Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   17 / 848
(#) Alkotó válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2023
Ebben a kapcsolásban nem ezek az ellenállások "figyelik" a kimeneti áramot. A negatív ágban van erre két párhuzamos ellenállás.
(#) Ge Lee válasza designer hozzászólására (») Okt 21, 2023
Egy általános felhasználás esetében lehet hogy sehogy. Igazából nem is kellenének azok oda, azért szokták betenni, hogy a párhuzamosan kapcsolt eszközökön segítsék az egyenletesebb árameloszlást. Ha ez netán teljesül, és folyik mondjuk 1,2A egy egy áteresztőn, akkor 0,1 ohm esetén 120mV fog esni rajta, 0,47 ohm esetén pedig 564mV.
(#) pucuka válasza designer hozzászólására (») Okt 21, 2023
Mivel nincs a kapcsolásban mérőműszer, így nagyjából mindegy is. Azon a söntön eső feszültség, és a referencia feszültség különbsége fogja működtetni az IC áramhatárolóját.
Azért, hogy ezt állítani lehessen, ezért a poti egyik végére a referencia feszültség, a másikra a söntön eső, az átfolyó árammal arányos feszültség kerül. A potméterrel ennek arányát lehet változtatni.
A
Ha a sönt értékét a felére veszed, akkor ez az arány állíthatósága eltolódik, lehet, hogy kiesik az állíthatóság tartományából. Ezekután lehet, hogy még használható lesz, az elvárásodnak megfelel, de lehet, hogy újra kell számolni a potméter áramkörét.
(#) designer válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2023
Szia!
Hogyan változnak ennek a kapcsolásnak a jellemzői, ha a 0,1 ohm-os ellenállások helyett 0,47 ohm-ot használok?
(#) exabit hozzászólása Okt 20, 2023
Picit átépítettem a labortápom. Eredetileg analóg árammérőt kapott mert annak nem kellett segédtáp és mert amúgy is szeretem az analóg műszereket. Tudom vannak más előnyei is, viszont kényelmetlen volt mindig elővenni a multiméteremet mert 90%-ban olyan dolgokat tápláltam meg vele, amik 100 mA alatt fogyasztanak és azokat meg azért nem igazán lehet a kívánt pontossággal leolvasni. Szóval a rest kétszer fárad, hát gyárthattam újra az előlapot, ami kézi szerszámokkal azért sok idő. Meg persze készíteni kellett egy külön tápot is, de az szerencsére még bőven elfért a dobozban. Az árammérőnek beépített bontott panelműszer az 1986-os gyártású és az alapja egy MC14433P IC amit azért tudok mert kérésemre a manuálját fél órán belül elküldte az Amplicon cég ami még mindig létezik. És végre a rövidzár gomb is az áram-állító oldalra került mert most végre sikerült nem a rossz oldalát lefújni az előlapnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2023
(#) CIROKL válasza elactrofan hozzászólására (») Okt 14, 2023
Relés előválasztó , nekem is van gyári tápom abban is ugyan ez van .
(#) elactrofan válasza Gafly hozzászólására (») Okt 13, 2023
Értem köszönöm mind kettőtöknek
(#) Gafly válasza elactrofan hozzászólására (») Okt 13, 2023
Ha én csináltam volna, akkor váltana a trafó szekunder feszültégei között, hogy ne melegedjen annyira az áteresztő tranzisztor.
(#) Massawa válasza elactrofan hozzászólására (») Okt 13, 2023
Valoszinü a trafon több kiágazás van és igy csökkentik a táp tranzisztorain a veszteséget.
(#) elactrofan hozzászólása Okt 13, 2023
Sziasztok!

Gyári nem általam épített labortápban, amikor tekerem a fesz állító potit kb 7v,14v, és 24v környékén kattan egy relé az mi célt szolgál?
(#) Alkotó válasza zibuprofen hozzászólására (») Okt 8, 2023
A szöveg magárt beszél -remélem-.
(#) zibuprofen válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2023
Hülye vagyok, rosszat linkeltem.
Erre gondoltam.

Idézet:
„Az LPSU tápegységgel kapcsolatban javaslok 3 módosítást elvégezni.
1. A referenciaforrás áramát kis mértékben növeljük meg. Ehhez R1 jelenlegi 330 R-os értékét 220 R-ra kell cserélni. Ha nem akarjuk az ellenállást kivenni (én se vettem ki), akkor ha párhuzamosan ráforrasztunk egy 680 R-ot, akkor jó közelítéssel a kívánt értéket kapjuk.
2. A több párhuzamos FET-re való tekintettel, feltételezve azok bizonyos szórását, és az adatlapi szivárgó áramtól való eltérés lehetőségét növeljük meg az áramtükör áramát. Ehhez R23 jelenlegi 100 kR-os értékét 33 kR-ra javaslom cserélni. Itt is elérjük a kívánt hatást ha egy 47 kR-ot ráforrasztunk a meglévő 100 kR-ra.”
(#) Alkotó válasza zibuprofen hozzászólására (») Okt 6, 2023
Milyen módosításra gondolsz?
A kapcsolás alig változott az idők során.
Finomszabályozható lett az áram és a feszültség is, illetve megvalósult a FET többszörözés lehetősége.
(#) zibuprofen válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2023
Sziasztok!
Ezeket a módosításokat továbbra is ajánlott elvégezni?
(#) Alkotó válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Szept 28, 2023
Elbizonytalanodtam. Amire válaszoltál ott egy LM324-el működő tápról van szó, de a 723-at említed.
Szerintem ha egy tápegység képes stabil és állítható kimeneti feszültséget szolgáltatni (feszültséggenerátoros üzem), illetve képes áramgenerátoros módban is működni (állítható a kimeneti árammaximum), akkor már hívható labortápnak.
De! és ez egy fontos DE. Nagy különbség lehet abban, milyen szélesek a határok, és milyen stabilak a működési paraméterek.
Nyilvánvalóan az igények is eltérőek, de az amatőrök körében sok esetben nincs szükség nagy pontosságra, és komoly előny lehet az olcsó elkészíthetőség.
(#) Skori válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Szept 28, 2023
Érdemes ebbe belemenni?
(költői kérdés volt úgyis tudod miről beszélek)

Amúgy pedig, egyszer megpróbálkoztam a definícióval: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2023
(#) tothtechnika2 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 28, 2023
Azért ezeket a 723-as kapcsolásokat a legeslegjobb indulattal sem lehet labortápnak nevezni, maximum tápegységnek. Elég baj, hogy ilyen kapcsolások keringenek a neten.
(#) zibuprofen válasza Medve hozzászólására (») Szept 27, 2023
Köszi, meg fogom nézni. Egyelőre még nem bontottam szét .
(#) Medve válasza zibuprofen hozzászólására (») Szept 27, 2023
Hello, szerintem ha kiveszed, vagy lecsökkented a C5-öt 1µF-ra akkor a feszültség beállása gyorsabb lesz.
(#) zibuprofen válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023
Köszönöm, ez is nagyon szimpatikus!
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2023
Igazad van. Tulajdonképpen az a leglényegesebb szempont, mire szeretné alkalmazni az ember. Az igényeimet többféle konstrukcióval sikerült lefedni, de gondolom ez másnál is hasonlóképpen működik.
(#) Alkotó válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 27, 2023
Elismerve, hogy ez nem egy kifinomult megoldásokkal teletűzdelt, végleteket hajszoló áramkör, a maga nemében helyt tud állni. Természetesen helyes működés esetén szó sincs összevissza ugráló áramkorlát jelzésről. Annak fényében érdemes értékelni, hogy minden feladatot egyetlen LM324 végez (nem mellékesen, a módosítások után jobb lett az eredmény).
Valóban célszerű nézelődni, de távolról sem egyszerű megtalálni az igazit. Részben nehéz felmérni mire is van szükség, másik részben sok bizonytalanság lehet egy-egy kapcsolás körül.
(#) tufatofu válasza zibuprofen hozzászólására (») Szept 27, 2023
A képen láthatót nem tudnám ajánlani! Azonkívül, hogy tetszetős, más érdeme nincs. Megépítettem, működött, de nekem összevissza világított az áramkorlát led, valós áramkorláttól függetlenül, ami igen zavaró a többi zavaró tényező ellenére is, azóta ott pihen a fiókban. Célszerűbb körülnézni Elektor, EPE, SiliconChip stb. publikációk, és külföldi oldalakon is mielőtt építeni kezdesz valamit.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023
Az én 723-s tápegységeim is majdnem ilyen felépitésüek. Az elsö még a 70-s évekböl valo és a mai napig müködik.
(#) Ge Lee válasza zibuprofen hozzászólására (») Szept 27, 2023
Én meg ezt.
(#) Alkotó válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 26, 2023
Az eredeti valamelyik Elektorban jelent meg, amit átvett az RT.
A panelhez illeszkedő kapcsolást mellékeltem.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2023
(#) Inhouse válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2023
(#) scooby_ válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 26, 2023
Még egy szavazat ide. Én is megépítettem több példányban, és szerintem is az egyik legjobb. Sokféle konstrukcióban megépíthető, értékhatárai nagyon tág határok között kitolhatók.
(#) djcaveman válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2023
Ezt a verziót (1.4.2) nyugodtan ajánlom én is.. 4-5 éve nyüstölöm, soha nem állt meg.
(#) zibuprofen válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 26, 2023
Erről lenne amúgy szó, ezt építettem meg.

labortap.gif

Következő: »»   17 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem