Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hmm, ha már rézlemez, akkor erről jut eszembe egy elméleti ötlet:
- vesztek rézfóliát (ilyen vastagságút) - a toenres nyákgyártó eljárással rájuttatjátok a rajzolatot (a lyukak helyén ne legyen toner) - a másik felét leragasszátok, majd be a maróba Elvileg ekkor a stencilezendő helyeken kimaródik. Persze ez csak elméleti ötlet, de esetleg megvalósítható lenne. Persze ahogy menyus mondja, profi alkatrészekre házilag egyetlen módszer sem kivetelezhető biztosan. De 1206-ig és SOIC tokokig biztos lehetne házi módszert találni.
Hát ez nagyon függ attól hogy milyen alkatrészekkel dolgozik (pl 0603, 0402 SMT , TSSOP IC lábakat ..stb kivagdosni...hát nem tudom..
) Meg milyen sűrűn van ültetve a panel? Az sem mindegy. Én nem szenvednék vele, az tuti. Szerintem ha valamit 50 - 100 asával kell sorozatban gyártani annak a költségvetésébe bele kell férjen egy 2e Ft os gyári pastamask. De én nem okoskodom, csak én így látom..Ha nekiáll és nem úgy sikerül ahogy szeretné akkor a sok próbálkozás csak az idejét viszi el, nem beszélve a selejtekről ami majd forrasztás megy a kukába. Szerintem ezen pont nem érdemes spórolni.
Hello, a "gyári" pasztamaszkok (pár)tizedmilliméteres rézlemezből készülnek, lézerrel kivágva kúposan, vagy inkább gúlásan, hogy könnyen le lehessen választani a pasztától.
Ha van egy éles szikélye, jó szeme és ügyes keze, akkor ha rányomtat a műanyagfóliára, utána kivagdoshatja. Szóval elvileg kivitelezhető házilag, de gyakorlatilag nagyon nehéz.
Persze ha 100 db nyákot kellene csinálni, akkor megéri szenvedni azzal, hogy egyet összehozzon.
Szerintem ezt az általad stencil nek nevezett maszkot házilag kivitelezni esélytelen. Én a nyák gyártótól kérek a panel mellé "pastamask" ot olyankor amikor sorozatban kell valamit gyártani. És legyártja...2 - 3 e ft körül van a panel mérettől függően. És igen, CNC gépekkel dolgoznak...A forrasztást meg jelenleg a hőlég keveréses sütőben oldom meg...
Asszony örül neki mert olyankor büdös van, és egyébként elég mérgezőek a forraszanyag felszabaduló gázai. Tehát csak jó szellőztetés mellett érdemes / szabad ezt csinálni.Nekem fémből készítik el, és 0,2 - 0,3 mm vastagok. Most mértem meg.
Utóbbi időben egyre többször kell kisebb sorozatokat gyártanom (50-100db), ezért érdekel a téma. Eddig többnyire sima pákát használtam, van pasztám és hőlégfúvóm is, de tovább szeretnék lépni.
Majd veszek, vagy építek valami kemencét, úgy látom, átalakított "toaster"-t használnak, de ez majd később. Egyelőre a házi stencil készítés lenne a feladat. Műanyagfólia, esetleg alumíniumlemezből készített stencilben gondolkozok. Ez a videó tetszik nagyon: Stenciling tutorial Gondolom, CNC-vel készítik a stencilt, vagy esetleg van valamilyen más technika is? Milyen vastag a stencil? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) Meg milyen sűrűn van ültetve a panel? Az sem mindegy. Én nem szenvednék vele, az tuti. Szerintem ha valamit 50 - 100 asával kell sorozatban gyártani annak a költségvetésébe bele kell férjen egy 2e Ft os gyári pastamask. De én nem okoskodom, csak én így látom..Ha nekiáll és nem úgy sikerül ahogy szeretné akkor a sok próbálkozás csak az idejét viszi el, nem beszélve a selejtekről ami majd forrasztás megy a kukába. Szerintem ezen pont nem érdemes spórolni.