Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   113 / 262
(#) (Felhasználó 46585) válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2014
Ha a próbák alatt nincs a töltő kikapcsolva, akkor semmit nem ér a mérés, ugyanis a tőltő jóval több zavart termel az akksira, mint egy sima hálózati üzem. Miután a töltők többsége vagy tirisztoros, vagy kapcsolóüzemű táp. Az akksiról meg csak annyit, hogy valóban nagy kapcitás, de ez már néhány kHz-en nem igaz. Az akksiról meg működik az inverter, amiről az erősítő. Az inverter meg kapcsolóüzemű és kizártnak tartom, hogy valami különlegesen kevés zavart termeljen. Úgyhogy szerintem a mérésetek semmire sem volt jó. Ha mégis jobbnak hallotátok, akkor az valami egészen másnak tudható be. Mondjuk a placebó hatásnak...

A tisztán akkus táplálás nagyon jó, de inverter nélkül. Ez meg ugye elég nehezen megoldható. Mondjuk egy MC korrektorhoz. De azt is nagyon jól meg lehet csinálni egyszerűen a hálózatról működőnek. Mondjuk legalább 100 dB jel/zaj viszonyra.
(#) q765 válasza Pola0520 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Félreértettél. Fehér képnél rózsaszínen világít..
Az inverter melegedésére írtam.
Attól mert nem púpos egy elko, még lehet kapacitásvesztett.
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Júl 29, 2014
Kondi kellene az IC lábakra és a kijelzőt natúrban kellett volna először kipróbálni. Most próbáltam én is egyet, labortápon 20V-ot állítottam, a fűtést rákötötttem egy 5V-os stabra és a 20V-ot érintgettem neki a lábaknak, íhy kikerestem melyikek a rácsok és melyik fog kelleni nekem. stab helyett tehetsz soros ellenállást is próbának. Ezután PIC-el vezérelek 4 fetet amik hídban ellenfázisban kapcsolgatnak, így szimetrkiusan hajtva a fűtést és DC-Dc konverterrel csináltam 19V-ot a szegmenseknek. Az egész 5V-ról megy és eszik 540mA-t, ha mindegyik szegmens világít.

Step-UP, Step-Down kalkulátor. MC34063
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014

VFDTest.jpg

(#) kistee válasza szebee hozzászólására (») Júl 29, 2014
Hopp, igazad van! Az a 4-es inverter, de ott tényleg hibás a rajz. Élesztéskor észrevettem, a panelon át is kötöttem, de a rajzra elfelejtettem átvezetni, elnézést!

Tehát a két dióda és az alsó potméter közötti 47 kohmos ellenállás felső lába az IC 10-es lába helyett a 9-esre megy!

Mellékelem a javított lay fájlt és ugyanazt jpg-ben is. A cikket is frissítem.

Köszönöm az észrevételt!
(#) Davidd válasza pika75 hozzászólására (») Júl 29, 2014
Sziasztok! Én 2 ohmon terhelő impedanciával számoltam ezt a tápfeszültséget. Az inverter resz kicsit furán lesz megoldva, de elvben működik. Szóval elkészítek egy dc-ac atalakítót, aminek a primerje 2x12V, a secunder oldalt annyira tekerem meg amennyire szükségem van. A dc-dc átalakitó számomra nehéz lenne megépíteni alkatrész hiányban. Igen tudom mekkora áram kell neki.
@trionaudi: Ennél akkor picit egyszerübb egy tda7294-hiddal 8 ohmal terhelni, a táp pedig maradhatna ugyan az. Tudom wattmániás vagyok.
@steelbird: Mint az előbb mondtam wattmániás vagyok, nameg kiszeretném használni amit a mélynyomó kibir. Egy ilyen kaliberü gyári erősítő rengeteg pénzbe kerül, a végfok megépítésével nincs is bajom, invertert megoldom valahogy, de már ha ittartok hogy kihasználni a hangszorót, akkor be is linkelem hogy miről lenne szó. Már egy végfokom kész van, csak még nem minden okés vele. Ha bekapcsolásnál le van terhelve begerjed, azonkívül minden oké vele. Szerintetek mekkora végfok kellene, hogy ezt a hangszorót teljesen ki tudjam használni.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) Davidd hozzászólása Júl 28, 2014
Sziasztok! Mellékelek egy kis inverter kapcsolási rajzot, a nyáktervel együtt. Én a rajzhoz képest annyit változtattam hogy 2 pár fetet tettem bele. Tudom egy két helyt bekell futtatni ónnal, és még annyi, tudom hiányzik a 4700µF-os kondi. A fetek drainje párhuzamosan van kötve, ami menne majd a trafóra.
(#) szebee válasza kistee hozzászólására (») Júl 28, 2014
Igen a 6-7-es lábak közötti inverter az 1-es, így van, igazad van engem az zavart meg hogy felcserélted a K1-es kapcsoló helyét, bocsi..... Még azt kérdezném hogy a 9-10-es lábak közötti inverter melyik?
(#) kistee válasza szebee hozzászólására (») Júl 27, 2014
A 6-7-es lábak közötti inverter a rajzon az 1-es jelű. Én nem látok hibát. A poti, amelyikre megy, a P4 jelű 47 kohm-os trimmer. Konkrétan milyen hibát látsz rajta? Mert lehet, hogy igazad van, csak nem vettem észre. Mindenesetre ez a panel üzemel nálam...
(#) tomipap válasza erbe hozzászólására (») Júl 23, 2014
Szerintem az oranak semmi baja. Azon agyaltunk itthon, hogy ezek az elteresek matematikai muveletek miatt alakulhatnak ki az 1 fazisos betaplalas es a 3 fazisos fogyasztas miatt. Nappal egy fazison termelunk a halozatba de 3 fazison fogyasztunk. Ejszaka viszont nincs termeles de 3 fazison van elosztva a fogyasztas. Viszont az ora ugye a 3 fazis altal kialakult fogyasztast szamolja vagy a franc se tudja. A lenyeg az, hogy ez es nemi matek lehet a gond. Nem mondtad, hogy milyen orad van es hogy mi a jelenseg.

Nalam az osszes ertek ugy alakul ahogy annak alakulnia kell mivel latom, hogy az inverter mennyit termel es azt is tudom, hogy kb. mennyit fogyasztunk. Ez mind osszhangban van az oraval.

Csupan arrol van szo, hogy nem ertem mi alapjan legozza ki az ora az adatot mert van, hogy reggel tobbet mutat a vetelezett oldalon mint este. De atlagban az adat ugy novekszik ahogy novekednie kell.
(#) cupika97 válasza fakóló hozzászólására (») Júl 20, 2014
Azt ha jól tudom a BIOS kezeli. Nagyon érdekes. A képernyo csatlakozói jól vannak ? Esetleg a túláram nem vitte át a másvilágra azt is? Esetleg inverter?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 20, 2014
Sziasztok! Bővebben: Link egy ilyen 12v inverter kapcsolást építettem meg, azzal a különbséggel hogy a szekunder részt meg a trafó bekötést egy másik oldalról néztem: Bővebben: Link
A kapcsolás +/-27V dc/t adott ki terheletlen állapotba. Viszont egyenirányításnak AT tápokból kibontott schottky diódákat használtam, nem figyeltem oda eléggé a hűtésükre és az egyik rövidzárlatos lett.
Kicseréltem a diódát, de a kapcsolás nem akart kiadni nagyobb feszültséget mint 10V és a trafó is csúnyán zörgött, a meghajtó FET- ek (2xIRFZ44N) is rohamosan melegedtek.

Mi lehet a baja? A FET-eket kicseréltem, a meghajtó tranzisztorok nem zárlatosak ahogy mértem műszerrel, mindenhol jó a kontakt.
(#) Chipmunk1960 válasza swich hozzászólására (») Júl 18, 2014
"Teccik" a cégnév a panelen: 'Jiali Industray Group' De a lényeg, hogy a tipikus 3525 a vezérlő, ahogy látom a képen. A 4. képen látszik még egy 8 lábú, az a CA 3140. A rajzát, itt találhatod, ami szerintem hasonlít rá. A képen, az 51 Ohm forrasztási oldalán tisztán látszik az áthúzási nyom a fólia felé.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 18, 2014
Sziasztok
Van egy samsung syncmaster 940-es aminek az inverter trafója (szekunder) szakadt.
Lehet ezt kapni valahol, ill mi alapján keressek rá?
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 17, 2014
Ez tök jó, de szerintem kéne egy kis segítség, mert én ezt nem értem, láttam már monitort belülről, azt vágom, hogy van a táp, inverter, scarlet, de ehhez miért kellett pic? miért van deszkán és nem a saját dobozában?
Üdv
(#) moltam válasza sector99 hozzászólására (») Júl 16, 2014
De jó lenne. inverteres cdi, van sok rajz itt is, neked csak az inverter rész kell belőle. Induktív jeladós? Csak az a furcsa, hogy a t200 at mindenhol megszakítósnak írják, már amennyi kevés infó van róla a neten. rajz pl.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Júl 16, 2014
Közben olvasgattam egy kicsit a topikot, valami nagyon egyszerű inverter(villanypásztor !) nem lenne jó ? Nem kell túl nagy fordulat és teljesítmény, csak guruljon a moci...
(#) gp0 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 16, 2014
Csak csövekkel ciripel.
Minden lehetséges csatlakozót megmozgattam rajta, a forrasztásokat átnéztem újraforrasztottam, de semmi.
Az invertertrafók szekunder ellenállása páronként megegyezett, nem tűnik menetzárlatosnak, de attól lehet, hogy átütöget.
Sajnos nem tudtam meghallgatni, mert ha szétszedve kapcsolom be, akkor rögtön abbahagyja a ciripelést és képet sem ad. Gondolom leold valami védelem.
A trafó körül lévő kondikat megméregettem, nem volt zárlatos egyik sem.
A nyákon semmilyen látható jelét nem találtam a meghibásodásnak, sehol egy egy fekete folt, minden fólia ép.
Az enyémben bizet-17a táp/inverter van, a kölcsönkapott pedig ip-35155a volt. A két táp egészen különböző, csak kompatibilisek egymással.
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 15, 2014
A hibaerősítő kimenetéről (comp láb) kell visszacsatolás mert ez ebben a formában nem egy korrekt szabályozókör, nézd meg az IC-k (3524 és 25) adatlapjait, vagy hasonló rajzokat.
A szabályozáshoz nyilván kell tartalék de ezt már leírtam. Ha megnézed hegesztés közben egy inverter pufferét akkor látni fogod hogy a trafó terhelten már nem 310 hanem csak 275-280V-ból dolgozik. Tehát vagy ennyivel magasabb szekunder feszültség kell ha nincs szabályozás, vagy ennyivel visszavett kitöltési tényező üresen ha van (vagy jó sok kondi).
Aztán az áramkorlátot is meg kell csinálni, vagy a sense lábakkal, vagy a shutdown vagy comp lábakat vezérelve. Én nem tennék bele fesszabályozást, a feszt (kitöltést) inkább potival állíthatóra csinálnám meg, a megfelelő tartalékkal. Mondjuk 40V körül lenne a vége, amit a potival le lehetne tekerni 20-ig, közte meg oda állítod ahova akarod, ahogy a huzal meg a varrat megkívánja. Ugyanúgy mint az 50Hz-es trafón a fokozatkapcsolót.
(#) gp0 hozzászólása Júl 15, 2014
Sziasztok!
A segítségeteket kérném egy probléma megoldásában. Van egy Samsung SyncMaster 940N típusú lcd monitorom, amely maximum fényerőn is sötét képet ad, ami ráadásul vibrál és ciripel benne valami.
Volt szerencsém kipróbálni egy másik (kölcsön) táp/inverter panellel, azzal tökéletesen működött, világos vibrálásmentes tiszta képet adott, ciripelés nélkül, tehát valószínűleg azzal lehet a gond.
Az elkókat mind kicseréltem 105C-os Low ESR-re, de semmi változás nem történt.
Visszaolvasva láttam, hogy célszerű még a mosfeteket ellenőrizni. 2 db 8 lábú np mosfet van benne, egy diszkrét smd panelon. Kiforrasztás nélkül rájuk mértem, ugyanazokat az ellenállás értékeket kaptam minden tranzisztor esetén. Gondolom ez alapján a mosfetek rendben vannak.
Mit tehetnék még az ügy érdekében? Találkoztatok már hasonlóval?
(#) Edimax hozzászólása Júl 14, 2014
Sziasztok.
Lenne nékem is ez a inverter SP300G. Sajna az ic vezérlő megadta magát, megunta a működését.
EM78P156ELPS
Nem is tudom megszerezni.
Nos átakarnám alakitani ezzel a ic-vel TL494. ezem van.
Lehetséges ezzel, mert már próbáltam de sajna csak 130voltot sikerült kivacsarni belőle.
Mit kéne még alakitani rajta.
Ez szerint csináltam.http://lab.hv-l.net/160590 2 -dik kép.
Esetleg meglehetne még csinálni hogy lehessen állitani is.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 13, 2014
Figyelmesen olvastam, pontosan azért írtam amit írtam. Teljesen mindegy hogy mit látsz a szkópon MC7 végén, mert az érzékenység az lesz amit majd a hangszórón hallasz. Tehát az hogy így gyengébbnek tűnik nem sokat jelent, mert lesz még utána néhány fokozat.
Azt nem írtad hogy milyen fej van rajta DD vagy koncentrikus, mekkora átmérővel, az induktivitása egyezik-e a rajzon lévővel, mindkét tekercs árnyékolva van-e vagy csak a vevő stb.
Mivel a hex inverterrel sosem foglalkoztam ebben így nem sok okosat tudok mondani. Működő kapcsolás nélkül még a szimulátor sem túl sok segítség, mert ebben nem tudok érmét lengetni a tekercs előtt. Ráadásul a szimulátorban az egyik inverter kimenete be is zajosodik és fogalmam sincs hogy miért.
Ettől függetlenül szerintem a végeredménynek jobbnak kellene lennie mint a hagyományosan (műveleti erősítőkkel és komparátorokkal) felépített megoldásoknak, de majd kiderül.

meg_ef.jpg

(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Júl 12, 2014
Csak az van megfogatva,bár anódfesz trafót még szereznem kell,mivel jelenleg egy épített kicsi inverter adja az anódfeszültséget. 9V egyenáramból készít 210V~,de ha egyenirányítom és terhelve van egy csővel akkor csak 180V-ot ad le.
(#) havranarpi hozzászólása Júl 10, 2014
Sziasztok!
Lenne egy nagy bánatom lehet ,hogy ti tudnátok segíteni.
Van egy LCD monitorom ami tegnap délelőtt el kezdtett vibrálni és később a háttérvilágítás is elment.Ha kikapcsoltam és újra be akkor egy pár másopercig ment ,de utána újra le állt.
elvittem egy LCD cuccokkal foglalkozó szakemberhez.Ő azt mondta ,hogy voltak az inverter részben elszállva kondik.Kicserélte ,de az a gond ,hogy a csövek öregek és letilt az áramkorlát.Ez a diagnózis mennyire helytálló?Illetve ilyen esetben lehet-e tenni valamit?
(#) sirály12 válasza kallaci hozzászólására (») Júl 9, 2014
Bár nem vagyok szakértő, de lenne egy két gondolatom ezzel kapcsolatban.
Szerintem az upc500-ast felejtsd el, inkább egy sima inverter, az általában már alapból el van látva ventivel.
Világításra led, akkor annak nem kell 230V, és takarékosabb is.
A tv ha lcd, akkor annak jó a legolcsóbb inverter is, mert elég tág határok között megeszi a tápfeszt.
(#) jonyibandi hozzászólása Júl 8, 2014
Sziasztok!
Egy régi Toshiba Satellite A80-as laptop került nemrég hozzám, a kijelzőjével van gond, mégpedig bekapcsolásnál megjelenik rajta négy függőleges csík, mindegyik más színű, majd egy perc múlva az egyik csík eltűnik, de a másik három ott marad. Kezdek beletörődni, hogy ez csak panelcserével "javítható", de gondoltam rákérdezek azért hátha van rá valami tippetek. Szóval szerintetek ezen lehet valamit javítani? A kijelzőkábelt mozgattam picit nem volt változás, gondoltam azzal nem lehet baj. Az inverter is jó.

Köszönöm a segítséget!
Andris
(#) aramos válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 7, 2014
Ha majd eljutok odáig, és szükségem lesz néhány jelalakra szólok, addig is kösz. Remélem mpisti előbb-utóbb benéz ide, én is kiváncsi lennék a véleményére.
Más: szintén heg. inverter, kellene valami műterhelés, ha nem is maximális, de legalább 50-70%. Valami egyszerű lenne jó, mert nekem ritkán kell, eseleg egy folyadék ellenállásra gondoltam. Gondolom forrna rendesen, meg bontaná a vizet. Tapasztalat valakinek?
üdv.: aramos
(#) pucuka válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 6, 2014
Mi volt az oka, hogy ilyen sok alkatrészes bemeneti fokozatot készítettél? ahhoz képest nem is rosz a jelalak. 100 MHz -es frekvencia méréséhez, már gyors, és egyszerű áramkörök kellenek. Az ennyire túlbonyolítás (gondolom az érzékenység miatt) már magában hordozza a lassúságot. Elegendő a bemenetre egy nagy erősítéssel rendelkező impedancia illesztő, és utánna mindjárt egy gyors TTL inverter.
De.
A szkóp ábrából csak annyi derül ki, hogy nincs nagyobb baj, működik. Ahhoz hogy bővebb infót is ki lehessen olvasni, max egy periódusnak szabadna látszani, ill a fel-, és lefutási idők méréséhez is gyorsabb eltérítést kellene választani.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) lithium válasza tomipap hozzászólására (») Júl 6, 2014
Az inverter bemenetén is ugyanezeket mértem...mint első hszemben írtam az inverterpanel bemenetén a37 es pinről a az inverter vez ic 4 es lábára megy a jel, amit, ha ment 3,3v körül mértem, ha nem ment , akkor 0..ugyanaz, mint a csatinál.
(#) tomipap válasza lithium hozzászólására (») Júl 6, 2014
O hogy a.... Ezt mondhattad volna mert en emiatt jol beneztem. Akkor nyilvan nem 19V kell, hogy legyen. En nem ellenorzok akkurol soha. OK. Ugorjunk, en hulyesegem. Bocsanat.

A 37-es lab az egy PWM kell, hogy legyen. Nezzel ra szkoppal a csati 37-es labara. Ne adjal oda direkt 3V-ot szerintem. Ez a fenyerot szabalyzo bemenete a kijelzonek. Ha nincs semmilyen jel akkor kikapcsol. Az R7-es ellanallassal minden OK? Azon keresztul megy a PWM. Lehet kontaktos, korrodalt is. Vagy egyszeruen szakadt.

Az inverter vezerlese az ENE EC-bol jon. Rajz szerint (30-as oldal) a 21-es labrol. Ott is megvizsgalhatod, hogy meg van e a jel. Siman lehet gond az EC forrasztasaval is. Mondtad, hogy neha jo volt neha nem. Ez KH is lehet. Forraszd at az EC-t.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) tomipap válasza lithium hozzászólására (») Júl 6, 2014
Hát értem én, hogy nem akartál belemerülni, de kézrátételes megoldást eddig még nem sikerült találnom...

A 41-42 az a csatlakozó árnyékolása. Ott van a rajzon tuti, hogy GND. A nyákon jelölve van a csatlakozó 1-es lába.... Igen a 37-es az a PWM jel az inverternek. De nem azzal lesz a gond szerintem hanem én keveslem azt a 11.1V -ot is a 38-40-es labon. Az az INPWR_B+ vagy mi. Szerintem ott 19V kellene, hogy legyen. Délután majd ránézek a rajzra. A méresed alapján szerintem nem kapja meg az inverter a tápot. Nem tudom milyen multiméterrel méred, a PWM jel az változó szintű és kitöltési tényezőjű jel. Volt olyan noti ahol alig 1V feszültségen dolgozott. De nem vagyok fejből komolyabban otthon az inverterek vezérlésében. Mindenesetre nézd meg a rajzon, hogy amiket mértél azok passzolnak e. a 11.1V nem úgy tűnik.
Következő: »»   113 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem