Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   166 / 262
(#) sebes válasza KTobi hozzászólására (») Feb 27, 2012
Ha hajtáselektronikát használtok, akkor nyomaték módban vezérelve az egyes kerekeket a differenciálmű magától kiadódik. Ez természetesen nem igaz sebesség módra, ott egy számítással az alapjeleket a kanyarodáshoz ki kell számítani kerekenként.
Az aszinkron motorokhoz használt inverterek (nem hajtások!) ezek U/f karakterisztikája nem nyomatékmód (azaz terhelésre a nyomaték változik) de szerintem még elfogadható lehet.
A hajtás (szervohajtás) és az inverter között hardverben nincs nagy különbség (szinte semmi, de a kontroller általában jobb egy hajtásban), de szoftverben (értsd vezérlés) óriási.
Egy mai modern hajtásban be kell állítani a hajtani kívánt motort (DC, BLDC, szinkron, aszinkron, lineáris, egyéb) és már működik is, míg az inverter kizárólag aszinkron motorhoz használható a vezérlés jellege miatt.

Egyébként a kerékagymotoros megoldás a rugózatlan nagy tömeg és a fellépő erőhatások miatt (főleg a kormányozott kerekeken) illetve a fékek elrendezésének megváltoztatása miatt szerintem nem a legjobb megoldás. Én inkább a féltengely kihajtást javasolnám, hamár a differenciálmű veszteségeit meg akarjátok spórólni.
(#) patexati válasza llaczo hozzászólására (») Feb 26, 2012
Szia! Egy monitorban egy dupla inverter van általában a laptopban meg csak egy.. A dupla inverterek akkor tiltanak le ha túl nagy áram folyik vagy nem egyforma a két cső áramfelvétele. Legtöbb esetben nem a cső szokott ludas lenni hanem a kis trafók közül valamelyiknek a szekundere menetzárlatos lesz és megugrik az áram. Sajnos a trafókat csak cserélni lehet javításra nincs lehetőség és nem segít ha a védelmet kiiktatod akkor valami engedni fog.. Laptopban csak egy cső van ezért ott egyszerűbb minden . Valójában négy cső van ami két 2x2 csövet jelent de én egynek tekintem meghajtásból a párokat..
(#) demcar válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Hát igen lehet hogy bonyolultabb a megoldása, de viszont ha már épiteni kell tápot is meg erősitőt is akkor talán lehet hogy olcsóbban kijön ha vesz az ember egy boltit. Csak abban az esetben elmarad az épités élvezet De szerintem én majd időm engedtével lehet kipróbálok egy-két kisérletet ilyen inverter megépitésben, mivel invertert már saját tervezésűt is készitettem, tehát nem biztos hogy oly nehéz lesz, de hát kitudja majd kiderül.
(#) soskajoska válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Idézet:
„Elkészült az első házilag készített napelem panelem.”

Helló!
Hogy állsz jelenleg a témával? mik a működési tapasztalatok? Én most készülök egyet csinálni. A LEXAN lemez nagyon jó ötletnek tűnik. A lapok és egy PSWGT-300 Grid Tie Power inverter már megvan az induláshoz.
(#) gaspa hozzászólása Feb 25, 2012
Most ugyan más a téma,de Btoti és saját kérésemre megmértem a Savonius TSR-jét és néhány hatásfokot.Emlékeztetőül rotor átmérő 2,6m,teljes szerkezet indítónyomatéka 15Nm,fenntartó nyomaték 10Nm(ez kis szeleknél a terhelés nélküli TSR-t kicsit befolyásolja).A terhelés nélküli TSr-t mértem 3-5,5-8,5m/s-nál az 1kép -hez hasonló 10-20sec-nál hosszabb viszonylag egyenletes helyen.Szinte minden szélsebességnél majdnem TSR=1.Ezután a 2kép-hez hasonlóan mértem az inverterrel terhelve a TSR-t,az inverter MPPT-je megkeresi az optimális terhelést,így megkapjuk az optimális TSR-t is.Három szélsebességnél mértem és számítottam a hatásfokot:
szélseb.=4,7m/s optimális TSR=0,48 hatásfok=12%
..............7,5 m/s.......................0,53.................15%
..............10 m/s........................0,56.................16%
Ebben a hatásfokban benne van a rotor,áttétel,generátor,egyenirányítás vesztesége is.
Gyakorlatilag 0,5 TSR-re kell leterhelni a rotort,ezt az inverter elvégzi,az akku töltésnél egy egyszerű szabályzóval szintén megoldható. Az áttételezés egy kicsit rázós,mert a saját gyártású rotornál leginkább kísérletezni tudunk,én először 1:10 et csináltam,most 1:8 van,de még 1:7-re leveszem.Ha nyugodtan akarunk aludni,a generátort háromszorosan túl kell méretezni és a széllökések energiáját el kell tudni venni.
(#) zoly15 válasza tsanyesz hozzászólására (») Feb 25, 2012
A hegesztő inverter milyen névre hallgat, hol és mennyiért sikerül szerezni, valamint hány A-t tud?
(#) speed008 válasza jksx hozzászólására (») Feb 24, 2012
Mi megépítettük ezt a kapcsolást. Az inverter trafót egy képcsöves tévé nagyfesz trafójával helyettesítettük. Durva megoldás de hatékony. A "miniatürizálása" minket is érdekelne
(#) poci261 hozzászólása Feb 24, 2012
Sziasztok,van egy samsung 940n monitorom es bekpcs után 1 mp -e van kép es aztán sötétség ,kipróbáltam másik csövekkel a háttérvill,felül villant 1-et alul semmi,közben megcseréltem őket és ugyanaz a hiba.szerintem az inverter trafónak van vége de lehet hogy nem.
segítséget kérek
köszönöm
(#) Chokapick válasza MWatt hozzászólására (») Feb 23, 2012
Orulok,hogy irtal. En mar teljesen beleeltem magam,hogy majd megepitem,de gondban vagyok mivel nekem az akku toltese is ugyanolyan fontos lenne mint maga az inverter.Es ezt a 2 dolgot mindenkepp 1 trafoval szeretnem megvalositani es a Fet-ek belso diodait szeretnem hasznalni egyeniranyitasra.Erdekel minden info vele kapcsolatban es hatha masnak is megjon a kedve hozza itt az oldalon,hiszen szep kulturalt nyakrajza is van.
Mekkora teljesitmenyu trafot hasznaltal es mekkora volt a szekunder oldala? A kimeneti fesz ingadozasa mekkora volt? Gondolom terhelestol fugg,de kb mekkora ugrasok voltak? A Ledek mukodeset kisse furcsanak talalom,nem latok benne logikat,de talan az a legkevesebb.Nemtudom hogy oldjam meg a toltest...segitseg
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Feb 23, 2012
Már az is nagyon furcsa, hogy ebben a docx fájlban az inverter betápfeszt adják meg a képletben. Ha félhíd, akkor jó a képlet.

vagyis 10000 x Umax x 0,5 / 2 / f / B / Am = N

Vagyis Umax=300 V f=60kHz B=0.3T Am=5,3 cm2, ez 7,86 menet

Vagy amit én írtam korábban: félhíd esetében 150 V mágnesezi a vasmagot, 8,33us-ig nő az indukció, vagyis minusz 0,15T-ról felnő az indukció plusz 0,15 T-ig. Az összes indukcióváltozás, dB=0,3 T

Ebből: 150 x 8,33e-6 / 0,3 / 5,3e-4=7,85 menet
(#) zoz11 válasza dara hozzászólására (») Feb 23, 2012
Látom érted a lényeget...
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy sima hegesztő inverter kapcsolás, amibe nincs letapadás elleni védelem.
Végül is nem az a lényeg, hanem az hogy ez a védelem hogy és miként működik, mit figyel, és hogy avatkozik be?
Köszönöm!
Üdv: Zoltán
(#) ColT válasza zsa hozzászólására (») Feb 21, 2012
Köss rá másik fénycsöveket, hogy azok is vibrálnak-e. Ha igen, akkor inverter/táp. Ha nem, akkor cső.
Persze lehet a képfeldolgozó is, de az kevéssé valószínű.
(#) Beachway hozzászólása Feb 20, 2012
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Van egy LCD tv-m ami a bekapcsolás után készenléti üzembe megy át.Van hozzá rajzom is. Figyeli az elektronikája a tápfeszek meglétét, és az inverter működését.Nos nekem ez nem működik.Az inverter error érintkezőn nincsen meg az 5 volt, mivel az inverter oszcillátor jel sem jön a t-com panelről. Ez egy KC268 tipusú Sharp panel. A rajz szerint egy közel 5 voltos inpulzusnak kellene lennie. Lehet, hogy ki kellene cserélni ezt a panelt.De nem találtam róla semmilyen rajzot, így nem tudom nem befolyásolja e a működését valami más is. Esetleg egy külső oszcillátorról hasonló jelet juttatni oda legalább próbára?? Minden segítséget előre is köszönök!!!
(#) gaspa válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012
Nekem ez nem szimpatikus,egy ilyen rotorra iszonyú erők hatnak,a lehető legegyszerűbben és a legerősebbre kell csinálni.Másrészt az állítható lapátok és szerkezete zajt fog kelteni,sok a hibalehetőség,rugótörés,lapát beszorulás,ónos eső.Képzeld el,ha egyik lapát önállósítja magát,micsoda kiegyensúlyozatlanság lesz és ez biztosan a legnagyobb szélben fog történni.Egyébként a rotor fordulatot jobb,ha te szabod meg a terheléssel.A hét közepén elég nagy szél volt,csináltam egy 24 órás analóg felvételt néhány képet felteszek akit érdekel.Az első képnél a szél periodikusságát említeném,általában ilyen csomagok jönnek,10-30sec-ként 2-3 szoros sebesség növekedéssel.Ez egy hosszabb lengő oszlopnál már káros rezonanciát is okozhat.A következő képet derült égből villámcsapásnak is lehetne nevezni,valóságos dirac delta impulzus szél formájában.A szél 1-ről 10m/s fölé ment 20 sec-en belül,a rotor fordulat 0-ról 40-re 10sec alatt,elképzelhető mekkora pofont kapott és aznap ilyeből 40-50 körül volt.A harmadik képen már 500W felett van a betáplálás.A negyedik kép a már említett szomorú valóságot mutatja,a közepes szélben a betáplált energia 300Wh!Ezen látható,hogy közben áramszünet is volt,ez azért veszélyes,mert az inverter ilyenkor leválasztja a terhelést a generátorról és szabadjára engedi a rotort.Az én esetemben ez nem gond,de nemrég kesergett egy társunk,hogy szétrepült a szélkereke,ő is visszatáplál.A viharok idején ezek az áramszünetek pár percesek,nem mindig vesszük észre,de a szélkerék igen.
(#) Chokapick hozzászólása Feb 18, 2012
Udv mindenkinek. A minap talaltam ezt a 12/220 inverter kapcsolasi rajzot s vele kapcsolatban erdekelne valami,hatha itt ert hozza valaki. Engem az erdekelne,hogy ezzel a kapcsolassal a halozati 230V jelenleteben lehet e az akkumlatort visszatolteni? ( A FET-ekben levo dioda kihasznalasaval) A masik amit nemtudok,hogy LED 1 es LED 2 mit jeleznek?
(#) Beachway hozzászólása Feb 18, 2012
Üdvözlök mindenkit. Adott egy xelos A32 lcd tv. Készenléti állapotból mikor bekapcsolom, egy pillanatra kivilágít a zöld LED ,majd ujra készenléti üzembe kerül vissza. 8 cső van benne, és két inverter.Sikerül hozzá letölteni rajzokat is.Esetleg valakinek volt hasonló élménye?? Minden segítséget előre is köszönök!
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2012
Hali
De ha szigetüzem, akkor kell legalább egy 5-10-szer nagyobb teljesítményű szinuszos szigetüzemű inverter amire rá tud szinkronizálódni, mert ha nincs AC hálózat akkor biztonsági okokból le kell kapcsolnia.
És ha már megvan a 1,5-2kW-os szigetüzemű akkor én személy szerint arra kötném a panelokat és nem költenék pénzt visszatápláló mikroinverterre. Bár hatásfokilag lehet hogy jobb, de költséghatékonyságban nem hiszem.

Legalábbis szerintem, ha tévednék javíts ki .
(#) isti03 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 17, 2012
Szia. Szerintem a 60V az nem biztos hogy annyi, erősítőnként változhat. Először ellenőrizd mekkora feszt csináll az az inverter a 12Voltból. Ha kikerülöd az invertert és külső tápról hajtod meg, működni fog. A 16db. 4700 mikros kondi kicsit pazarlás. Én nem nagyon hinném hogy képes leadni 300W-ot. De egy szobába minek is annyi? az 50Watt is nagyot tud szólni.
(#) hammer14 hozzászólása Feb 17, 2012
Sziasztok!

Mivel ez a topic fitteb mint a autós erősítő táplálása 230v-ról így átjövök ide.
Került hozzám egy 300w-os autós erősítő márkája nincs... Ha van hozzá 400w-os toroidom meg 16db 4700uf-es 85v os kondim illetve van egy készülék dobozom is. Akkor életképes öltet lenne-e megcsinálni szobába? Olvastam fórumon,hogy autós erősítőbe egy inverter csinál 12v-ból 60v ot én meg úgy akarnám akkor értelem szerűen,hogy invertert kikerülöm és adok neki 60v-ot pufferelve. Mire számíthatok én ettől a kegyerétől elméletileg?
(#) greenpower válasza kutató hozzászólására (») Feb 17, 2012
Hali
A másik kérdés pedig hogy elismeri -e a szolgáltató? A kínaiakat nem nagyon szokták

Bővebben: Link
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 17, 2012
Sziasztok! Talán jó hír a napimádóknak, hogy kapható már egy kompakt kialakítású napelem-hálózat konverter. Azaz a bemenete direktben a napelemre csatlakoztatható, a kimenet pedig 230V. Azaz kifejezetten kis hálózatok, vagy kis hálózati fogyasztók ellátására alkalmas. Igen ez egy inverter más néven, de kompakt kialakítása miatt a napelem csatlakozó doboza mellé direktben felszerelhető - kültéren. Így végre azok is direkt energiához juthatnak, akiknek a drágább inverterek beszerzése gondot okozott, de már megépítették a napelem tábláikat. Műszaki adatok a mellékletben. Ami a legfőbb, hogy mindig annyi invertert kell csak megvenni, amennyire éppen pénz van
(#) pplaci hozzászólása Feb 15, 2012
sziasztok. szükségem volna a képen láthato inverter .kapcs rajzára. aki tud kérem szépen segitsen. art.7451.1
(#) mpisti válasza isti03 hozzászólására (») Feb 15, 2012
Az összes ipari inverter 90V feletti feszültséget ad le üresjárásban. A megengedett érték 100V, tehát még alatta vagy. Ha zavar a 90V, akkor ne használj kondit. A hegesztéstechnológia nem kívánságműsor,tehát az adott feladatra vagy megfelelő áramforrást használsz,vagy engedsz a minőségbeli elvárásokból, és akkor még egyenirányító sem kell, csak megfelelő elektróda. Nem véletlen, hogy a minőségileg magasabb kategóriába eső elektródák 85-95V gyújtófeszültséget kérnek.Egyébként erősen csodálkozom, hogy a sorba kötött kondik adtak neked bármiféle javulást. Ugyanis ha sorbakötöd a kondikat, úgy a kapacitásuk jelentősen csökken-tehát a hatásuk is. Vagy talán van némi fogalomzavar? :hide:
(#) lacy1 válasza MACIKAM33 hozzászólására (») Feb 15, 2012
Szia! Mivel volt itthon az is igy beépitettem, gyakorlatilag az inverter után van, abba fut be a hálózati fesz és az inverter árama, ez attól függ, hogy melyik van meg, az az áramkör megy motorhoz, valamint a digitális termosztátokhoz , de kihagyható nincs jelentősége.
(#) laci6662 válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 14, 2012
A power gombja csak egy sima billenőkapcsoló, tehát nem lehet hosszan megnyomni?

Úgy szokták általában megoldani a tiltást (csak APC-ről tudok beszélni), hogy az inverter trafóról (a "nagy" trafó), vagy hálózati feszt figyelő kis segédtrafóról adnak feszt a tranyónak/relének ami tulajdonképpen bekapcsolja az UPS-t, nem tudom rajz nélkül mennyire végigkövethető ez a tiedben, de ha sikerülne megtalálni ezt a részt, akkor azt kellene megcsinálni, hogy az akku feszét egy külső kis kapcsolóval közvetlenül a bekapcsoló relére kötni (ezzel ha minden jól megy megkapja a vezérlő proci is a feszt, mintha hálózati fesz lenne, de sajnos attól még nem biztos, hogy hajlandó feléledni) (persze mivel ebben úgy láttam 48V-os akku van, a relé meg lehet, hogy csak 24 vagy 12V-os akkor ennek megfelelően a feszt, tehát pl. csak 1-2 akkut rákötni).

De így rajz nélkül elég nehéz ügy, vigyázni kell mert könnyen ki lehet nyírni az akkuval az UPS-t, ha rossz helyre csatlakoztatod.

Sajnos csak ennyit tudok mondani, mert se rajzom nincs, se nem ismerem ezt a típust, hátha valaki a kollégák közül majd ismeri.

Esetleg próbálkozz meg rákérdezni az ELEKTRONLINE-on hátha valamelyik szakinak megvan a rajza.

Üdv!
(#) kadarist válasza Riccsusz hozzászólására (») Feb 14, 2012
Egyébként a C4 az egyenáramú leválasztást biztosítja (csak a váltóáramú komponens megy a trafóra), a tekercs meg a nagyfrekis zavarokat csökkenti, meg a trafóról visszajutó induktív tüskéket szűri, és még kissé szinuszosítja is a jelalkot.
Bővebben: Link
(#) pplaci hozzászólása Feb 14, 2012
ÜDV:mindenkinek. keresem a következö kapcs rajzát. power inverter 150watt os készülékhez. art.7451.1 eshez. aki tud segitsen. köszönöm
(#) MACIKAM33 válasza lacy1 hozzászólására (») Feb 13, 2012
Szia!
Semmi gond. Úgy döntöttem, hogy a szivattyú elé, mármint a 220~-as körbe teszek egy sima időzitő kapcsolót, hogy mondjuk 5mp után kapjon áramot, ha visszajön az áram, ezalatt van ideje a két relének meghúznia és így bontani az áramkört az akku és az inverter ill. az inverter és a szivattyú között.
Szerinted??
(#) lacy1 válasza MACIKAM33 hozzászólására (») Feb 13, 2012
Szia! még egy javaslat, ha kész van a kapcsolómudul, akkor először a 12v kapcsold rá inverterrel együtt, ha forditva teszed az nem jó a következők miatt , mivel nincs áram igy az összes relé zárt áramkört csinál, amint rá kapcsolod a hálózati áramot az inverter felé lévő relé nem tud olyan gyorsan bontani, igy egy kevés áram átszökhet az inverterhez, szerintem.
(#) lacy1 válasza MACIKAM33 hozzászólására (») Feb 12, 2012
Szia! Szerintem ez sima trapéz inverter, elsőre jónak tünik. A relés kapcsolás nem bonyolult dolog, amelyik relé húzott állapotban van az az áramkör nyitott. Nyákra csak azért csináltam meg, mert kisebb helyet foglal , kevesebb vezeték kell hozzá. Az 1 relé kapcsolja az invereter felé a az egyenáramot nekem 12 v ot. a második relé szintén 230v ac az kondenzátorok felé kapcsolja a dc 12v-ot 2db kondi van párhuzamosan kapcsolva /4700uf 2db/ ez huzza meg a 3. dc 12v - os relét és ez adja a késleltetést . A 4 . relét az inverter húzza meg és elengedés után a hálózati áramot a 3 dik relé felé engedi, ami késleltetve zár. A 4 relé a 230va hálózati áramot zárja az inverter felé, az ac kimenő oldal az közös. Tömören ennyi. Bár ezek a relék max 8A tudnak kapcsolni, nagyobb dolgokhoz a kontaktor jó...

Nekem jelenleg még a huzalos kontaktoros kapcsolás van beépitve,de csak azért, mert mindig az az olcsóbb ami van otthon
Következő: »»   166 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem