Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   167 / 171
(#) gubi hozzászólása Szept 29, 2007
Hali!
Szerintetek össze lehet hozni a VF2-öt úgy hogy 2db irfp240 legyen a vége 9240 nélkül?
(#) very válasza Árpy hozzászólására (») Szept 29, 2007
köszi..
(#) Árpy válasza very hozzászólására (») Szept 28, 2007
Helló!
Király Tibor honlapján (VF sorozat atyja) fent van egy +-40voltos táphoz készített VF2 módosítás. Ennél néhány ellenállás értéket különbözik, és izmosabb fetek kellenek hozzá.

Arpy
(#) very hozzászólása Szept 28, 2007
hello!
kösz szépen az infokat.. nos kisebb áramköröket már építettem .. .. és persze nyákot is marattam már párat
csak még erősítőt nem csináltam.. nos a trafot csak azért vetettem fel.. mivel egy jo táp nélkül nyilván semmit sem ér az egész erősítő...
reméel sikerül megcsinálni.. bár igaz most nem sok időm lesz de atalán az őszi szünetben összedobom..
(#) alex.taylor válasza very hozzászólására (») Szept 23, 2007
szia very.nem a trafóból épted megz erősitő.az csak a feszültséget szolgáltatja.a ~ 31V
31x1.41=43V és amint itt látod a kapcsolásban +- 30V a táp neki.lehet hogy a 40 sok lesz.
a fetek tipusát megtalálod
itt a pdfben. de amúgy meg IRF9540 és IRF540.itt a nyákot is megtalálod és a beültetést is.
irod hogy még nem éptettél erősitőt,de nyákot már martál?
(#) very hozzászólása Szept 23, 2007
hello
szeretnék építeni egy Vf2-őt..
van egy 2X31 V-os trafom(nem toroid) (egyenirányítás nélkül)..kb 3-4 ampert bír el igy ránézésből. azt szeretném meg tuduni hogy ebből hogyan tudnám megépíteni a VF2-őt eddig még sosem építettem erősítőt.
pl miylen FET-eket használjak?
a segítséget előre is köszönöm..
(#) alex.taylor válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2007
nincs mit!!
(#) szamóca válasza vzoole hozzászólására (») Szept 7, 2007
alex.taylor:Mégegyszer köszönöm.
vzoole: Csak jót!
(#) alex.taylor válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2007
Szia szamóca!!

itt van a nyák, ahogy igéretem.A VF2h.pdf, az eredeti pdf amit vmiikor le lehetett tölteni az oldalról(haromb.fw.hu),a vf2h_sok_nyák.pdf:ebbe csak a nyák van,az A4-es oldal teli vele.

Remélem hogy hasznát veszed!!

Üdv:Sanyi
(#) vzoole válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2007
jajjjaj... mit csináltam?
(#) szamóca válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 6, 2007
Semmi csak rossz a szemem , és kevertelek vzoole-val.
(#) maTaKee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 6, 2007
Már megbocsáss de ez rám miért hatna sértőn? Én csak gondoltam, nem találtál .
(#) szamóca válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 6, 2007
Féltem is amikor feltettem a kérést hogy sértőleg fog hatni rád, pedig nem ez állt szándékomban. Csupán a felfogatás miatt kell az eredeti
(#) szamóca válasza alex.taylor hozzászólására (») Szept 6, 2007
Köszönöm alex.taylor. Ha tudom viszonzom a segitséged.
(#) maTaKee hozzászólása Szept 6, 2007
Ez miért nem jó?? :

Bővebben: Link
(#) alex.taylor válasza szamóca hozzászólására (») Szept 6, 2007
Szia Szamóca!

Nekem meg van de csak a munkahelyemen.Holnap reggel megyek megint dolgozni,ha addig tudsz várni,vagy addig nem rakaja fel vki akkor én szivesen meg osztom veled!!
(#) szamóca hozzászólása Szept 6, 2007
Helló mindenkinek. A VF2 eredeti NYÁK-rajza PDF-ben megvan valakinek ? A Király honlapjárol nem tudom miért de nem tudom letölteni . Itt a fórumban egy átalakítottat találtam csak. Köszi előre is.
(#) lamalas válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 24, 2007
Idézet:
„pl a mélynyomód 93dB-es a sztereó meg 90dB -s akkor a mély 2* akkorát szól elméletileg”

Sajnos ez igy nem helyes. Egyreszt a hangossagerzet duplazasahoz nem 3dB hanem kb. 10dB(!!!) hangnyomasnovekedes kell 1kHz-en. De hogy a helyzetet tovabb bonyolitsuk a mely hangokat azonos hangnyomas mellett halkabbnak halljuk mint a magas hangokat! Asszem ennek a temanak cikk szaga van ... ha lesz hetvegen idom irok rola vmit
(#) nethy válasza Tarzan hozzászólására (») Aug 24, 2007
Zavarni engem nem zavar, csak biztosra mentem. Fordítva kötöm rá a hangszórót és kész.
Lehet, hogy kicsi bulira is használom majd. De nem az a célom, hogy falat bontsak hanem, hogy szépen szóljon. Nem értek a hangosításhoz, de szerintem egy ilyen teljesítményű erősítő kb. 88dBes érzékenységű dobozokkal tud hangerőt varázsolni egy ilyen méretű helységben. Vagy miért kérded, mire kéne vigyáznom? Hűtésre?
(#) Tarzan válasza nethy hozzászólására (») Aug 24, 2007
Idézet:
„HáromB oldalán a 65Wos változat nem invertál véletlenül?”

Úgy látszik, de ez mennyiben zavar majd?
A sajátomat az ne5532-vel építettem, az esetleges hidalás miatt...
Idézet:
„Igazából olyan 35nm-es szobába kellene... főleg zenére.”

De nem kis bulira, ugye?
(#) nethy válasza Peti_85 hozzászólására (») Aug 24, 2007
Értem mit akarsz kihozni a mondatból
Arra akartam célozni, hogy nem házimozizáshoz, hanem zenehallgatáshoz használnám inkább. Remélem így tisztább.

Eszembe jutott még egy kérdés: HáromB oldalán a 65Wos változat nem invertál véletlenül?
(#) Peti_85 válasza nethy hozzászólására (») Aug 24, 2007
Eddig minden oké!
De mikor összegzed a két jelet (sztereót) akkor azt egy-egy ellenállással (kb. 10 k) tedd meg, mert különben oda a sztereo jelnek

Amúgy ez a mondatod nagyon tetszett!--->
Idézet:
„Igazából olyan 35nm-es szobába kellene... főleg zenére.”

Mi másra kellene???
(#) nethy hozzászólása Aug 24, 2007
Húúú... nem számítottam ekkora válaszözönre, le a kalappal! :worship:
Tisztában vagyok a hangszórók érzékenységével, és a hangfalak majd késöbb lesznek készen Az biztos, hogy a mély ládának nagyobb lesz az érzékenysége. Viszont a mély frekvenciáknak nagyobb az energiája. Olvastam valami olyasmit, hogy mikor a mélyre kb. 50W-nyi teljesítmény jut, akkor a csipogóra kb. 3-5W. Azért kérdeztem mert, ha azt a 40Wnyi közep és magashoz lehet, hogy kevéske a 65W. A 40W lejebb viszem szerintem biztos ami biztos. Igazából olyan 35nm-es szobába kellene... főleg zenére.
Trafóban én is 2x24Vos 200VA-est néztem ki, de biztos ami biztos alapon megkérdezek olyat, aki már épített is erősítőt
Akkor körvonalakban amit eddig kigondoltam:
24Vos trafó 34Vot ad egyenben. Ezt a feszt kapja minden végfok. A sztereo csatornák visszacsatoló ellenállásait a megfelelő feszültségerősítésre állítom be.
A mélyláda nagyobb érzékenységére a következő az elképzelésem: Lesz egy sztereo poti a két csatorna elején, ami a hangerő szabájozásra lenne... ezután innen menne a két jel a sztereo végfokokba illetve párhozamosan mindkettő a szub végfokába, ahol összegződnek. Az összegzés és a végfok között lenne még egy poti, ami a szub érzékenységét lenne hivatott kompenzálni.

Bocs, hogy hosszú lett, de szeretném ha jól sikerülne az erőlködő.
(#) Tarzan válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 24, 2007
Idézet:
„pl a mélynyomód 93dB-es a sztereó meg 90dB -s akkor a mély 2* akkorát szól elméletileg..”

Ez így nem igaz, a szeterót kétszer akkora teljesítménnyel kell hajtani, hogy "ugyanakkorát" szóljon mint a mély.

Úgy tudom 1dB hangnyomáskülönbség az amit a fül észrevesz.(ezt is leginkább a Vájt fül teszi)
(#) Tarzan válasza nethy hozzászólására (») Aug 24, 2007
Hali!

Mekkora szobába lesz ez a cucc?
Nem csak a wattok számítanak, hanem a hangfalak érzékenysége is.
Sztem a 65W sub mellé 2x30W is elég, de a 30 és 40W között nincs hallásra akkora különbség( mivel a fülünk logaritmikusan mér).
Trimmereket kötve a végfokok elé beszintezheted a csatornákat. Vagy pedig csökkentheted a visszacsatoló ellenállások értékét, amikor az történik, hogy nagyobb jel kell a teljes kivezérléshez.
A 65W-os átalakításán nem kell sokat morfondírozni, a végteljesítmény attól függ mekkora tápfeszed van.
Van már trafód? Mik a paraméterei?
Elméletben a vázolt rendszerhez egy 65+2x40W=145W-os trafó is elég lehet, kis belső ellenállású tekerccsel(mivel zenével hajtod). Általában másfélszeres túlméretezés javasolt, esetedben én 200VA trafót választanék, 2x24V szekunderrel.
(#) Peti_85 válasza nethy hozzászólására (») Aug 24, 2007
De amúgy jól írtad. Elég a feszt csökkneteni (kisebb tápnál kevesebb a teljesítmény), és a másik eset, hogy nem hajtod ki teljesen, ergó nem is ad le annyit...
(#) szabi83 válasza nethy hozzászólására (») Aug 24, 2007
Idézet:
„Megfelelő-e ez a teljesítmény arány?”

az erősítő nem minden... a hangfalad fog, hangot szolgáltatni...

pl a mélynyomód 93dB-es a sztereó meg 90dB -s akkor a mély 2* akkorát szól elméletileg.. és nem a watt a lényeg ebben az esetben, máskor semm...

szóval elöbb a hangfal a kérdéses, majd erősítő :yes: sztem....

csá
(#) nethy hozzászólása Aug 24, 2007
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy 2.1es erősítőt vf2-es végfokokkal és lenne pár kérdésem. Úgy nézne ki a dolog, hogy 2x40W és 65W lenne a szubnak.
Első kérdés: Megfelelő-e ez a teljesítmény arány? (ha nem akkor a sztereokat mennyire vegyem lejebb?)
Második kérdés: a VF2nek a 65W-os változatát hogyan alakítsam át kisebb teljesítményűre? (Elég, ha csak a visszacsatoló ellenállásokat megvariálom, vagy a tápfeszt is érdemes a megfelelő értékre állítani, esetleg egyiket sem és a bemenő jelet csillapítom megfelelően fesz.osztóval?)
Harmadik: trafót úgy méretezzem az erőlködőhöz, hogy a csúcsteljesítményhez szükséges áramot le tudja adni vagy lehet, kisebb is?
(#) Tomi20 válasza Tarzan hozzászólására (») Aug 22, 2007
igen, kb annyit ad ki váltóban.
(#) Tarzan válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Ne haragudj értetlenkedésemért, de a trafó ezek szerint 2x 17V-ot ad ki?( így jön ki a 24 V egyenfesz)
Következő: »»   167 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem