Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A nyomógombot helyettesítené a relé. Csak másra is használnám ennek a kapcsolásnak egy másik megépített darabját és relével szélesebb körben használható. De ezt a klímaszivattyús dolgot nem tudtam, majd utána járok. Köszi hogy szóltál!
Idézet: „autóban lévő manuális klíma "digitálissá alakítása"” Hogyan? Jól át/meg gondoltad? Mit kapcsolna a relé? Egyik haveromnak csináltam ilyesmit, egy szezon után kuka lett a klímaszivattyú a ki-be kapcsolgatástól. (Az automatánál is a szivattyút kapcsolgatják ki-be, de más elven. Nem értek a klímákhoz!! Egy autó klíma szerelő mondta.)
Röviden leírva: autóban lévő manuális klíma "digitálissá alakítása". Közeg: levegő. Tápfesz.: DC 12-15V. Hőmérsékleti tartomány: -25°C-50°C (téli-nyári szélsőségek, nyilván szabályozni nem ekkora tartományban kell). Kimenet: relé + LCD vagy LED szegmens kijelző (mindkettő megfelelő). Kalibrálás: örülnék, ha nem kéne. Költség: nyilván minél olcsóbban, max. pár ezer Ft.
Remélem így már konkrétabb. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Először javaslok tisztázni még néhány apróságot:
milyen körülmények között akarsz (nyomás, hőmérséklet tartomány), minek a hőmérsékletét (gáz, folyadék, szilárd felület, pl sík, görbe, lyuk, cső, fűtőszál), milyen pontosan megmérni, mekkora a hőmérő szenzor és elektronika távolsága, milyen tápellátás kell (hordozható legyen?), milyen kimenet kell (kijelző, relé, internet), milyen kalibrálás kell, mennyi erőforrást szánsz rá, mennyi időd van a megvalósításra. Szélsőséges példák: szobai hőmérés (+10-+40 Celsius fok között) helyben vagy interneten; esetleg 1000 méteres artézi kút talpán +150 fokban és 50 bar nyomáson 200 km-ről, stb... Pl 10 ezer forint körül már lézeres távmérőt is kapni, 30ezer körül már programozható ipari szabályzók (lásd: kameleon2 válasza pjg hozzászólására Válasz • Máj 27, 2013), pár ezerért LCD-s szoba-autó hőmérők is kaphatóak... Én -40 - +125 Celsius között a Microchip TCN75 I2C hőmérőjét használtam egy kis PIC-kel és LCD kijelzővel. Adatai: +-1 fok pontosság, kis fogyasztás (0,2 mA), felbontás 0,5 fokC-0,0625 fokC (=9-12 bit), széles tápfeszültség tartomány, programozható hőmérséklet riasztás kimenet programozható hiszterézissel, megfizethető ár (166 ft+ÁFA). Az artézi kút talphőmérséklet mérésnek nem néztem utána ![]() Ezek hiányában ez van: Mennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Közbe én is találtam egy elég jónak tűnő szerkezetet, ÍME. Az alkalmazott szenzor mondjuk elég drága, de cserébe nem kell kalibrálni. Ismeri esetleg valaki ezt a kapcsolást?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Ha kapcsolási rajzból kellene megépíteni esetleg egy kiindulási alap.
Természetesen, de egyik sem felel meg a fent említett elvárásoknak.
Sziasztok!
Egy olyan termosztátot szeretnék építeni, aminél LCD vagy led szegmens kijelzőn látható a beállított hőmérséklet, esetleg az aktuális, mért hőmérséklet is. 1°C vagy jobb esetben 0,5°C -os pontosságú beállítást szeretnék, ami igazából mindegy mivel történne: nyomógomb, encoder, stb. Egy relét kellene kapcsolnia és esetleg egy hiszterézis állítás se lenne rossz, de ez nem lényeg. Keresgéltem az interneten, fórumon, de eddig nem sikerült ilyet találnom. Tudnátok segíteni? Köszönöm
Na pont erre gondoltam én is! Csak nemtudtam, hogy kivitelezzem meg mit kene hozza kötni.azt kéne még tudni, hogy körülbelül milyen értékű potival probalkozzak?
Sajnos... De ha megnézed mennyibe kerül egy LCD-s szobatermosztát - az sem olcsóbb..
Szétszeded, megkeresed a hőmérőjét, párhuzamosan kötsz vele egy potit. Így ha a linearitásából veszít is , a te kívánalmaidat teljesíteni fogja. (lehet nem 36 fokot mutat de ha megnézed a poti nélküli és a poti bekötése utáni mutatott hőfokot, tudni fogod mennyit csal.
Ettől kezdve 25 C nál kapcsol ami a valóságban 35 C pl. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Szia! Csak egy buta kérdés... Egy gyári PID szabályzó nem felelne meg neked? Például Ilyen... Én használtam például kültéri térfűtésre is. Tökéletes megoldás lehet.
Üdv!Segítségeteket kérném! Szeretnék építeni egy nagy érzékenységű termosztátot.folyamatos 36 fokot+-2 fok. Van itthon egy erre tökéletes digitális szobatermosztát csak azzal az a baj hogy csak 30 fokig lehet max állítani. át tudnám e azt alakítani úgy hogy 10 fokkal feljebb essen a max hőfok állítása?ha valakinek van egy jó ötlete priviben írjon légyszíves.köszönöm
Hello!
Ugyan, ez teljesen kiváló nyák! Ennél jobbat úgysem csináltam volna! (Mostmár kezd égni az arcom, mindent megcsináltál helyettem.... ) Amúgysem kritikus a méret ,az eredeti dobozba tervezem visszaépíteni ami : 12cm x 6,4cm... A tápot meg egyébként is máshová teszem, két zsinórt melléhúzok a mostaninak, nehogy melegedjen picit és elhúzza a hőmérsékletet....Még 1x KÖszi!! ![]() Üdv: L
Hello!
Ha lúd, legyen kövér.. jelszó alapján, készítettem hozzá nyáktervet is. Gondolom lehet sokkal elegánsabbat, de tőlem mindössze ennyi telik. A kapcsoláson kicsit változtattam, hogy jobban kijöjjön a nyák. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm a segítséget, pontosan ezt fogom tenni amit írtál...... ![]() Üdv: L
Hello!
Megnézed a katalógusban az NTC ellenállás értékét, a beállítandó minimum és maximum hőmérséklet értéken hány Ohm. Aztán a maximum hőfok értékével megegyező R2-őt teszel bele, majd a minimum hőmérséklet ellenállásából levonod R2 értékét, és megkapod P1 szükséges értékét. Ekkor megnézed, milyen szabványos értékek állnak közel a számítotthoz, és azokkal visszaszámolod az ellenállást. Vagy is megnézed R2 értékénél, és P1+R2 értékénél mekkora hőfokot mutat a táblázat. Már is tudni fogod mely két hőfok érték között állíthatod be a P1-el a kapcsolást. Persze apróbb eltérések lesznek, az NTC toleranciája, és a visszacsatolás miatt. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
Hello!
Tudom, hogy nem pont ide jó de új topikot nem akartam nyitni és a kereső alapján ez tünt a legközelebbi kategóriának bár egyik sem fedte le igazán..... Amúgy, Nálad lehet a "gondolatátvivő kézikészülék", mert pont ilyesmi megoldásra gondoltam! Világos, nem túl sok alkatrész (ez, nem a megépítés miatt fontos, hanem tartósság, üzembitos működés miatt...) Ezek alapján ha jól értem tehát ha R2-t 8,2K-ra módosítom akkor a 18C alá is mehetek? (Ezt csak azért kérdezem, mert a termosztát a leghidegebb helyen van, és ha kb:17C-ra állítom akkor van a szobákban olyan 19C. Ha néhány napra elutazunk akkor mindig leveszem ilyen alacsonyra.....) Köszönöm!! ![]() Üdv: L
Hello!
A kérés nem éppen a "Profi szobatermosztát" témakörébe tartozik. A múltkor hirtelen felindulásból rajzoltam egyet. Ha érdekel közreadom, de ki (számomra természetesen) nem próbáltam, viszont viszonylag egyszerű. Igaz, nem PTC, hanem NTC-vel működik. De.. - A komparátora, ne egy visszacsatolt OPA, hanem azt, az 555 biztosítja és egyben meghajtja a relét. - Az 555 előtt lévő R7-C4 integrátor biztosítja, hogy ne tudjon "gyorsan" ki-be kapcsolgatni. Hogy kímélje azt amit vezérel. - Az U1a a mérőhíd átlófeszültségét erősíti. A hiszterézist tulajdonképpen az 555 küszöbfeszültsége (Ut/3) és az OPA erősítése határozza meg. Az erősítést és ezzel a hiszterézis nagyságát lehet beállítani R6 ellenállás értékével. - Az U1a C3 kondenzátor integrálja a bemenő jelet, ezzel kiszűrve az esetleg menetere ülő váltófeszültséget, ami csökkentheti a hiszterézist. De eben segít az R7-C4 is. Így nem "kerreghet" a relé, ami általános hibája szokott lenni egyszerű komparátoroknak az átváltás közelében. Az U1b egy segédáramkör, amely figyeli az NTC vagy vezetékének szakadását, és letiltja az 555 működését ennek fellépése esetén. - A híd R1/R2+P1 és R4/NTC tagokból áll. Mivel a felső két ellenállás egyaránt 10kohm, az átváltás akkor történik meg, mikor az R2+P1 értéke megegyezik az NTC hőfok által befolyásolt értékével. NTC-t azért érdemes választani,. mert annak viszonylag nagy a hőegyütthatója. Így viszonylag egyszerűen lehet kis hiszterézisű áramkört létrehozni. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Hello Mindenki!
Szeretnék egy szoba termosztátot építeni. Olyat szeretnék ami mondjuk kty-nal működne, valami egyszerű relés megoldás mellett. Kb.: annyit tudna mit a fapados bimetallos termosztát. (Nem baj ha hiszterézist lehet kicsit állítani mondjuk valami trimmerel....). Nem kellene fullos programozható vagy ilyesmi... Elsősorban kapcsolási rajz érdekelne, párat már találtam a neten de nem győzött meg egyik sem, mert nem tudom hogy melyikkel milyen gyakorlati tapasztalat van... (nemörülnék ha lefüstölne a lakásban )...Szóval valakinek van kipróbált hasonló kapcsolása?? Köszönöm előre is.. ÜDv:L
Akkor ventillátor kilőve. Ha lenne rajta porszűrő mint a tisztaszobában...
Jogos. A ventilátorral nem lehet spórolni. Vagy ha lehet nagyon keveset. Mivel a radiátorban lévő vizet jobban lehűtöd, a következő bekapcsoláskor hidegebb vizet kell melegíteni. Ez javítja a hatásfokot.
Azzal az a baj, hogy poros lesz a levegő, legalábbis nálam nem jött be. Melegebb lett ugyan, de porszag is.
Már próbáltam. Első az ablak és a termosztát. Addig felesleges újabb energiát betáplálni. Ha a gázon megtudom spórolni a ventillátor fogyasztását akkor van egy csomó PC ventillátorom. Végigrakom a radiátor alját.
Ventillátor a fűtőtest alá? Azzal csökkenne a holtidő melegítéses szakaszban.
Nálam ez nem megy. Közalkalmazotti bérből nem. + egy térítéses egyetemista.
Hitelből meg nem akarom. Nem tudnám visszafizetni. Marad a "Selber Machen". |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) Amúgysem kritikus a méret ,az eredeti dobozba tervezem visszaépíteni ami : 12cm x 6,4cm... A tápot meg egyébként is máshová teszem, két zsinórt melléhúzok a mostaninak, nehogy melegedjen picit és elhúzza a hőmérsékletet....