Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szép estét Mindenkinek !Egy generátorra lenne szükségem ami az ábrán látható négyszögjelet előtudja állítani. A kitöltési tényező 50 %. Az áram felvétel maximum 200 mA. A frekvencia kb 300 Hz- 2 kHz között szabályozható legyen.
Köszönöm a segítséget
Hello!
Ön nyert, jár a hangszóró! Rajzold le egy elemmel és egy-két kapcsolóval, mit szeretnél készíteni. Akkor talán mi is és te is meglátod mi a helyzet. (v. mit akarsz készítetni) üdv! proli007
Én sem igazán tudom mi az ami kellene, csak agyalgatok.
"Amire te gondolsz vélhetőleg az az lenne,hogy a négyszögfesz polaritást is váltson" Polaritást nem kellene váltani, hanem hol az egyik, hol a másik pólus lenne megszakítva, de nem felcserélve (de lehet, hogy ez is hülyeség)
Az a rajz tulajdonképp egy sima kapcsolót helyettesit,ami a cellák egyik lemezpárját periodikusan testre kapcsolja. Igy aztán a kapcsoló zárt állásában folyik az áram,nyitva pedig megszűnik,igy áll elő a cellák lemezein a négyszögfeszültség.
Amire te gondolsz vélhetőleg az az lenne,hogy a négyszögfesz polaritást is váltson,bár ennek nem tudom van-e értelme. Ezt már viszont bonyolultabb lenne kialakitani,elég csak arra gondolni,hogy földszimmetrikus tápot igényelne.
Ahogy már korábban is írtam, nem vagyok 1 elektronika guru. A kapcsoláson amit adtál a negatív pólus van 4szög jellé alakítva, arra gondoltam, mi lenne ha mind a 2 pólust alakítanánk (lehet, hogy hülyeség?)
Hello. Ha a négyszögjelre gondolsz az ott van az 555 fetet vezérlő lábán. Tehát a kapcsolás pontosan négyszögjelet ad a celláknak.
Igy viszont nem értem mit is akarsz.
Szia mex
Elkészült a ketyere és még működik is!!! de megint lett 1 őrült ötletem, elő lehetne-e állítani a képen látható jelet 1 hasonló elektronikával mint amit már rajzoltál? (az alsó jelről van szó)
Kösz a felvilágosítást, látod ezért írtam én, hogy csak ugatom az elektronikát, túl sokat nem értek hozzá, de szükségem van rá. Még 1x köszönöm, üdv.Karesz
Hello!
A tranyó-Fet... csak egyenáramról mennek. Hogy váltóról is működjenek, ahhoz már diódák kellenek. Tehát egyenirányítás. Lehetne egy graetz közepébe is tenni a Fet-et, de akkor meg gyors, nagyfeszültségű és nagyáramú diódák szükségesek. Ebben az esetben a terhelés lehetne a váltó oldalon is. (de elég macerás lenne) Triac vagy antiparalell tirisztor sebessége, hálózati frekihez van illesztve, plusz nem lehet őket anódáramuk közben kikapcsolni. Azaz változó kitöltési tényezővel, de csak 50(100)Hz-el működnének. üdv! proli007
Váltós alkatrészek között nem tudok olyant, ami ilyen frekin elmenne.
Ez nem tudom pontosan mit jelent. Tehát szerinted a sima hálózati áramot (váltó 50Hz) át lehet-e alakítani szabályozhatóan négyszögjellé direkben?
Szia!
Itt nem volt semmi négyszög, egyszerűen a háromfázisú váltóval működött. De nem is a víz gázzá bontása volt a cél, hanem a kolloid, mert azt nem lehet szűrni, cak közben az is történt. Legfőképpen az áramot akarták szabályozni, mert azzal volt a "gáz". Váltós alkatrészek között nem tudok olyant, ami ilyen frekin elmenne. De van egy olyan oldal, (ha jól emlékszem " ingyen energiia"?) a vízbontásról ahol szerintem egy tirisztoros gyújtást használnak fel erre a célra. És egy tucat mindenféle képlet-magyarázat van hozzá. Szerintem, ha a Google-ba bepöttyinted, hogy vízbontás, akkor megtalálod. (bocs, ha nyitott kapukat döngetnék) üdv! proli007
Szia Tomi20
"De miért nem olvasol mielőtt témát nyitsz?" 1.) Nem értem miért zavar téged az ha valaki új témát nyit. 2.) Ha te is végig olvastad volna az általad közölt témát rájöttél volna, hogy nem ad megoldást az én kérdésemre. 3.) Ha nem tudsz vagy nem akarsz segíteni az adott probléma megoldásában minek írsz. üdv.Karesz
Ugye írtad, hogy nem mindegy a feszültség... De miért nem olvasol mielőtt témát nyitsz? Itt van egy másik topic, ahol ugyanilyen problémákról folyik (folyt) a beszélgetés. Igaz hogy nem olvastam bele, de mivel 24 oldal terjedelmű, így gondolom, hogyha végigolvasod, akkor nem maradnak megválaszolatlan kérdéseid, ha mégis, akkor ott felteszed. És ha így tettél volna egy topiccal kevesebb lenne az oldalon.
Szia.
"Ahol dolgoztam, volt hasonszőrű berendezés, csak nem egyennel működött, hanem háromfázisú váltóval.(plazmával akarták bontani a kolloid cuccot a löttyből)" Nem tudom jól értem-e amit írsz, nekem az is jó lenne (kipróbálásra) ha rögtön váltóáramból lehetne négyszögjelet kicsikarni. Tudsz esetleg erre megoldást? üdv.Karesz
Hello!
Idézet: „tehát 1 "kinyírhatatlan" cuccot akarok” Hát azt nem tudom hogy van-e ilyen. Csak érdekesség képpen! Ahol dolgoztam, volt hasonszőrű berendezés, csak nem egyennel működött, hanem háromfázisú váltóval.(plazmával akarták bontani a kolloid cuccot a löttyből) A víz vidám dolgokat művelt, ahogy a hőfok változott. A Ph-val és a vezképpel is gondok voltak. Fogalmam sincs, hogy működik-e már, de minden esetre nem merték az erőműves hálózatról táplálni, hanem külső trafóról, és kezdetben arról vitatkoztak, hogy a megszakító rosszul van programozva, vagy tényleg 1000A zárlati áram folyt-e. üdv! proli007
Akkor ebben megegyeztünk, nem vitázunk. Nem értem még mindíg, hogy miért csináljak 3 készüléket mikor 1 is át tudja fogni ezt az intervallumot. 1 sima trafót fogok elé tenni ami elég nagytudású (W) és ehhez kötök be 1 régi remix-es feszszabályzót amivel tudom tuningolni. A 220V feszkót azért írtam, mert már 2 elektronikát sikerült elrepítenem, vagy a nagy fesz, vagy a nagy áram nyírta ki, mivel egyszerre 3 műszert és a bontót is kell néznem, tehát 1 "kinyírhatatlan" cuccot akarok. De ha van még ötleted ezzel kapcsolatban azt szívesen olvasom. üdv.Karesz
Hello!
Nem vitatkozuk, csak félre értesz. Próbáltam összefoglalni, hogy tisztázódjon, hogy azonos dolgokra gondolunk-e. (Aztán lehet, hogy nekem itt egy oldal kimaradt az életemből?) Arról próbáltam írni, hogy felesleges kinlódni egy nagy átfogású készülékkel. Megoldhatod akár három külön készülékkel is a kísérletet. És amikor már körvonalazódtak az igények, akkor gyártasz egy megfelelőt, ahogy írtad is. A torroid trafót azért javasoltam, hogy ha mégis állítani szeretnéd a feszültséget, akkor kísérlethez azzal a leg célszerűbb. (De bocsesz, sajna nálam a torroid a szabályozható trafót jelenti, nem a gyűrű magot.) üdv! proli007
Szia
Kicsit vitatkozzunk! Nem tudom láttad-e a rajzot amit mex küldött, én hülye vagyok hozzá, de már értem. "(Ez 12V mellett kb. 20A-t jelent, 220V-ról, meg 1A-t.) És 100Hz-től 100kHz-ig. Kicsit túlzottak az átfogásaid" miért lennének túlzóak ez KÍSÉRLET aztán a másik "Ha jól értem, akkor ez egy kisérleti berendezés lenne, ahol fogalmad sincs mit fogsz csinálni. Így erre a széles átfogásra teljesen értelmetlen külön erőkifejtést tenni." Mivel ez 1 kísérleti dolog éppen ezért érdekes a minnél nagyobb átfogás, ha tudnám hol működik rendesen akkor arra az értékre csinálok 1 készüléket, de itt a KÍSÉRLETEN van a hangsúly. "Az 555-nek, (de bármely IC-nek) működési feszültsége nem igen lehet 220V. Akkor ideiglenesen külön segédtápegységgel kellene ellátni." Ha megnézted a rajzot látnod kell, hogy külön van 12V-al táplálva. Nem akarlak tovább idézgetni, de minek a toroid trafó? Na meg ha elolvastad az első írásomat (kérésemet) ott láthattad hogy 1 nagy intervallumok közt állítható kapcsolást szeretnék és nem azt kutatom, hogy mekkora a max előállítható frekvencia. üdv.Karesz
Hello!
Hát szerintem, mindenki elveszítette a fonalat, ahogyan én is. Mert fogalmunk sincs ezek után mit szeretnél, és mi az értelme. Te olyan 200W-os generátort szeretnél készíteni, ami 12V-tól 220V-ig, bármely feszültségről üzemel, és letudja adni a 200W-ot. (Ez 12V mellett kb. 20A-t jelent, 220V-ról, meg 1A-t.) És 100Hz-től 100kHz-ig. Kicsit túlzottak az átfogásaid. Az 555-nek, (de bármely IC-nek) működési feszültsége nem igen lehet 220V. Akkor ideiglenesen külön segédtápegységgel kellene ellátni. (Az iparban 85V..250V-ig (AC-DC) szoktak ma már kapcsolóüzemű tápot készíteni, de 12V-tól indulót, még ott sem, mert értelmetlen.) Ha jól értem, akkor ez egy kisérleti berendezés lenne, ahol fogalmad sincs mit fogsz csinálni. Így erre a széles átfogásra teljesen értelmetlen külön erőkifejtést tenni. A működési (feszültség-frekvencia)tartományt, több részre lehetne bontani, és ha kiderül melyik feszültség-frekvencia az alkalmas, arra készíteni egy jó készüléket. Gondolom, a frekit nem kell hajszál pontosan tartani, így egy sima 74HC14-el, akár 1MHz-es jelet is simán elő állíthatsz, csak a kapcsoló Fet-et kell az áramhoz, a feszültséghez és a frekihez megválasztani. És hát valamiről táplálni is kellene. (célszerűen egy torroid trafóról ideiglenesen) üdv! proli007
Akkor jó (hogy nem vetted sértésnek). Azt, hogy nem árammal , hanem feszültséggel működnek, azt úgy gondoltam, hogy a bekapcsolási (oxidkapacitás feltöltődésének) idejétől eltekintve a G-S feszültség a meghatározó.
Pont arra gondoltam én is, hogy valahol láttam már 555-tel közvetlenül meghajtott fetet , és nem okozott problémát. De valóban igazad van, jobb az óvatosság. Üdv.
Nem is bántódtam meg.
Igen vannak parazita kapacitások is (lásd zener),de végülis az ellenállás nem emiatt került be, hanem mint irtam a gatekapac miatt ami ugye nem tekinthető parazita kapacitásnak. Az egyes fetek közt nagy különbségek vannak ilyen téren,és egyáltalán nem biztos,hogy nem egy nagyobb teljesitményű példány kerül beépitésre,aminek jóval nagyobb a töltésigénye. Ezt a közvetlen kötést én is láttam már készülékben,eleinte nem is vettem figyelembe,viszont bizonyitható módon szállt már el nekem 555 hasonló (kisebb frekvenciás)alkalmazásban,és innentől kezdve alkalmazom (jóllehet ez is megnyújtja a bekapcsolási időt).
Szia !
Semmiképpen sem megbántani akartalak a hsz-emmel, csak érdeklődtem, hogy mit miért alkalmaztál. Azt én is tudom h a parazita kapacitások jelen vannak, de ezek elég kis értékűek. Gondolod, hogy annyira megterhelné az 555-öst? Persze nem árt az óvatosság Üdv. Idézet: „Jah és még annyit, hogy a térvezérlésű félvezetők nem árammal működnek, hanem feszültséggel.” Ez nem igaz! A gate kapacitást fel kell tölteni az eszköz nyitásához,ebben az esetben minél gyorsabban és ez tetemes árammal jár,igaz hogy kis időtartamú. Ezért teszek minden impulzustechnikai felhasználásban soros áramkorlátozó ellenállást. De ugyanez vonatkozik a kisütésre is. Az előző hsz-ben irtam,ha esetleg nem elég a 200mA akkor nagyobb áramú direkte fetmeghajtási célra készült ic-t kell beiktatni az 555 és a fet közé.Ezek 500-1000mA áramot is tudnak. A zener a gate-t védi a kóbor túlfeszültségek ellen. Ha a terhelés induktiv lenne (remélhetőleg elhanyagolható ez a komponens) akkor a fet belső zenerdiódáját kivülről is meg kellene támogatni. Az 555 hajlamos reteszelődni esetleges túlfesztől a kimenetén,ezt is kivédi a gate-re kötött zener.
Szia mex !
Az lenne a kérdésem, hogy miért kell a kapcsolásodba a Zeneres fesz stabilizálás, amikor az 555 kimenete max táp (15 V ) esetén is csak 13.3 V lehet, amit az IRF740-es vigyorogva elvisel A Fet gate-je nyugodtan mehet az 555-ös kimenetére is. Jah és még annyit, hogy a térvezérlésű félvezetők nem árammal működnek, hanem feszültséggel. Az áramfelvételük (G-elektródán) minimális, elhanyagolható jelen esetben, ergó az 555-ös kimenete szinte nem is terhelt. Üdv.
Bízok a Te és a Barátom hozzáértésében, majd kiderül próba közben
A fetmeghajtást nyugodtan rá lehet bizni az 555-re,mert tud~200mA-t.
Ha többet akarsz akkor érdemes direkt fetmeghajtó után nézni.
Köszönöm szépen, a haver azt mondja, hogy jó lessz, én meg hiszek neki, igaz az 555-öst kicsit kevésnek tartom, de hát én csak ugatom az elektronikát
Nah már javitanom is kell....
Az előző is működőképes,igy viszont jobb a szabályzása.
Lehetni lehet,csak alkalmas félvezető kell hozzá.
Nézz szét, rengeteg adatot találhatsz a fetekről,nem ritkák az 50-100A-os tipusok sem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |