Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Helló, én LED-listával oldottam meg az egészet. Nálunk hármasával lehet venni, csak 12V-t kell ráadni. Dobok egy képet, hogy néz ki. 9,6W teljesítménye van a két listának összesen, a fényénél olvasni is lehet. Ezek egy 30-as melegfehér, és egy 30-as piros lista.
Sziasztok! Egy ideje már GU-10 foglalatú LED-es lámpával világítok egy szobában, 3db van egy csillárban. Sajnos nem tudom megszokni a 100Hz-es vibrálását, ezért ma belenéztem az egyikbe. Nem tudom teljesen szétszedni, de van benne egy kondi, egy graetz, meg ha jól láttam 2 ellenállás. Minden melegragasztóval szépen körbeöntve. Szóval a pufferkondit szépen kihagyták belőle. 2 módon gondoltam ezen javítani:
1. Ha belefér a fejelésbe, lehetne a LED-ekre menő ágra kondit rakni, csak kérdés, mekkora kapacitásút? (a feszültséget majd lemérem) Viszont az elko-nak huzamosabb ideig ki kéne bírni a kb. 35-40 C-fokos hőmérsékletet. 2. Vagy a csillár bekötésénél kap az egész még egy graetz-et, meg egy nagyobb (de nem tudom mekkora) pufferkondit és akkor nem módosítok a lámpák fejelésén semmit, úgyis el kell mennie annak egyenáramról is. A lámpák egyébként elvileg 3W-osak darabonként, és 60db led van bennük, de nem tudom hányasával csoportosítva. Szerintetek melyik út a járhatóbb, ill. mekkora kondikat ajánlanátok berakni?
pl: Bővebben: Link
a LF411 helyére mehet pl: L272. Amúgy rossz topikba írtál, mert te nem 230V-ról szeretnéd, hanem 4,5V-ról...
Nekem olyan kérdésem lenne hogy tejesen kezdőként, hogyan tudnék olyat csinláni hogy 3-3-3 piros,zöld,kék ledből hangulatfény lehessen külön-külön szabáyozható fényerővel
Milyen akatrészekre lesz szükségem? 4,5v-os 500mA-s feszültségem van
Ez azért van, mert kuglival fordította a kínai gyártó.
Más kérdés, hogy az itteni hivatalnokoknak nem tűnt fel.
Urak!
A minap vásároltam egy 3W-os LED-es spotot "csilláromba" és itthon rápillantottam a csodálatos magyar fordításra a doboz oldalán. Minden nyelven "lampa" és hasonló hangzású elnevezések vannak, dee nekünk csak külön kellett a hülyeséget íratni. Legközelebb "LED körte" lesz már.
sziasztok
nem találtam jobb topikot ezért ide írok. csillár kapcsoló hoz keresek kontroll ledes kapcsolást. :nemtudom:
Üdv!
Szeretnék csinálni egy lámpát a motorra, és érdeklődnék, hogy egy 4500mcd -s led kb hány ampert eszik? (1,5v) (nevezetesen ez: http://www.hestore.hu/termek_10024025.html ) Válaszokat köszi
Szia!
Köszi Én úgy olvastam, hogy lm = cd*sr mennyi egy hagyományos izzó beesési szöge?
Hogy hány candela nemtudom, de a 60w-os izzó azthiszem olyan 600lumen körül van.
Szerintem olvass utánna a google-ban ( pl: lumen candela) sok infot találhatsz róla, bár a váltószámra nembiztos hogy választ kapsz. A candella ( gyertyafény) az egységnyi térszögbe esö fénysugárzást jelenti (lumen/térszög), míg a lumen a kisugárzott fényteljesítményt. Remélem tudtam segíteni.
ÜDV!
Érdeklődnék, hogy a cd és a lumen között hogy van az átváltás, és ha van egy 15000mcd-es led em az hány lm (17°) elvileg 255 lm És egy hagyományos izzó pl. 60W-os hány cd?
Üdv!
Én is ilyesmi LED-es lámpát akarok készíteni, nekem megvan a konkrét elképzelésem, de mivel elég kezdő vagyok ezért nem tudom jó-e. tehát lenne egy sima régi hagyományos izzó, aminek venném a foglalatát. Erre tenném az adaptert és az adapterre tennék a 24db 15000mcd-s LED-et (5x5 -1) Kérdésem, hogy ez megvalósítható-e, 15000mcd hány lm-n? És hány voltról megy ez? http://www.hestore.hu/termek_10020291.html Az az elképzelésről mellékeltem egy képet Szép napot..
Hello én egy egszerű szines led világitást szeretnék!(nem kivilágitani a szobámat). kb.30-40 ledet szeretnék párhuzamosan kötni. Lehetséges -e hogy ezt ugy tegyem meg hogy csak ledek és trafo van rendelkezésemre! Mondjuk ha 10mA es ledeket szerzek be akkor a trafomnak 500mA nek elég lennie? Kérek segitséget ehhez a dologhoz(kötési rajz), (technikai paraméterek)!
Köszi elöre is ! GERI
hali
a 2k2 ellenállás helyére egy potit tettem, az a gáz, hogy nincs itthon 10 ohm-nál kissebb ellenállásom, a potméterrel ezért nagyon le kellett mennem, és valszeg ezért folyhatott rajta nagy áram, szerzek 5 ohmos ellenállást és azzal már szerintem jobb lesz, így nem kell annyira szélsőségesen lemenni. amúgy már készül a nyák lemez, úgy tervezem, hogy 3 csoport 20mA es 2 csoport 100 mA es ledet tud kiszolgálni üdv
Hűtőborda nélkül is jó lesz az, csak úgy kell beállítani, hogy meleg állapotban legyen az áram a normális. Akkor hideg állapotban az áram csak kisebb lehet. Az a 120mA nekem kicsit soknak tűnik. Ha a tranzisztor kollektorára 100mA megy be, akkor a 2k2 ellenállással sem lenne szabad kb. 110mA-nél többnek folynia.
Hali
összeraktam egy próba kapcsolást és azon kísérletezgetek, Tapasztalataim: nekem 1N4007-es diódából van egy csomó, úgyhogy azt használok (3db kell) meg BD901-es tranyót, 100mA-nál már igényel egy hűtőbordát, de nem azért mert nem bírná, csak mert megfigyeltem, hogy ha melegszik akkor az áram is megy felfelé. a 2k2 ellenállás helyére meg betettem egy 10k-s potit, azzal meg lehet csinálni a finombeállítást, mivel nekem 7 ohmos ellenállásom nincs, de nagyonjól tartja az áramot. Amin meglepődtem: a tranyón sincs nagy veszteség, kb 20-25 % disszipál el, így 100mA nál az egész 120mA fogyaszt. Ha lesz időm megcsinálok neki egy panelt ami 5 Led csoportot ki tud szolgálni. mégegyszer köszi. üdv
Potosan akkora, mint amekkora egy LED névleges áramerőssége.
heló lenne 1-olyan kérdésem hogy 14 3v- voltos led sorba van kötve mekkora áram kell neki hogy ne égjen ki elöre is köszi ????
ok kipróbálom, természetesen,
viszont azt néztem, hogy ez darlington tranyó, ... na mindegy majd látjuk, hogy jó lesz-e üdv
Húúú... ez egész kivitelezhetőnek tűnik! Köszönöm!
Milyen tranzisztort használjak? van egy rakás BD901 esem. az jó oda? mégegyszer köszi üdv
Na valami ilyesmi kellene neked. Az R1, R2,...,Rx értékét úgy kapod meg, hogy a 0,7V-ot elosztod a szükséges árammal. Ha 100mA kell a tranzisztor kollektoránál, akkor 7 ohmot teszel az emitterébe. Ha 20mA kell, akkor 35 ohmot. Illetve előtte mérd le egy valamekkora ellenálláson, hogy pontosan mekkora feszültség jut oda az emitterre, hogy pontos áramértéket lehessen beállítani. A 0,7V az egy körülbelüli érték.
Értem! de melyiket válasszam? mert több félét is láttam a weben.
Valami szuperpe féle áramgencsit is találtam, azt lézerdiódához készítik, kicsit egyszerűbb kellene, meg szerintem azért egy led messze nem olyan kényes mint egy lézerdióda
Az olyant a lábain keresztül kell hűteni. Megfelelő méretű fémszigetre kell forrasztani rövid lábakkal, ami el tudja vezetni a hőt.
Az áramgenerátort is mindegy egyes soros kapcsoláshoz külön kell építeni. Nem lehet megúszni egyetlen 250mA-es áramgenerátorral a dolgot.
Ehhez a fajta ledhez nem tudok hűtőbordát tenni, hagyományos kivitelű, csak nagyobb méretű, enyibe külömbözik.
Ez az áramgenerátoros megoldás érdekel, az már elég biztonságos lenne. Tudnál esetleg egy kapcsolást ajánlani ami 200-250mA tud produkálni, hálás lennék. üdv
Külön illett volna ellenállást tenni minden csoport elé. Ahogy a led melegszik, változik a nyitófeszültsége, emiatt lehet, hogy hideg állapotban jók voltak az áramok, de fél óra múlva már nem biztos. A 100mA-os ledek meg szerintem hűtést igényelnek. Ha az nem volt, akkor csak simán a túlmelegedéstől is tönkremehettek. A soros kapcsolástól nincs jobb módszer, esetleg lehet áramgenerátort használni az áram beállítására. Akkor nem fognak az áramok függni a hálózati feszültségtől.
Hali
A graetz után van egy 1000µF elko. 7db 20mA es led volt sorbakötve (ebből volt 3 garnitúra) és 8db 100mA es és az egész elé raktam egy 10ohm 10wattos ellenállást. Először a 20mA-es ledek haltakbe. (elkezdett villogni, majd kampec) tehát nem egyszerre. legutoljára a 100mA-esek égtek ki. nyilván nem az összes szállt el, hanem csak 1 (a leggyengébb láncszem) minden garnitúrában. A lényeg az, hogy nem akarok így járni mégegyszer + párhuzamosan se akarom kötni a Ledeket, ezért kéne valami egzakt megoldás. köszi üdv
Nem teljesen világos, hogy hogyan voltak bekötve. Volt a trafón graetz, és utána voltak a ledek? A ledekkel sorba volt valami ellenállás? Mert ha nem volt ellenállás, akkor a hálózati feszültség megemelkedésekor simán jutott nagyobb áram a ledekre, és attól tönkremehettek. Ha a lökéstől akarod megvédeni őket, akkor a ledekkel párhuzamosan kell egy kondenzátort kötni. Valami 220-470µF-os példányt.
senkinek nincs ötlete?
Sziasztok!
Még régebben csináltam egy Led-es lámpát ami teljesen megadta magát. 24V os kis teljesítményű trafóról üzemeltettem, olyan formába, hogy 20mA-esből 7-et kötöttem sorba (ebből volt 3, tehát 3X7) és 100mA-esből 8 db volt sorbakötve, előtétellenállásként egy 10ohm-os 10W-ost használtam, ampermérővel leellenőriztem, mindegyik Led a terhelési tartományon belül volt. Akkor miért van az, hogy mégis ilyen gyorsan tönkrementek? Mégse lenne jó megoldás a Ledek sorba kapcsolása? Ha párhuzamosan kötnék mindegyik Ledhez egy-egy ellenállást akkor meg a trafó se nagyon bírná, annyi áramot elfűtene, az úgy nem lenne gazdaságos. Elképzelhető, hogy a trafó ki-be kapcsoláskor képződik egy feszültséglökés amivel nem számoltam? ha igen, hogy tudom kiküszöbölni? pl egy 24V os stab Ic-vel? Jó volna elméletben megoldani ezt a problémát mielőtt megint ezreket adok ki Ledekre amik pár hét alatt tönkremennek. ha valakinek van ötlete, kérem segítsen , köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Más kérdés, hogy az itteni hivatalnokoknak nem tűnt fel.