Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 53
(#) Shance válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 6, 2021
Eeprom nem kell, és csak simán kirakod külső kvarcra.
EXTENDED:0xff
HIGH:0xD9
LOW:0xff
(#) tufatofu válasza Shance hozzászólására (») Dec 6, 2021
Köszönöm a segítséget! Még annyit kérdeznék, ha AVR-t használok, eeprom tartalom nem kell, és a fusebitek beállítása mi legyen?
Itt a leírása. A végén van a kapcsolási rajz azon rajta vannak az Arduino lábai. Ennél jobb nincs.
(#) tufatofu hozzászólása Dec 6, 2021
Nagyon köszönöm! Arduino verzió huzalozását nem találtam a linkelt oldalon. Ha nem túl nagy kérés, légyszives mellékeld már még, ha egyáltalán van ilyen. Kipróbálnám megépítés előtt boardon összedugdosva. Az IDE-vel nincs bajom és van itthon Nano, Uno is...
Kell hozzá egy távirányitó, Például ez.
Ezzel tudsz a menüjében lépkedni, és állitani. Itt egy video az oldal alján, hogy hogy működik.
(#) tufatofu válasza Shance hozzászólására (») Dec 6, 2021
Nagyon köszönöm! Azt szeretném megkérdezni, hogy az infra mire való?
Hello,
Én is ugyanezzel a táppal építettem meg az ezen az oldalon található AVR számlálóval. Korábban itt írtam is róla.Bővebben: Link
Felrakom ide is a kapcsolást, és egy HEX-et, ha nem akarsz Arduino IDE-vel bíbelődni.
(#) tufatofu válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 6, 2021
Köszi a választ! Sajnos én nem értek a program íráshoz, csak a kész programot tudom beírni különféle eszközökbe. A neten bőség zavara van, és azért tettem fel a kérdést, hogy valakinek esetleg van-e jól működő számláló rajza, hozzávaló tartalommal 2x16LCD vagy NOKIA5110 LCD-hez, mert ezek vannak itthon, és OLed kijelzőre nem szeretnék költeni...A topic-ot természetesen átnyálaztam, de vagy a beégetendő anyag hiányzik(ill. megszünt helyre mutató linkek) vagy a rajz, vagy csak fotó van...
(#) Kera_Will válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 6, 2021
Itt nézzél szét

kb a 47dik oldal környékén vissza lapozva találod ezt a leírást ...

ezen oldaltól feljebb vannak írások "Sanchesztől"
Ardu forrás kód is ... kijelzőhöz majd library kell és emiatt esetleg némi forráskódbeli kijelzési funkció átalakítás...
A pulza számító kódrészletekből is lehet okulni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2021
(#) tufatofu hozzászólása Dec 6, 2021
Üdv mindenkinek!
Ezt a tápot építettem meg, és szeretnék egy számlálót rakni hozzá. Tudnátok javasolni egy 2x16 LCD vagy Nokia 5110-es LCD-t alkalmazó arduino vagy AVR-es számlálót, ami bevált? A cső SBM20.
(#) MakSamu hozzászólása Okt 17, 2021
Kedves fórumtársak!
Nemrégiben hozzájutottam egy orosz MC-4 Geiger Müller csőhöz. Milyen tápegység építését javasoltok hozzá ami előállítja a működéshez szükséges nagyfeszültséget? Csatoltam képet az adatlapjáról.
(#) soskajoska válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2021
Nem jó, mivel nem fényt mérünk. Bár <Bender> hozzászólásában lévő X100 PIN dióda egy scintillációs kristállyal van egybeépítve és ott a felvillanásokat érzékeli. Azonban a PIN diódák használatának a lényege a kemény sugárzás (gamma, neutron) hatására az "I" rétegben létrejövő lavina effektus kihasználása.
(#) Sanyesz5 válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 28, 2021
Így van, építettem anni vele számlálót nem semmi az érzékenysége. A zónában úgy tudom a ki/be léptető kapukban is ez van
(#) soskajoska válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 28, 2021
Úgy látom, hogy tizen ezer forintért már lehet kapni! Ez egy 10 anódos érzékelőhöz képest nem is rossz ár! Ha ezt az érzékenységet SBM-20 csövekkel akarnám elérni, akkor nagyjából 60 ezerbe fájna és alfát gyakorlatilag nem is mér!
(#) sonajkniz hozzászólása Szept 19, 2021
Sziasztok!

A témáról Ordasi Gábor készített egy jó kis videót.
Érdemes végignézni.
Bővebben: Link
(#) Sanyesz5 válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 15, 2021
Nekem eddig ez vitte a pálmát, lehet 2000 utáni gyártást is kapni belőlük:

(#) KBal76 hozzászólása Szept 15, 2021
Ha már nagy felület, érdemes lenne valami napelemet is kipróbálni?
(#) soskajoska válasza Bender hozzászólására (») Szept 15, 2021
OK! Ez egy profi megoldás. Minden elismerésem. Bár ha az árakat nézem nem egy kimondottan hobby megoldás!
Viszont a kialakítás briliáns!
(#) Bender válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 9, 2021
Lehet kapni "okosabb" felvezető detektort, mint a bpw34. Ami nekem van az egy 100mm² felületű pin dióda egy 10*10*4mm-es CsI:Ti szcintillációs kristállyal. Ennél 500-750 cpmh/uSv az érzékenység.

X100-7 a szenzor neve, adatlap itt

Pont pár napja raktam fel a ki mit épített topicba: link
Rajz: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
(#) blikkk válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 9, 2021
Ügyes... Glimmlámpával is lehet.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 9, 2021
Kering egy érdekes kapcsolás a neten:
Úgy tudtok rákeresni, hogy BPW34 gamma ray detector. Ez eredetileg infra érzékelő dióda, ám a viszonylag nagy lapkafelületen a gamma sugarak impulzusokat gerjesztenek. Azonban csodát senki se várjon, mivel a dióda érzékenysége olyan 0,3CPM! Általában több (9-49db!) diódát párhuzamosan kötve próbálják az érzékenységet javítani, vagy nagyobb lapkaméretű PIN-diódát kell használni.
(#) soskajoska válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 9, 2021
Ez így igaz!
RD2007: Detector sensitivity: 3.4 cpm/µSv/h
RD2014: Detector Sensitivity :5.8 CPM/μSv/h
Az SBM-20 csőjé kb. 1cps (60cpm)
Ahhoz, hogy ezt az érzékenységet elérd, az előbbiből 18-at, az utóbbiból pedig 11-et kellene párhuzamosan bekötnöd, hogy értelmezhető háttérsugárzás értéket mérjél!
(#) soskajoska válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 9, 2021
A cső valószínűleg J305 típusú ebben a kapcsolásban, ezzel van tele az ebay. Nagyjából olyan 25cpm(minute) érzékenységgel. Vagyis 0,42 cps!
(#) szbalogh hozzászólása Júl 4, 2021
Megjött közben az orosz cső, szuperül működik!
Mindenkinek nagyon hálásan köszönöm a segítséget!

Ezek szerint a kínai csővel vigyázni kell.
(#) Sanyesz5 válasza Skori hozzászólására (») Júl 2, 2021
Úgy tudom, bár előnyösek mert kicsik, de a gm csövek sokkal érzékenyebbek, persze ott is típusfüggő. De majd jön "valaki" aki nálam okosabb megmondja....
(#) Skori hozzászólása Júl 2, 2021
Régebben találtam félvezető alapú érzékelő adatlapokat, ezek, illetve ehhez hasonló szenzorok nem kaphatók? Nem terjedtek el?
RD2007 - Bővebben: Link
RD2014 - Bővebben: Link
(#) exabit hozzászólása Júl 2, 2021
Ha valakit érdekel hogy mi az a GM cső, hogyan mérik ki a karakterisztikáját, holtidejét, akkor itt egy rövid, de jól összefoglalt kis anyag róla magyarul.

01.pdf

(#) Sanyesz5 válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 21, 2021
Nem akarom az észt osztani, de a tóriumos elektródára mennie kellene, de mint az elején írtam üvegcső, ebből kifolyólag a sugárzás bizonyos fajtáira nem az igazi. Alfát az üveg elnyeli, bétát megint csak... Gamma az átmegy rajta. Nekem 400 voltra tervezett smb-20 csöveim 300 voltom már elindultak, kétlem hogy 20 volt miatt ne menne.

Bétához annyit hozzátennék hogy erősség függő, no meg cső falvastagság, erős béta forrással lehet menne bár az megint csak nem igazán legális De mint minden radioaktív elem, mindegyik sugározza mind a három fajta sugárzást, csak eltérő mértékben. Am-241 is alfa, de van elég jelentős gammája is...
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) ferci válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 21, 2021
Próbáld meg, hátha van pár szabad, kószáló részecske...
(#) szbalogh válasza ferci hozzászólására (») Jún 21, 2021
Tekergettem én ezt már mindenhová is a két végpont között.
Vannak régi óráim, nem rég még szerelgettem őket
De van 2% tóriumos awi elektróda is otthon bár az csak 1mm-es.
Következő: »»   2 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem