Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Én még nem láttam mechanikus sebességmérőt, de egy potit ha rá lehetne kötni a tengelyére, akkor a kitérésből meg lehetne mondani mennyi a sebesség és egy egyszerű kapcsolással, akár PIC nélkül is, meg lehetne csinálni a LED átmenetét. De te azt mondtad hogy csak kékből akarsz pirosat. Ehhez egy DUO led is elég piros-kék (ha van egyáltalán ilyen) ha nem akkor az RGB csak a zöld nem kell
Én az analógban megpróbálok segíteni. A mikrokontrollerrel még nem vagyok köszönő viszonyban. De biztosan kevesebb alkatrésszel is meg lehet oldani velük.
öhm. még nincs a kezemben a kilóméteróra, de ha lehet analog megoldás kéne, hacsak nem vállalja valaki a programozást és az égetést (persze kis jutalom fejében)... Szerdán lesz meg az óra, akkor tudok bővebb infót mondani. Addigis az érdekelne, hogy megoldható-e és ha igen, hogyan...
Köszi és üdv: Csaba
Honnan tudod levenni a sebességnek megfelelő jelet?
Analóg, vagy mikrokontrolleres megoldás is érdekel?
Helló mindenkinek!
Tudom, hogy van műszerfal topic, de talán ez inkább ide vágó téma. Olyan elektronikát szeretnék építeni, ami az alapból kéken világító műszerfalat (mutató, számok és vonalak) 70km/h-nál elkezdi "pirosítani" és 100-ra teljesen elpirosítja. Erre van valami ötletetek? Előre is köszi: Csaba
A fórum keresőben keress RGB-s szavalat! Biztosan van neked tetsző egyszerű OPA-s vagy számlálós effekt. Nézz körül.
Hello!
Én is szeretnék készíteni egy villogót.Úgy kéne villognia(egy lednek),hogy:r,g,b,r,g,b... lehet benne chip,de úgy,hogy ne kelljen programozzak és lehessen állítani a villogás gyorsaságát.Akad ilyen kapcsolási rajz? Ja és azt nem tudjátok,hogy az rgb ledem mért csak ezeket a színeket tudja:r,g,b,g+b?
üdv
Nekem is tetszik Szerintetek megoldható 1db PIC és 2db 4017-el? Ebben az esetben egy 8x8-as mátrix, a 4017 vezérli a 8x8 x és y koordinátáját, a PIC léptetni a 4017-eseket és (mondjuk földre húzza a LED - lábát) a + lábára pedig a pic PWM lába megy? Így néhány 100 Hz-es időzítéssel folyamatos mozgásnak látható?
Mikrokontrollerrel.
"Csak" 64db LED független vezérlését kell megoldani...
Én ezt szeretném megcsinálni. Szerintetek hogy csinálta?:videó
persze áramgenerátor lesz... csak működjön
Érdekes elrendezés.
Érdemes lenne minden tranzisztornak külön külön adni egy egy bázisellenállást! De azon kívül még akár működhet is... S gondolom a soros áramkorlátozó ellenállást a leg kisebb eredő nyitófeszültséghez fogod méretezni. Egy áramgenerátor alkalmazása viszont előnyösebb volna a soros ellenállás helyett. PL: TL317-ből.
Nem egyszerű de működnie kell
Az egyszerűsítésnek az ára az, hogy nem tudod egyszerre bekapcsolni az összes LED-et. Viszont ha elég gyorsan vezéreled az egyes sorokat és oszlopokat, akkor az folyamatos fény érzetét kelti. S megfelelő vezérléssel sokkal többet ki lehet hozni ezekből a LED-ekből! :yes:
LÁSD: RGB LED-es futófény PIC-kel
Ez így tényleg jó, de én egyszerre akarom világitani mind a 12 LEDet csak a szint a akarom változtatni és ebben az esetben ez itt párhuzamos kapcsolás lenne. Szóval szereintem valamikor megrajzolom a tranzisztoros sorbakapcsolt verziót és felrakom ide.
köszi
S egy példa a mellékben...
Esetleg szervezd MÁTRIX-ba a LED-eket!
12DB RGB LED-nél már lenne értelme. (S az az előnye hogy csak egy sor LED-et kell egyszerre vezérelni, s így jelentősen kedvezőbb lesz a fogyasztás a fényerő rovására!)
köszönöm
rájöttem amugy hogy csak egy rakás tranzisztorral lehetne megoldani.. de a párhuzamos kapcsolás pedig a nagy áramfelvétel miatt problémás mert 12 LED van. majd kialálok valamit...
Minden RGB-led minden színét külön ellenállásokkal lásd el és úgy kösd őket össze. Esetleg a párhuzamos kapcsolás is szóba kerülhet. De ekkor csak azonos típusú LED-ek azonos színei legyenek összekötve. Az előtétellenállással ellátott eggyes LED-ek színeit viszont szabadon összevállogathatod.
A soros kapcsolás a közösített pont miatt válik bonyolultá...
Sziasztok!
RGB LEDeket szeretnék ugy vezérelni hogy CD4016-al kapcsolok tranzisztorokat amik a különböző színeket hajtják meg. A problémám az lenne hogy 12db RGB LED-et hajtanék meg, de nem tudom hogy kapcsoljam össze őket. Mármint hogy sorbakötök 4et és ebből 3at párhuzamosan és így vezérelni hogy egyszerre mind a 12 piros, zöld és kék legyen. Van egy megoldásom de az nagyon bonyolult lenne, majd holnap lerajzolom. A PIC és az AVR is felejtős... köszönöm előre is.
Ott az AVR feladata a PVM-(impulzusszélesség)-szabályzás egy előre beállított paraméter alapján. S hogy az a paraméter mit tartalmaz, a program megírásakor ből el elsősorban. Sok lehetőség van benne! Legyen az AVR vagy PIC...
Igen tudom ezért nem jó a 0 volt, ugye! Csak ugye a minimumot hogy lehet meghatározni!
Gondolom ahoz jó az a fenti AVR-es kapcsolás!
Estét!
Feltettem itt a kérdésem az RG LEDekkel kapcsolatban!!! Találtam ezt a cikket és nekem ilyenre lenne szügségem 3 DB-ra, de külömböző időtartamokkal! Valaki tudna ilyet csinállni nekem, és ha igen akkor mennyiért??? Erre gondolok! A videóra!
Egy gond van a 0-x V ig hullámzó feszültséggel hogy a ledek 1,7 alatt nem világítanak tehát a sötét periódus a kelleténél hosszabb lesz.
Az is elég!
Nem kell vele szórakozni itthol! De hogy tudom átalalkítani, hogy ne pozitívot hanem negítvot kapcsoljon?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

ki az aki számolja