Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   256 / 256
(#) meslac válasza NBalage hozzászólására (») Nov 14, 2005
Az eset nem annyira reménytelen, kapcsoló tápnál a kondik értéke a frekvencia növekedésével csökken, a trafó menetszáma szintén. Legnagyobb gond a megfelelő vasmag beszerzése (ami müködik nagy frekvencián 100-200 kHz)bár a PC tápok elég jó beszerzési források. Ja és a legfontosabb az, hogy úgy hivják, hogy inverter.Nagyon régi Rádioteknikában még a terveséséről is találhatő egy kevés.
(#) Cyberex válasza (») Okt 15, 2005
fogj egy 7404 es 12Ft-os alkatrészt, amiben négy inverter van, sorbakötsz két két invertert, igy lesz két bemeneted, és négy kimeneted.(1 a két inverter között, egy pedig a második inv után).minden kimenetre egy 1kOhmos ellenállás, ami egy - egy BFY33 as tranyo bazisara megy, az emitterek a foldre, a kollektorok egy - egy védődiódán keresztül a moci kimeneteire, a moc 5. lábát +12V-ra kötöd, így mind a négy tekercset tudod rángatni 2-2-őt invertálva, 00 - 01 - 11 - 10 az előre irany, 00 - 10 - 11 - 01 a hátra. ebből a kapcsból csinalsz kettőt, amit rakötsz a printerportra (2-9 lábak az adatkimenetek, 278h 378h 3BCh cimen érheted el a printerport ezen kimeneteit *a biosbeállításodtól függ)
példaprogi borland vagy turbo c-ben:

#include
#include
main()
{
home:
outportb(0x378,0x00);
delay(100);
outportb(0x378,0x01);
delay(100);
outportb(0x378,0x03);
delay(100);
outportb(0x378,0x02);
delay(100);
goto home
}
ez meg fogja tekerni.:yes:
(#) iamrob válasza source2 hozzászólására (») Szept 18, 2005
A 4040 -CLK bemenetén van egy visszacsatolt ST inverter (74HC14) az adja az órajelet neki. A 4040 Q4 kimenete annyit csinál, hogy az EPROM cím (Q5..Q12) növelésekor, mindig ad egy lefutó élet. Így a 4017 is léptet egyet és az EPROM cím is növekszik egyel.
(#) mspike válasza damatic hozzászólására (») Szept 8, 2005
megcsináltam az új tekercseket, még mindig nem megy Pedig rajz alapján van összerakva (jó a JK-ig de nekem csak addig kell.) Gyanús ez a rajz 7805 COMja pl. tök felvan emelve és így 7V-ot adna ki, de azt inverter tuti nem kajolná...
(#) spark2 válasza Aurum hozzászólására (») Szept 7, 2005
Még nem végeztem szimulációt a kimeneti áramra, de kis fejszámolással ha a kimeneti fojtótekercset pár száz mikroHenryre veszem, akkor néhány tized ms alatt meg fog jelenni a kimeneten a 100 - 120 A. Ha 25 kHz-re vesszük az inverter frekijét, akkor egy ciklus 40us, tehát kb. 10 ciklus alatt érné el a hegesztő áramot a rendszer. Ha nem elég, akkor lehet csökkenteni a fojtótekercset.
A fojtótekercs lényegében a szekunder tekercs feszültségének az 50%-os kitöltése miatti áramugrálást simítaná, vagyis hogy a hegesztőpálcához menő kábelekre ne menjen ki a 25 kHz.
Ha végképp sehogy nem megy a gyakorlati kipróbálásnál egy kapcsolótranyóval, akkor egyszerűen be lehet mégegyet építeni, ami plusz 2000Ft
Szóval el akarom kezdeni a legeszszerűbb kapcsolással, és ha azzal működik, akkor hurrá.

Egyébként azért írok most ilyen sokat, mert most már nincs kedvem lemenni a műhelybe, és kifúrni a vezérlőnyákot.
Majd holnap reggel.
Röviden: csak egy egyenáramú tápegységet akarok építeni, és ha ez tud 3kW-ot, üzem közben 26V-ot és 120A-t, akkor elnevezem hegesztőinverternek.
(#) spark2 válasza aty hozzászólására (») Szept 7, 2005
Az inverter kialakításánál én sokkal jobban tartok a teljesítménytranzisztor oszcillációjától. Az alkatrészek elhelyezésére megvannak az elméleti megfontolások, és a trafó huzalozását sem tartom olyan egetrengető feladatnak. Ami ismeretlen számomra: a trafó vasmagjának, a ferritmagnak vannak-e rezonancia-jelenségei, és a tekercselésnek úgyszintén. Mert ha valamilyen rezonancia tovább növeli a kapcsolótranzisztor oszcillációját, mármint kikapcsoláskor, akkor el lehet szórakozni vele, hogy mi miatt van, és hogyan lehet csökkenteni.
Ezalatt azt értem, hogy a tranzisztor kikapcsolásánál nemcsak a +230 V tápfeszültség jelenik meg a tranzisztoron, hanem mondjuk egy 100V aplitúdójú szinuszos rezgés.
Ha pl. ennek a rezgésnek az aplitúdója 50V, akkor én már elégedett is lennék.
Amúgy nekem már csúfolódásnak hangzik, ha pl. 25kHz-re vesszük az inverter frekijét, és ezt nagyfrekinek hívjuk. Ez szinte még hangfrekvencia, nem kell hasra esni előtte.
És szerintem a bolti darabokat jól elbonyolíthatják, de azért furcsa, hogy könnyű tönkretenni őket.
(#) spark2 válasza gipsz jakab hozzászólására (») Szept 6, 2005
Megnéztem ezt a 2000. évi Rádiótechnika évkönyvet. Van benne egy tirisztoros szabályzó, amit hagyományos 50 Hz-es hegesztőtrafó szekunder tekercsére kell rákötni, és javítja a hegesztést.
Vagyis ez nem inverter.

Viszont volt egy érdekes cikk a flash memóriák működéséről, már ami infót kiadtak a gyártók.
(#) Rendszer válasza mspike hozzászólására (») Aug 17, 2005
A szinkron és aszinkron motoroknak profi vezérlésük van, egyes tipusoknál konkrét fordulatszámot is megadhatsz stb... (Sok villanymotorba egyébként egyenirányítás-szűrés-inverter hármas után megy az áram, de ez többek között nagyon lerontja a hatásfokot.)
Aki "üzleti mintára" csinál motort, az inkább szereti az elektronikát, mint a fizikát.
A vezérlés legyen egyszerű, aminek egy jó forgórész-tekercsrész konfig megépítése után már nem kell nagy feladatokat ellátni (nekem a tekercsek után már általában nem is marad vezeték ).
(#) flatno válasza flatno hozzászólására (») Aug 14, 2005
Hello
Nah elvileg már minden meglenne a kapcsoláshoz az IC ket kivéve. Ahogyan néztem ezeket az IC ket csak a Texas Instrumentsnél lehet kapni. Itt kecskeméten
az elektronikai boltban még nem is hallottak ilyen IC-kről hogy 74as08 vagy 74as04
Néztem pl a RET-nél is de náluk sincs ilyen
Honnan rendeljek ilyet? Az USA-ból nincs sok kedvem rendelni ilyen 100 ft-os IC-ket. Kicsit drága lenne a szállítási költség.
A TI nek a magyarországi forgalmazójánál sem található meg ezek az IC-k. " ébként ezek 74as04 =inverter 74as08=AND kapu. Igaz "94 es IC-k. De valahol akkor is kell lenniük. Ha valki tudja hogy honnan tudnám bezsrezni az kérem írja meg. Előre is köszönöm.
Szép napot! flATnO
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Aug 2, 2005
most jövök rá igazából egy tranzisztoros inverter is megoldaná a kérdést és abból kijönne a táp. Úgy lőnéd be, NPN tranyó (ha az amiből kifele mutat az emmitter nyila Hogy a bázisra egy ellenállás ennek értéke 0,5/Ib és egy Rc a kollektor és a táp közé ami úgy jönn össze, hogy (5-Uce)/Ic... amit nem irtam be az katalógus adat. És a kimenet a tranyó kollektora. És mégvalami az emitter földre. Nos ennek egyetlen hátránya, hogy a kimenet invertált lesz... 0V-nál lesz kimenet 5V és 0,5nél lesz közel föld... ha jól sejtem. Ha ez érdekel utána számolok konkrétan... Így a legegyszerűbb .... max utána raksz egy invertert ha nem tetszik a negált szint... Belőni tuti egyszerűbb...
Következő: »»   256 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem