Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A választás a feszültség, és a tokozás miatt esett rá.(meg persze a teljesítmény, és az áram sem elhanyagolható). a TO220-as FETek szerintem sokkal gyorsabban pukkanak el mint ezek a FETek, az IRFP sorozat nagyon strapabírónak bizonyult.
+-31V tápról nyugodtan lehet 4 ohmra kötni. hídban viszont csakis 8 ohmra.(ugyanis 4ohmnál még dupla annyit akarna eladni, amit tuti nem bírnának az IRF540/9540-es FETek. én egyből ien többszáz wattokat akartam persze nemnaon szerettek müködni, aztán az első ami szolt az egy TDA2030, de szerintem rettenetes hangja van aztán találtam egy TVben egy ugyanilyet csak más gyártótol, az sokáig szolt és szépen is. Aztán 1554Q, 7293(ebből sikerült egyszer 4 hamisat vennem....), és manapság már csak FETest csinálok, meg digitet is csinálgatok mostmár.
Mi alapján esett a választás az irfp 240-irfp9240 fet-párosra?
Én is nézelődtem, és találtam hasonló, csak kb fele olyan drága fet párt hasonló adatokkal, ez az irf640-irf9640 páros. Igaz, ezek nem to247-esek, hanem to-220-asok, ami persze hűtés szempontjából nem a legjobb. Nekem irf 540-9540-nel épültek meg a csatornák. Tápfesz 2x31V. Vajon mit szólhatnak a 4ohm hangszórós terheléshez?(A trafó bírni fogja). Ezt hidalás esete miatt kérdezném, ugyanis szimmetrikus bemenetű nyákot terveztem. Amúgy a kattogó védelmű végfokom dobozon kívül működött, valószínűleg, ahogy írták itt is, gerjedés-féle lehetett. Visszarakáskor a kábeleket lerövidítettem , és bemenet-kimenet kábeleket egymástól távolabb helyezve működött a végfok( a kábelek javítás előtt is legalább 2 cm-re voltak egymástól).Sajnos műveleti erősítőket is(2-t) sikerült fél tápfesszel elintéznem. Volt 1 olyan végfokom is, melynek kimenetén -1.7 V-ot lehetett mérni. Ez a panel mpsa92 cseréje után elintézte a feteket . A fura az, hogy az eredeti és a cserélt mpsa92 is ugyanazt a hfe értéket mutatta, persze nem vettem fel karakterisztikát .Végülis, ez az első diszkrét elemekből álló, általam összerakott erőlködőm.(a legelső ic-s jó régen tda2030 volt sztereoban , és egy kínai music center dobozában erőlködik, ha hagyják).
Az erősítő már működik...., a 300W-os toroid pedig elviszi a két csatornát(persze csak 8 ohmmal terhelem). Persze így max kivezérlésnél kicsit izzad a trafó, mert kb 150W-ot akarna leadni 8 ohmra(70%os hatásfokot feltételezve 100W-ot ígyis lead....). Ez adott volt nem akartam piszkálni, felesleges lett volna, persze egy 400VA-es jobb lenne, vagyis minnél nagyobb, de ezis megteszi, egyébként ezek a toroidok rövid időre nagyon jól túlterhelhetők.
Idézet: „variszabi2 írta: hmm...ez a kapcsolás nem fog működni főleg nem egy 300W-os toroidról, én a mono-nak adnék 450W-ot” Melyik nem fog menni...??? Miért is kell 450W..???
hmm...ez a kapcsolás nem fog működni
főleg nem egy 300W-os toroidról, én a mono-nak adnék 450W-ot
50W-hoz a minimum 80W-os táp, de inkább 100W. Sztereonál természetesen duplája. Az 1.7V fogalmam sincs mitől lehet, a kattogás ismerős, a bemeneti kábellel játszottam és ugy szünt meg, ha pl megfogtam a bemenő kábelt akkor művelte ezt nekem. én élesztésre 4darab vonatról való 26V-os 15W-os izzót használtam 2-2t sorba oldalanként, így elvileg 52Vosak, a táp pedig 58V(56ra esik ha 2 végfok lóg rajta). Ameiknek DC van a kimenetén azon szerintem mérd meg az ellenállásokat valóban akkorák e aminek kéne lenniük, az 1.7V valami diferenciára utal, ellenőrizd a müveleti erősítők tápfeszét is.
Mennyire kell túlméretezni a tápot?
Mert én is ezen az erősítőn dolgozok, csakmég nem volt időm nagyon foglalkozni vele, a nyákot már lemarattam Én az 50W os verzióra hajtok
Hali!
No,elkészültem(részben) a vf2immel. +-30V-os erős tápról mennek/mennének. Éleszteni 2x40ohm ellenállásokat használtam, 4db vf2 -t gyártottam,ezekből 2 műxik szépen.(amikor élesztettem asztalon, mindegyik kimenete bemenő jel nélkül 0V volt) Védelem is készült hozzá, ez: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangfalvedo_erositokhoz.html. Beépítés után viszont 2 végfok nem jó. Ezek közül az egyik kimenetén -1.7V van, a védelem ennek megfelelően tiltja/ tiltotta... Most, az mpsa92 cseréje után pár mp-ig 0V a kimeneten majd bizti csatt... és vége a feteknek is. A másik rossz csatornán pedig kattog a védelem reléje 2/sec. sebességgel. A multiméterem szerint kb -8V...+8V feszültségek jelennek meg a kimenetén, így sorjában(váltakozóáram nem jelenik meg). Diódavizsgálóval néztem és a borda és a fetek zászlói között nincs zárlat(csillám van meg hővezetőpaszta). Mik lehetnek a magyarázatok? üdv
Hello!
Ezt a komoly kivitelezést és fejlesztést , módosítást akár a KAPCSOLÁSOK rovatban is elhelyezhetnéd ! Akkor kevésbé " veszne " el a sok sok topic közt. Ez a menüpont direkt erre az elkészült, bemutatásra, utánépítésre szánt projektek részére lett megalkotva. Természetesen az ott közölt projektek elősegítik a saját topicjaik beindulását is. ![]() Nálad fordítva van, de ez nem baj ! Csak segíteni szerettem volna publikációdban!
Hello Mindenki!
Hoztak hozzám egy Beag APT100-as erősítőt javításra(eredetileg 100V - 100Wos mono erősítő). A srác át szerette volna alakíttatni sztereora, 300W-os toroid táp van benne ezért mondtam neki hogy max 2x100W, viszont a tápja +-58V-os volt. Sok nézelődés után alra jutottam hogy a VF2-s végfokot alakítom kicsit át, és azt fogom megépíteni az erősítőbe. A végFETek a nagyobb táp miatt IRFP9240/240 lett.(200V,20A,180W). A nyák maradt az eredeti, csak a FETeknél alakítottam az ujjak lábához, mert ezek már nagyobb tokozásúak. Beszélgettem a VF2 alkotojával, Király Tiborral aki javasolta a két visszacsatolo ellenállás érékének növelését az eredeti 8,2k--->14k-ra, a 39k-s pedig 56k-ra növekedett, valamint a zenerek áramkorlátozo ellenállása 2,7k-ról 4,7k-ra. Nemvolt itthon NE5534-em, meg 47k-s ellenállásom , ezért 33k-s került bele. (ez annyiban változtat hogy nagyobb jelszint vezérli ki ez nekem így kényelmesebb is) Az IC pedig TL071-lett, lábkiosztásban teljesen kompatibilis.A bemeneti kondi nálam egy 10µF-os tantálkondi. A nyugalmi áram beállítása után megszolalt az erősítő. Nagyon jó hangja van, TELJESEN TISZTA MÉG MAXI HANGERŐN IS. Köszönöm Király Tibornak a segítséget! Szerintem maradandót alkotott Én 4 ohmot nem ajánlom ekkora tápfesz mellett, rákötöttük alra is, bírta de nem kínoztuk, 8ohm optimális neki szerintem. Felteszem a rajzot. Meg majd 1-2 képet is ha csináltam róla. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

persze nemnaon szerettek müködni, aztán az első ami szolt az egy
aztán találtam egy TVben egy ugyanilyet csak más gyártótol, az sokáig szolt és szépen is. Aztán 1554Q, 7293(ebből sikerült egyszer 4 hamisat vennem....), és manapság már csak FETest csinálok, meg digitet is csinálgatok mostmár.
. A fura az, hogy az eredeti és a cserélt