Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Jó lett. Ha jól látom, a relét módosítottad.
Az általam kissé módosított panel+beültetés és az eredeti kapcsolás. Egy átkötés hiányzik a beültetészől a C7-C8 között kell egy GND átkötést csinálni a C9 - lábához.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
A kócrengeteget levágtam a képről, hogy vállalhatónak tűnjön
A fotók alapján azért nem teljesen úgy néz ki, mint ami "úgymond össze lett csak dobva"
Látom ez egy csöves dolgokhoz készült tápegység. Lehetne erről többet is megtudni? Gondolok itt a rajzra, esetleg panelrajzra.
Én ezt jó pár éve megépítettem és mindenféle gerjedés nélkül, stabilan működik azóta, pedig sűrűn van használva, és úgymond össze lett csak dobva, a mielőbbi használatba vétel érdekében. Az IC táp ágában nekem az eredeti rajzon 2x47pF szerepelt, amivel gerjedt, de 2x4,7nF-el megszűnt és azóta sincs vele baj.
Sziasztok!
Egy másik hasonló áramszabályozót használó táppal ugyanezt a jelenséget tapasztalom. A rajzot mellékelem, de még néhány dolgot meg kell néznem, és idő hiány miatt egyelőre félretettem. A 2.7.4-esen azt látom (nem építettem meg), hogy ha az áramszabályozó inaktív állapotban van, az IC 8-as lába +24V közelében van. A védelem aktiválódásakor -5V-ra kell lehúzni D1 katódját. Tehát C5 kondit az IC belső ellenállásán és R21-en keresztül ki kell sütni és -5Vra tölteni. C5 értékét csökkenteném, vagy sorba kötnék vele egy 10k-s potit és 0-tól felfelé tekerve megnézném változik-e a gerjedés. Megpróbálnám R10-P3 közös pontját egy 100n-1µF-al a kimeneti GND-re kötni. Esetleg egy gyorsabb vagy nagyobb kimenő áramú műveleti erősítőt is belepróbálnék. Ezen kívül lehet R9 és R3 párost 4,7k és 12k-ra cserélném. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
Valam ilyesmivel próbálkoznék a gyakorlatban (22Ω). A szimulátorok gyakran nem túl jól számolnak a B-E diódában maradt töltéssel, a gyakorlatban viszont akkor is ott van...
Már megvolt.Bővebben: Link
Esetleg hidegítő kondik (0.1 uF) a 4-es és 11-es lábra?
A puffer gnd pontra csatlakozik. Nálam a 2.7.4 es van.
mlaci, neked a Z3-as 24Vos zenered anódja hova csatlakozik?
A 2.7.1-en elvileg a kimenet - pontjára? Esetleg mit mutat ez a szkóp ábra, ha átteszed a 2.7.4 szerint a puffer GND-re?
Megtettem a beavatkozást. Beesik a tápfesz terhellésre, meg egy bizonyos beállításnál jön a gerjedés mikor kezd megindulni a feszültség fölfele és megáll. Áramszabályzóra kissé reagál habár a D1 kivan emelve. Még egy észrevétel. Kimenet befűrészesedik terhellésre, de ez 100Hz es fűrész. 1,5V csúcstól csúcsig. Ennek sem kéne ott lenni.
Teljesen zokni vagyok agyilag már napok óta, de nem hagy nyugodni ez az izé.
Még ezt próbáld meg. Ha nincs bipoláris 10 µF-od, két szembe fordított 22µF elkóval.
Meglestem a jelalakokat a zénereknél. A -5V nál kicsit tüskésedik a gerjedés frekvenciájával arányosan. Ami nyugtalanító az a 24 Volton IC 4-es lábon látható dolgok. Nem tudom ez normális-e de ott minden van. Ahogy indul a gerjedés először négyszöges, majd ahogy emelem a feszültséget úgy megy át fűrészbe, de a fűrészen rajta vannak a négyszögek is.
Idézet: „lekorlátozódik a kivezérelhetőség 22V ra” Jogos, mert a kimeneti fokozat csak egyszereset erősít, az IC-k tápja meg 24V...
Meg kellene nézni a jelalakot a -5V tápfeszültségen. Egy régebbi hozzászólásomban számítgattam a D6 Zéner munkaáramát.
Ha C5 -ön -35V van, A D6 -on -5V, akkor az R19 -en 10 mA áram folyik át. Ennek az áramnak kellene fedezni a D6 munkaponti áramát és a műveleti erősítők tápáramát is (0.75 mA/erősítő terhelő áramok nélkül). Ide kapcsolódik még R7 - R7- T2 kör is. Meglehet, hogy az erősítők kimeneti áramának hatására időnként lecsökken D6 munkaponti árama, a negatív tápfeszültség lecsökken és ettől elmászik az erősítők kivezérelhetősége. A példányomban 400mW -os Zéner van a D6 helyén. Amikor a műveleti erősítőt kicseréltem MC33078 -ra ill. LT1014 -re le kellett csökkentenem az R19 értékét, hogy megfelelően működjön a táp. Most 470 Ohm van beépítve.
Akkor R22 értékével próbálj meg játszani.
Elkapott valami nyavalya nagyon kutyául vagyok, le kell feküdnöm.
A 100nF nem hozott javulást, csak ha áthidalom az ellenállásokat. R22 kiemelve megszűnik a gerjedés, valamint lekorlátozódik a kivezérelhetőség 22V ra meg a kimenetet nem lehet 0 ra állítani. Állandóan jelen van +1,5V. Ohos terhellésre nullázódik.
Még mutat olyat a szimulátor, hogy az R22 okozhat "galibát" ha benne van az áramfigyelő ellenállás, ha nincs. Azt próbáld meg kiemelni, hogy arra mit lép.
Ha úgy jó, akkor hidald át áramfigyelő ellenállást 100nF-dal és úgy próbáld ki.
Kikötöttem D1 diódát valamint áthidaltam az áramfigyelő ellenállásokat. Így nem gerjed tovább.
Én megprobálnák a D1 katodja és a GND közé egy 100 nF kondit kötni. Ez az áramkorlát müködését nem korlátozná, de a megszünését lassitaná, azaz stabilabbá tehetné az egész tápot.
( nem épitettem meg ezt a tápot, de hasonlokbol legalább egy tucatot ( késön találtam Alkoto kolléga megoldására), és nálam a 6 megépitett kinai is gond nélkül teszi a dolgát.)
Lehet. A gond az, hogy ha a referenciának a GND-jét és a P1 GND-jét átteszem a sönt előttre akkor a söntön átfolyó áram függvényében mászni fog a kimenő feszültség, hiszen a R4/R2 osztó ami a kimeneti feszültséget ossza vissza a hibajel erősítő számára, nos ennek az osztónak a GND-je a sönt kimeneti oldalán van, ez azt fogja okozni, hogy a söntön eső feszültség a referncia GND és a visszamért feszültség GND-je között feszültségkülönbséget fog létrehozni ami ráadásul az átfolyó áramtól fog függeni. Ha viszont ez a R4/R2 GND-jét is átteszem a sönt előttre akkor meg lőttek a táp feszültségstabilitásának.
Van egy másik nagyon hasonló konstrukciójú tápom megépítve, konkrétan ez. Szintén a GND-ben van a sönt, majdnem ugyan az a konstrukció, ezzel is ki fogom próbálni, hogy jelentkezik e a gerjedés. Sajnos a 723-al megépített tápom meghalt, és még nem volt időm megjavítani, pedig az is érdekelne, mert annál a pozitív körben van a sönt.
Nyilván a feszültségszabályzó rész gerjed de, hogy erről megbizonyosodjunk, iktasd ki az áramszabályzót D1 kiemelésével. Ezt már megtetted, de maradjon így. Aztán hidald át az áramfigyelő 0.68R ellenállásokat és nézzük meg úgy mit csinál.
Akkor ne vezetékezd át a potikat feleslegesen. Esetleg azt próbáld meg amit írtam, hogy a kötegelőket kicsípve és a vezetékeket mozgatva/tapogatva van-e valamilyen változás a gerjedésben.
Na ez részben jó hír. Nem csak nálam jelentkezik ez a hiba. Tehát a kapcsolásban van valami eltekerve.
Hogyan lehetne megoldani?
Sziasztok!,
Bár nekem nincs ez megépítve, így szigorúan csak elméleti ötletelés alapján kérdezném, hogy nem-e pont ez a földelési megoldás viszi bele a gerjedést? Gondolok itt arra, hogy a két táp földelése a pufferelt gnd-n van. Viszont a referencia fesz előállítása, valamint a fesz alapjel gnd-je is elbillen ehhez képest, ha áram folyik a söntökön. Elektroncső: Én javasolnék egy kipróbálást úgy, hogy az IC1 GND-t és a P1 GND-t áttenni az IC3 GND-jéhez. De lehet nem hoz eredményt.
Jó szemed van. Nekem fel sem tűnt amikor letisztáztam a rajzot.
Módosítottam. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |