Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   156 / 160
(#) potyo válasza speki hozzászólására (») Okt 28, 2007
Fel lehet. Hogy pontosan hogyan, azt csak a fordulatszámmérő megvalósításának ismeretében lehet elmondani. Ledes fordulatszámmérő lehet kontrollerrel is, lehet NE555+LM3914-el is, stb.
(#) speki válasza potyo hozzászólására (») Okt 28, 2007
végül is az érdekelne hogy ezt a jelet fell lehet e használni ledes fordulatszámmérőhöz
Hát ha egy ilyen jelet négyszögnek lehet nevezni, akkor legyen...

generator.PNG

akkor egy 12 voltos négyszögjel
Fordulatszámmal arányos frekvenciájú jelet ad.
de ez most a feszültség változása vagy csak jelet ad
Az egyik fázistekercs végét kivezetik a diódahíd előttről.
(#) speki hozzászólása Okt 28, 2007
helló ha már generátorról van szó hagy kérdezzem már meg ,hogy a generátorról hogy veszik le a jelet a fordulatszámmérőhöz mert szeretnék a kocsiba fordulatszámmérőt épiteni
(#) zoz11 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2007
Egy önindító állórész az teljesen más mivel azt vissza lehet bontani és újra szigetelni/újra tekerni. Ha a generátorban egy menet ledurran test felé, vagy két menet összedurran, akkor az már meg is látszik, amekkora áramok ott folynak az el is égeti a szigeteléseket teljesen. És azzal meg úgy se tudsz mit csinálni, ha forgórészes akkor házilagos javítása felejtős mivel azt szét is kell préselni, hogy egyáltalán hozzáférjél a tekercshez, és nem hiszem hogy mindenkinek van présgépe.
(#) patexati válasza zoz11 hozzászólására (») Okt 28, 2007
Tudom,hogy van speciális műszer hozzá de az nem hiszem,hogy mindekinek akad othon!Sima multival meg hiába mérsz rá úgyis csak hamis lesz az eredményed!Ja és milyen műszer mutatja meg hol a zárlat??Mert ilyet nem láttam még Nem kell midíg tekercselni ha ven egy kis zárlet pl egy önindító állórészén!
(#) zoz11 válasza patexati hozzászólására (») Okt 28, 2007
Erre van egy finomabb módszer is, feltaláltak erre már egy müszert is, kb. 30-40éve. És az nem is életveszélyes.
(#) patexati válasza winjac hozzászólására (») Okt 28, 2007
Hali!A generátorban a diódákat ellenőrizted??Nem csak a 6db teljesítménydiódát kell megmérni hanem a segéddiódákat is álltalában ha elszáll az egyik akkor is vannak ilyesfajta gondok a töltéssel!A testzárlat vizsgálata a következő!Végy egy 230V 250-500W-os hallogén izzót és csinálj belőle egy vezetékkel és dugóval egy lámpát!Utánna szakítsad meg valahol a kábelt és itt csatlakoztasd rá a vizsgálandó álló vagy forgórész vasmagját és a másik szálat pedíg a tekercskivezetésre!Ha zárlatos akkor nekiáll füstölni ill égni a zárlat helyén igy pontosan meghatározható a zárlat helye!FIGYELEM!AZ ELÖBB EMLITETT HIBAKERESÉS ÉLETVESZÉLYES HA NEM VIGYÁZ VALAKI ÉS NINCS TISZTÁBAN AZ ELEKTROMOSSÁG ALAPJAIVAL!AJÁNLOM AKINEK VAN VÉDŐLEVÁLASZTÓ TRANSZFORMÁTOR ALKALMAZÁSA!Én satuban szoktam ezt a műveletet végezni mi el van szigetelve a földtől mivel fa a satupad és az szigetel igy a másik kezemben a maradék szál és így oda érintem hová akarom!Ha nem világít az izzó és nem serceg sehol sem akkor ezek is jók!Ajánlom még a kefetartót is megvizsgálni nem e zárlatos valahol vagy szakadt!Ha ezek jók akkor jön a fesszabályzó ellenőrzése az előző hozzászólásokban leírt módon!
(#) zoz11 válasza potyo hozzászólására (») Okt 28, 2007
Inkább az állórész szokott elégni, nyáron legalább 30Darabot tekertem meg állóból, forgóból mindössze 2-t.
Érdekesség képben teszek fel egy-két képet generátor állóról amit én tekertem.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 28, 2007
lehet, hogy nem olvastam át elég figyelmesen a témát, de milyen tipusú kocsi generátorról van szó?
(#) Feri válasza JZoli hozzászólására (») Okt 28, 2007
A feszszabályzót úgy lehet kipróbálni, hogy arra a pontra ahova a kontrollámpa csatlakozik egy szabályozható tápról pozitív feszt kölsz a testre negatívot. a szénkefékre egy 2-3w-os izzót teszel. A táp 12és 17 között legyen szabályozható.
A bekötés és a táp ráadása után az égőnek világítani kell, ha a tápról lejővő feszültség eléri a 14,2-14,4V-ot az izzó elalszik.
Ha minden így mük. mink ahogy leírtam a feszszabéáyzód jó.

Sok sikert, de vigyázz a bekötésekre mert ha valamit rosszul csinálsz, vehetsz egy újat.
(#) zsoltee0001 válasza winjac hozzászólására (») Okt 27, 2007
Hi
a generátor csapágya oké? nincs elkopva?nem lóg? mert ha igen az tud ilyen hibát produkálni
(#) JZoli válasza winjac hozzászólására (») Okt 27, 2007
A fesszab megvizsgálható kiszerelt állapotban is a következő módon: Arra a lábára ami a kefére megy (meg a testre) próbalámpát teszel majd a diódák felől jövő tápfeszlábára egy változtatható feszültségű tápegységet teszel, beállít a tápegységen 13-13 Volt a lámpa világít, majd átállít a tápfesz 14,4 Volt a lámpának ki kell aludnia.Ha így van akkor jó a fesszabályzó. Ha nem ég alaphelyzetben a lámpa, vagy 14,4 V-nál nem kapcsol ki, vagy nagy áramot esz fel akkor meghalt a szerkezet.
(#) potyo válasza winjac hozzászólására (») Okt 27, 2007
Idézet:
„Hogy lehet a menetzárlatot teljesen kiszűrni mielőtt beruházok egy új fesz szab-ba??”

Megnézed a tekercseket a generátorban, nincs-e valamelyik megégve. De az állórésztekercs nem szokott leégni, a forgórész inkább leég hibás szabályzótól.

De mindenekelőtt szaglászd végig a cuccokat, az amperszag eléggé elkülönül az egyéb szagoktól, és utólag is érződik.
(#) winjac válasza winjac hozzászólására (») Okt 26, 2007
Végigolvastam saját írásom néhányszor és arra gyanítok a fesz szab halt meg újra. A satuban azért volt jó mert a fúrógép csak ennyit tudott kicsalni belőle a kocsi motorja viszont joval többet amit a fesz szab nak kelett volna leszabályozni de nem tette úgyhogy valószínű ez is kinyúlt a kidörzsölődött kábel miatt.
Ja elfelejtettem mikor elérte a 17-18 v ot valaminek igen büdös amper szaga jött. (valoszínú a fesz szab)
Ha menetzárlatos lenne szerintem nem érte volna el a 17-18v ot. Vagy nem jól gondolom, és esetleg menetzárlat miatt lehetett amper szag???
Hogy lehet a menetzárlatot teljesen kiszűrni mielőtt beruházok egy új fesz szab-ba??
(#) winjac hozzászólása Okt 26, 2007
hali!
segítsetek !már teljesen le vagyok törve.
töltés nincs lámpa világít, generátor leszed, bronzkefe rövid,koszos megszorult.
kicserél, összerak, nincs töltés lámpa világít.
szétszed, kimér diódát tekercseket,(minden ok) vesz új fesz szab kicserél összerak, töltés nincs lámpa villl
Szétszed, mindent szétforraszt újrakimér satupadon mindenféle ekecs megoldásokkal külön külön váltóáramú tekercseket kimér (semmi külömbséget nem tapasztal)
Észrevesz egy vezetéket ami a diódákat kötiőssze a fesz szab-al hogy ki van dörzsölve és itt letestelt.
Nagyon megörűl, hogy végre megvan a hiba, kijavíz majd összerak satuba befog 1.5v gerjesztést ad fúrógéppel ékszíjon keresztül tekerem veszettül közben műszerrel mérem, majd miútán eléri a 3-4v ot gerjesztést leszed, igy 6-7- voltot tudott a fúrógép kicsalni belőle de elég rendesen lefogta a generátor.
Ez így tökéletes gondoltam majd összerak és töltés nincs lámpa világit.A helyén műszert rárak és elkezdi tolni neki a gázt, majd úgy kb 2000 fordulatnál egyszercsak megindul a fesz kb17-18 v ig majd ahogy gázt elenged újra 0.
Nem értem a satuban miért működik a helyén miért nem.Tönkremehetett az új fesz szab is mikor még letestelhetett a kábel??? vagy milyen módon lehet kimérni a tekercseket pontosan hogy menetzárlatos-e??? :eek2:
(#) kobold válasza Papi66 hozzászólására (») Szept 2, 2007
Hali!

Nekem anno egy S100-am volt, hasonló viselkedéssel. A töltés "beindításához" kellett neki egy gázfröccs, a mechanikus szabályzó miatt, de utána már alapjáraton is megmaradt. Csináltam hozzá egy szuper-primitív szabályzót, azzal ez a jelenség elhárult, de később előjött a másik, általad említett hiba, a terhelésre eső feszültség. Ez nem normális dolog, legalábbis voltos nagyságrendben nem. Nálam teshibás volt a generátor... Első körben megmérném, mennyi feszültség esik a generátor meg a motorblokk között, majd a blokk meg az akksi negatív között. Ha a generátor kimenetén már mérted az esést, akkor vagy testhibás, vagy tényleg a generátoron belül van valami balhé...
(#) potyo válasza titi hozzászólására (») Szept 2, 2007
Idézet:
„a generátorok felső fordulatszámhatára 10-12000 körül lehetett”

Megjegyzem, manapság már vannak 150A terhelhetőségű generátorok az Iskra kínálatában, amik már 2000-es fordulaton tudnak 100A-t, 4500/perc-től 150A-t, miközben a maximum 20000/perc.
(#) Papi66 válasza titi hozzászólására (») Szept 1, 2007
Potyo szerintem a generátor fordulatszámára értette a 10-12000-et, nem pedig a motorra.
(#) Papi66 hozzászólása Szept 1, 2007
A feszültséget a generátor kimenetén mértem. A visszajelző izzó cseréjével bogarat ültettél a fülembe. Holnap lehet, hogy ki is cserélem.
Köszi a gyors választ! Gyári elektronikusra cseréltem már ki, de azzal is ezt csinálja. Egy autószerelő mondta, hogy gyárilag ilyen, sőt azt is, hogy terhelésre max. 2-3 tized voltot szabadna esnie.
(#) potyo hozzászólása Szept 1, 2007
Szabályzó bármilyen jó rá, aminek a bekötése azonos.

Az pedig nem normális, hogy 1,2V-ot esik a feszültség. Azért van ott a generátor, hogy amíg a terhelés a generátor maximális áramán belül van, addig 14V legyen a hálózatban.

Nekünk volt egy Citroen Diane, az is kb. 1000-es fordulatnál kezdett tölteni. Onnan kezdve az izzók rendesen világítottak. Amikor a fordulat leesett alapjáratra (kb. 750), akkor az izzók is halványultak. De ettől sosem merült le az akksi, sosem kellett tölteni kívülről.
(#) titi válasza potyo hozzászólására (») Szept 1, 2007
Idézet:
„Csak tippelni tudok, de szerintem azért ilyen gyárilag, mert akkoriban még a generátorok felső fordulatszámhatára 10-12000 körül lehetett, és ha a motor maximumon pörög, akkor se szálljon szét a generátor.”

A skodánál a max fordulatszám közel sincs 10000-hez. (max:6-7000)
Köztudott, hogy a Skoda motorok (a régiek) alacsony fordulatszámú, hosszú löketü motorok.
(#) titi válasza Papi66 hozzászólására (») Szept 1, 2007
Hali!

Az kizárt dolog, hogy gyárilag csak 1000-es fordulatnál kezd tölteni.
Én is sokáig egy 120-ast hajtottam. (most a fater hajtja)
Szóval alapjáraton is kell töltenie, ha nem, akkor nem jól van beállítva a töltés.
Még a gyári mechanikus van benne? Azokkal elég sok baj volt.
Szerintem cseréld ki elektronikusra. Most nem tudom pontosan, de azthiszem Lada töltésszabályozót tettünk rá.
Az, hogy visszaesik a fesz, az természetes, a terhelés hatására.
Mellesleg úgy szokták beállítani, hogy bekapcsolják a lámpát.
(#) potyo válasza Papi66 hozzászólására (») Szept 1, 2007
Csak tippelni tudok, de szerintem azért ilyen gyárilag, mert akkoriban még a generátorok felső fordulatszámhatára 10-12000 körül lehetett, és ha a motor maximumon pörög, akkor se szálljon szét a generátor. Ehhez kiszámolták az áttételt, alapjáraton meg úgysem megy az autómotor sokat (munkagépeknél előfordul a sok alapjárat).

Ha egyszer már elindul a töltés, és visszaengeded a fordulatot, akkor leáll a töltés, vagy akkor már megy? Utóbbi esetben lehet neki adni nagyobb előgerjesztést (nagyobb izzót tenni a visszajelző helyére, vagy vele párhuzamosan egy ellenállást). Tehetsz egy próbát lada generátorral, de szerintem azzal is ugyanez lesz a helyzet.

A 13V-ot hol méred a reflektorok bekapcsolása után? Az akksin mérj, ha nem ott mértél.

A feszültség csökkenés lehet rossz érintkezés, kopott szénkefe eredménye is, de engem már szivatott meg hibás szabályzó is, úgyhogy azt sem lehet kizárni.
Sziasztok! Nekem egy régi 120-as Skodám van, s az a problémám vele, hogy csak kb. 1000-es fordulatszám esetén indul el a töltés. Nem tudom gyárilag miért ilyenre csinálták, de jobban örülnék neki ha alapjáraton is lenne töltésem. Kérdésem az lenne egy másik (pl. Lada) generátorral meg lehetne-e ezt a problémát oldani, vagy van valami jó ötletetek erre? A másik kérdésem az lenne, hogy működő motor (töltés 14,2V) esetén ha bekapcsolom a reflektort+fűtés motort, miért esik le a töltés kb. 13V-ra. Vagy ez természetes jelenség?
Következő: »»   156 / 160
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem