Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   158 / 160
(#) elektrorudi hozzászólása Máj 10, 2007
Az eredeti Mitsubishi kérdéshez nincs feltétlen köze, de mert ötletet merítettem az ezen topic-ban leírtakból, ezért közzétenném saját, friss tapasztalatomat is, hátha segít valakinek.
Jelenség:
Már egy éve nem aludt ki a töltésjelző normálisan. Fel-fel villant, vagy kis fordulaton világított folyamatosan.
De mert látszólag elég volt az akkuban az energia, nem foglalkoztam vele.
A zöldkártyás vizsgálatnál a szerelő felhívta a figyelmemet, hogy nincs töltés. Legyintettem egyet...
Másnap Salgótarjánba kellett mennünk ballagásra. Országúton mentem, fényszóróval. A töltésjelző persze világított... Gödöllőnél leállítottam a motort a fénysorompónál. Indításnál annyit sem mondott az önindító, hogy "katt".
Az autót sikerült betolni. Minden fogyasztót kikapcsoltam. Az első benzinkútnál vettem egy "feltöltött, induláskész" akkut, biztos ami biztos.
Végülis, az eredeti, már eleve lemerült akksival éppen beértem Salgótarjánba, kb. 500 méterrel a végcél előtt a motor végleg leállt.
Első tanulság: ilyen körülmények között, lemerült akksival, még az indexet sem használva, közel 85km-t tudtam megtenni !
Második tanulság: a benzinkútnál vásárolt, szerintük kb.1-1,5 hónapos "feltöltött, induláskész" akku már 11 hónapja porosodott náluk, csak szemüveg nélkül nem láttam a gyártási dátumot...
A javítás:
Ez egy Magnetti Marelli generátor egy Fiat Temprában (Tipo-ban is ilyen van). "Kilenc diódás", ami azt jelenti, hogy 6 dióda egyenirányítja a töltőfeszültséget, 3 pedig a gerjesztéshez biztosítja a feszültséget, ha a generátor már felgerjedt. A felgerjedéshez szükséges áram, a töltésjelző izzón keresztül jut a gerjesztőtekercsre.
Szétszedés után kiderült, hogy a csúszógyűrűk kb. 1mm mélyen kopottak. A szénkefe a 10mm-es új állapotához képest kb. 4mm. Ennek ellenére a helyére téve, még kb. 2mm-t "rugózott" a szénkefe, tehát az áramot átvezette. Először is meg akartam állapítani, hogy a feszültségszabályzó jó-e?
Álló motornál, a gyújtást ráadva, a D+ ponton 1,8V feszültséget mértem. Figyelembe véve a gerjesztőtekercs kb. 3 Ohm-os ellenállását, ez elfogadható érték volt. Tehát előgerjesztésem van...
Ezután egy külső tápegységet kapcsoltam a test és a D+ pont közé. A motort elindítottam. 0-ról 15V-ig emeltem a feszültséget. Vigyázat ! Csak olyan tápegységet lehet használni, ami túlfeszültség ellen védve van !!! Különben, ha felgerjed a generátor, akkor a tápegység tönkremegy !
Kb. 3-4 Voltnál, a generátor felgerjedt, és utána szépen tartotta a 14,3-14,5V feszültséget. Tehát a feszültség szabályzó is jó...
Szakemberhez már csak nem fordulok , ezért szétszedtem a generátort. Végigmértem a diódákat is... A töltődiódák rendben voltak. A gerjesztéshez szükséges 3db dióda, egy közös tokban van.
A multimétert félvezető mérés állásba kapcsolva, az egyik dióda nyitóirányban 430mV-ot, a másik 530mV-ot, a harmadik 840mV-ot mutatott !!! Ez nem jó !
A diódahídat kiforrasztottam, és helyette 3 db CR3-010 típusú diódát forrasztottam be (épp ilyen volt a fiókban...).
Visszaszerelés után, a generátor tökéletesen működött !
Persze a szénkeféket mielőbb ki kell majd cserélni , sőt a csúszógyűrük cseréje is esedékes, de az egy másik ügy...
Bocsánat a nagyon hosszú levélért, de így volt kerek a történet.
üdv:
Rudi
(#) nonem válasza Feri hozzászólására (») Ápr 30, 2007
Kösz.
Ezt a fapados módszert ismerem, azt hittem ez érzékenyebb fajta alkatrész.
(#) Feri válasza nonem hozzászólására (») Ápr 30, 2007
Alátámasztod egy megfelelő rövid csődarabbal és utánna egy csavarral aminek az átméője kicsit kissebb mint a dióda satuba fogva egyszerűen ki préseled. Berakáskor ugyan ez fordítva.
(#) nonem válasza nonem hozzászólására (») Ápr 30, 2007
Szétszedtem.
Semmi extra, 3 állórész tekercs 6+3 dióda meg egy bigyó (ez lehet a tirisztor).
Ha jól értelmezem a hozzászólásokat, akkor az üzemvitellel van gond, mivel ezek szerint nem megengedett az akksi leválasztása. Csak az a bökkenő, hogy a motor teljesítménye kicsi ahhoz, hogy terhelés alatt beinduljon, illetve a 6x210ah-s akku induló áramfelvétele nagy (mennyi?).
Megmértem a diódákat 3-4db ment ki.
Tudja Valaki, hogy szokták ezeket ki-be sajtolni?
(#) nonem válasza nonem hozzászólására (») Ápr 28, 2007
Igen ezért bosszantó ha tönkremegy.
A tirisztornak mi a szerepe?
(#) huhuu válasza nonem hozzászólására (») Ápr 28, 2007
csini jószág!

Ahogy néztem az árakat alatta, az egyenirányító szerelvénynél elég vaskos árat találtam 24ezer
(#) nonem válasza nonem hozzászólására (») Ápr 28, 2007
Ő lenne az.
Link
(#) nonem válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 28, 2007
Sajnos nincs, eléggé zárt az egész szét kellene szednem.
(#) huhuu válasza nonem hozzászólására (») Ápr 27, 2007
Nincs a bekötésről pontos rajzod vagy fotód? csak simán összevan kötve a gerjesztő tekercs?
csak kiváncsi vagyok rá!
(#) nonem válasza potyo hozzászólására (») Ápr 27, 2007
Előgerjesztés ezidáig nem volt, felgerjedt magától.
(#) potyo hozzászólása Ápr 26, 2007
Mivel van megoldva a generátor előgerjesztése? Izzót szokás erre a célra használni, oda ki kellene próbálni egy kisebbet.
(#) nonem válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 26, 2007
Nem az akksik bekötése a kérdéses, azok be vannak kötve. Direkt töltésszabályzó nincs, csak a generátor fesz szabályzója. Ha jól értem kellene egy áramkorlátozó kapcsolás?
(#) JZoli válasza nonem hozzászólására (») Ápr 26, 2007
Szia! Szerintem úgy kell bekötni az akkukat, hogy kettőt-kettőt-kettőt sorba kapcsolni, utána ezt a három "párost" pedig párhuzamosan.Ezekre kell kötni a generátort.A generátornak nem szabadna indításkor tölteni, mivel alacsony fordulaton még a bent lévő mágnesesség nem elég, de ez minden generátornál így van. Mivel van megoldva a töltésszabályzás? Valószínüleg ott van valamilyen hiba.
(#) nonem válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 26, 2007
Bocs elírtam a generátor 100a 28v. Hajón használjuk ezeket általában világításra télen inverterrel fűtésre.
Ez egyébként egy busz generátor.
(#) huhuu válasza nonem hozzászólására (») Ápr 25, 2007
húú ez valami nagyon nagy cumó!!!

Mi ez? mit csinálsz azzal a sok aksival??
Ilyet még nem hallottam, hogy 100ah-s generátor.
Ugy tudom, hogy generátoroknál voltot és ampert adnak meg. Vagy ah-t is meglehet adni?
mennyi amper van a generátorra írva? Lehet, hogy az aksik, ha le vannak merülve nagyon nagy áramot vesznek fel és ezért elszáll a generátor(6db 12 voltos 210Ah-s akku = 3db 24voltos 210 azaz 1db 24voltos 630ah-as akku , batárnagy!!!). Valami áramkorlát kellen, illetve nem biztos, hogy ez a gond, nem értek hozzá!
(#) nonem hozzászólása Ápr 25, 2007
Helló Mindenki!
A segítségeteket kérném generátor ügyben.

A 100ah-s generátor feladata egy akksi mező töltése lenne. 6 db 12v-os 210ah-s 24v-ra kötve.
Tudna valaki nekem egy szabványos bekötést adni?
A probléma ott kezdődött, hogy a meghajtó motor egy egyhengeres sf diesel motor. Le kellett választani az akksi telepről a generátort, mert indításkor az öngerjesztés miatt akkora áramot vett fel az akksi telep, hogy leállt a motor, pontosabban be sem indult. Sokáig így működött. Indítás után rákapcsolva a telepre. Mivel nem az első generátor meghibásodás, gondolom valami gáz lehet a rendszerrel.
Most mértem meg a töltőfeszt 2,6V. ?
Mi lehet a gáz?
(#) erobi82 hozzászólása Ápr 17, 2007
Bratyóm Ladáján van egy jelenség néha.Mégpedig, hogy a töltésjelző lámpa menetközben néha felvillan, vagy világít .Ekkor a világítást felkapcsolja majd le, és megszünik.És nem is jön elő rendszeresen, valamint általába csak akkor ha lassan megy pl.:földúton.
Igazából nem zavar senkit, nem is akarunk belefolyni a javításba csak esetleg rákérdezek hallot e már valamelyikőtök ilyenről, vagy hogy mi okozza?????
(#) jocman válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
TELJESEN IGAZ!!!

a generátor az egy háromfázisú szinkrongép, következésképp diódákkal egyenirányítják az áramot és nem kommutátorral, mint a dinamónál. Ha leveszed a sarut, akkor nincs meg az az ellentétes irányú akkufeszültség, ami egyensúlyt tart a generátorban indukált feszültséggel, és ha rossz napja van a kocsidnak, akkor hazavágja nemcsak a generátordióda-sort (x10eFt!), hanem egyéb elektronikai berendezéseket is.
Ezért kicsit óvatosabban az efféle műveletekkel!
(#) jocman válasza Joci77 hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Szia,

a generátorban diódák vannak, mivel az egy három fázisú szinkrongép ezért NE VEDD le járó motornál a sarukat, mert az önindukció tönkreteheti a félvezetőket.
Dinamónál még mehet ez az eljárás.

ÜDV
(#) pee válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 17, 2007
telibe talált, ezt akartam kifejezni
(#) pee válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
olvass..
Idézet:
„86-os Mazda 323[...]a computeres vezérlésű mindenféle csúcsteknológiás bizbasz persze más téma”
nem azt mondtam, hogy bárki kapja le a mercijéről menet közben a sarut..hanem azt, hogy a 21 éves autóm nem füstöl el, ha leveszem róla a sarut!és a generátor se volt sok, azért vettem újat, mert nem akartam tovább rontani a helyzeten, 10k-ért megvettem az utángyártott Hitachi generátort, és beszereltem a telken. nekem ennyibe volt az, hogy ne bontsam fel a kisszériás "seholsetalálom a leírásást" kocsim vezetékeit. kiszedtem 2 csavart, lehúztam a csatikat, bele az újat. ennyi. pá
(#) huhuu válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
nem neztuk meg. Itt amugy ez olcso arnak szamit, eleg messze vagyok magyarorszagtol(fnn o.)
(#) potyo válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 17, 2007
A 2500Ft se semmi ár két keféért. A jelzéseket nem néztétek meg véletlenül a generátoron?
(#) huhuu válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Azt mondta elöször, hogy generator 25ezer forint munkadij 7500forint. De mivel mondtuk, hogy a kefe a bunös ezert azt mondta, hogy 2500 kefe es 7500 munkadij. Amugy csak siman generatort akart cserelni, tudom, hogy biztos rakott volna bele ujat, de jobb, ha kicsit dolgozik ra es igy olcsobb a havernak. Amugy ez itt van ahol en lakom nem magyarorszagon.
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Idézet:
„de ha valaki ezt olvasva leveszi, és kinyírja az elektronika felét, az már nem fog annyira örülni...”

Attól, hogy én, vagy bárki más reagál rá akármilyen szigorúan, az még nem jelenti azt, hogyha valaki CSAK az ő hozzászólását olvassa el, és kinyírja az autóját, vállalnunk kéne a felelősséget...

Ha valaki rendesen elolvas minden hozzászólást, akkor úgyis ki fog számára derülni, hogy hol van az igazság...

Aki meg nem ért a dolgokhoz (és emellett még csak nem is olvassa el az összes véleményt az oldalon), mégis belepiszkál egy, akár több milkás autóba, az vessen magára, nagyon tudjuk sajnálni!

Aki meg értelmes, élelmes, és ráadásul tud olvasni is, annak nyert ügye van, mert a hozzászólások szemrevételezésével még okosabb lesz, és nem cseszi el az autóját!

Persze ki lehetne gyomlálni minden topikot, de ehhez kedvünk sincs, időnk sincs rá, meg amúgy se lenne valami túl diszkrét megoldás...persze néha muszály alkalmazni, de minden hülyeséget nem szedhetünk ki a fórumból, mert 100-adára esik össze...
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Akkor pedig pont az ilyen hozzászólásokra kellene reagálnotok egy kicsit szigorúbban. Addig oké, hogy nála nem történt probléma (mellesleg a motor leállt, tehát ott sem volt töltés), de ha valaki ezt olvasva leveszi, és kinyírja az elektronika felét, az már nem fog annyira örülni...
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Szerintem ő arra gondolt, hogy mindenféle "következmény nélkül" sikerült levennnie az akkuról a sarukat menet/motor járása közben...és utána még mindig ment az autó, nem halt meg benne semmi...
(#) potyo válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Mennyit akart kapni a generátorcseréért?
(#) potyo válasza pee hozzászólására (») Ápr 17, 2007
Valszeg két kopott kefe helyett (100Ft), vagy egy elengedett forrasztás helyett vettél egy komplett generátort. Ha neked jól esett, akkor oké, én inkább kefét cserélek.
(#) huhuu hozzászólása Ápr 17, 2007
köszi mindenkinek a segitseget!
Megoldodott a dolog.
Mivel ki kellett szerelni a generatort alaposabb vizsgalathoz, ezert a haverom elvitte egy szerelöhöz.
A szerelö ranezett es ravagta, hogy generator csere. Meg jo, hogy valamelyest meregettuk, ezert mi mondtuk neki, valoszinuleg elkopott a szenkefe. Ahogy latta, hogy jaratosak vagyunk valamelyest a temaban rögtön olcsobb lett a javitas
Következő: »»   158 / 160
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem