Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   159 / 160
(#) pee hozzászólása Ápr 16, 2007
Érdelesek, amit a "nagyok" írtak.. '86-os Mazda 323. gondok voltak a töltéssel, hát nosza, beindít, levesz saru, motor megáll. visszatesz saru, indít, megy autó, tölt rendesen. mi a kérdés még itt? (a computeres vezérlésű mindenféle csúcsteknológiás bizbasz persze más téma) az első szervízben vettem bele 1 új generátort, és már jó is volt. ennyi na pá
(#) potyo válasza dobo hozzászólására (») Ápr 15, 2007
Kefepor nem zárta véletlenül rövidre a keféket? A gerjesztésen kívül szvsz máshol nem folyhat a lámpa árama, hiszen akkor nem gerjedne fel a generátor.
(#) dobo hozzászólása Ápr 15, 2007
Azt hiszem Audinál javítottam generátort és a Kefék el voltak kopva sőt a csúszógyürű is müanyagig kopott és a töltés lámpa világított na akkor most ilyenkor mi van?
Csúszógyürü és kefecsere után minden remekül müködött.
A régi fesszabályzóval.!!!!
Még azt sem lehet mondani hogy a fesszabályzó lehetett rossz!
(#) Szuszu hozzászólása Ápr 13, 2007
Nincs mit Megkeveredtem, azért írtam amit írtam, nem ellened akartam szólni .Az a baj, hogy japó generátornak esetleg teljesen más lehet a szabályzása, ezért más hiba más hibajelenséget mutat. Ezért kell a generátor gyártója, teljesítménye, csatlakozóinak jelzése...
(#) potyo válasza Szuszu hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Kösz a rajzot. Én is kerestem már, mert elhangzott itt, hogy ez a fajta előgerjesztés eddig nem volt ismert, holott minden könyvben ez szerepel.
potyo gyors voltál "Üzem közben"-t nem néztem.
Natessék, szerkesztettem, erre lehagyom a rajzot
(#) potyo válasza Szuszu hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Számomra ne keress, én a generátor és a töltésszabályzás működésével tökéletesen tisztában vagyok. Nemtudom ezzel azt akartad-e megerősíteni, amit idéztem, mert sikerült elmagyaráznod, hogy az miért nem igaz
(#) Szuszu válasza potyo hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Hagyományos rendszerű generátornál a töltésjelző lámpa egyik lába gyújtás +12v-ra van kötve. A másik lába a generátor D+ csatlakozójára van kötve, erre a pontra kapcsolódnak a gerjesztődiódák és a fesszabályzó is. Ha nem jár a motor, ez a csatlakozó a fesszabályzón, a keféken és a forgórészen keresztül testen van, emiatt világít a lámpa.Ha a lámpa nem világít, amikor a gyújtást bekapcsolod, az a következők miatt lehet:
- a lámpa nem kap +12 v-ot a gyújtáskapcsolótól,
- a lámpa kiégett
- a kefék kopottak, és nem adnak testet a lámpának a forgórészen keresztül,
- a kefetartók koszosak, a kefe(kefék) megakad(nak) és nem éri el acsúszógyűrűt (ket).
- a forgórész szakadt
- fesszabályzó rossz.
Amikor a motor beindul, a lámpán keresztül a fesszabályzó +12v-ot kap, és előgerjeszti a forgórészt. Az állórészben ekkor már indukálódik akkora feszültség, hogy a gerjesztődiódák tudnak a generátor teljes gerjesztéséhez elegendő feszültséget adni. Ekkor a D+ csatlakozón pozitív feszültség jelenik meg (az, hogy mekkora, a fesszabályzótól és a bekapcsolt fogyasztók teljesítményfelvételétől függ). Ekkor a lámpa a D+ -ról is pozitív feszültséget kap, és a gyújtástól is, ezért nem világít.

Mivel Japán autó generátorával van probléma, sokminden változhat. Sajnos a japók sokmindent megkevertek, vannak olyan generátoraik, ahol pl. nincsenek gerjesztődiódák....
Ezért lenne fontos,hogy huhuu megnézze a csatlakozók jelöléseit. A generátor gyártója is elárul pár dolgot.
(#) potyo válasza dobo hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Idézet:
„Ha a kefék lennének rosszak akkor világítania kellene!!!Üzem közben”

Ezt csak most olvastam. Miért kellene világítania a lámpának, ha a kefék nem érintkeznek a gyűrűkkel?
(#) még1MbR hozzászólása Ápr 13, 2007
Sziasztok!
Méréssel illik eldönteni villamos problémát, szerintem, pláne ha autóvillamosságis az emberfia... tanulni pedig nem szégyen mástól.
Leírták már előttem, de magam is megerősítem, durva tranziensek jönnek létre az akkusaru levételekor. Ladánál nekem egyszer letört a saru vezetéke és csak néha érintkezett. A beépített feszmérő másodpercekre kiakadt koppanásig (min 16-20V), csak hát a ladában nincs elektronika ugyi
Nem nagy ügy már manapság venni 999Ft-ért egy digitmultit és rámérni, megvan e a 13-14V... nem csak az akkunál, hanem a generátor kivezetés és a háza között is! Rossz testkábel szépen tud szivatni.
Aztán jön a generátor szétszedése, ellenőrzése.
Na itt már el kell dönteni, rászánja e az ember a fél napját, vagy elszalad vele generátor szakszervízbe (figyelem! Nem autóvillamosságishoz!! Ott ugyanis gyakran azt tesznek bele, ami éppen kéznél van, nem pedig ami bele való... ladával 2x megszívtam ezt, fogalmuk sem volt róla, hogy legalább 3 féle lada generátor van. Egymással nem teljesen kompatibilisek, eredmény- feleannyi töltés, 55A helyett 20-25A).
Párezer forintból megvan a munkadíj, ennyiért nem mindig éri meg kínlódni otthon, ahol nincs próbapad a leadott teljesítmény beméréséhez.
Jó tapasztalatom a www.oninditogenerator.hu céggel volt eddig.
(#) dobo hozzászólása Ápr 13, 2007
Hidjétek el abba a generátorba be van építve a fesszabályzó!!!!!
És a lámpán keresztül kap áramot hogy felgerjedjen.
De ha a lámpán nem kap áramot akkor is fel tud gerjedni csak nagyobb fordulatszámon én így tudom.
Én cserélnék egy fesszabályzót!
Bár lehet hogy megmentek a diódák (sarulevételnél) azokat meg ki kellene mérni.
A bontott generátor lehet jó megoldásnak tünhet nem?

(#) potyo hozzászólása Ápr 13, 2007
Ez annyira jó, hogy többször beírjuk ugyanazokat a dolgokat.
Sziasztok! Szerintem először próbalámpával ki kellene mérni, mi van abban a kettő db csatlakozóban(tényleg: milyen betűkkel van jelölve a két csatlakozó?).Lehet, hogy az egyik a töltésvisszjelző lámpa, a másik lehet fordulatszámjel (ha van az autóban motorfordulatszámmérő) vagy esetleg +12 v (referenciafeszültség, ebből állapítja meg a feszültségszabályzó, mennyit kell tölteni).
(#) patexati hozzászólása Ápr 13, 2007
Álltalában ha az egyik segéddióda elromlik a generátorban akkor a töltésvisszajelző járó motornál is világít halványan Nem minden generátorban van segéddióda!!!Én régen autóvillamosságszerelő voltam és szerintem a segéddióda cserélhető ellentétben a 6db teljesítménydiódával melyek bele vannak sajtolva a diódahídba!Én itt a problémát a töltésvisszajelző lámpával kezdeném mégpedíg úgy ha a generátorról lehúzom a visszajelző szálát és testre érintem kell a lámpának világítani ha nem világít ezért nincs töltés sem mivel ezen kap gerjesztést a fesszabályzó
(#) hzsolt77 válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 13, 2007
szia!
gyujtás ráadása után ég a töltésjelző lámpa?
járó motornál elalszik?
lehet hogy egy gerjesztő dióda van csak meghalva,
japi autóknál előfordul,csak sajna sokba komplett hidat kell cserélni,mert külön diódát nem lehet.
(#) potyo hozzászólása Ápr 12, 2007
Találtam egy képet a bekötésről, amire nekem ez eddig hasonlít. Itt F és S jelzések vannak.

alt_07_1.gif

(#) huhuu hozzászólása Ápr 12, 2007
Igen meg egy fontos dolog, nem ég a piros akku izzo amikor ráadjuk a gyujtást. Ezt elfelejtettem irni
(#) potyo hozzászólása Ápr 12, 2007
Ezzel kezdte huhuu:
Idézet:
„Volt egy vekonyabb vezetekes csatlakozo, amin ket polus van”

Nekem ebből az jön le, hogy a generátorra két vékonyabb vezeték megy, és nem a generátoron van a szabályzó, hanem valahol máshol.
(#) Joci77 hozzászólása Ápr 12, 2007
lakatfogós ampermérővel szoktam mérni,nem mindekinek van azért irtam,ha 1 pillanatra lekapod a madzagot, és nem tölt akkor alapjáraton mindjárt megdöglik a motor.
aztán lehet kezdeni a hibakereséssel-javítással. megyek a kocsmába csá..............
(#) Joci77 válasza Mumtaz hozzászólására (») Ápr 12, 2007
én is láttam olyat de az 24V-os körben volt
(#) dobo hozzászólása Ápr 12, 2007
Na van itt hozzászólás bőven!!!
A generátorra megy egy vastag vezeték az aksitól .Mérd meg az aksi feszt az aksin(12v)
Mérd meg a generátornál A vastag és a test között Elvileg ugyanannyi!!!!(12v)
Jön egy vékony is ezen csak gyujtáskor van fesz ezt is mérd ki a test és a vezeték között.itt is 12v nak kell lenni.
.
Na és ha a töltéslámpa nem világit nézd meg ha a gyujtást ráadod akkor világít-e?
Ha a kefék lennének rosszak akkor világítania kellene!!!Üzem közben
De szerintem nagyon nagy valószínüségell mondhatom hogy fesszabályzó melyet két csavar rögzít a generátor hátuljára és kefékkel együtt kivehető
NEM szakmám csak már csináltam pár hasonlót.
A saru levétel Pedig elitélendő még MTZ trakinál is veszélyes nemhogy egy ilyen gépnél.
(#) Mumtaz válasza Joci77 hozzászólására (») Ápr 12, 2007
Valami ilyesmire emlékszem én is. mind1.

A téma lényege, hogy generátort nem ér akksi nélkül járatni. Anno próbaképpen egy bontásra szánt ladánál felkapcsoltunk minden lámpát és egyéb fogyasztót, aztán lekaptuk az akkusarut. Varázsütésre mintha vakut villantottak volna a környéken. Az izzók úgy égtek ki, hogy öröm volt nézni.
(#) Mumtaz válasza potyo hozzászólására (») Ápr 12, 2007
Mondom, hogy mindíg tanul az ember. Régi toyotámban külső fesszabályzó volt, náál is külön vezeték ment vissza a lámpára. A Vectrámban eredetileg Delco-Remi generátor volt, most hitachi, mert az eredeti generátorban egy út alatt úgy megdöglött a csapágy, hogy a tengely szanaszét törte a generátorházat és a fesszabályzót is. még rövidzárat is csinált pont a gerjesztőkörön, hogy hirtelen a lámpák olyan fényerővel kezdtek világítani, hogy bármelyik mai xenon lámpás csodaautó megirigyelte volna.

Na ebben is két vezeték megy a generátorra és emlékeim szerint ennél is az egyik a lámpa külön visszavezetése. De ezután már majd megnézem a kapcsolási rajzot.
(#) potyo válasza Mumtaz hozzászólására (») Ápr 12, 2007
Azt nemtudom, én nem Magyarországon vizsgáztam. Itt nálunk, Vajdaságban - sajnos - a műszaki részletek nincsenek a tananyagban. Legalábbis néhány éve még nem volt, de akkor emlegették, hogy lesz.
(#) Joci77 válasza Mumtaz hozzászólására (») Ápr 12, 2007
én úgytudtam,hogy a generátor segédtekercse ,vagy csillagpont kivezetés és a +12V közt van az izzó. gyujtáskapcs 15-ös pólus
ilyen előgerjesztésről még én sem hallottam
Emlékeim szerint jogsinál a műszaki vizsga tananyagában is benne van a kresz könyvben.
(#) potyo válasza Mumtaz hozzászólására (») Ápr 12, 2007
Pedig ez az alapverzió, régebben szinte minden járművön így volt megoldva, amikor még nem volt egybeépítve a szabályzó a generátorral (vagy a motorvezérléssel, ami mostanában a Fordnál előfordul - állítólag a pontosab szabályzás - gyakorlatilag a drágább javítás miatt). A működés azóta sem változott semmit, csak kevesebb a vezeték.
Idézet:
„itt kap a generátor előgerjesztést a töltésjelző lámpán keresztül.”

Hmmm. Erről a verzióról nem hallottam. Mindíg tanul az ember.
(#) potyo válasza Joci77 hozzászólására (») Ápr 12, 2007
Most mondjam azt, hogy látszik?
Következő: »»   159 / 160
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem