Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   3 / 3
(#) lorylaci válasza Medve hozzászólására (») Feb 19, 2012
Hmm, ha már rézlemez, akkor erről jut eszembe egy elméleti ötlet:
- vesztek rézfóliát (ilyen vastagságút)
- a toenres nyákgyártó eljárással rájuttatjátok a rajzolatot (a lyukak helyén ne legyen toner)
- a másik felét leragasszátok, majd be a maróba

Elvileg ekkor a stencilezendő helyeken kimaródik. Persze ez csak elméleti ötlet, de esetleg megvalósítható lenne.

Persze ahogy menyus mondja, profi alkatrészekre házilag egyetlen módszer sem kivetelezhető biztosan. De 1206-ig és SOIC tokokig biztos lehetne házi módszert találni.
(#) menyus válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 19, 2012
Hát ez nagyon függ attól hogy milyen alkatrészekkel dolgozik (pl 0603, 0402 SMT , TSSOP IC lábakat ..stb kivagdosni...hát nem tudom.. ) Meg milyen sűrűn van ültetve a panel? Az sem mindegy. Én nem szenvednék vele, az tuti. Szerintem ha valamit 50 - 100 asával kell sorozatban gyártani annak a költségvetésébe bele kell férjen egy 2e Ft os gyári pastamask. De én nem okoskodom, csak én így látom..Ha nekiáll és nem úgy sikerül ahogy szeretné akkor a sok próbálkozás csak az idejét viszi el, nem beszélve a selejtekről ami majd forrasztás megy a kukába. Szerintem ezen pont nem érdemes spórolni.
(#) Medve válasza NickE hozzászólására (») Feb 19, 2012
Hello, a "gyári" pasztamaszkok (pár)tizedmilliméteres rézlemezből készülnek, lézerrel kivágva kúposan, vagy inkább gúlásan, hogy könnyen le lehessen választani a pasztától.
(#) lorylaci válasza menyus hozzászólására (») Feb 19, 2012
Ha van egy éles szikélye, jó szeme és ügyes keze, akkor ha rányomtat a műanyagfóliára, utána kivagdoshatja. Szóval elvileg kivitelezhető házilag, de gyakorlatilag nagyon nehéz.
Persze ha 100 db nyákot kellene csinálni, akkor megéri szenvedni azzal, hogy egyet összehozzon.
(#) menyus válasza NickE hozzászólására (») Feb 19, 2012
Szerintem ezt az általad stencil nek nevezett maszkot házilag kivitelezni esélytelen. Én a nyák gyártótól kérek a panel mellé "pastamask" ot olyankor amikor sorozatban kell valamit gyártani. És legyártja...2 - 3 e ft körül van a panel mérettől függően. És igen, CNC gépekkel dolgoznak...A forrasztást meg jelenleg a hőlég keveréses sütőben oldom meg... Asszony örül neki mert olyankor büdös van, és egyébként elég mérgezőek a forraszanyag felszabaduló gázai. Tehát csak jó szellőztetés mellett érdemes / szabad ezt csinálni.

Nekem fémből készítik el, és 0,2 - 0,3 mm vastagok. Most mértem meg.
(#) NickE hozzászólása Feb 19, 2012
Utóbbi időben egyre többször kell kisebb sorozatokat gyártanom (50-100db), ezért érdekel a téma. Eddig többnyire sima pákát használtam, van pasztám és hőlégfúvóm is, de tovább szeretnék lépni.

Majd veszek, vagy építek valami kemencét, úgy látom, átalakított "toaster"-t használnak, de ez majd később.

Egyelőre a házi stencil készítés lenne a feladat.
Műanyagfólia, esetleg alumíniumlemezből készített stencilben gondolkozok.

Ez a videó tetszik nagyon: Stenciling tutorial

Gondolom, CNC-vel készítik a stencilt, vagy esetleg van valamilyen más technika is? Milyen vastag a stencil?
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem