Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villamos ívvel kapcsolatos kísérlet
Lapozás: OK   1 / 12
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Üdv tisztelt fórumozók!
A minap az iskolában villamos berendezések órán a villamos ívről tanultunk! Érdekesnek találom azt hogy a villmaos ívet vonzza a mágnes! Arra gondoltam hogy mi lenne ha összeállítanák vele egy kísérletet, de itt az elektromágnes nem az ív kioltására lenne hivatott, hanem arra hogy az ívet meghosszabbítsam! A következő elképzelésem van! Egyforma jelel táplálnék több egyforma gyújtótrafót, és sorba kötném őket, hogy minél nagyobb feszültséget állítsak elő (ez megvalósítható?), ezek után az egyik érintkezőt hagynám simán ahogy van, a másik viszont egyben egy elektromágnes vasmagja lenne, de az áram még előbb le lenne vezetve minthogy a vasmag menetek közti részén is át kelljen folynia! Lehetséges volna ezzel a módszerrel hosszabb ív előállítása, mint amilyen alapból létrejöhetne?
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Még valamit elfelejtettem! Ha egy gyújtótrafót 50Hz-es természetesen megfelelő nagyságúra transzformált feszültséggel táplálom, akkor működőképes lehet, vagy mindenképp a négyszögjel kell neki? Ha működik váltóárammal, akkor a negatív félhullámban mi történik? Megcserélődik a polaritás itt is? Igazából nem nagyon értem hogyan működik a gyújtótrafó, ezt be kell ismerjem!
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Négyzögjel kell és nem 50hz hanem több kHz.
50 Hz n nagyon szaggatott lenne.Amikor a trafón áram folyik kiépiti a másneses teret és amikor összeomlik az áram megszunése után egy ellentétes irányu több kV os csucsot eredményez vigyázz a primeren is nemcsak a szekunderen egy diódával védeni kell a tranzisztorokat,ic ket......
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Akkor azért a sejtésem beigazolódott a működésével kapcsolatban Mintha egyszer régen olvastam volna valahol ezt.. És a több gyújtótrafó sorba kötése a gyakorlatban megvalósítható? Ha jól tom a szekunder oldal egyik kivezetése a gyújtókábel helyén van, a másik pedig maga a fémház! Fogom magam és összekötöm hogy gyújtókábel a másik fémházára, és az előző fémháza és ennek a gyújtókábel kivezetése között dupla akkora fesz lenne mérhető elméletileg gyakorlatilag nem mérek mert drága a multiméter Természetesen ugynazt a jelet kapja mindkettő a primer oldalra! Tehát meg tudom oldani a gyakorlatban hogy 2 gyújtórtafót sorba kötök, és nem 6kV? hanem 12kV lesz a kimeneten?
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szerintem nem érdemes tudsz egy gyujtótrafóval is csináni nagyon magas feszt.Egy 555 össel a négyszöget és egy tranzisztorral vagy fettel kapcsolgatod az áramot rá a trafóra.Ha mégtöbb fesz kell tölts nagyfeszkondikat párhuzamosen és szikraközkön kapcsold őket sorba 60kV ot is elérhetsz.
(#) kobold válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szerintem ez így nem fog menni, vagy csak nagyon rossz eredménnyel. Akármennyire is egyformák a tekercsek, az induktivitásuk sosem lesz tökéletesen azonos; a megszakítás pillanatában valamilyen sebességgel összeomlik a mágneses tér a két primerben (két trafóról beszélve), ami valamilyen lefutású feszültséget kelt a két szekunderben. A valamilyen itt azt jelenti, hogy nem igazán kontrollálható a folyamat. Mivel a rendszer rövid ideig leng, és a csúcsfeszültség még kevesebb ideig áll fenn, előfordulhat (de inkább valószínű), hogy a két szekunder tekercs "egymás ellen" dolgozik, és annyi sem lesz a kimenet, mint egy trafó esetén, viszont szépen fognak fűteni.
Az említett sokszorozók bevált módszerek, inkább affelé tájolódj, szerintem
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Ez jóóó! 60kV nál már egész nagy szikraköz is elérhető! A kondis dolog nem igazán tiszta! Milyen kapacitású kondikat alkalmazzak? A kondis kapcsolás dolgot elmagyaráznád részletesebben? Minden kondira rá a nagyfesz külön, és az egész sorba? Az úgy nem jó mert rövidre zárom a szekunder oldalt
(#) proba válasza kobold hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Én nem ebben látom a sorbakötés fő problémáját hanem abban hogy a vezérlő elektronika potenciálja is megemelkedik, ezzel a két elektronika 20KV ra kerül egymáshoz képest ami ha közös a táp érdekes dolgokat művel.(ha nem szerintem akkor is)
Esetleg +- táppal a gyújtótrafók közös pontja a közös pont és +- vezérléssel egyszerre ,bár nem tudom a tekercselési irányok hogyan alakulnak.
A kondis sokszorozó biztosan jó de honnan vesz olyan kondit ami a gyújtótrafót kibírja?
Egy sokkolót láttam működni az azt csinálta hogy egy kondit töltött egy inverter amikor elért 600-800V ot egy pici szikraköz átütött ,és egy trafón keresztül kisütötte a kondit. Ez csak a trafó miatt fog megbukni nem tud házilag olyan trafót készíteni ami egy 5 cm ívet kibírjon.
Kísérletezéshez viszont beszerezhet egy ilyen sokkolót.
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Mi lenne ha a gyújtótrafó a primer oldalra 12V helyett 24V ot kap? Átütne a szekunder oldalon és menetzárlatossá válna?
(#) Imi65 válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szerintem lehet szikráztatni, de a villamos ív alapvetően a villamos berendezésekben nem ilyen. Ezzel azt akarom mondani, hogy otthon nem lehetséges előállítani - mivel nincs meg hozzá a teljesítmény - ami a valós berendezésekben mindennapos. Talán olyan, mintha a hegesztést akarnánk zseblámpa elemmel modellezni.
A villamos ív úgy viselkedik, mint egy vezető. Tehát, nem az ívet vonzza a mágnes, hanem az íváram által létrehozott mágneses térrel lép kölcsönhatásba. Inkább próbálj szakirodalmat keresni, ahol tökéletesen le van írva a villamos ív természete, az otthoni kísérletek látványosak, de semmi közük a villamos berendezésekben keletkező villamos ívekhez.
(#) proba válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Én azt tapasztaltam ,hogy az ív megszakításkor keletkezik.
A nagysága a megszakítás sebességétől meg a trafóban tárolt energiától függ.(aminek a maximuma meg vasmagfüggő)
Villanypásztorokkal folytatott kísérleteim során jelentős szikraméret eltérést nem tapasztaltam a 12V ill a 200V ra töltött kondi gyújtótrafóra való sütése között .Leginkább a kapcsolóelem sebessége dominált.
(#) xenon válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
A "kondis dolog" itt van: Link (figyelmeztetéseket is elolvasni ám :felkialtas: ) Ha ívet akarsz, jobban jársz egy sorkimenővel, van ilyen topik az oldalon is.
(#) moltam válasza proba hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Bővebben: Link
Fennvan itt a sokszorozó
(#) moltam válasza proba hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Igen ekkor omlik össze a mágneses tér.
(#) Imi65 válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
A gyújtótrafó alapvetően szaggatott egyenáramot kap. A "klasszikus" gépjárművekben a megszakító zárt helyzetében az akku +12V-ja kapcsolódott a szekunderre. Ez "felépítette" a mágneses mezőt, mire a megszakító belebontott a körbe. Ekkor a mágneses mező összeomlott (a primer tekercsben indukált feszültség a mágneses mező változásának a sebességétől, és irányától függ), és a primeren hatalmas csúcsfeszültség jelent meg. Aztán a megszakító zárásával kezdődött az egész folyamat előröl. Megjegyzendő, hogy a megszakítások számának a növelésével egyre kevesebb idő áll rendelkezésre a mező felépítésére, ezáltal az egyre kisebb. Tehát a frekvenciát nem lehet akármeddig emelni, ennek fizikai korlátai vannak.
(#) Imi65 válasza proba hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Természetes, hogy akkor, hisz a bekapcsoláskor a trafó induktivitása korlátozza az áram hirtelen emelkedését, és ezáltal a mágneses mező gyors változását is.
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Ez a Marx-kaszkád tetszik! Nem is tudtam hogy ilyen létezik! Nagyon fain! Asszem én is összerakok egyet! Ezek a kondik menyire drágák?
(#) gg630504 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Bocs, véletlenül nem cserélted fel a 'primer' és 'szekunderí' szót?
(#) Imi65 válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
De, bizony, tényleg felcseréltem. Az ember szinte automatikusan az alacsony menetszámú tekercset tekinti szekundernek. Ez pont nem az a fajta trafó, köszi a helyreigazítást.
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Lenne egy kérdésem! A Marx-kaszkád bemenetének + oldalán, van egy tekercs ha jól látom! Erről mit érdemes tudni? Ha kihagyom, akkor mi fog történni? Mi célt szolgál ez ott?
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Nincs feltétlen szükség ott tekercsre. Nagyobb marxoknál az ellenállások helyett tekercseket használnak (az ellenállások nem töltőellenállások, ahogy oda van írva, kényszerből kell odarakni őket, a lépcsők időállandójának megnövelése érdekében) De mielőtt nekikezdesz, annyit mondhatok, hogy ez nem úgy megy, hogy találomra kondi, és ellenállás és szikraköz értékekkel gyorsan összeraksz egyet (ahogy azt a weblap érzékelteti) A lépcsőfeszültség minél nagyobb, annál jobb. Viszont ez egyben azt is jelenti, hogy ha bárhol csúcsot hagysz (akár a szikraközben is!) ott koronaveszteség lép fel, és máris nem működik az egész. Szerintem ne kezdj bele, mert nem 5 perc összerakni egy ilyet. Nem utolsó sorban meg a kondikban tárolt energia lazán kiüthet egy időre (jobb esetben). Kondikat ugyan be lehet szerezni hozzá, de általában kicsi marad a kapacitás, és méginkább jelentősége lesz a koronaveszteségnek. Ha ilyen nagyobb kisüléseket akarsz, csinálj sima villard sokszorozót (diódák+kondik). 200kV-ig még el lehet vele menni szépen.
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Az szerintem nem L hanem R. I/\/\/I
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Nem rossz az elképzelés, de ez nem lesz így sokkal költségesebb? Ahogy elnézem jóval több lépcső, kell a kisebb betáp feszültség miatt, bár a 200kV egész jó lenne De ha már azt a 60kV ot elérném valahogy ami a Marx-kaszkádosnál meg van csinálva, az is elég meggyőző lenne! Valaki nem tudja hogy egy gyújtó trafó mekkora feszt képes elő állítani? Egy 555 IC-re építenék egy vezérlő áramkört, és ha jól tudom rögtön 30kV-ról indulok! Elég lenne 2-3 Lépcső, és közel 100kV ot is elérhetnék! Ami azért elég tisztességes lenne! De még mielőtt komolyabb terveket alkotnék, nem tudja valaki hogy menyiért vesztegetnek egy ilyen kondit, mint pl ami a fentebb említett projektben szerepel ami 3kV os feszt elbír?
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Nekem vannak tv k ből kibányászitt 1kV os kondiaim de szerintem a hestoreben lehet kapni nagyfeszkondit.
(250V os kondi is birja a 3kV ot de csak 250V ra töltődik fel )
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Igazság szerint kisebb fesz értékű kondikból is össze lehet rakni, de akkor nagyon megnő az alkatrészek száma
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
A HEStorban a lagnagyobb feszültségű kondi 630V. Nem biztos hogy olyan egyszerű lesz ezt beszerezni
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
Találtam 56Ft-os darabáron 10nF 3kV-ost! Veszek egy zsákkal...
(#) Collector válasza moltam hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Idézet:
„250V os kondi is birja a 3kV ot de csak 250V ra töltődik fel”

Nem egészen, a 250V-os kondira ha 3kV-ot raksz, akkor 3kV-ra töltődik fel, de 100% hogy már előtte átüt.
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Épp erről beszéltem fentebb, hogy nem tudod úgy megcsinálni, hogy hasraütésszerű értékekkel összedobod az egészet. 3kV-os kondiból legalább 15 darab kell 30kVAC-re. Az 833 pF-os lépcsőkapacitást jelent, ami rendkívül kicsi, ha bárhol veszteséged van, rögtön nem működik az egész. Én próbáltam sokféle kapacitással, de általánosságban minél nagyobb, annál jobb. Legutoljára mikrosütő kondikkal próbáltam, 20kV/250nF lépcsőkkel. Elég jól ment sorkimenőről, de akkorát szólt, mikor kisült, hogy csak fülvédővel lehetett hallgatni. Az ellenállások meg folyton elégtek, mivel a lakk rajtuk átütött, ezért 5 darabokat kapcsoltam sorba, de az sem védte meg őket. Tervezem egy 1MV-os marx építését 50kV-os lépcsőfeszültséggel, de valószínű olaj alatt lesznek az alkatrészek.
A villard-féle sokszorozó nem drágább szerintem, és azt könyebb működésre bírni.
(#) moltam válasza Collector hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Mértem 250V os kondin a feszt magasfeszgenerátorral valo töltés után és 251V volt.Ez miért van?
A többi feszultséget levezeti szikrákban?
(0.22uF)

Egy kisebb fóliakondi tényleg láthatóan átut,
szikrázik és füstöl
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem