Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   168 / 168
(#) mspike válasza Norberto hozzászólására (») Jan 16, 2006
Igen, igen, ezért is kérdeztem feljebb, hogy élvezérelt-e, de úgy adta meg... majd kiderül ha jelentkezik.
(#) Norberto válasza mspike hozzászólására (») Jan 16, 2006
A számláló kimenetein nem egy négyszögjel fog megjelenni, ahogy Topi is rajzolta fentebb, hanem egy folyamatos jelszint, amíg át nem váltunk a másik üzemmódba. Valószínűleg így is fog működni, ki kell próbálni.
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 16, 2006
Na szóval kicseréltem a számlálót, mostmár egyből indul De érdemes egy nyomógombot rakni a +5V és a CLK bemenet közé, mielőtt rákötöd a risztóra, de már bekötötted a kocsi aksijára, és addig nyomkodni ezt a gombot míg egybe nem áll, tehát Qa=5V Qb=0 Qc=0 Qd=0. Azért kérek minden szakit ellenőrizze a gondolatom, de szerintem így működik ! Ez a számláló 74177 ! (Programozható, tehát így egyesből kezd.)

74177.jpg

Na lerajzoltam az én elképzelésem, de sajnos csak mobillal tudtam lefényképezni neked. A nandkapu IC sn7403 (erre vonatkoznak a piros számok (lábak)) Bocsi elrontottam a számlálót !! Egy pillanat ! És átrajzolom, a többi ugyan él
Közbe rájöttem, jó lesz a nem élvezérelt számláló is, hiszen a szintvezérelt számláló se ront a végeredményen, csak kicsit elcsúszik a negatív él, de kit érdekel pár ezred másodperc...
Jam elfeledtem, ez a rendszer TTL, hacsak nem találsz olyan digi IC-ket amik CMOS és bírják a 12V-t. Szóval egy-egy szintillesztés kell a bemenetre és a kimenetekre... Ha gondolod reléket is használhatsz, a kimeneteken, így biztos elbírják a terhelést, a bemeneten meg vagy egy Tranzisztoros szinillesztés, vagy egy opto-s.
(#) mspike válasza hzsolt77 hozzászólására (») Jan 16, 2006
Szóval ha jól értem minden negatív élvezérelt... Topi megoldása tökéletes. Én egy másik megoldás kívánok adni. Fogsz egy negatív élvezérelt számlálót ami 1-3-ig számol. Kiindulásnak legyen zárva a rendszer. A számláló órajelét adja a riasztó kimenete. A számláló kettő a nulladikon kimenetét és a számláló kettő az elsőn kimenetét össze NAND-eled egy kapuval, majd ezt a jelet megnegálod egy NAND kapuból kialakított inverterrel. Az első NAND kapu kimenete adja a nyitó impulzust (negatív élt), a második NAND-ből kialakított inverter adja a Záró impulzust (negatív élt). Feltéve, hogy a rendszert akkor kötöd össze, mikor a riasztó zárt álapotban van ( A zárt állapothoz tartozik a számláló 1-es állapota) Szerintem ez így működik, igyekszem egy érthető ábrát rajzolni, meg IC-ket megnevezni neked.
(#) hzsolt77 válasza Topi hozzászólására (») Jan 15, 2006
ezt most nem értem bocsi...
(#) Topi válasza hzsolt77 hozzászólására (») Jan 15, 2006
[pic]http://www.hobbielektronika.hu/data/dwl/auto_riaszto.gif[/pic]
Itt az a lényeg, hogy mikor bejön az első jel, akkor elindítasz egy timer-t. És egy kis idő mulva rámérsz (kis idő = a második jel várható ideje, zöld csík = az a pillanat). És ha Akkor a mérés eredménye azt mondja hogy ott volt jel, akkor kettő jel jött. Ha azt kapod hogy nincs jel akkor csak egy pitty volt...
(#) hzsolt77 hozzászólása Jan 15, 2006
Következő lenne a kérdésem: Van egy régi autóriasztóm amin nincs közvetlen
közp.zár vezérlő kimenet,csak egy olyan,ami élesítéskor egy negatív , kikapcsoláskor két negatív impulzust ad.(szerintem relét vezérelt az irányjelzők felvillantásához)
a központi zár vezérlőjéből két vezeték lóg:ha egyiknek adom a negatívot zár,
ha a másiknak akkor nyit.Igy a lezárás már meg is oldódott mert a riasztó negatív kimenetét összekötöm a közp.zár vezérlő záró impulzus bemenetével és jaj de jó müxik! A probléma itt jön: nyitni nem tudom mert ahhoz a riasztóból
jövő vezetéket át kéne kötni a közp.zár vez. nyitó bemenetére.
Valami bistabil áramkör kéne vagy nemtom ,hogy a riasztóból kijövő impulzust
hol egyik hol másik irányba kapcsolja.
Ha valakinek van ötlete kérem segítsen!
Következő: »»   168 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem