Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   3 / 6
(#) Beatmaster hozzászólása Jún 27, 2011
Helló, én LED-listával oldottam meg az egészet. Nálunk hármasával lehet venni, csak 12V-t kell ráadni. Dobok egy képet, hogy néz ki. 9,6W teljesítménye van a két listának összesen, a fényénél olvasni is lehet. Ezek egy 30-as melegfehér, és egy 30-as piros lista.

IMG_0930.JPG

(#) kisgeri hozzászólása Jún 26, 2011
Sziasztok! Egy ideje már GU-10 foglalatú LED-es lámpával világítok egy szobában, 3db van egy csillárban. Sajnos nem tudom megszokni a 100Hz-es vibrálását, ezért ma belenéztem az egyikbe. Nem tudom teljesen szétszedni, de van benne egy kondi, egy graetz, meg ha jól láttam 2 ellenállás. Minden melegragasztóval szépen körbeöntve. Szóval a pufferkondit szépen kihagyták belőle. 2 módon gondoltam ezen javítani:
1. Ha belefér a fejelésbe, lehetne a LED-ekre menő ágra kondit rakni, csak kérdés, mekkora kapacitásút? (a feszültséget majd lemérem) Viszont az elko-nak huzamosabb ideig ki kéne bírni a kb. 35-40 C-fokos hőmérsékletet.
2. Vagy a csillár bekötésénél kap az egész még egy graetz-et, meg egy nagyobb (de nem tudom mekkora) pufferkondit és akkor nem módosítok a lámpák fejelésén semmit, úgyis el kell mennie annak egyenáramról is.

A lámpák egyébként elvileg 3W-osak darabonként, és 60db led van bennük, de nem tudom hányasával csoportosítva.

Szerintetek melyik út a járhatóbb, ill. mekkora kondikat ajánlanátok berakni?
(#) Báddzsó válasza grett hozzászólására (») Feb 7, 2011
pl: Bővebben: Link
a LF411 helyére mehet pl: L272.
Amúgy rossz topikba írtál, mert te nem 230V-ról szeretnéd, hanem 4,5V-ról...
(#) grett hozzászólása Feb 7, 2011
Nekem olyan kérdésem lenne hogy tejesen kezdőként, hogyan tudnék olyat csinláni hogy 3-3-3 piros,zöld,kék ledből hangulatfény lehessen külön-külön szabáyozható fényerővel
Milyen akatrészekre lesz szükségem?
4,5v-os 500mA-s feszültségem van
(#) zolika60 válasza Mzolee hozzászólására (») Jan 28, 2011
Ez azért van, mert kuglival fordította a kínai gyártó. Más kérdés, hogy az itteni hivatalnokoknak nem tűnt fel.
(#) Mzolee hozzászólása Jan 28, 2011
Urak!
A minap vásároltam egy 3W-os LED-es spotot "csilláromba" és itthon rápillantottam a csodálatos magyar fordításra a doboz oldalán. Minden nyelven "lampa" és hasonló hangzású elnevezések vannak, dee nekünk csak külön kellett a hülyeséget íratni. Legközelebb "LED körte" lesz már.

led izzó.jpg

(#) koczka hozzászólása Jún 21, 2009
sziasztok

nem találtam jobb topikot ezért ide írok. csillár kapcsoló hoz keresek kontroll ledes kapcsolást.
:nemtudom:
(#) slave557 hozzászólása Jún 20, 2009
Üdv!
Szeretnék csinálni egy lámpát a motorra, és érdeklődnék, hogy egy 4500mcd -s led kb hány ampert eszik? (1,5v)
(nevezetesen ez: http://www.hestore.hu/termek_10024025.html )

Válaszokat köszi
(#) cimopata hozzászólása Jún 2, 2009
Mindenki számára hasznos kis leírások:
Alapok
Azoknak akik komolyan gondolják
Nagykutyáknak

Üdv!
(#) slave557 válasza hinar83 hozzászólására (») Jún 2, 2009
Szia!
Köszi
Én úgy olvastam, hogy lm = cd*sr

mennyi egy hagyományos izzó beesési szöge?
(#) hinar83 válasza slave557 hozzászólására (») Jún 2, 2009
Hogy hány candela nemtudom, de a 60w-os izzó azthiszem olyan 600lumen körül van.
Szerintem olvass utánna a google-ban ( pl: lumen candela) sok infot találhatsz róla, bár a váltószámra nembiztos hogy választ kapsz.
A candella ( gyertyafény) az egységnyi térszögbe esö fénysugárzást jelenti (lumen/térszög), míg a lumen a kisugárzott fényteljesítményt.
Remélem tudtam segíteni.

(#) slave557 hozzászólása Jún 2, 2009
ÜDV!
Érdeklődnék, hogy a cd és a lumen között hogy van az átváltás, és ha van egy 15000mcd-es led em az hány lm (17°)

elvileg 255 lm

És egy hagyományos izzó pl. 60W-os hány cd?
(#) slave557 hozzászólása Máj 29, 2009
Üdv!
Én is ilyesmi LED-es lámpát akarok készíteni, nekem megvan a konkrét elképzelésem, de mivel elég kezdő vagyok ezért nem tudom jó-e.
tehát lenne egy sima régi hagyományos izzó, aminek venném a foglalatát. Erre tenném az adaptert és az adapterre tennék a 24db 15000mcd-s LED-et (5x5 -1)
Kérdésem, hogy ez megvalósítható-e, 15000mcd hány lm-n?
És hány voltról megy ez?
http://www.hestore.hu/termek_10020291.html

Az az elképzelésről mellékeltem egy képet

Szép napot..
(#) giorgio87 hozzászólása Máj 28, 2009
Hello én egy egszerű szines led világitást szeretnék!(nem kivilágitani a szobámat). kb.30-40 ledet szeretnék párhuzamosan kötni. Lehetséges -e hogy ezt ugy tegyem meg hogy csak ledek és trafo van rendelkezésemre! Mondjuk ha 10mA es ledeket szerzek be akkor a trafomnak 500mA nek elég lennie? Kérek segitséget ehhez a dologhoz(kötési rajz), (technikai paraméterek)!

Köszi elöre is !

GERI
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 18, 2008
hali

a 2k2 ellenállás helyére egy potit tettem, az a gáz, hogy nincs itthon 10 ohm-nál kissebb ellenállásom, a potméterrel ezért nagyon le kellett mennem, és valszeg ezért folyhatott rajta nagy áram, szerzek 5 ohmos ellenállást és azzal már szerintem jobb lesz, így nem kell annyira szélsőségesen lemenni.
amúgy már készül a nyák lemez, úgy tervezem, hogy 3 csoport 20mA es 2 csoport 100 mA es ledet tud kiszolgálni
üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 18, 2008
Hűtőborda nélkül is jó lesz az, csak úgy kell beállítani, hogy meleg állapotban legyen az áram a normális. Akkor hideg állapotban az áram csak kisebb lehet. Az a 120mA nekem kicsit soknak tűnik. Ha a tranzisztor kollektorára 100mA megy be, akkor a 2k2 ellenállással sem lenne szabad kb. 110mA-nél többnek folynia.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 18, 2008
Hali
összeraktam egy próba kapcsolást és azon kísérletezgetek,
Tapasztalataim:
nekem 1N4007-es diódából van egy csomó, úgyhogy azt használok (3db kell) meg BD901-es tranyót, 100mA-nál már igényel egy hűtőbordát, de nem azért mert nem bírná, csak mert megfigyeltem, hogy ha melegszik akkor az áram is megy felfelé.
a 2k2 ellenállás helyére meg betettem egy 10k-s potit, azzal meg lehet csinálni a finombeállítást, mivel nekem 7 ohmos ellenállásom nincs, de nagyonjól tartja az áramot.
Amin meglepődtem: a tranyón sincs nagy veszteség, kb 20-25 % disszipál el, így 100mA nál az egész 120mA fogyaszt. Ha lesz időm megcsinálok neki egy panelt ami 5 Led csoportot ki tud szolgálni.
mégegyszer köszi.
üdv
(#) KTobi válasza tekergö hozzászólására (») Jún 17, 2008
Potosan akkora, mint amekkora egy LED névleges áramerőssége.
(#) tekergö hozzászólása Jún 17, 2008
heló lenne 1-olyan kérdésem hogy 14 3v- voltos led sorba van kötve mekkora áram kell neki hogy ne égjen ki elöre is köszi ????
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 17, 2008
ok kipróbálom, természetesen,
viszont azt néztem, hogy ez darlington tranyó, ... na mindegy majd látjuk, hogy jó lesz-e
üdv
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 17, 2008
Húúú... ez egész kivitelezhetőnek tűnik! Köszönöm!
Milyen tranzisztort használjak?
van egy rakás BD901 esem. az jó oda?
mégegyszer köszi
üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008
Na valami ilyesmi kellene neked. Az R1, R2,...,Rx értékét úgy kapod meg, hogy a 0,7V-ot elosztod a szükséges árammal. Ha 100mA kell a tranzisztor kollektoránál, akkor 7 ohmot teszel az emitterébe. Ha 20mA kell, akkor 35 ohmot. Illetve előtte mérd le egy valamekkora ellenálláson, hogy pontosan mekkora feszültség jut oda az emitterre, hogy pontos áramértéket lehessen beállítani. A 0,7V az egy körülbelüli érték.
Értem! de melyiket válasszam? mert több félét is láttam a weben.
Valami szuperpe féle áramgencsit is találtam, azt lézerdiódához készítik, kicsit egyszerűbb kellene, meg szerintem azért egy led messze nem olyan kényes mint egy lézerdióda
Az olyant a lábain keresztül kell hűteni. Megfelelő méretű fémszigetre kell forrasztani rövid lábakkal, ami el tudja vezetni a hőt.

Az áramgenerátort is mindegy egyes soros kapcsoláshoz külön kell építeni. Nem lehet megúszni egyetlen 250mA-es áramgenerátorral a dolgot.
Ehhez a fajta ledhez nem tudok hűtőbordát tenni, hagyományos kivitelű, csak nagyobb méretű, enyibe külömbözik.
Ez az áramgenerátoros megoldás érdekel, az már elég biztonságos lenne. Tudnál esetleg egy kapcsolást ajánlani ami 200-250mA tud produkálni, hálás lennék.
üdv
Külön illett volna ellenállást tenni minden csoport elé. Ahogy a led melegszik, változik a nyitófeszültsége, emiatt lehet, hogy hideg állapotban jók voltak az áramok, de fél óra múlva már nem biztos. A 100mA-os ledek meg szerintem hűtést igényelnek. Ha az nem volt, akkor csak simán a túlmelegedéstől is tönkremehettek. A soros kapcsolástól nincs jobb módszer, esetleg lehet áramgenerátort használni az áram beállítására. Akkor nem fognak az áramok függni a hálózati feszültségtől.
Hali
A graetz után van egy 1000µF elko.

7db 20mA es led volt sorbakötve (ebből volt 3 garnitúra)
és 8db 100mA es
és az egész elé raktam egy 10ohm 10wattos ellenállást.
Először a 20mA-es ledek haltakbe. (elkezdett villogni, majd kampec) tehát nem egyszerre. legutoljára a 100mA-esek égtek ki. nyilván nem az összes szállt el, hanem csak 1 (a leggyengébb láncszem) minden garnitúrában.
A lényeg az, hogy nem akarok így járni mégegyszer + párhuzamosan se akarom kötni a Ledeket, ezért kéne valami egzakt megoldás.
köszi
üdv
Nem teljesen világos, hogy hogyan voltak bekötve. Volt a trafón graetz, és utána voltak a ledek? A ledekkel sorba volt valami ellenállás? Mert ha nem volt ellenállás, akkor a hálózati feszültség megemelkedésekor simán jutott nagyobb áram a ledekre, és attól tönkremehettek. Ha a lökéstől akarod megvédeni őket, akkor a ledekkel párhuzamosan kell egy kondenzátort kötni. Valami 220-470µF-os példányt.
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008
senkinek nincs ötlete?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 17, 2008
Sziasztok!

Még régebben csináltam egy Led-es lámpát ami teljesen megadta magát. 24V os kis teljesítményű trafóról üzemeltettem, olyan formába, hogy 20mA-esből 7-et kötöttem sorba (ebből volt 3, tehát 3X7) és 100mA-esből 8 db volt sorbakötve, előtétellenállásként egy 10ohm-os 10W-ost használtam, ampermérővel leellenőriztem, mindegyik Led a terhelési tartományon belül volt. Akkor miért van az, hogy mégis ilyen gyorsan tönkrementek? Mégse lenne jó megoldás a Ledek sorba kapcsolása? Ha párhuzamosan kötnék mindegyik Ledhez egy-egy ellenállást akkor meg a trafó se nagyon bírná, annyi áramot elfűtene, az úgy nem lenne gazdaságos.
Elképzelhető, hogy a trafó ki-be kapcsoláskor képződik egy feszültséglökés amivel nem számoltam? ha igen, hogy tudom kiküszöbölni? pl egy 24V os stab Ic-vel? Jó volna elméletben megoldani ezt a problémát mielőtt megint ezreket adok ki Ledekre amik pár hét alatt tönkremennek.
ha valakinek van ötlete, kérem segítsen ,
köszönöm
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem