Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok.
Készítettem egy prg-t ami egy ablakvezérlő elektronikában fog működni. A parsic leszimulálja rendben, az MPLAB lefordítja rendben. Van nekem egy másik szim. prg-m is. Ez az Oshon software PIC Simulator Ride nevű prg-je. Ebben viszont nem működik a szimuláció. ![]() Látom, hogy a szimuláció fut, de a portok és regiszterek változásait nem mutatja. ![]() Próbáltam egyszerűbb prg-t írni ( PL. sima inverter), az sem megy. Azonban amit pl microcode studioval írok az a fordítás után simán működik a szim-ben és nyomon követhetők a futás közbeni történések. Örülnék, ha valaki ki tudna okosítani. Még valami. Működés: A fel vagy le gombot folyamatosan nyomva az ablak 0,5s múlva elindul a kiválasztott irányba, a gomb elengedésére, vagy a túláram érzékelő jelére megáll. Ha csak egy pillanatra nyomjuk meg valamelyik irány gombját akkor az ablak automatikusan elindul a kiválasztott irányba és csak végállásban, vagy bármelyik iránygomb ismételt rövid megnyomására áll meg. Előre is köszi. mgabesz
Hello
Én építettem egy napelemes rendszert ami ugyanígy ugyan ezen az elven működik. A lényege ha az akku (egy 12V/250Ah) eléri a 13V-ot akkor egy komparátor átbillen és bekapcsolja az invertert, ha a fesz 10,5V alá esik akkor kikapcsolja az invertert. A hálózat és a napelem átkapcsolását 2 db mágneskapcsoló csinálja a lényeg hogy a hálózat lekapcsolása után egy 0,5 sec időzítés legyen az inverter bekapcsolásakor, és a visszakapcsoláskor is, nehogy egymásra kapcsolja a két hálózatot mivel az invertert biztos kinyírná. Ha lesz egy kis időm megkeresem a kapcsolási rajzot is, és feteszem.
Általában egy ,,,kulcsrakész,,, komplekt szélrömü,napelemekkel kombinálva kb 1 euro per wattal kell számolni.Ebben természetesen benne vannak az akkuk,inverter,napelemek,minden.
Helló
A fetek jók. A gép elindul, minden feszültsége meg van, csak ez az egy inverter nem akar menni. Pont ez lenne a legfontosabb, mert ez állítja elő a procinak az 1,7V-ot, és ezért nem csinál semmit a gép. Kiváltani viszont elég nehéz lenne, mert kb 20A kell a procinak. Bár nekem már mindegy lenne, hogy hogyan csak tudnák adni neki 1,7V-ot. Az IC egyébként megkapja a tápot. csak nem tudom hogyan lehetne elindítani.
Köszönöm a gyors és sokrétű hozzászólásokat. A generátor az akkuk és az inverter már meg van. Bandras: arra gondoltam amit Te is írtál, hogy építettél.
![]() Nem a frekinek kellene szinkronba lenni, nem visszatáplálni akarok, hanem mikor az akkukban kevés az áram akkor átkapcsoljon a bejövő hálózatra, mikor töltöttek akkor isszakapcsolja a hálózatot az inverterrre.
A stájsz az, hogy ahhoz, hogy visszatáplálj az országos hálózatba energiát, ami 50 Hz és 230 V, ahhoz a invertered kimenete 1-2-3-4-5-6-7....volttal nagyobb kell legyen, hogy az áram ne befelé, hanem kifelé follyon. Persze tudnikell azt is, hogy minden egyes volt különbség, amit beállÍtasz kilowattok már...tehát ezt finoman szabályozni kell. A szabályzás úgy történik, hogy a nagyfrekvenciás porvasmag primer (kevesebb menetszámos) oldalát push-pull üzemben nx10-...100 kHz-en szaggató MOSFET vagy IGBT négyszögjel vezérlésének a kitöltési tényezőjét (PWM) úgy szabályozod, hogy a kimeneten a feszültségtöbblet annyi legyen, mint amennyi az invertered bemenetén a rendelkezésre álló PÓVER. Tehát a vezérlés egyidejűleg figyeli, hogy mennyit termel a turbina, mi áll rendelkezésre (hiába akrsz 1000 kw ot felfolyatni, ha nincs elég power a bal oldalon), ill, egyidejűleg figyeli a kimenet alakulását, szintentartását. Ezt optocsatolókkal pikk-pakk meg lehet oldani. A kimeneten nagy induktivitású folytómagokat a felharomnikusok kiszűrés miatt tenni kell, mert a négyszögjel fel-lefutó élei a spektrumban sok-sok felharmonikust generánlak, ami nem kell. Ill. tilos is.
A másik sarokpontja ennek az egésznek a szinkronizálás. Az inverter figyeli folyamatosan az országos hálózatot, ami több okból is fontos. A legfontosabb ok, hogy fázishelyesen történjen a táplálás. Van egy áramkör, ami minden nullátmenetnél mondjuk ad egy tüskét , ebből a tüskéből ki kell kapuzni egy négyszögjelet és már meg is van a szinkronjel. Na ezt kell figyelgetni egy kicsit, hogy tuti jó legyen, majd az ellenütemű kimenetet erre a szinkron órajelre kell diktálni. A másik ok, hogy ha fenn a Zoszlopon szereli a csávó a karácsonyi díszeket, és éppen a szakaszt lekapcsolták, akkor ne legyen az, hogy lenullázza szerencsétlen embert, mert ő jóhiszeműen saját kezével lekapcsolta a szakaszt, oszt mégis mert fújt a szél, az inerternek meg pont olyanja volt és hello, már nem hozza apu a karácsonyfát . . . . ezért van az, hogy VM csak általa bevizsgált kütyüt enged bekapcsolni. Ma egyszerre ennyit csak, mert a dinnye nagyon lendületben van a gyomromban.
Helló
Elkellene egy kis segítség. van egy laptop, amiben a procit tápláló inverter nem akar beindulni. nem tudom mi lehet a baja. Ezzel az IC-vel van megcsinálva, de nem tudom miért nem indul be. Lehet hogy valami indító jelre vár vagy valami. ha valaki rá tudna nézni az adatlapjára és tudna valami segítséget adni, annak örülnék nagyon. Már második napja bogarászom az adatlapod, de nem jutottam előrébb. Előre is kösz! Üdv: Ricsi
Szia!
Ha készíteni szeretnél ilyen kütyüt, akkor nem annyira tudok segíteni, de amiről szó van, azt úgy hívják, hogy inverter. Pont arra való, hogy ellát egy hálózatot árammal akár hibrid szélgenerátor+napelem rendszerről, akkuról, vagy hálózatról. (Egyesek tudnak hálózatba is termelni, de az nem éri meg, mert gyakorlatilag nem fizet érte senki. (Olyan a szabályrendszer, hogy még nagyobbacska szélgenerátort üzemeltető cégek is problémásan tudnak megfelelni, de ez egy külön fejezet.) Ha a közös barátunkat megkéred, biztosan mutat egy csomó ilyesmivel foglalkozó oldalt, magyar is van jó pár. Persze többnyire az értékesítés a céljuk, de van, ahol infó is van, működésről, felhasználásról. Ha építeni szeretnél ilyesmit (mert nem olcsó megvenni...), akkor majd a többiek tudnak talán válaszolni, én tiszta amatőr vagyok (még). A legjobbakat! Spikk
Idézet: „Egyébként ha négyszög helyett eleve szinusszal szaggatom az egyenfeszültséget???” Ezt gondold át még egyszer! Szinusszal nem lehet "szaggatni". A négyszög esetén vagy abszolút le van zárva a kapcsoló elem, vagy tövig ki van nyitva. (Ideális esetben.) Szinusz esetén viszont az áteresztő elem (itt már nem nevezhetjük "kapcsoló elemnek") csak annyira nyílik éppen ki, ahogy a szinusz-görbe adja. Így áram is folyik, és feszültség is mérhető rajta. Ez pedig nem jó dolog. Egyébként természetesen lehet így is, disszipatív módon előállítani az inverter primer oldali feszültségét. Sőt, igazából így sokkal egyszerűbb is a dolog, csak hát eszméletlen sokat kellene disszipálni...
Amúgy javasolnám a topik nevének változtatását, mert színuszosítás ez így elég tág.
Esetleg szinuszos inverter.
Szűréssel nem lehet négyszögjelet leadó inverter kimenetéről hálózati feszültséghez hasonló szinuszjelet szűrni, mert a négyszögjel csúcsértéke és az effektív értéke is 230V, de a hálózati feszültség csúcsértéke 320V. Ezért a négyszöginverterrel probléma nélkül meg lehet hajtani pl. izzót, fűtőbetétet. Villanymotor csak akkor üzemeltethető, ha az inverter bírja az induktív terhelést. A probléma legtöbbször a kapcsolóüzemű, vagy hálózati trafós egyenirányítós készülékeknél merül fel. Azért mert az egyenirányítóból kijövő pufferelt feszültség majdnem egyenlő a hálózat csúcsfeszültségével (vagy annak letranszformáltjával). És ha ez nincs meg, akkor a kapcsolóüzemű tápegység indulása esetlegessé válhat, vagy nagyobb terhelés esetén leesik a kapcstáp feszültsége. A Power Integrations alkalmazási útmutatóiban 240V-350V közötti ingadozással számolnak egyenirányítás és pufferelés után, tehát még valószínűleg elindulnak, de nagyobb teljesítményűek (PC táp) működtetése nem biztonságos.
Szóval a megoldás az lehet, hogy a már meglévő inverter trafóját áttekercseled, szupresszor diódákkal védett nagyáramú fetekkel (BUZ11) és PWM színusszal meghajtod, és a kimenetet egy közönséges szimmetrikus fojtóval felszerelt hálózati zavarszűrővel jehetne szűrni.
Szerintem ezek úgy működhetnek, hogy egy néhány kHz-es háromszögjelet komparálnak egy 50Hz-es szinusszal. Az így előállított PWM jellel pedig kapcsolgatják a pufferelt egyenfeszültséget, mondjuk az inverter törpefeszültségű primer oldalán.
Kb olyasmi lehet az egész, mint a frekvencia-váltók... Üdv.!
Nem biztos, hogy inverter, 50W alatt trafóval szokták megoldani. (a képen nem érezni a súlyát, abból eldönthető). Ennek ellenére nem használható, mert takarék (auto) transzformátort használnak a kisebb súly/méret és a leválasztás szükségtelensége miatt.
Köszönöm, közben észre vettem hogy bent a nevében hogy inverter.
Túl szép(és olcsó) volt ahhoz, hogy igaz legyen ![]()
Szevasztok,
Tudom, itt mindenki mindent ingyen szeret megépíteni, bontott alkatrészekből lehetőleg, de hadd küldjek egy linket a nyári termésről. Sikerült megépíteni egy magán megrendelés eredémyeképpen egy visszatápláló üzemű 10 kW-os szélturbinát Tótkomlóson. Jellemzői röviden. 240 V váltóáramú 3 fázisú generátor, automatikus széliránybaforgatás, ill. irányból kiforgatás szervómotorral. 10 kw-os sönt, 3x3kw-os sunny boy inverter. némi vezérlés. évi várható temelés a szélviszonyokat figyelembe véve 10.000 kWh videók, fotók itt: http://abwind.hu/10kw/
Üdv!
Kaptam egy ADI q17 típusú monitort. Először pár óráig jól ment aztán elkezdett stand-by-ba állni aztán egy másodperc múlva visszakapcsolt de nem csinálta sokszor így nem igazán érdekelt. De most kikapcsoltam és mikor visszakapcsoltam nem volt kép erős fényben látszik hogy van kép vlaszeg ennek is az invertere a hibás. Az inverter típusa :GA092A Nem látok semmi megégett alkatrészt benne sajnos. És még ami érdekes hogy minden fénycsőhöz mert gondolom oda mennek a kábelek, 3 erő kábel megy . Mit kéne mérnem rajta és cserélnem? Nem szeretném kidobni szervizelést nem tudom hol vállalnának mert eléggé márkátalna dolog meg sokat úgyse szeretnék rá költeni. Segítséget előre is kösz.
ez van fenn yútyubon ezekkel a beállításokkal! át lehet alakítani más időközökre... és más villogási frekvenciára is!
a végén a ledek lehetnek a pluszra kötve vagy a minuszra is( persze forgatni kell a ledeket) ezzel kiküszöbölhető az az IC2/B inverter... de egy ic be ugyis 4 kapu van, szal hasznláható is. remélem tudtam valamit segíteni! a nálam okosabbaknak várom a javításait én is! ![]() Skip
attól még lehet trafó zárlatos, hogy felvillan, mert az elektronika leszabályozhatja (több laptopban és monitorban is találkoztam vele).
hány pólusú a csatija? lehet még olyan vezérlőjel, hogy backlight on (inverter be), és bright (emeli/szabályozza a fényerőt), én mindkettőt 5 V-ra kötöttem. fénycső (terhelés) nélkül nem illik ezeket az invertereket bekapcsolni, mivel megugrik a nagyfesz, és átüt a trafón, könnyen menetzárlatos lehet
Üdv!
Van egy ACER TravelMate 8200 as gépem a kijelzöje üzem közben elhalványodott . bekapcsoláskor elmosodott képet mutatt volt szervízben és addigra megjavult de megint csinálja néha minden rendben vele de akkor is akadozik a kép és horizontális csikok villanak fel és fagy a képernyő. Mi lehet a baja inverter vagy szalagkábel?[kép]
Helló mindenkinek! Az helyzet, hogy egy LCD TFT monitrot bombáztam szét, a fénycsőinevrterét, és a fénycsöveket, szeretném, felhasználni, számítógépbe.
A inverter jó, is bekapcsoláskor 3s -ig világít is majd lekapcsol. A lábakon, lévő feszt kimértem, amit a képen lehet is látni. Kérésem az az lenne, hogy hogyan lehetne azt feléleszteni?
Kaptam egy NEC MultiSync 1830 as képernyöt. Szervizjegyzék szerint panasz. Véletlenszerü kikapcsolás, vagy nem bekapcsolás. Hiba oka inverter. Nincs cserealkatrész nem javítható. Szóval szétkaptam, lemértem a kondikat jók. Az inverter már volt gányolva a szervizesek forrasztgatták. Rátapogattam pár smd tranyora, beindult. Azóta megy arrol írok. Az inverter 4 csöves, 2 trafós. Vegyek egy másik invertert? Ahogy néztem neten képet amit be tudnék szerezni újat nincs rajta fényeröszabályzás, vagy Standby. Vagy forraszam át én is ezt az invertert és remélyem hogy nem áll elő megint a gubanc? Ami még zavar hogy magasabb frekin zúg az inverter. Kb mint egy kapcsitáp mikor nincs terhelve.
Üdv mindenkinek! Az a helyzet nállam hogy egy TORNÁDÓ TRD 012 -es elektromos kerékpár jut a kezem közé. A helyzet a következő, a műszerfal halott, illetve a világítás, és az index. Nekem nem probléma, javítani/cserélni. A motor jó benne, és az inverter is.
Amit viszont nem tudok, milyen akkumlátor (-ok) kellenek bele, ill. mekkora Ah -at lehet belerakni max. Van egy bazinagy műanyag tok, amiben gondolom 3db sorbakötött 12V -os akksi van benne, feltehetőleg száraz ( zselés ). illetve az inverter mekkora összeköttetésben van a bicikli többi részével. Ugyan is a műszerfalat teljesen "lepusztítom" rólla, és teljesen mást raknék fel oda. Nagyon megköszönném, ha egy kis információval tudna nekem valaki segíteni, hogy mire hozzám kerül, addigra, össze tudjam szedni hozzávalókat, ha erre van szükség. Mindent köszönök eddig is!
kérdésem lenne erről az itt megtalálható kapcs.rajzról.
az alkatrész listájába szerepelt egy "közepes sárga inverter trafó" ez mi????????????? egy kicsit bővebben erről irhatnátok nekem mert amikor ezt benyögtem a boltosnak kiröhögött +azt hittem elkéri a sárgalapom ![]() a válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Pár napja ráakadtam a Bolymin féle lcd tft modulokra. Bővebben: Link. Nagyon megtetszett, jó lenne beszerezni egy ilyet. :yes: Ha jól értem az adatlapjából, akkor csak 12v-ot és videójelet (composite/s-video) kell neki adni a működéshez. Dolgozott már valaki ilyen modulokkal? Azt lenne jó tudni, hogy fényerőt/kontasztot...stb. hogy lehetne szabályozni. A modul vezérlője tud ilyet is, vagy ezt a beérkező videójelben kell megoldani? (Az adatlapon nem látszik, de gondolom, hogy egy külön áramkör fogadja a videójelet, és vezérli a modult + egy inverter hajtja a háttérvilágítást. (a 16:9-es modul esetében). Ezek is járnak hozzá, nem?) Ha valaki ismeri ezeket tudna írni pár sort, hogy miként lehet (kell) használni őket? A válaszokat előre is köszönöm.
Ez a led lelassulás halványodás akkor az órajel szabálytalan változását jelzi.
Ekkor a léptető motor is lassaban megy gondolom. Mekkora frekit generál a 3 inverteres oszcillátorod? Halványulás pedig a tápfeszültség megváltozását jelzi de akár az oszcifreki / kitöltési tényező változását. Ilyenkor ha mérnél áramfelvételt is akkor lehet kiugróan magas értéket kapnál . Szerintem C1 / C2 közti arány nem bír jelentőséggel. Miközük van egymáshoz ? Szerintem semmi. C1 bekpacskor rövidzár ekkor L szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Utána feltöltődés után +Ut lesz rajta , H szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Amikor pedig L / H szintekkel "bombázod" a bemenetet akkor ugyanezek a tranziensek játszódnak le felölt/kisül ezzel késleltetve a U1 / U2 bemeneteinek állapotát. Elvileg a 3 inverter arra szolgálna hogy a S0 S1 bemenet határozottabb ideig legyen 1 1 / H H állapotba. Ekkor történik a beírás folyamata az az állapot amit az U2 ABCD bemeneti lábain lát az U2. Ez jelenleg a 1000. ABCD sorrendben. Ezt a beírt állpaotot tekerné előre/vagy hátra az órajel függvényében az U2 . Iránya pedig az S0 és S1 től függ. Így "teker" a kimenet: 0. fázis tápotkap 1.fázis beolvas a kimentről s0 s1 H H 2.fázis S0 H S1 L 3.fázis 1000 4.fázis 0100 5.fázis 0010 6.fázis 0001 vissza az 1. fázisba amig nincs S0 és S1 változás vagy vissza fele. QA és QD azért van vissza kötve hogy a beírt 1 darab egyes H szint kine essen a shift regiszterből (toló regiszter). Lehet lassú a sima 74194 arra a kapcsolási időre ameddig a 7404es inverterek kapu késleltetési idejére. fennál az S0 S1 lábakon az 1 1 / H H szintek. Mert ez a 3 inverter ebben a kapcsolásban 1 monostabil multivibrátor szerűt alkot az U2 bemenetei számára. Igen 1 kapu pláne kevés lenne. Vagy beraksz több páratlan számú 7404 kaput még. Vagy 1 másik monostabil áramkört építesz a kapuk inverterek helyett ami határozottab és hosszabb ideig biztosítja a beírás állapotát az S0 S1 bemenet részére. Vagy cseréled a 74194et valami gyorsabb testvérére ami képes 3 kapuidőnyi alatt határozottan billeni . Pl.: ALS F-es sorozat tagjai. tehát 74F194 . Kapu késleltetési idő benne van az adatlapokban. sacc per kábé a 7404-re 10-20 nsec rémlik 1 kapura 3 van ennek a 3szorosa 30-60 nsec lesz . Monostabilodat pedig beállíthatod pl.: 50 - 100 mikro sec-re is ennek elégnek kell lennie. Előszőr ne 1 bittel vezéreljél. idéglenesen próbáld ki a 2 bites vezéslést. S0 S1 húzd fel tápra 1 1 db 3-4 kilós ellenállással. Hagyd ki a U1 3 inverterét is amik az S0 S1 lábakra mennek. Rakjál 4 ledet is Qa-D re akkor látványosabb . És rakjál be valamivel nagyobb értékűt C2re idéglenesen lehet párhuzamosan is kötni. Ha lassú lenne 3 - 5 Herz akkor kösd le a léptető motort mert csak izzad a tekercs a nagy áramtól feleslegesen. De a ledek lépéséből látod a működését a rendszernek. Ekkor kézel ide oda váltsál rajta L / H szintet ahogy az általm linkelt rajzon is vannak a tranzisztorok. Most a kezed lesz a kollektor. Végülis mindkettő tápon van csak S0 S1 kell felváltva földre kötni. Olyan gyorsan nem tudsz nSec váltani 2 pont közt hogy ne tudjon az H H /1 1 állapot sokáig fenn maradni. ekkor átkell íródni az adatnak ABCD bemenetről a regiszterbe. Ha ekkor határozottan vált akkor már majdnem jó a dolog most már csak 1 hosszab idejű monosabilt kell építeni.
Mi lenne ha elhagynád a sok invertert ?
Próbáltam úgy is, és akkor sem működött. Nálam okosabb emberek javasolták, hogy 3-at használjak, akikben megbízom. POntosan én sem értem, minek a 3 inverter. Ha csak 1 lenne, azt érteném. Kézzel váltva jó de port kimenetről nem jó ?!?! Kézzel váltva se jó ![]() LPT port biztos tud hajtani annyi IC-t? Nem az LPT hajtja az áramkört. Az LPT meghajt egy távirányítót, amit a vevő tökéletesen fogad. (távirányítós autóból való) A vevő a kapott jelek hatására kapcsol az irányváltó bitre +vagy-4,5 voltot. Eddig ez hibátlanul működik, csak sajnos az általam feltett áramkör nem reagál permanensen a +-4,5 voltra. Biztosan határozottan billennek az invertetek? Nem tudom. Ugyanaz az IC, mint ami a billenőáramkör alapja, de ott valóban észrevettem, hogy nem tökéletes. A valóságban, a 7404-es IC 6-os lábán és a GND-n van egy Led dióda, ami a rajzról lemaradt. Ez nem mindig villog szabályosan néha, meghatározatlan időre lelassul, és halványabban villog. De nem úgy tűnik, mintha kontakt hiba lenne. Szerintem nem is az. Az RC tagban szereplő c1-es kondi, pedig úgy tudom, akkor végez jó munkát, ha nagyobb az értéke, mint a c2-é.
Nem akarlak elkeseríteni de a feszkétszerező én úgy tudom váltóárammal működik. Neked inverter kellene.
Köszönöm a választ!
Érthető volt amit írtál és tartalmazta azt amit nem tudtam. Kinyomtattam a rajzot és ceruzával irkáltam az állapotokat és megértettem. Tehát minden Q mindig 0 állapotot vesz fel indulásnál. Most, hogy működik (és a rajzon végig vittem), látszik, hogy nem három állapota van, hanem négy. A törlés után minden kimenet (Q) 0, az-az egy led sem világít. Tehát: A-B-C-0-A-B.... a sorrend. Indulásnál pedig a kondi töltődése miatt a bemenő inverter kimenete 1 lesz, amikor feltöltött akkor pedig 0 és ez a felfutó él teszi lehetővé, hogy aktív 'A'-val indul. A töltődés analóg jelét a schmidt-trigger alakítja digit jelé. Abból amit írtál az következik, hogy a NAND bemenete alapból mindig 1 kell, hogy legyen. Ezt húzom 0-ra a nyomógombbal és ezt invertálva adja az 1 felfutó élét, ami léptet. Ezt sem tudtam. OK. Most ott tart a dolog, hogy javítottam a panel hibáit. Volt rossz forrasztás is. Szépen léptet, ahogy kell. Plusz ugye van egy olyan állapot is amikor a számlálótól független mindig aktív a relé. (Hogy ez a használat szempontjából jó-e vagy sem azt nem tudom.) Már 'csak' annyi a hibája, hogy ha 'C'-re lép, akárhol áll a számláló, állandóan húz a relé. Ezt méregetem most. Lényegében megoldódni látszik. Kobold válaszai sokat segítettek! Köszönöm mindenkinek!
Igen, én is ezt az elkötést gondoltam és Te most megerősítettél benne.
Kobold írta, hogy inverter és gondoltam, hogy a funkció miatt nevezte így. Ebben az egyben voltam biztos. Mármint, hogy a kimenet a következő bemenet kell legyen. Mindjárt megvalósítom és kiderül, hogy ez-e a megoldás. Ha valaki leírná, hogy milyen jelszintek vannak mikor bekapcsolom (hogyan áll be) és mi történik gombnyomás után (léptetés), akkor meg is érteném. Persze ez nem volt szerves része a cél elérésének, csak érdekel. Amit tudok, az-az, hogy a D Flip-Flop a D-n megjelenő jelet a CLOCK fel vagy le futó élénél másolja a Q-ra. Az én értelmezésemben, mikor bekapcsolom: -minden PRESET hi(1)-t kap, amit invertál, tehát low(0) lesz az összes tartalma -mivel ez az „elő beállító” (PRESET), így ez megjelenik Q-n mint 0 és Q\-en mint 1 -a NAND kapuk kimenete IC2A D-t 1-re húzza (ez fog megjelenni majd, 'A' aktív lesz) -IC1B Q\-n megjelenő 1 a CLR-ek invertáló bemenete miatt 0, tehát még nem csinál semmit Összegzés: -minden kimenet 0 -meg kellene nyomnom a léptetést, hogy 'A' aktív legyen (ez nem így van, mert az én elméletem szerint kezdetben mind a három kimenet ki van kapcsolva, a valóságban viszont egy mindjárt aktív) -ha 'A' végre 1 lesz, akkor az beíródik 'B' vezérlőjébe (D) és a következő gombnyomás ezt teszi aktívvá -CLK nem szint, hanem jelváltás érzékeny, így mikor 'C' aktív, az-az IC1B D-t tölti fel, ami a következő léptetésnél megváltoztatja Q\-t és törli az összeset és indul az egész előröl (alaphelyzetbe áll) Remélem valami érthető belőle. Látom én is, hogy valamit nem jól értelmezek, de ha tudnám, hogy valójában hogyan működik, akkor most itt nem feszegetném. Nekem nem szakmám csak érdekel, sokat olvasok a témában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |