példa, hogy komolyabb baj lett belőle (végleg bedöglött a port).

nem véletlen, hogy ha ezt a határt túl szeretnéd lépni, akkor azt szoftveresen tiltja az oprendszer, és külön engedélyezned kell, hogy megtehesd.
(#) buszter válasza bbb hozzászólására (») Ápr 7, 2009
ilyen pici izzót nem is kapok sehol ..

ha ledeket kötök sorosan annyit hogy 5V -nyi áramra elég legyen az jó ?
(#) potyo válasza bbb hozzászólására (») Ápr 7, 2009
Idézet:
„azon kívül pedig nem szerencsés mind az 500mA-t kihúzni a portból”

Valami indokod van ellene?
(#) bbb válasza buszter hozzászólására (») Ápr 7, 2009
szia!

elszámoltad magad egy csöppet... (vagy csak a mértékegységet írtad el)

2500kW NAGYON sok és nem egyenlő 2.5W-al

azon kívül pedig nem szerencsés mind az 500mA-t kihúzni a portból, inkább használj több portot, és akkor nagyobb izzót is ráköthetsz. (a viszonylag sok áramot használó eszközök több usb-ről, vagy külső tápról működnek)
(#) martin96 hozzászólása Ápr 7, 2009
az normális hogy az én usb-m 3 ampert ad le?
(#) buszter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2009
lassan számoltm
kössze ... akkor ezt követem
(#) buszter válasza buszter hozzászólására (») Ápr 6, 2009
csak egy gondolat ... de nem vagyok otthon ebben a témában csak most olvasgatok a neten és vmire rábukkantam
ez az elgonsddolásopm helyes -e szerintetek ?

1W=1V*1A
tehát visszaolvastam a forumban és azt irtátok az USB 5V és 500mA
szal akkor ..

2,5W=5V*0,5A
szal
2500kW=5V*500mA

jól okoskodok ?

tahát MAX 2,5 Wattos izzót tehetek bele a lámpámba ?

Jó ez így ?
:eek2:
(#) buszter hozzászólása Ápr 6, 2009
hali
szeretnék én is lámpát csinálni
teláltem egy videót amin mindent megmutatnak kivéve a kis izzó teljesítményét ...
a filmen 6V- os izzót használ a srác
csak azt nem tudom hány wattos ... vagy itt a watt nem számít
a boltban találtam 21 W -osat

ettől nem lesz baja ?
(#) mate_x hozzászólása Márc 23, 2009
Kösz mindenkinek!
Inkább megkérdeztem, minthogy tönkrevágjám az USB-t .
(#) Kovidivi válasza mate_x hozzászólására (») Márc 23, 2009
Ha nem hagyod ki a megfelelő ellenállást, akkor semmi probléma nem lehet!
(#) potyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 23, 2009
Ha az eszköz nem kér többet a felismerés során, akkor csak 100mA-t köteles a port adni neki. Persze gyakorlatban nem szokott itt korlát lenni, 500mA-t simán adnak a portok.
(#) bbalazs_ válasza mate_x hozzászólására (») Márc 22, 2009
ELVILEG 500mA-ig kell birnia 5V-on. Ha ezt meghaladja, akkor nem lesz jo, szerintem kb a felere tervezz.
(#) mate_x hozzászólása Márc 22, 2009
Hello!
Ha megcsinálok egy egyszerű USB ledet( csatlakozó, ellenállás, led) az ugye nem üti ki a gépet?

üdv:
mate_x
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem