Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Van egy HP 1502-es monitorom, amit ha bekapcsolok, egy pillanatba felvillan a kép, majd elsötétül. inverter hiba? Mi okozhatja? Előre is köszi a segítséget!
Azt nem vettem észre (nem az erösségem az ilyen fajta rajzok olvasása - mikor olyan szép régi rajzok magukért beszélnek, s nem ilyen kockákon kell értelmezni, hogy mi micsoda), de untig elég egy kapu/inverter a két ág közé..
Honnan vetted ezeket a formákat?
Milyen típusú pásztor, inverteres, ilyesmi?
Az élesztéshez hasonlóan annak az ellenőrzését így tudod elvégezni: 1. Feszültségmentesítés! 2. Triacot/Tirisztort (Linkelt rajzon: Ti) és a nagy rásütőkondit (C6) kivenni, 3. feszültség alatt az inverter trafón (Tr) megmérni a váltakozó feszt, ha 200-250V akkor OK, 4. Graetz () után megmérni az egyenfeszt, ha 280-350V akkor OK, 5. Feszültségmentesítés! 6. Rásütőkondi (C6) visszarak és legyen bent a nagyfesz trafó (Trgy) is 7. C6 kondi sarkain megmérni az egyenfeszt, miután bekapcsoltad a pásztort, kell látnod, hogy töltődik, amíg el nem éri a 4-es pontban mért feszt, 8. ha 3-as, 4-es vagy 7 es pont nem OK, akkor megvan a hiba, ha igen akkor GOTO 9., 9. Feszültségmentesítés! és Triac/Tirisztor (Ti) visszarak. 10. Bekapcs, van szikra a szikraközön? Ha nincs akkor a Ti a ludas.
A panelen lévő IC gondolom. Annó próbálkoztam ilyeneken mindennel, de mindenhol jó volt fesz meg a jel, át is forrasztottam, de semmi. Nem érdemes kínlódni vele.
draco31 Lehet csöves, de lehet inverteres is, mérd meg az inverter transzformátorának szekundereit (ellenállást), egyformának kell lenniük..
Üdv
olvasgattam az itteni dolgokat de nekem viszont mégse épült fel a megoldás a bajomra, szóval nekem csupán olyan inverter kellene amiről autóban 12V-ról 35-50V ot és kábé 200VA-t tudnék előállítani ez is csak trafókkal oldható meg?Bármien megoldás érdekelne 4 csatornás erősítőhöz készítenék feszemelő-t mert keveslem a 20 W zenei teljesítmény na meg a hangszórók is min 80W-on éreznék jól magukat ![]() Előre is köszönöm a segítséget
Az ic nem úszta meg az tuti. A kondi nem zárlatos. Ha leveszed az ic-t valószínűleg a zárlat is megszűnik. De fölöttébb gyanús, hogy nem fogod ezzel megúszni. Az inverter kábelről mint korábban irtam, valszeg 3 voltra akasztottad a tápot. Ez sok jót nem jelent. Mivel az icnek másként nem lett volna szabad meghalni. Viszont ülnek még azon a vonalon gazdagon, mások is.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Szia!
Hogy hogyan lehet megoldani az átalakítást, az monitoronként változó.Általában egy panelen van felépítve a táp, és az inverter vezérlése is.Meg kell szüntetni az egész inverter vezérlést és a +12V-ot, én az átkötéseket szoktam kiforrasztani, ott ugye van +12V/+15 vagy18V, illetve van a ki-be kapcsoló jel, ezek is a panelon mérhetőek.Van még természetes más feszültség is, de ez ebben az esetben nem meghatározó.Ki kell forrasztani az invertertrafókat hogy legyen hely a hűtőbordának( én "kimentem" a többi alkatrészt is, azokra már nem lesz szükség), hiszen ezt Bővebben: Link hűteni kell.Létezik 1A-es változat is, de az a tapasztalat szerint sokkal több hőt termel.Az Ic bekötése gondolom nem okoz problémát, a 4-es lábra bekötöd a kapcsoló jelet, néha feliratozzák is a panelen lévő csatik mellett de nem minden esetben igaz ez sem, tehát ismét mérni kell. Egy pl. az előnyök mellett: 22"-os LCD monitor CCFL csővel megvilágítva 43W a fogyasztás, LED-el 19,6W(méréseim szerint), nem lesz többet gond az inverterrésszel, hátránya hogy nem lehet szabályozni a fényerőt.Ez a gyakorlatban még senkit nem zavart a tapasztalatok szerint.Természetesen lehet vásárolni vezérlést is a LED szalaghoz, de felesleges túlbonyolítani, drágítani az átalakítást.A hideg fényű, 120db/méter-es vált be a gyakorlatban, a 60db/méter-es nem igazán jó, mert zavaró csíkok látszanak a megvilágításban.Mielőtt megveszed a LED szalagot feltétlenül meg kell mérni a csöveket magába foglaló vályú belső szélességét, vagy 5-vagy 8mm-es szalagot kell választani. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Sziasztok, van nálam egy Acer Travelmate 5320 as gép.
Azért hozták, mert nem mindig működött a háttérvilágítás. Rögtön neki is álltam az inverternek és a szalagkábel mérésének, mikor hirtelen leállt a gép. Azóta be se indul, a töltést se jelzi.. A baleset alatt a saját akkujáról működött, nem volt bedugva a töltőre. Valószínüleg az inverter csatlakozóján zárhattam össze a tápot a földdel. Vajon mi történhetett vele? Tudtok adni valami kiindulási alapot? Itt a service Manualja: ITT Köszönöm szépen!
A diódás tranzisztoros lánc jó. Az SN74148 lábkiosztása nem jó. egyébként sem mert -bocsi- a 147-s kell. A 148 az 0-7 kódol s neked a 8 is kell. Az sn74147 0-9 -ig. Mellékeltem az adatlapját. A tranzisztorok kollektorait kell az Ic bementeire kötni. A következő képpen. Az első tranzisztor kollektora a d2 / 12. láb és értelemszerűen így tovább. A D1 -t kösd testre. A kimenetekre kell egy egy inverter. Ami lehet egy tranzisztoros vagy az Sn 7404 alkalmazása.Én a tranzisztoros megoldást alkalmaznám. Egyébként a kimenetet értelemszerűen súlyozva össze kell kötni a szegmens meghajtóval. SN747-nél a 4. láb szintén + ra Lásd adatlap.
Sziasztok!
Adott egy Viewsonic VX912 monitor. Nem működött, nincs háttérfény. az inverter egyik oldali trafónál egy 150nf kondi felrobbanva...és uaz sávnál két smd tranyó zárlat. keresgéltem kód alapján , de nemigen találtam: DK QM. a másik oldalit kiforrasztottam NPN tranyó. próbálkoztam egy bc szériással (1A) ...egy hétig bírta...csere nagyobbra bd 237 el (2A)...csak jó lesz...kb 3 hétig hajtotta a fiam, s most megint itt hever előttem a panel( a tranyók szinte megszürkülve...) Segítség kéne , mitől van e nagy áram..hő.. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Miért csodálkozol? Használható félvezető erősítő elem csak az 50' -es évek elejétől van, addíg szinte kizárólag vákum csöveket használtak. Digitális áramkörök technikája már 1936 tól ki volt dolgozva, természetesen vákum csövekkel. Az első számítógépek is csövesek voltak, az ENIAC is rengeteg csővel iszonyú fogyasztással működött. Ebben minden létező digitális (inverter, buffer, astabil, monostabil, bistabil) áramkör csővel elkészítve előfordult. Ebben az időben sikerült elkészíteni az első működőképes tranzisztort, amiből számítógépet (és logikai áramköröket) csak 50 -es évek végén 60 -as évek elején készítettek, igen gyenge stabilitással.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Az a lényeg hogy mikor fékezem a motort (3f inverter) akkor megemeli aa tápsín feszültségét, és mivel nem akarok/ nem tudok a hálózatba visszatáplálni ezért a felesleges feszültséget egy fékellenálláson el kell fűteni. Annyira kell hogy gyors legyen hogy a puffer kondi ne durranjon el. A hall elemes áramérzékelő meg jó ötlet mert akkor úgy tudom érzékelni hogy az áram folyásiránya megfordul. Köszönöm a válaszod.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
A tápegység panelon egy smd tranzisztor meg volt égve. Kicseréltem, és elindult az inverter. Most már van háttérvilágítás, de kép nincs. Ezt is okozhatja a feszültség csökkenés, vagy halott lesz a t-con? Ezt hogyan tudom ellenőrizni?
A hex inverter-t azert hasznalom, hogy a motor forgasirany megadasahoz eleg legyen egy I/O lab a mikrovezerlon, ne kelljen hozza 2 labat elhasznalni. Mert az L293D-n motoronkent 2 labbal kell beallitani a forgasiranyt (INPUT1 es 2).
Az enable labrat fixen magas szintre is kotheted, ekkor 1oo%-on megy a motor. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Sziasztok,
Az egyik ismerősömtől kaptam egy LCD monitort ami nem kapcsol be. Szétszedés után látható volt, hogy az inverter résznél az egyik FET szétégett. Sikerült helyettesítőt találni amit be is forrasztottam majd kimértem és nem volt sehol zárlat. Próbaként összeállítottam a rendszer és bekapcsoltam. EGy pillanatra megjelenet a monitoron a gyártó logója majd se kép se hang még a kis led sem világított és a táp halkan kattogni kezdett. Ezután szétszedtem újra és kijelző nélkül újra bekapcsolatam. A tápot teljesen átnéztem és nem találtam semmi hibát és akkor egyik kis fet az inverter résznél (a csatolt PDF doksiba U101) szintén elfüstölt. kiforrasztás után a táp újra működni kezdettés bekapcsolahtó volt a monitor. A kérdés az lenne, hogy miért füstölhetett el ismét a FET? Segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok,
Az egyik ismerősömtől kaptam egy LCD monitort ami nem kapcsol be. Szétszedés után látható volt, hogy az inverter résznél az egyik FET szétégett. Sikerült helyettesítőt találni amit be is forrasztottam majd kimértem és nem volt sehol zárlat. Próbaként összeállítottam a rendszer és bekapcsoltam. EGy pillanatra megjelenet a monitoron a gyártó logója majd se kép se hang még a kis led sem világított és a táp halkan kattogni kezdett. Ezután szétszedtem újra és kijelző nélkül újra bekapcsolatam. A tápot teljesen átnéztem és nem találtam semmi hibát és akkor egyik kis fet az inverter résznél (a csatolt PDF doksiba U101) szintén elfüstölt. kiforrasztás után a táp újra működni kezdettés bekapcsolahtó volt a monitor. A kérdés az lenne, hogy miért füstölhetett el ismét a FET? Segítségeteket előre is köszönöm.
Igen. Ezt már múltkor is kiveséztük
Nem nyelvtanverseny, hanem hobbielektronika. Mindenesetre elnézést. Megpróbálok nagybetűkkel mondatot kezdeni. Mellesleg nem egy ember a kis-nagybetűkön kívül az összes gépírás-hibát elköveti itt és minden másik fórumon.Készítettem fotókat az általam fellelt panelekről. ![]() Égett alkatrészeket a sejtelmeimnek megfelelően nem találtam. A tippjeim rendre: "bejövöjeleketátalakító" panel (56euro), "áramátalakító" panel, inverter panel ($33), és "képkészítő" panel (35eur). Tehát az utolsó panel a hibás. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Szünetmentes áramforrás-tápegység-átkapcsolót keresgéltem, így találtam pityka888 szept20, 2011-i bejegyzéséhez csatolt kapcsolási rajzra.
Kérdésére, hogy működik-e szerintünk, válaszom az, hogy majdnem! Mindössze egy dióda hiányzik az akku-ról az inverterhez és az elektrolitikus kondenzátorhoz vezető ágból a kondenzátor felé lezárandó a kondi "visszatöltését", ugyanis úgy leszippantja a feszültséget, hogy az inverter lélegzethez sem jut! Az akku töltés szabályozása a Zehnerrel szellemes - az ábra szerint ugye jól értelmezem, hogy a megoldáshoz valójában két relé kell? A "negatív szálban" elhelyezett dióda visszáram védelmi célja érthető, de én azt a + szálba tenném a töltő kimenetére (értelemszerű polaritással). Ami miatt keresgéltem: kb 20 éve terveztem, összeforrasztgattam egy kis szünetmentes átkapcsolós tápegységet, jól funkcionált, egy lakásfelújítás miatt le kellett bontanom, az újbóli üzembehelyezésnél rájöttem, hogy elkutyultam a kapcsolási rajzát. Gondoltam egyszerűbb rekonstruálnom, ha találok valami hasonlót az interneten, de hát nem - így kénytelen voltam kimérni, topográfiai rajzot, majd annak alapján elvi kapcsolási rajzot készíteni. Ezt mellékelem - tényleg működik! A "pityka888" szerinti sémára visszatérve, a kondenzátorokról: a rajz szerinti 150 W-os teljesítmény-igényhez igencsak nagy kapacitás, szerintem szinte beszerezhetetlen méretű-mennyiségű kondenzátor kell (2 Farádot jelöl az ábra - kiszámította a beküldő? - reálisnak tűnik elméletileg, nem számolok utána) - mindenesetre, ha nincs bent az akku felőli visszatöltést megakadályozó dióda, akkor végképp működésképtelenné teszi a sémát, bármennyire mikrosecundumokról van szó a relé átkapcsolási idejénél. Üdv.: WFeri A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Sziasztok. Van egy Technika lcd32-107CE tv-m. Tönkrement benne a main board panel, az ic kipukkant. Rendeltem bele egy másikat, aminek a típusa megegyezik, 17MB22-2 021106 32"-os, de a többi szám nem egyezik a régivel. Az új panellal a tv-t be lehet kapcsolni, de nem indul az inverter. A tápban az összes feszültség megvan, de az 5V helyett csak 4,8V-ot mérek. A puffer kondin is csak 365V van. A 15nF-os kondikat cseréltem, de csak 10nF-osakat tudtam szerezni. Az inverteren mindent átnéztem, a biztik jók, a tekercsek ellenállása megegyezik, mégsem indul. Mi lehet a hiba? Bekapcsolás után nagyon halkan kétszer "kattan" de más nem történik. Lehet hogy a main board panel miatt nem indul? Vagy a tápban van még hiba? Minden segítséget megköszönök.
Valahogy igy probalnam. Ebben az esetben termeszetesen a 2 aramkor (a mikrovezerlot taplalo aramkor es a motorokat es a motorvezerlest taplalo ramkor) nincs osszekotve, nincs kozos GND. Arra figyelj, hogy a hex inverter es az L293 csak max 7V-ot visel el. Ha ennel nagyobb motorfeszt akarsz, akkor a hex inverter es a motorvezerlo IC tapfeszultseget a motorfeszultsegbol kell eloallitanod...
Egy haveromnak is szétdurrant egy kis EINHELL inverter, elég csúnyán... Olcsó húsnak sajnos híg a leve...
Szevasz!
Írásközben számolom ki Neked! Rátartással: A 700W-os inverter ugye tud adni 700W-ot (ez után nem kell biztosíték, mert védett a túlterhelésre). 700W, legyen 30perc terheléssel, az 350Wh.. 12V-os akkuból ez ca. 30A, ezt ha fél óra alatt adja le, akkor 15Ah, mint minimum, de ez 2C terhelés jelent, sok akkutípus ezt nem bírja. Ez egy szokásos autóakkunál 100A lenne kb. fél óráig. Ilyen erős terhelés mellett az autóakkuk kapacitása 50Ah-ról leesik bőven 40 alá, úgyhogy ezt kalkuláld be. A Te esetedben megpróbálnék egy sima autóakkut ebben az üzemmódban, jó eséllyel menni fog. Más kérdés, hogy pont az autóakkuk nem szeretik a feltöltök-kisütöm-feltöltöm üzemmódot, az autóban sem így üzemelnek... Egy próbát megér, ha megy lehet zselés szünetmentes akkuban gondolkodni, bár az se az igazi.. Üdv: StMiklos
Igen, az adott generátor legjobb terhelési körülményeit mindenképp célszerű megvizsgálni és erre mások figyelmét is felhívni. Sok 10% kivett teljesítmény javulás nyerhető meg optimális terhelő ellenállás választással. A szélnél nem fix fordulatról van szó! A jobb, még egyszerű, megépíthető változat a szélkerék mechanikai telj. görbéjének töréspontokkal történő közelítése a generátor kivett elektromos telj. görbéjével, mint azt számos inverter teszi. Nyilván minél több a töréspont, annál pontosabb a közelítés. Az MPPT-nél a gyorsaság valóban izgalmas kérdés. Nem is beszélve arról, hogy jól MŰKÖDŐ megépítése nem egy hétvégi program. Ezek miatt rettegek a szükségessége gondolatától is.
Az állandó fordulatra, fix TSR-re szabályzás kipróbálását nagy érdeklődéssel figyelném. Én az "eredeti" közvetlen szinkron generátoros betáplálási elképzelésemről még nem mondtam le, csak lassan haladok az első próbákig. Itt állandó fordulat van. Csak vajon mekkora az évi energia vesztés (bár egy betáplálásra elfogadott inverter árából van mit hagyni elveszni), mi történik viharban - nem esik-e ki a generátor a szinkronból, vagy hol esik ki, a szélkerék hatásfok romlása egyensúlyban marad-e a generátor max. terhelhetőségével, meddig marad egyensúlyban, stb.? Még nyitott kérdések előttem. A m2-t kösz. A szél mellett persze én is nézegetek egyéb lehetőségeket is.(Napot, folyami úszó erőművet, T.I.T. szinten biogázt is.) Egyenlőre egy normális mérő generátorra sincs pénzem, nemhogy napelemekre - a szárnyalásban ez elég komoly akadály. Amire van lehetőségem azzal foglalkozok én is, mint sokan mások is. A tanulás, számolgatás, méricskélés nem pénz kérdése, de előbbre jutás. Jó (vagy jobb?) egészséget!
Sziasztok! Hitachi INVC443 hoz keresek kapcsolási rajzot, de nem nagyon találtam. Tudtok ebben segíteni nekem? Előre is köszönöm a választ!
Sziasztok!
A következő tünetek tapasztalhatók a monitoron: Bekapcsol, megy pár másod percig, kikapcsol, és a power indikátor villog. És eközben halk sípoló hang a táp PCB-ből. Plusz csavar a tünetegyütesben, hogy vertikálisan pont a kijelző felénél az egyik oldal (pár kandelával) sötétebb. Az összes elkót, és ami fontos, hogy balról-jobbra cseréltem le. ...... Mindhiába. Van valakinek ötlete? (vagy egy komplett ilyen panelja eladó )Gyanakodok én még az inverter trafókra is. Ami lényeges még, hogy a panelről mindent lehúzva, csak a tápkábelt bedugva is ugyan ez a sípoló hang, nem melegszik semmi, 12V, 5V meg van. A panelra is van írva egy reviziószám: 782 V1.3 ill. PN:6003070031. Köszi mindenkinek előre is! A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Nem azért megy tönkre mert nincs benne fojtó, hanem azért mert olyan aggregátorról kapott tápot, amelyiknek a kimeneti feszültsége a terhelés hatására lengeni kezd, s ez a lengés ( pontosabban a fellépő jelentős túlfeszültség)teszi tönkre az inverteres hegesztőket. Ha valaki barkács aggregátort használ tápforrásként akkor az esetek 95%-ban ez a próbálkozás az inverter halálával végződik.. A hegesztőinvertereknek csak azt a részét lehet aggregátorról üzemeltetni, amelyik bírja az ilyen üzemet. A Telwin pl. "GE" jelölést alkalmaz az ilyen célra okosított gépeinél.
Helló
Pár hónapja azt hiszem Szíriusz tett fel egy érdekes cikket,ami szerint régen valaki összecserélte egy másik rotorral és azóta mindenki azt az összehasonlító ábrát teszi a cikkébe.Olvastam már 10-15%-ról is,de szerintem is 25-30 körül lehet.Az áttétel 90% felett,az inverter 80% felett a generátor 70% körül lehet.A grafikonon a szélsebesség egy perces mérések 10 perces átlagát mutatja,ha megnézed a második képet azon már nem látod az előzőn lévő hatalmas széllökését,ami szintén kevesebbet mutat a valósnál(egy percen belül a szél ötször válthat 1:2 erősséget).A szürke vonal(ideálisan kivehető teljesítmény,amiben nincs benne a rotor hatásfoka) szintén a 10 perces átlagon alapul,az inverter viszont a pillanatnyi szelet hasznosítja.Régebben tettem fel analóg méréseimről képet,amik a valóságos szelet mutatják,most is felteszek egy régebbi mérést.Itt elég erős szél fújt,a generátor deltába volt kapcsolva,így kb 5m/s felet kezd ráterhelni.A felső szaggatott sárga vonal a 4m/s,az átlag szélbe az 5m/s alatti értékek is bele vannak számolva,az inverter csak a fölöttit számolja.Van már 100 óránál is több analóg felvételem,de nincs olyan eset,hogy a szél 1 percnél tovább egyenletes lenne.A hatásfokot a pillanatnyi értékekből számoltam sok mérésből,mert a pillanatnyi értékek változhatnak az MPPT miatt(ugyanakkora szélre nem midig egyformán válaszol)Azt hiszem egy jó TSR-ü rotor sem fog foglalkozni az 5m/s alatti szelekkel.Egyébként az inverter ma már egy áramkörrel kiegészítve 3m/s-tól képes betáplálni azt a keveset,ami abból kivehető.
Szevasz!
Miután szinte az egyetlen értékelhető adatsorokat közzétevő fórumtársunk vagy, érdeklődéssel figyelek minden közlésedre, ráadásul VAWT. Kérdezném, hogy a 20% összhatásfok miből jön ki? (A Savonius mechanikai/szél hatásfoka eleve nem több 20-25%-nál, és akkor még hol van a generátor, inverter, áttétel, stb. ?) A feltett grafikonokon az 1m2-re számított teljesítmények rendre 4-5 szörösei a betápláltnak. Az elméletit 4,5m2-re felszorozva ez 15-20 szoros viszony, ami 5-6% összhatásfok!? Ez meg gyanúsan kicsi. Ismerve alaposságod és felkészültséged, csak óvatosan vetem fel: Nincs valami generátor-fogyasztó teljesítmény illesztési rejtett hiba (pl. belső/terhelési impedancia teljesítmény megoszlás), vagy esetleg a Savonius mégse tökéletes, vagy rosszul értelmezem a grafikonokat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |