Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Adott egy Liebherr kombinált hűtőszekrény. A vezérlőpanel tönkrement és szeretnék egy általános hűtőkamra vezérlőt beleszerelni. Probléma: A kompresszor Embraco gyártmány R600 gázra egyéb adat nem olvasható mert sérült az adattábla. A kompresszor fordulatszám szabályzós, egy szürke színű dobozban van az inverter. Találkozott már valaki ilyen típussal? Milyen vezérlőjel kell az indításhoz/szabályozáshoz? Egy link is segítene (angol?) amiben megtalálható a leírás, sajnos nekem nem sikerült ilyet googlezni. Köszönöm, h valaki tud segíteni!
A válasz, a 4049-es ic, ami egy kupac invertert tartalmaz. Az inverter, mint a neve is mutatja, a bemenet ellentétét fogja adni, vagyis ha a te bemeneted 0, akkor a kimeneted 1 lesz. Ehhez az kell, hogy a kapcsolód a bemenetet + tápra húzza, és esetleg nem árt 10k-val lehúzni gnd-re is, hogy biztos legyen. Ha a bemeneted a kapcsolón keresztül + tápra, vagyis logikai 1-re van kötve, akkor a kimeneted 0 lesz. Ha bontod a kapcsolót, az az ellenálláson keresztül logikai 0 szintre kerül, így a kimeneted 1 lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
Tiszteletem az ittenieknek! (Már ha van még itt valaki ebben a témában)
Egy kicsit eltér a kérdésem a témától, de nem nyitok neki témát. Nekem pontosan hogy csengeteésre kéne a csengőm, nem másra. Történt egyszer, hogy a szomszédban lévő csengő gombját (illetve adóját) lelopták, így a csengő hozzám került a 'Jó lesz ez még valamire' címszóval. Eljött az idő, hogy kellene. Szóval, szeretném átalakítani vezetékesre, kb 2-3m vezetéke lenne, de ha gond, még egy relé közbeiktatása sem gond, annál inkább, az életre keltése gond. Ha kap tápot elemről, akkor ha forgatom a kezemben, attól is megszólal, de ha a tekercs forrpontjához érek, van, hogy megszólal, szóval, elég bizonytalan. Készítettem két képet, hátha valaki tudja, mit mivel kell kötni, hogy csak akkor szólaljon meg, amikor kell. A képen lévő dip tokos ic-ben egy marék inverter van, a plecsni ic pedig vagy a dallam, vagy a vevő. Bármi segítséget köszönök.
Válaszom erre:
"Remélem, nem arra gondoltál, hogy egy eredetileg légréses nagyfesz trafótól flyback lesz az invertered is???" Persze hogy nem. Egyébként valóban kell légrést hagyni a u alakú ferrit között, mert energiatároló képesség kell a flybacknak. Ezeket a trafókat egyébként is légréssel tervezik. Na most az enyémbe is szerintem fog kelleni olyan 0,5-1mm hézag. Ha jól sejtem. Nekem az inverter azért kell, mert pwm-et tud. (Átmenetileg DC tápot helyettesít) Persze ez nem kapcsolóüzemű, hogy a félreértéseket elkerüljük. Vagyis itt hagyományos vasmagos trafóm van. Aminek a paramétere 230V/20V/100W-os. Tudok belőle mind AC és DC 3V - 250V-ot, persze 12A-ig előállítani, persze DC-t úgy hogy egyenírányítom (Greates híddal). Mivel nincs DC tápom, régen volt, de kölcsön adtam valaminek és kinyiffantotta. Persze az nem kapcsolóüzemű volt. Majd tervezem hogy építek egy kapcsolóüzemű DC tápot. Erre van egy kiváló weboldal, hihetetlen miket épített már meg az illető, és mindegyik dokumentálva, és képekkel és youtube filmel. Itt aztán minden megtalálható. Link: Bővebben: Link Tehát 12V kocsi akksi az induló betáp -> inverter(pwm+freki) -> Nagyfesz driver trafóval (flyback) (ez adja a 3KV/30mA) és utána jöhet a többi Tesla tekecs primer oldala. Egyenlőre ennyi. Egyébként a terhelés a nagyfesz trafónak csak annyi lenne hogy egy légmagos 5 menetes Audió kábel menne 50mm-es pvc csőre. Egyébként mikor próbapaneles kisérletet tettem, hogy beállítsam a frekit, akkor Ampermérővel megmértem hogy a primer tekercs mennyit vesz fel 35Khz mellett, így mutatott 11,5A. Persze azért, mert 5mm vastag Audió kábel a primer. De ezt a fenti legelső írásomnál fényképen látható is. Tehát vissza kanyarodva tudna nekem segíteni abban hogy megértsem a Snubber áramkör számításait? Fentebb megadtam a .pdf állományt fél napom ráment, mire ilyen jó információt találtam. Sok weboldal van erről, de azok nem magyarázzák el basic és középkategóriás szinten. Értem alatta azt, hogy ez a .pdf állomány részletesen elmondja, hogy a képletben szereplő Cs, Rs, Id, Fs, Vd, Li, fi mit is jelentenek, így egy kicsivel megkönnyíti a szitut. Egyébként tudom, hogy be kell szerezzek egy "High voltage probe" adapter kiegészítő mérőt, ezt multiméterhez kapcsolható. Aztán tervezem hogy veszek egy Hantek szkópot amit számítógéphez csatlakoztatható USB portra. De ezt már írtam a fenti hosszú levelemben. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
Igen a tegnapi áramkörről beszélek, amit csatolt .docx file-ban volt.
Tudom 24V-ot adnak meg, de 12V-ról akarom hajtani, mert primer tekercs a flybacken 5uH vagyis 4+4 menet másik flybackre tekerve. A gond az hogy sikerült 2812 menetet tekernem a szekunderre, ez kicsit sok szerintem, de féltem attól ha csak 1500 menetet teszek fel akkor nem érem el a 3 KV-ot, még 24V mellett sem. Persze 36V-ról vagy többről nem szívesen járatnám. Tudom meg kellett volna tervezni, de elmaradt. Úgy képzelem el, hogy 12V-os kocsi akksi utána inverter (ez tud PWM-et+Frekit állítani, tehát 0-230V-ig) így be tudom állítani 24V-ra ha kell. Utána jön maga a meghajtó áramkör+ a Trafó, amit képen először küldtem (fenti fényképeim 2db). Mindez azért jó szerintem, mert be kell állítanom a 3KV-ot 35Khz-re. Egyébként ez Neon Sign Transzformátor lenne. Ezt használják Tesla tekercs indító nagyfeszének, általában. A word dokumentumba leírtam minden adatot, a tekercsek(primer+Secunder induktivitásait is).
Üdv!
Kérdeznék,hátha valaki tud segíteni. Adott 2db Gysmi inverter 1db 161 és 1db 165-ös. A szakszervizben azt mondták Power modul hibás mind kettő. Kérdezném van e mód valahonnan ilyet szerezni?
najo nekem nem igy szamol vissza
Mint irtam az ertek emelkedik folyamatosan. Ami furcsa volt, hogy este mondjuk 614-irt, reggel meg 611-et. De delben meg 612-ot Aztan masnap reggelre lett belole 613. Es igy tovabb. Voltak ennel sokkal nagyobb "kilengesek is". Lehet itt valami trukk amiatt is, hogy 3 fazison fogyasztok 24h es 1 fazison taplalok vissza napkozben. Nem tudom az ora milyen matekot alkalmaz es hogyan korrigal. Az viszont biztos, hogy a februar ota vezetett oraallasom az inverter termelesi adatai es az eddigi fogyasztasi tapasztalati "adatok" teljesen fedesben vannak.
Azt ne akarja nekem a gyártó megmagyarázni, hogy ha van még 3-4cm vezetősáv a lábak után, akkor számít az a néhány tized nH különbség ami a két tok között van. Mennek procik ennél sokkal gyorsabban is, és nem BGA tokban. Vagy ha már olyan, akkor lenne foglalatban mint egy CPU, vagy lennének a forrasztási oldalra átvezetve a lábak, nem sokat növelne a gyártási költségen.
A TV-k mellé valóban nem mellékelnek ma már rajzot, ettől függetlenül sok helyen meg tudják javítani, főleg hogy a táp és az inverter hibán kívül a többi elég ritka.
Nem emlékszem a mag méreteire, de 3-400W-ig biztos jó félhídban, vagy még többre is. De nagyobb maggal, árammódú vezérléssel és jó IGBT-kkel hegeszteni is tudsz egy félhíddal. Sőt, nézegettem egy gyári Co inverter rajzát, 2-2db IGBT van benne párhuzamosan, 180A a vége, és félhíd.
Én azt tudom,de ő nem tudja.[off]Azt szerintem te is tudod hogy én minden féle magra tekertem inverter trafót.
Szia! Először meg kell nézned a biztosítékot,ha van benne,utána nézd meg hogy kap-e megfelelően tápot,,mérd meg hogy az inverter része dolgozik-e,ha mégsem,akkor mérd meg a végfok részét.Protekt led van benne?mert ha az pirosan világít,vagy ha nem alszik el,akkor valószínű hogy végfok hiba van.Fázis ceruzával nem lehet ilyen készüléknek neki állni javítani.
Űdv mindenkinek !
Segítség kellene ha van valakinek tapasztalata háromfázisú inverter javításával kapcsolatban. FRONIUS TP 200- asról lenne szó. 5 méter hosszú a 4eres bekötőkábel amelynek egyik ere megszakadt. Van-e a készüléknek fázisfigyelője ? Arra gondolok hogy esetleg az tiltja le , de még benne is van egy kábel ami gyanúsan nagy ellenállást mutat és pont ugyan azon fázison de a főkapcsoló után. Három zavarszűrő kondibol (0,1µF/275v x2) kijött a füst! AZ egyenírányítója háromfázisú kocka jónak mutatkozik ómikus méréssel, sehol másutt nincsenek gyanús jelek de úgy össze van pakolva hogy még a tranzisztorokhoz hozzá sem tudtam férni. Szerintem rajzot keresni felejtős mivel több mint húsz éves de mindig vannak véletlenek is.
Szia! Nem feltétlenül kell inverter az akkus tápláláshoz, ha sorbakötött akksijaid vannak és DC , vagy DC-re alakított cuccaid. Mellesleg régóta nem tirisztoros a szünetmentesek végfoka, hanem IGBT-s....
Ha a próbák alatt nincs a töltő kikapcsolva, akkor semmit nem ér a mérés, ugyanis a tőltő jóval több zavart termel az akksira, mint egy sima hálózati üzem. Miután a töltők többsége vagy tirisztoros, vagy kapcsolóüzemű táp. Az akksiról meg csak annyit, hogy valóban nagy kapcitás, de ez már néhány kHz-en nem igaz. Az akksiról meg működik az inverter, amiről az erősítő. Az inverter meg kapcsolóüzemű és kizártnak tartom, hogy valami különlegesen kevés zavart termeljen. Úgyhogy szerintem a mérésetek semmire sem volt jó. Ha mégis jobbnak hallotátok, akkor az valami egészen másnak tudható be. Mondjuk a placebó hatásnak...
A tisztán akkus táplálás nagyon jó, de inverter nélkül. Ez meg ugye elég nehezen megoldható. Mondjuk egy MC korrektorhoz. De azt is nagyon jól meg lehet csinálni egyszerűen a hálózatról működőnek. Mondjuk legalább 100 dB jel/zaj viszonyra.
Félreértettél. Fehér képnél rózsaszínen világít..
Az inverter melegedésére írtam. Attól mert nem púpos egy elko, még lehet kapacitásvesztett.
Kondi kellene az IC lábakra és a kijelzőt natúrban kellett volna először kipróbálni. Most próbáltam én is egyet, labortápon 20V-ot állítottam, a fűtést rákötötttem egy 5V-os stabra és a 20V-ot érintgettem neki a lábaknak, íhy kikerestem melyikek a rácsok és melyik fog kelleni nekem. stab helyett tehetsz soros ellenállást is próbának. Ezután PIC-el vezérelek 4 fetet amik hídban ellenfázisban kapcsolgatnak, így szimetrkiusan hajtva a fűtést és DC-Dc konverterrel csináltam 19V-ot a szegmenseknek. Az egész 5V-ról megy és eszik 540mA-t, ha mindegyik szegmens világít.
Step-UP, Step-Down kalkulátor. MC34063 A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Hopp, igazad van! Az a 4-es inverter, de ott tényleg hibás a rajz. Élesztéskor észrevettem, a panelon át is kötöttem, de a rajzra elfelejtettem átvezetni, elnézést!
Tehát a két dióda és az alsó potméter közötti 47 kohmos ellenállás felső lába az IC 10-es lába helyett a 9-esre megy! Mellékelem a javított lay fájlt és ugyanazt jpg-ben is. A cikket is frissítem. Köszönöm az észrevételt!
Sziasztok! Én 2 ohmon terhelő impedanciával számoltam ezt a tápfeszültséget. Az inverter resz kicsit furán lesz megoldva, de elvben működik. Szóval elkészítek egy dc-ac atalakítót, aminek a primerje 2x12V, a secunder oldalt annyira tekerem meg amennyire szükségem van. A dc-dc átalakitó számomra nehéz lenne megépíteni alkatrész hiányban. Igen tudom mekkora áram kell neki.
@trionaudi: Ennél akkor picit egyszerübb egy tda7294-hiddal 8 ohmal terhelni, a táp pedig maradhatna ugyan az. Tudom wattmániás vagyok. @steelbird: Mint az előbb mondtam wattmániás vagyok, nameg kiszeretném használni amit a mélynyomó kibir. Egy ilyen kaliberü gyári erősítő rengeteg pénzbe kerül, a végfok megépítésével nincs is bajom, invertert megoldom valahogy, de már ha ittartok hogy kihasználni a hangszorót, akkor be is linkelem hogy miről lenne szó. Már egy végfokom kész van, csak még nem minden okés vele. Ha bekapcsolásnál le van terhelve begerjed, azonkívül minden oké vele. Szerintetek mekkora végfok kellene, hogy ezt a hangszorót teljesen ki tudjam használni. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Sziasztok! Mellékelek egy kis inverter kapcsolási rajzot, a nyáktervel együtt. Én a rajzhoz képest annyit változtattam hogy 2 pár fetet tettem bele. Tudom egy két helyt bekell futtatni ónnal, és még annyi, tudom hiányzik a 4700µF-os kondi. A fetek drainje párhuzamosan van kötve, ami menne majd a trafóra.
Igen a 6-7-es lábak közötti inverter az 1-es, így van, igazad van engem az zavart meg hogy felcserélted a K1-es kapcsoló helyét,
bocsi..... Még azt kérdezném hogy a 9-10-es lábak közötti inverter melyik?
A 6-7-es lábak közötti inverter a rajzon az 1-es jelű. Én nem látok hibát. A poti, amelyikre megy, a P4 jelű 47 kohm-os trimmer. Konkrétan milyen hibát látsz rajta? Mert lehet, hogy igazad van, csak nem vettem észre. Mindenesetre ez a panel üzemel nálam...
Szerintem az oranak semmi baja. Azon agyaltunk itthon, hogy ezek az elteresek matematikai muveletek miatt alakulhatnak ki az 1 fazisos betaplalas es a 3 fazisos fogyasztas miatt. Nappal egy fazison termelunk a halozatba de 3 fazison fogyasztunk. Ejszaka viszont nincs termeles de 3 fazison van elosztva a fogyasztas. Viszont az ora ugye a 3 fazis altal kialakult fogyasztast szamolja vagy a franc se tudja. A lenyeg az, hogy ez es nemi matek lehet a gond. Nem mondtad, hogy milyen orad van es hogy mi a jelenseg.
Nalam az osszes ertek ugy alakul ahogy annak alakulnia kell mivel latom, hogy az inverter mennyit termel es azt is tudom, hogy kb. mennyit fogyasztunk. Ez mind osszhangban van az oraval. Csupan arrol van szo, hogy nem ertem mi alapjan legozza ki az ora az adatot mert van, hogy reggel tobbet mutat a vetelezett oldalon mint este. De atlagban az adat ugy novekszik ahogy novekednie kell.
Azt ha jól tudom a BIOS kezeli. Nagyon érdekes. A képernyo csatlakozói jól vannak ? Esetleg a túláram nem vitte át a másvilágra azt is? Esetleg inverter?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
Sziasztok! Bővebben: Link egy ilyen 12v inverter kapcsolást építettem meg, azzal a különbséggel hogy a szekunder részt meg a trafó bekötést egy másik oldalról néztem: Bővebben: Link
A kapcsolás +/-27V dc/t adott ki terheletlen állapotba. Viszont egyenirányításnak AT tápokból kibontott schottky diódákat használtam, nem figyeltem oda eléggé a hűtésükre és az egyik rövidzárlatos lett. Kicseréltem a diódát, de a kapcsolás nem akart kiadni nagyobb feszültséget mint 10V és a trafó is csúnyán zörgött, a meghajtó FET- ek (2xIRFZ44N) is rohamosan melegedtek. Mi lehet a baja? A FET-eket kicseréltem, a meghajtó tranzisztorok nem zárlatosak ahogy mértem műszerrel, mindenhol jó a kontakt.
"Teccik" a cégnév a panelen: 'Jiali Industray Group'
De a lényeg, hogy a tipikus 3525 a vezérlő, ahogy látom a képen. A 4. képen látszik még egy 8 lábú, az a CA 3140. A rajzát, itt találhatod, ami szerintem hasonlít rá. A képen, az 51 Ohm forrasztási oldalán tisztán látszik az áthúzási nyom a fólia felé. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Sziasztok
Van egy samsung syncmaster 940-es aminek az inverter trafója (szekunder) szakadt. Lehet ezt kapni valahol, ill mi alapján keressek rá? Üdv
Ez tök jó, de szerintem kéne egy kis segítség, mert én ezt nem értem, láttam már monitort belülről, azt vágom, hogy van a táp, inverter, scarlet, de ehhez miért kellett pic? miért van deszkán és nem a saját dobozában?
Üdv
De jó lenne. inverteres cdi, van sok rajz itt is, neked csak az inverter rész kell belőle. Induktív jeladós? Csak az a furcsa, hogy a t200 at mindenhol megszakítósnak írják, már amennyi kevés infó van róla a neten. rajz pl.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Közben olvasgattam egy kicsit a topikot, valami nagyon egyszerű inverter(villanypásztor !) nem lenne jó ? Nem kell túl nagy fordulat és teljesítmény, csak guruljon a moci...
Csak csövekkel ciripel.
Minden lehetséges csatlakozót megmozgattam rajta, a forrasztásokat átnéztem újraforrasztottam, de semmi. Az invertertrafók szekunder ellenállása páronként megegyezett, nem tűnik menetzárlatosnak, de attól lehet, hogy átütöget. Sajnos nem tudtam meghallgatni, mert ha szétszedve kapcsolom be, akkor rögtön abbahagyja a ciripelést és képet sem ad. Gondolom leold valami védelem. A trafó körül lévő kondikat megméregettem, nem volt zárlatos egyik sem. A nyákon semmilyen látható jelét nem találtam a meghibásodásnak, sehol egy egy fekete folt, minden fólia ép. Az enyémben bizet-17a táp/inverter van, a kölcsönkapott pedig ip-35155a volt. A két táp egészen különböző, csak kompatibilisek egymással. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mint irtam az ertek emelkedik folyamatosan. Ami furcsa volt, hogy este mondjuk 614-irt, reggel meg 611-et. De delben meg 612-ot 

bocsi..... Még azt kérdezném hogy a 9-10-es lábak közötti