Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   195 / 196
(#) potyo válasza gtk hozzászólására (») Júl 19, 2006
1. Az Oshon progival nem tudod a 12F508/509-et égetni, mert ezek 12bites programutasításokkal rendelkeznek szemben az oshon által támogatott picek 14bites utasításaival. Viszont van itt egy program, ami némi módosítással az égetőn támogatja a 12F508/509-et. A 7406 chipet kell kicserélni benne 7407 típusúra. Link Viszont azt nem tudom, hogy a 12F508 kompatibilis-e a 12C508-al. Egyébként miért akarsz C jelzésűt?

2. Nézz szét a Microchip honlapján az Application note-ok között, mintha láttam volna szoftveres RS232-re megoldást.
(#) gtk válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 15, 2006
Irtam egy rovidke kodot es nem mukodik,viszont az alabbi kod annyi kulonbseggel, hogy nem a TIMER0 megszakitas rutinban novelem a PORTB erteket ,ugy mukodik.
Megnezne valaki nekem?

1. ;a timer0 256 orajel cilus utan novekedik egyel es interruptol tulcsordulaskor
  2. ;az int. rutinban PORTB tartalmat noveli 1 -el.
  3. ;mikor a PORTB 6. bitje 1-be allt,akkor ugrik a BETOLTre es ujratolti a PORTB -re a dec. 2 szamot.
  4.  
  5. LIST P=16F84A
  6.  #INCLUDE "P16F84A.INC"
  7.  __CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF
  8.  
  9.  ORG    0
  10.          GOTO     START
  11.  
  12.  ORG    4
  13.          BCF    INTCON,T0IF ;INTCON T0IF jelzobit torlese
  14.          INCF PORTB,1  ;noveljuk a portB tartalmat 1 -el
  15.          BTFSS  PORTB,6  ; 'Ennél az utasításnál a PIC megnézi, hogy PORTA 6. helyiértéku bitje 0-e. Ha az, akkor átugorja a soron következo utasítást, ha egy, akkor rendesen fut tovább.'
  16.        ;igy ha a 6. bit 1 -be valt,akkor ujra beirjuk a reg. -be az 2 -et.
  17.    goto BETOLT
  18.          RETFIE
  19.  
  20. START    BSF    STATUS,RP0  ;bank1
  21.          MOVLW  B'00011111'
  22.          MOVWF  TRISA
  23.          MOVLW  B'00000000'
  24.          MOVWF  TRISB
  25.          MOVLW  B'10000111' ;az elso(balrol) harom bit elooszto
  26.          MOVWF  OPTION_REG
  27.          BCF    STATUS,RP0  ;bank0
  28.          CLRF   PORTB
  29.          BSF    INTCON,GIE
  30.          BSF    INTCON,T0IE
  31.  
  32. BETOLT:    
  33.         MOVLW D'2'   ;aku -ba 2 dec. szamot
  34.      MOVWF PORTB  ;kiirjuk portB -re  
  35. END

Koszi.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006
Máma azért kiszenvedtem egy assembly-s programot, persze nem ment, a fusebitek miatt, azután már nem is próbáltam.
Rádugtam az LCD-t és tök jól megy. Holnap jön a RAM próba.

Lenne egy kérdésem: Van az AVR-nek egy olyan utasítása hogy BRNE, Branch if not equal tehát ugorjon ha nem egyenlő a megfelelő cimre. Ez OK. Az assembly-s programot egy ledvillogtatóból írtam át, amit a neten találtam, ott, és nálam is a késleltetésnél használja. Ugorjona címre ha nem egyenlő... DE mi nem egyenlő mivel? Ebből hogy jön ki, az hogy, ha a változó nulla akkor ugorjon?
A PICnél legalább volt DECFSZ parancs

m128test.asm

(#) kicsi_huszar válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 13, 2006
1 - LCD_CS - Chip select
2 - LCD_RESET - Reset
3 - LCD_RS - register select
4 - LCD_CLK - Clock
5 - LCD_DAT - Data line
6 - 2.9V - Power supply display controller
7 - GND - GND
8 - LCD_LED2_A - Power supply display led 2
9 - LIGHT_K - Switcked GND for display led 1 and led 2
10 - LCD_LED1_A - Power supply display led 1
(#) Woid válasza Woid hozzászólására (») Jún 11, 2006
Hm most jobban belegondoltam, nem monostabil mert az ha jelet kap, fix ideig van HIGH állapotban, kapacitástól függően ami be van építve. Inkább amolyan invertálás, not kapu
(#) Frankye válasza Tomee hozzászólására (») Jún 1, 2006
Egy rab megszökik a börtönbol, ahol 15 évig volt fogvatartva. Nemsokára talál egy házat, ahová be is tör. Egy fiatal párt talál ott az ágyban. Kiszedi a fickót az ágyból, és a székhez kötözi, a not pedig az ágyhoz, és ahogy kötözés közben fölé hajol, megcsókolja a nyakát, azután felkel, és elmegy a fürdoszobába. Amíg ott tartózkodik,a férj azt mondja a
feleségének:
- Ez a fickó egy rab, láthatod a ruháján. Valószínüleg egy csomó idot töltött a börtönben, és évek óta nem látott not. Ha szexelni akar, ne állj ellen, ne panaszkodj, csak tegyed, amit mond neked, elégítsd ki. Az az ember veszélyes, ha bedühödik, megölhet bennünket. Légy eros, szeretlek!
A feleség erre azt mondja:
- Örülök, hogy így gondolod. Biztos, hogy nem látott not évek óta, de o nem a nyakamat csókolta meg az elobb. Azt suttogta a fülembe, hogy nagyon szexinek talál téged, és azt kérdezte, hogy tartunk-e vazelint a fürdoszobában. Légy eros drágám! Én is szeretlek.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 22, 2006
5.3 Using the TMR0 timer

TMR0 timer is 8-bit and has working range of 255. Assuming that 4MHz oscillator is used, time period TMR0 can measure falls into 0-256 microseconds range (with 4MHz frequency TMR0 increments by one microsecond). If prescaler is used that period can be prolonged, because prescaler divides the clock in a certain ratio (prescaler settings are made in OPTION_REG register).

Following program illustrates use of TMR0 timer for generating 1 second time period. Prescaler is set to 32, so that internal clock is divided by 32 and TMR0 increments every 31 microseconds. If TMR0 is initialized on 96, overflow occurs in (256-96)*31 us = 5 ms. If variable "Brojac" is increased every time interrupt takes place, we can measure time according to the value of variable "Brojac". If "Brojac" is set to 200, time will total 200*5 ms = 1 second.

Before the main program, TMR0 should have interrupt enabled (bit 2) and GIE bit (bit 7) in INTCON register should be set.

+kép:

tmr0.gif

(#) Báddzsó válasza tszaboo hozzászólására (») Máj 12, 2006
ok lenne, de honnan szedjek egy and kaput meg egy not kaput, mert ezek általában 6 v 8 a csomagban vannak egy icében....... sőt ezek a ritkábbak (and, not)

és egy nand-al nem lenne vhogy összehozni????

(#) tszaboo válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 12, 2006
Opix kapcsolása pont ez amit leírtál. Ha a kapcsoló után teszel egy not kaput, akkor megszakításra működik, ha nem akkor kapcsolásra.
(#) Oneill válasza eSDi hozzászólására (») Máj 2, 2006
figy ehez kell Adobe Premiere 5 is?

To use the software WITH Adobe Premiere 5.x (will not work with version 4.2)
copy the file bbMPEG.DLL to your Premiere 5.x plug-in directory and rename
it bbMPEG.PRM. After doing this you should see it loaded when Premiere is
started and it should be added as an output option.
(#) Register válasza aty hozzászólására (») Ápr 29, 2006
Hi All!

Nekem két kérdésem lenne ide vonatkozóan:
1. ha netán építek egy elektromos jármüvet idnex, lámpa és a szokásos cucc, akkor mik a feltételei hogy forgalomban is használhassam, vagy mennyek a biciklis uton?
2. ha már a 3 fázisu motoroknál tartunk, nem tud valaki valami viszonylag eccerü vezérlést? Nekem csak cd, vinyó, video és modell motorokhoz kellene (nem nagy teljesítmény) de végűl is az elv ua. Érdekel elektronikus és programvezérelt megoldás is (utóbbi alatt pl pic et értek). és a költsége max 12000 (efölött már kapok boltban is!) Ha csak vezérlési elv van az is érdekel (abbol már születhet prog).
Thx
register
(#) eSDi válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 21, 2006
Akkor az jó lenne. de a kártyán csak a személyes adatok vannak az átutalást a bank intézi.
(#) szabi83 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 20, 2006
nem!

tod ez ilyen "bankómat" vagy mi..

így néz ki

4 sim kártya hely, 2 helyre lehet dugni "telókártyát?", meg a bank kártyát letod olvasni.. meg lcd, hő nyomtató, 5 db cat-x -es csati(mint a teló meg a cat-5 -s de ez 6 vezetékes..)

ehhez hassonló készülék
(#) Frankye válasza G-Lex hozzászólására (») Ápr 19, 2006
Alapvetően két, különböző rendszer létezik, úgy mint:
- Aktív kártyás
- Passzív kártyás
Az aktív kártyásnál a kártyában van áramforrás, és sugároz jeleket, míg a passzív kártyás rendszerben csak "passzív" elemek vannak.
Házilag egyszerű megoldás: Ajtóba (félfába) egy reed-cső, ami kapcsol egy mágnes-zárat, a kártyába pedig egy permanens (állndó) mágnes. A kártyát a reed elé tartod, az meghúz, és nyitja az elektromágneses zárat, az ajtó nyitható. (A hátránya, hogy addig tart nyitva a mágnes-zár, amíg előtte van a "kártya", azaz a mágnes, illetve, hogy bárki, aki tudja, hogy műxik, hol a reed, egy mágnessel ki tudja nyitni, de ugye nem a Magyar Nemzeti bank páncéltermét akarjuk bezárni...) De egy időzítő körrel az is megoldható, hogy ne csak addig legyen nyitva, míg ott a kártya, erre itt, a fórumban is van több kapcsolás, de rá is kereshetsz a gugiban!
(#) zsotya válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 18, 2006
Ha File/Import -ba betallózzuk a hex-át, akkor ezt a hiba üzenetet kapjuk:
The format of the file C:\valahol\valami.hex can not be read or written because its extension was not recognized.

Vagyis, nem tudja értelmezni a hex-át.
Nekem nincs ICD menüm.
(#) Vash válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 16, 2006
Sajnos az MPlab nem hajlandó befordítani, mert tele van szimbólumhibákkal:

AllDigital
TRISA = %00000000
TRISB = %00000000

loop: PORTB.0 = 1
Goto loop

End

Executing: "Microchip\MPASM Suite\MPAsmWin.exe" /q /p16F628A "Untitled.asm" /l"Untitled.lst" /e"Untitled.err"
Warning[207] UNTITLED.ASM 1 : Found label after column 1. (AllDigital)
Warning[207] UNTITLED.ASM 2 : Found label after column 1. (TRISA)
Error[128] UNTITLED.ASM 2 : Missing argument(s)
Warning[207] UNTITLED.ASM 3 : Found label after column 1. (TRISB)
Error[128] UNTITLED.ASM 3 : Missing argument(s)
Error[122] UNTITLED.ASM 5 : Illegal opcode (PORTB.0)
Error[113] UNTITLED.ASM 6 : Symbol not previously defined (loop)
Error[173] UNTITLED.ASM 9 : Source file path exceeds 62 characters (UNTITLED.ASM)
Halting build on first failure as requested.
BUILD FAILED: Sun Apr 16 11:15:48 2006
(#) eSDi válasza Gory hozzászólására (») Ápr 2, 2006
Sajna én is csak az App. note-ot olvastam. még nem volt hozzá élőben szerencsém. Az igazság az hogy nem nagyon értek a PLL-es adókhoz, de lehetséges hogy müködik egy darab dróttal is.

Másik hogy én se nagyon érek rá vele foglalkozni, mert meló mellet nem sok idő van rá. és most egy akksi töltőt fejlesztek amikor éppen van időm rá.
(#) Gory válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 2, 2006
Szerintem ő arra gondolt, hogy ha kihagyja az alkatrészek felét, amik körülményesek, akkor is visz 1-2 métert. Inkább akkor már normálisan érdemes megcsinálni. Te már csináltál ilyen rfPIC kapcsolást eSDI, vagy csak te is átolvastad az application note-okat a honlapon? Esetleg tudod hol lehet ilyen ferrit magot beszerezni ami a vevőhöz kell? Az induktivitásokat biztos lehet venni pl a LOMEX-ben. Sok időm most nincs rfPIC-re mert a digit szkóp projecten meg egy másikon is dolgozgatok.
(#) jana válasza Register hozzászólására (») Márc 31, 2006
Ó nagy register KÖSZÖNÖM!!!
(#) eSDi válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2006
A PIC be nincs semmi féle register az RF részre vonatkozóan az adatlap szerint. szerintem töltsd le az adatlapját és abból sok mindent meg tudsz.
(#) eSDi válasza opix hozzászólására (») Márc 26, 2006
Szabványos bekötés:

1. Vss (GND)
2. Vdd (+5V)
3. VO (Contrast)
4. RS (register select)
5. R/W (Read/Write select)
6. E (Enable)
7.-14. DB0-DB7 (Data bus)
(#) Gory válasza Tomee hozzászólására (») Márc 22, 2006
Elvileg jó lehet az ötlet, ha működik az órajel másik élére is a memória és az ADC vagy kétfelé kell osztani és egy inverterrel meg kell fordítani. Elméletileg ennek jónak kell lennie, ha az inverternek elég kicsi a késleltetése.

Ha ez a megoldás lesz, akkor szerintem lehetne azt csinálni hogy az egyik A/D a memória páratlan számú helyeire ír, a másik a párosra, csak az LSB bitet kell egyiknél 1-re másiknál 0-ra tenni, és akkor a kiolvasás is egyszerűbb, egymenetben ki lehet húzni az adatot, nem kell kiolvasás közben variálni.

Viszont így kétszerannyiba kerül a szkóp. Kétszerannyi memória, ADC lehet hogy sokba kerül a 40MHZ helyett a 80MHz. Ehhez valami jó gyors műveleti erősítő kell, videó jelhez való.
Tip: a maximnak van sok gyors erősítője, és tőlük gyorsan lehetrendelni mintát.

bbatka: Egy rövid App. note a maximtól ADC-hez való műveleti erősítőkről.
(#) Pavel válasza JohnyBravo hozzászólására (») Márc 22, 2006
Hi!

én úgy tudom, hogy a Dsign/rules menüben kell megkeresni a "routing layers" vagy valami ilyesmit, és ott felajálja az összes réteget 1-16 ig, ebből az első (top) és az utolsó (bottom) a használt, ott kell átállítani a top -ot "not used" re és akkor már csak 1 oldalra fogja tervezni!!!! Aszthiszem így van!!! de ha tévedek javítsatok ki!

Üdv.: Pavel
(#) potyo válasza (») Márc 21, 2006
Nem hiszem, hogy én vagyok az embered, mert nem értem, mit kellene számotokra kiválasztani?
Az a Harward arhitektúra szerintem nem rossz dolog. Nem kell, hogy az utasítások a programmemóriába beférjenek, így nem kell azonos bitszámból állniuk. Így minden utasítás kiolvasható egy ciklus alatt. A pc prociknál vannak több bájtos utasítások, így a procinak egy utasítás végrehajtásához többször kell a memóriához fordulni, ami gondolom világos, hogy azonos órajel mellett alacsonyabb teljesítményt jelent.
A kontrollerek kb. mind Harward arhitektúrával készülnek, mert ezzel jobban kézbentartható az utasításvégrehajtás ideje(egy pc-nél nem akkora gond, ha csúszik valami néhány másodpercet, de egy kontroller időzítést is csinál).
A bankok meg onnan adódnak a piceknél, hogy itt érvényes az 1 memóriacím=1 utasítás, így nagymennyiségű ram címzéséhez egyszerűen nincs elég bit. A 8051-nél pl. több utasítás is van, mint a piceknél, viszont ott sok utasítás 2 bájtot(utasításkód+operandus) foglal el(meg asszem van ami 3-at), így ott már nem érvényes az 1=1 szabály.
(#) Rendszer válasza potyo hozzászólására (») Márc 21, 2006
Örülök, hogy jelentkeztél. Lehet, hogy te vagy a mi emberünk. Alig várom, hogy átvegyétek az egyetemen az atmelt, hogy aztán kiválaszthasd számunkra az általad mefeleő választ: igen/nem/mindegy.

Nem akartam a fórumot terhelni, de most mégis elmondom, hogy I8080-al kezdtem 20 évvel ezelőtt, aztán jött 15éves szünet. Ezután gyorsan kellett újra uP-t keresnem. Logikus lett volna a továbbfejlesztett típusok használata.
Akkor úgy hallottam (pletykaszinten, s ma sem tudom, hogy így van-e),hogy az 51-ek (amelyek talán a 8080-ok utódai) könyvtárnyi az utasításkészletük. A folyóiratok meg PIC-RISCről írtak. Megnéztem PIC utasításkészletet, hasonlít az I8080-hoz, így lettem PIC-es. Minden tudományos elemzés nélkül. Az AVRről utólag szereztem tudomást.

Ami a PIC-en engem "zavar" az a zagyva harward struktúra. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy csak azért találták ki, hogy Neumann János nevét kivonják a forgalomból. bank ide, bank oda, van amelyik regiszter mindenhonnan olvasható, van amelyik nem. Persze maradok a PICnél, mert ezt kezdtem(újra).

Más nyelven is olvastam AVR kontra PIC-t. Az AVResek ott sem róják fel ezt a fajta PIC regiszter káoszt. Lehet, hogy az AVRnél is hasonló a helyzet?
(#) zzz válasza Slope hozzászólására (») Márc 19, 2006
__CONFIG _CONFIG1H = B"00001000"

Error[108] CROGRAM FILESMICROCHIPVILLOGO.ASM 11 : Illegal character (=)
Warning[230] CROGRAM FILESMICROCHIPVILLOGO.ASM 11 : __CONFIG has been deprecated for PIC18 devices. Use directive CONFIG.
Error[126] CROGRAM FILESMICROCHIPVILLOGO.ASM 11 : Argument out of range (not a valid config register address)
(#) zzz válasza Norberto hozzászólására (») Márc 19, 2006
Warning[207] EVDMUNKAVILLOGóVILLOGó.ASM 11 : Found label after column 1. (CONFIG1H)
Error[113] EVDMUNKAVILLOGóVILLOGó.ASM 11 : Symbol not previously defined (B)
Error[124] EVDMUNKAVILLOGóVILLOGó.ASM 11 : Illegal argument (expected single character)
Error[112] EVDMUNKAVILLOGóVILLOGó.ASM 11 : Missing operator
(#) creative válasza stefi hozzászólására (») Márc 13, 2006
ŐŐŐŐŐ Izé
Egy kis Angol rövidítés a jelentése not Connected...
Tehát nincs bekötve... remélem tudtam segíteni
(#) Gory válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 8, 2006
Tud olyat is az IC, hogy a kezdőcímet a címbemenetekre adod, de nem javasolják mikorkontrollerrel, mert nemtudom már miért de úgy emlékszem. meg olyat is, hogy úgy vesz fel mintha trekkek lennének a CD-n és tudsz köztük ugrálni is. Az adatlapja elég jó. Ott minden benne van a konkrét tipusokhoz. Kaszkádosítani is lehet őket.
www.winbond-usa.com -on találsz hozzá mintakapcsolásokat tartalmazó application note-ot is.
(#) pakibec válasza jon@ hozzászólására (») Feb 27, 2006
Próbálgatom a dolgot, és felfedeztem egy újabb rejtélyes dolgot: eddig a kapcsolás a com2-n volt, FIFO kikapcs, 19200 baud rate, a többi alapértelmezett. Áttettem a com1-re, bállítottam ugyanígy. Csakhogy más hibajelzéseket ad

Kapcsolódik az ICD2-höz, kiirja a szokásás hibát, hogy nem találja a PIC azonosítóját. Ekkor ált. megpróbálom törölni az eszközt (a programozás résznél), majd "bank check". Erre eddig azt írta ki, hogy törlés ok, blank check: not blank. Com1-en pedig mindkettőre hibát jelez.

Ez eleg furcsa, tekintve, hogy minden beállítás ugyanaz.

Az Mplab-ban a porton és a PIC típusán kívül szoktatok beállítani valamit?

Az ICD2 építésénél más típusú tranzisztorokat használtam (BC547B, BC557B), de gondolom ez nem probléma.
Következő: »»   195 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem