Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   152 / 262
(#) Dióda hozzászólása Nov 10, 2012
Sziasztok!

Van egy laptop inverter gondom hátha ti tudtok segíteni.
Eleinte villódzott a drága majd elsötétült a kép így szétkaptam.
Az lcd inverterben lévő trafó szekundere megszakadt.
Amillo li3710 -ről lenne szó.
Van itthon másik két inverterem de azok más tipuba valóak viszont mind jók csak a bekötésük más.
Viszont van közöttük egy aminek eléggé hasonló kinézetű a trafója.
Szerintetek át merjem tenni a szakadt helyére?
(#) V L válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 10, 2012
Sziasztok a gyertya élettartama inkább növekszik, mert tisztább marad. A gyertyahézag után állítása régen minimum 5000Km után szükséges volt ma húszezer Km alatt sem fogy annyit, a problémát a szigetelő testre rakódott szennyeződés okozza.Ezért kell a csere és nem csak a hézag állítása. Persze ha nagy teljesítményű a plazma akkor fokozódhat az elektróda kopása de a mai üzemanyag árak mellett ha olcsó nulla ohmos-t akár 10000Km-két cserélni kell ami kb. 4000Ft költség, és a 100liter megtakarítás ez alatt az pedig 40000Ft, tehát bőven megéri a befektetés.
Arról nem is beszélve milyen jó hogy egy előzéshez nem kell vissza váltani.
A csak kapacitás növeléssel egy konkrét gyújtótrafó esetén a gyertya hézagot folyamatosan kell csökkenteni, mert a feszültség amire a trafó szekunder árama fel tudja tölteni az is csökken. Tehát van egy optimum, utána az energia sűrűség csökken mert az a feszültséggel négyzetesen, a kapacitással lineárisan nő.( A megoldás nagyobb teljesítményű trafó+elektronika, illetve a bonyorúltabb: dióda +kondi+inverter- de sajnos az érzékeny ECU-k- ezt nem bírják zavarvédelem nélkül!- csak porlasztós régi kocsihoz javaslom.)
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) fater0827 válasza Gabó hozzászólására (») Nov 10, 2012
Üdv Gabó
Eddig E 27-es 11 illetve 21 W-os fénycsövek vannak , LCD TV/monitor (kb 1 éve ) - de most gondolkodom az 1 - 2W-os LED világító lámpákon . A falban levő csövekben ki akarom cserélni a ~ 30 éves vezetékeket na akkor mi lesz ?
A vezeték szigetelő képessége romlik (kondenzátor hatás ) Cos fi érték +/- méri az óra .
Van 2 napelemem talonba 2 x 120W , kell még Akku ,töltésszabályzó és inverter , akkor leszek igazán bosszantó számukra . Nappal lekapcsolódok a hálózatról ha kész lesz , van segítség ezen az oldalon topik olvasgatom .
Nyelvtanból 2-es voltam mindig .
Üdv
(#) 187BodyGuard válasza .colin hozzászólására (») Nov 9, 2012
Az előfoknak mindenhova 12-14V-ot adok, és tökéletesen működik!
Azóta sajnos belebuktam ebbe a dologba, így kicsit változott a terv. Került bele egy TL494-es inverter amivel csinálok 280V DC tápot és került bele végfoknak 2XEL84. A VU Méter LED-eket kicseréltem sokkal színesebbre, így a kinézete sem probléma! Tökéletesen üzemel!

Így még érdekesebb is mint amilyenre terveztem...
(#) Stranger válasza agressiv hozzászólására (») Nov 8, 2012
Hello

Ilyen a panel

Igazabol csak feltetelezem, hoyg ilyen az inverter, mert az ennyem az szetegett. Ebbol 2 felet talatam a TM-0918 levo szam alati szamsor kulombozik, nem tudom az mit jelent.
inverter inverter 2

udv Andras
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2012
Csak nem nyugszom ! Vettem még egy 6 csöves arcszolit , ha ideér nekem is kétoldalas lesz a levilágítóm (tervben van még az elektronikus fénycsőinverter és a potival állítható időzítő
lcd kijelzővel ) ,de ha ez kész lesz tényleg nem fejlesztem tovább.
(#) Ppyro hozzászólása Nov 8, 2012
az inverter az nem jó nekem sajna itt arról van szó hogy 30-40 telepet kell indítanom elektromosan szoval nem csak egy bumm az egész hanem megkoreogrefált tüzijátékról van szó és az egyes csatornákra egy-egy sorozat lenne kötve amiket gombnyomással lehetne indítani
nekem kb 40csatornára lenne szükségem és a ledeknek meg nem tesz jót az ekkora feszültség ezért gondoltam arra hogy a kimeneteknél a ledek után kellene feltranszformálni a feszültséget
de jó lenne nekem a 12V-is de azal az a bajom hogy túl nagy a 150m vezeték ellenállása a vastag vezeték pedig nagyon drága lenne
(#) Stranger hozzászólása Nov 7, 2012
Sziasztok

Nekem egy Samsung T260 monitorhoz kellene TM-0918 inverter. Meg ilyen van a T240 is.

Ilyen panelon van IP-54155A .

Elore is koszonom.

Udv Andras
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) barany165 hozzászólása Nov 3, 2012
Sziasztok! Meghibásodott az IBM T42 laptop kijelzőt megvilágító fénycső! inverter csere után még 2 hétig ment,de eléggé elpirulva kezdett világítani.
hossza 280mm átmérő 2mm, komplet kijelző esetleg.vagy eladom,lámpával megvilágítva van kép!
(#) Ricsi89 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 2, 2012
A baj az, hogy kellene hozzá egy szinuszos inverter is. Szerintem 100W körül lehet a szivattyú.
(#) janimester hozzászólása Nov 2, 2012
Üdv. Építettem egy 555-el hajtott inverter kapcsolást amiben annyi változtatást tettem hogy hogy a kapcsolgató tranyók tip40-41 helyett bd243-44C-t tettem. A trafó primerén 140v körüli érték jön ki az aksi feszültségi szintjétől függően. Annyit nem értek hogy mért nincs meg a teljes fázisfeszültség? Viszont a célnak megfelel a dolog mert egy verseny simsonba lessz aksis gyújtásnak. Annyit elmondok hogy a trafó primerjét ha beterhelem 20w-al akkor a feszültség leesik 98v környékére ami már súrolja a lélektani határaim viszont a motor elmenne még vele, nem méregettem mekkora teljesítményt emészt fel egy 14ezret forgó simson gyújtása de remélem a 20w-os határt nem nagyon éri el Azon gondolkodtam hogy valamivel a duplájára kellene emelni az 555 kimenetéről jövő kb 4.33v-os feszültséget és akkor már meglenne legalább a 200v a trafón.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012

555dcac.gif

(#) _vl_ válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 2, 2012
Én tuti, hogy trafóval csinálnám, inverter + egyenirányító kapcsolásként, ilyen kapcsolást szerintem készen is találsz itt is meg a neten is bőven.

De step-upként is össze lehet hozni szerintem.
(#) bbalazs_ válasza szapora hozzászólására (») Okt 31, 2012
Szia!

Igen, inverter vagy csohiba, de olvass vissza, gyakorlatilag errol szol az egesz topic.
(#) szapora hozzászólása Okt 31, 2012
Sziasztok!

Van egy HP 1502-es monitorom, amit ha bekapcsolok, egy pillanatba felvillan a kép, majd elsötétül.
inverter hiba?
Mi okozhatja?

Előre is köszi a segítséget!
(#) Massawa válasza robinson hozzászólására (») Okt 30, 2012
Azt nem vettem észre (nem az erösségem az ilyen fajta rajzok olvasása - mikor olyan szép régi rajzok magukért beszélnek, s nem ilyen kockákon kell értelmezni, hogy mi micsoda), de untig elég egy kapu/inverter a két ág közé..
Honnan vetted ezeket a formákat?
(#) exorcist válasza szgyula105 hozzászólására (») Okt 30, 2012
Milyen típusú pásztor, inverteres, ilyesmi?
Az élesztéshez hasonlóan annak az ellenőrzését így tudod elvégezni:
1. Feszültségmentesítés!
2. Triacot/Tirisztort (Linkelt rajzon: Ti) és a nagy rásütőkondit (C6) kivenni,
3. feszültség alatt az inverter trafón (Tr) megmérni a váltakozó feszt, ha 200-250V akkor OK,
4. Graetz () után megmérni az egyenfeszt, ha 280-350V akkor OK,
5. Feszültségmentesítés!
6. Rásütőkondi (C6) visszarak és legyen bent a nagyfesz trafó (Trgy) is
7. C6 kondi sarkain megmérni az egyenfeszt, miután bekapcsoltad a pásztort, kell látnod, hogy töltődik, amíg el nem éri a 4-es pontban mért feszt,
8. ha 3-as, 4-es vagy 7 es pont nem OK, akkor megvan a hiba, ha igen akkor GOTO 9.,
9. Feszültségmentesítés! és Triac/Tirisztor (Ti) visszarak.
10. Bekapcs, van szikra a szikraközön? Ha nincs akkor a Ti a ludas.
(#) agressiv válasza Dempsey hozzászólására (») Okt 25, 2012
A panelen lévő IC gondolom. Annó próbálkoztam ilyeneken mindennel, de mindenhol jó volt fesz meg a jel, át is forrasztottam, de semmi. Nem érdemes kínlódni vele.

draco31

Lehet csöves, de lehet inverteres is, mérd meg az inverter transzformátorának szekundereit (ellenállást), egyformának kell lenniük..
(#) villanyipi hozzászólása Okt 23, 2012
Üdv
olvasgattam az itteni dolgokat de nekem viszont mégse épült fel a megoldás a bajomra, szóval nekem csupán olyan inverter kellene amiről autóban 12V-ról 35-50V ot és kábé 200VA-t tudnék előállítani ez is csak trafókkal oldható meg?Bármien megoldás érdekelne 4 csatornás erősítőhöz készítenék feszemelő-t mert keveslem a 20 W zenei teljesítmény na meg a hangszórók is min 80W-on éreznék jól magukat
Előre is köszönöm a segítséget
(#) lsilent válasza zoltan0801 hozzászólására (») Okt 22, 2012
Az ic nem úszta meg az tuti. A kondi nem zárlatos. Ha leveszed az ic-t valószínűleg a zárlat is megszűnik. De fölöttébb gyanús, hogy nem fogod ezzel megúszni. Az inverter kábelről mint korábban irtam, valszeg 3 voltra akasztottad a tápot. Ez sok jót nem jelent. Mivel az icnek másként nem lett volna szabad meghalni. Viszont ülnek még azon a vonalon gazdagon, mások is.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) tonio válasza pika75 hozzászólására (») Okt 21, 2012
Szia!
Hogy hogyan lehet megoldani az átalakítást, az monitoronként változó.Általában egy panelen van felépítve a táp, és az inverter vezérlése is.Meg kell szüntetni az egész inverter vezérlést és a +12V-ot, én az átkötéseket szoktam kiforrasztani, ott ugye van +12V/+15 vagy18V, illetve van a ki-be kapcsoló jel, ezek is a panelon mérhetőek.Van még természetes más feszültség is, de ez ebben az esetben nem meghatározó.Ki kell forrasztani az invertertrafókat hogy legyen hely a hűtőbordának( én "kimentem" a többi alkatrészt is, azokra már nem lesz szükség), hiszen ezt Bővebben: Link hűteni kell.Létezik 1A-es változat is, de az a tapasztalat szerint sokkal több hőt termel.Az Ic bekötése gondolom nem okoz problémát, a 4-es lábra bekötöd a kapcsoló jelet, néha feliratozzák is a panelen lévő csatik mellett de nem minden esetben igaz ez sem, tehát ismét mérni kell.
Egy pl. az előnyök mellett: 22"-os LCD monitor CCFL csővel megvilágítva 43W a fogyasztás, LED-el 19,6W(méréseim szerint), nem lesz többet gond az inverterrésszel, hátránya hogy nem lehet szabályozni a fényerőt.Ez a gyakorlatban még senkit nem zavart a tapasztalatok szerint.Természetesen lehet vásárolni vezérlést is a LED szalaghoz, de felesleges túlbonyolítani, drágítani az átalakítást.A hideg fényű, 120db/méter-es vált be a gyakorlatban, a 60db/méter-es nem igazán jó, mert zavaró csíkok látszanak a megvilágításban.Mielőtt megveszed a LED szalagot feltétlenül meg kell mérni a csöveket magába foglaló vályú belső szélességét, vagy 5-vagy 8mm-es szalagot kell választani.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) mefi01 hozzászólása Okt 20, 2012
Sziasztok, van nálam egy Acer Travelmate 5320 as gép.
Azért hozták, mert nem mindig működött a háttérvilágítás.
Rögtön neki is álltam az inverternek és a szalagkábel mérésének, mikor hirtelen leállt a gép.
Azóta be se indul, a töltést se jelzi..

A baleset alatt a saját akkujáról működött, nem volt bedugva a töltőre.
Valószínüleg az inverter csatlakozóján zárhattam össze a tápot a földdel.

Vajon mi történhetett vele? Tudtok adni valami kiindulási alapot?

Itt a service Manualja: ITT

Köszönöm szépen!
(#) szabics válasza dani9228 hozzászólására (») Okt 19, 2012
A diódás tranzisztoros lánc jó. Az SN74148 lábkiosztása nem jó. egyébként sem mert -bocsi- a 147-s kell. A 148 az 0-7 kódol s neked a 8 is kell. Az sn74147 0-9 -ig. Mellékeltem az adatlapját. A tranzisztorok kollektorait kell az Ic bementeire kötni. A következő képpen. Az első tranzisztor kollektora a d2 / 12. láb és értelemszerűen így tovább. A D1 -t kösd testre. A kimenetekre kell egy egy inverter. Ami lehet egy tranzisztoros vagy az Sn 7404 alkalmazása.Én a tranzisztoros megoldást alkalmaznám. Egyébként a kimenetet értelemszerűen súlyozva össze kell kötni a szegmens meghajtóval. SN747-nél a 4. láb szintén + ra Lásd adatlap.
(#) lithium hozzászólása Okt 19, 2012
Sziasztok!
Adott egy Viewsonic VX912 monitor. Nem működött, nincs háttérfény. az inverter egyik oldali trafónál egy 150nf kondi felrobbanva...és uaz sávnál két smd tranyó zárlat. keresgéltem kód alapján , de nemigen találtam: DK QM. a másik oldalit kiforrasztottam NPN tranyó. próbálkoztam egy bc szériással (1A) ...egy hétig bírta...csere nagyobbra bd 237 el (2A)...csak jó lesz...kb 3 hétig hajtotta a fiam, s most megint itt hever előttem a panel( a tranyók szinte megszürkülve...)
Segítség kéne , mitől van e nagy áram..hő..
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) HA3GX hozzászólása Okt 19, 2012
Sziasztok,

mennyivel jobb egy MOSFET-tel felépített inverter mint egy tranyós?
Az összehasonlítandók: ez és ez
Főleg a hatásfoka érdekel. Köszönöm!
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Okt 17, 2012
Miért csodálkozol? Használható félvezető erősítő elem csak az 50' -es évek elejétől van, addíg szinte kizárólag vákum csöveket használtak. Digitális áramkörök technikája már 1936 tól ki volt dolgozva, természetesen vákum csövekkel. Az első számítógépek is csövesek voltak, az ENIAC is rengeteg csővel iszonyú fogyasztással működött. Ebben minden létező digitális (inverter, buffer, astabil, monostabil, bistabil) áramkör csővel elkészítve előfordult. Ebben az időben sikerült elkészíteni az első működőképes tranzisztort, amiből számítógépet (és logikai áramköröket) csak 50 -es évek végén 60 -as évek elején készítettek, igen gyenge stabilitással.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) majerlaszlo válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 17, 2012
Az a lényeg hogy mikor fékezem a motort (3f inverter) akkor megemeli aa tápsín feszültségét, és mivel nem akarok/ nem tudok a hálózatba visszatáplálni ezért a felesleges feszültséget egy fékellenálláson el kell fűteni. Annyira kell hogy gyors legyen hogy a puffer kondi ne durranjon el. A hall elemes áramérzékelő meg jó ötlet mert akkor úgy tudom érzékelni hogy az áram folyásiránya megfordul. Köszönöm a válaszod.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) Paja0131 hozzászólása Okt 14, 2012
A tápegység panelon egy smd tranzisztor meg volt égve. Kicseréltem, és elindult az inverter. Most már van háttérvilágítás, de kép nincs. Ezt is okozhatja a feszültség csökkenés, vagy halott lesz a t-con? Ezt hogyan tudom ellenőrizni?
(#) Fizikus válasza djadji hozzászólására (») Okt 13, 2012
A hex inverter-t azert hasznalom, hogy a motor forgasirany megadasahoz eleg legyen egy I/O lab a mikrovezerlon, ne kelljen hozza 2 labat elhasznalni. Mert az L293D-n motoronkent 2 labbal kell beallitani a forgasiranyt (INPUT1 es 2).
Az enable labrat fixen magas szintre is kotheted, ekkor 1oo%-on megy a motor.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) SzZoli hozzászólása Okt 13, 2012
Sziasztok,

Az egyik ismerősömtől kaptam egy LCD monitort ami nem kapcsol be. Szétszedés után látható volt, hogy az inverter résznél az egyik FET szétégett. Sikerült helyettesítőt találni amit be is forrasztottam majd kimértem és nem volt sehol zárlat. Próbaként összeállítottam a rendszer és bekapcsoltam. EGy pillanatra megjelenet a monitoron a gyártó logója majd se kép se hang még a kis led sem világított és a táp halkan kattogni kezdett. Ezután szétszedtem újra és kijelző nélkül újra bekapcsolatam. A tápot teljesen átnéztem és nem találtam semmi hibát és akkor egyik kis fet az inverter résznél (a csatolt PDF doksiba U101) szintén elfüstölt. kiforrasztás után a táp újra működni kezdettés bekapcsolahtó volt a monitor.

A kérdés az lenne, hogy miért füstölhetett el ismét a FET?

Segítségeteket előre is köszönöm.

LCD.pdf

(#) SzZoli hozzászólása Okt 13, 2012
Sziasztok,

Az egyik ismerősömtől kaptam egy LCD monitort ami nem kapcsol be. Szétszedés után látható volt, hogy az inverter résznél az egyik FET szétégett. Sikerült helyettesítőt találni amit be is forrasztottam majd kimértem és nem volt sehol zárlat. Próbaként összeállítottam a rendszer és bekapcsoltam. EGy pillanatra megjelenet a monitoron a gyártó logója majd se kép se hang még a kis led sem világított és a táp halkan kattogni kezdett. Ezután szétszedtem újra és kijelző nélkül újra bekapcsolatam. A tápot teljesen átnéztem és nem találtam semmi hibát és akkor egyik kis fet az inverter résznél (a csatolt PDF doksiba U101) szintén elfüstölt. kiforrasztás után a táp újra működni kezdettés bekapcsolahtó volt a monitor.

A kérdés az lenne, hogy miért füstölhetett el ismét a FET?

Segítségeteket előre is köszönöm.

LCD.pdf

Következő: »»   152 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem