Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Semilyen galvanikus kapcsolat nem lehet a két tápegység között!
Üdv! Rendben köszönöm. Végül is szétválasztottam a transzformátoron a szekundereket. Össze is raktam a labortápot. Sajnos az egyik oldalon világít az áramkorlát led. 1,5 amper felett lehet is szabályozni az áramot, de nem értem,hogy miért. Lehetséges hogy az egyik 2n3055 hibás lenne? Régebben működött rendesen.
Ha az egyik tápegység negatív pontját a másik tápegység pozitív pontjához akarod kötni, akkor a táplálásnak függetlennek kell lennie. Vagy két külön trafó, vagy egy trafón külön szekunderek.
Sőt, ha olyan mérés is van a tápegységeken, aminek van tápfeszültség igénye, akkor ezeknek a tápfeszültségeknek is függetlennek kell lenni egymástól.
Üdv! Az Alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot építettem meg, duplán. A kérdésem az lenne, hogy lehet -e közös földel rendelkező trafót használni egyszerre két panelhoz? ...avagy egymástól független 26v~ szekunder-el rendelkező trafó kell hozzá?
Szeretném majd a két oldalt összekötni ,hogy legyen +, föld és - feszültségem, mondjuk erősítő indításhoz. Válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
Sziasztok!
A -5V előállításnál nálam a 3k3 az sok volt. Rá kellett raknom párhuzamosan még egyet. Szerintem az IC tápjánál nem árt egy kondi a tápra.
Mint írtam jó volt ,-már kicseréltem mindkettőt és tökéletesen lehet állítani 0-3A és 0-30V között. Csak azért írtam le az esetet mert nem tudom mi okozhatta.
A helyesen bekötött potmétereken nem folyik akkora áram, ami károsíthatná őket. Ha ennek ellenére tönkre mentek, akkor cserélni kell őket (javaslom először normál potmétert használni), és ismét ellenőrizni a helyes bekötést.
Azért rugózok a bekötés helyességén, mert ha ez elkeveredik, akkor a feszültségnél előállhat az általad felvázolt hiba (áramnál akkor se a soros 120 kR miatt).
Szia,
Nekem is pont ugyan ilyen potikkal van megépítve a táp, és kb már legalább 2 éve jól üzemel. Tény, hogy elég gyér minőségűek ezek a potik, nekem nem szakadnak, hanem széthullani szoktak, de kínából vannak.
A "nem működik" feszültség állító max állásnál 31.25V 90%-nál 0V, áram állító min állás közelében piros led világít (áramhatár 10% fölött max áram amit a táp tud. A 10k két végpontja között a szakadás. A bekötését ismerem ,élesztéskor próbán jó volt annó.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
Mit jelent a "nem működik" (mi van vagy mi nincs a be és kimeneten)?
Mit jelent a potmétereknél a "szakadt lett" (mi szakadt meg)? Felfigyeltél arra, hogy a kép alapján nem a középső láb a csúszka? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
Üdv!
Megépítettem ezt a labortápot, tökéletesen működött, 2 hónap után újra elővettem én nem működött . Mindkét 10k 10 fordulatú potenciométer szakadt lett.Gyári hibás lenne és kifogtam mindkettőt -áramkör tervezési hiba nemigen lehet ,sokan megépítették ? Az áram állító a minimum közelében a feszültség állító a maximum közelében szakadt meg. Vaterán vettem ismét -remélem tovább fog tartani. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
Nem, a föld állandóan el fog mászni. Így nem lehet megfelezni a kimenő feszültséget...
Kapacitív feszültség osztó váltó áramhoz való... A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
Helló Mindenki! Szintén labortáp készítésben egy DC/DC Step-Down Konverterrel (SZBK007 300W 20A). Ugyebár épületvillamossági szakképzésem csak alapelméleteket konstruált elektrotechnikából ezért a kérdése(i)m a következőek:
-A mellékletben csatolt kapcsolási rajz megállja a helyét?? (SZBK007) áramkörrel+/- ahol kapacitív feszültségosztóval alakítom ki a Földet/GND/0V ????? -A Primer/Szekunder oldalakon mit tegyek Amperben biztosítéknak? Reális a rajzom?? A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
igen érthető, már meg is csináltam működik köszönöm szépen a segítséget.
Nem ennyire pontatlan, hanem annyit kell csak csinálni, hogy az áramsönt kivezetés - (fekete) vezetékére kell csak a műszertáp - vezetékét kötni a műszer saját - tápvezetékét lógva kell hagyni. Ellenkező esetben a műszer a saját áremfelvételét is hozzáméri.
Ezeknél a műszereknél az offset 0-ázás úgy van megoldva, hogy a söntöt egy kicsit előfeszítik néhány uA-el mert az alkalmazott mikrokontroller nem képes feldolgozni negatív bemenő feszt. Így az áramjel műveleti erősítő offsetje már + tartományba esik. A mikrokontroller ezt a néhány mV-ot a méréskor 0-nak veszi. Ha a mért jel átlépi a beállított küszöböt a kijelzés elindul 0,05 A értékről. A fekete tápvezeték bekötésekor a műszer áramfelvétele nagyon megemeli az előfeszítést és a 0 érték jelentősen eltolódik. Remélem így este érthető volt amit írtam...
linket azért raktam be hogy ilyen típusú, de amit beépítettem az 10a belső sönttel van ellátva.
kábel a gyári csatlakozó. most nem tudom megnézni esetleg este vagy ahogy időm engedi.
50 és 100 A-hez külső sönt tartozik. A panelon lévő sönt 10 A-ig funkcionál, és addig elég jól is teszi ezt. Tehát vagy a panelen van egy kisebb sönt 10A-ig, vagy van egy sokkal nagyobb külső sönt, aminek az áramkörbe való bekötése lehet hibák forrása.
Segítene a helyzet értékelésében néhány fotó, amin látszik a mérőegység hátulja, és a bekötés módja, illetve az egész szerelés milyensége.
Az 50A-est ha az van nem ismerem, de az lehet gond, akkora áramnál már ezek a füles csatlakozók is felejtősek, de én alapból is fixre szoktam forrasztani a kábelt. Nekem 10A-esben vannak ugyanilyen műszereim, de azok 10mA-es pontossággal együtt futnak a DMM-mel.
Ha elég a 10A akkor esetleg próbálj ki egy ilyet, jónak kell lennie.
Nem irtad milyen tartományban van az árammérése, a küldött linken 50 A -s a müszer.
Meg kell vizsgálni a söntöt meg a csatlakozot, voltak olyanok ahol rossz volt a sönt meg a kábelezés, de minden javithato.
sSziasztok!
v/a meter lLinken szereplő v/a V/A meterrel építettem egy labortápot, de az áram éreteket nagyon pontatlanul jelzi. Értem ez alatt kb 100-200mA eltérést mutat mint a kézi dmmDMM. hHiába állítottam a beépített potin, lényegesen nem változtatott a kijelzett értéken. iIlyen pontatlanok ezek a műszerek? eEsetleg lehet a pontoságán máshogy állítani? kKöszi A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
Moderátor által szerkesztve
Ha egyetlen potmétert akarsz használni, akkor a javasolt érték 2,2-10 kR között valahol. Lehetőleg minél kisebb.
A dologra szakmai választ szerettem volna. A privát meg a nevében is jelenti, amit.
Írtam egy üzenetet neked a témában, de mivel letiltottál így nem ért célba. Ezek alapján gondolom haragban vagyunk, így majd mástól kapsz választ.
Szia!
Biztos működhet, mert az 1 kohm 22k vagy 50k eredője nem nagy különbség.
Üdv!
Nemrégen át és megvettem egy 3xFET áteresztős beépített áramkört, LPSU3A50V-c4.2. Itt finomszabályozásra is van lehetőség, kettőzött potméterekkel. Én kielégítőnek gondolnám a 10 fordulatú heli potmétert magába, csak ez 50 kOhm. Ebből van egy csokorral nekem. Működhet ilyen értékkel a gépezet? Köszönettel: Én
Mindkét pozícióban a módosított ellenállás értéke javaslom.
A source ellenállások azért kellenek mert a FET-ek karakterisztikái nem azonosak.
Az R1 és R23 megváltoztatása csak FET többszörözés esetén javallott, vagy akkor is ha csak egy FET van? A source ellenállások mire kellenek ha már a három FET együtt dolgozik?
No. Első körben megméred hogy van-e tápfesz (és mekkora) a 494 12-es lábán, a 7-es lába a gnd. Utána megnézed hogy mekkora feszültség van a 4-es lábán, ott nulla közeli értéket kell mérned, ha 2-3V körül vagy többet mérsz akkor nyilván nem fognak menni a kimenetek. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a két hibaerősítő neminvertáló bemenetein nagyobb a feszültség mint az invertálókon. Tehát az 1-es lábon alacsonyabb feszültségnek kell lenni mint a 2-es lábon, és a 16-oson alacsonyabbnak kell leni mint a 15-ös lábon.
Ezen dolgok valamelyike biztos nincs így ellenkező esetben aktívak lennének a kimenetek. Az pedig könnyen előfordulhat, hogy a rajz nem egyezik meg 100%-ban a tápoddal, ami nem könnyíti meg a javítást.
Üdv!
A melós napok után most itt ismét foglalkozni tudok a szerkezettel odáig jutottam hogy a kapcsolási rajzot kinyomtattam és figyelmesen áttanulmányoztam van egy kis különbség az általam javítani kívánt készülék és a kapcsolási rajz között miszerint a 494 es 4 lábára a nyomtatott áramköri lapon nem csatlakozik optocsatoló, tehát ebbe a készülékbe ez nincs benne. Viszont van benne egy C61 es jelzésű kondenzátor ami a 4 es lábra van kötve viszont az érdekesség hogy a környezetében mind 20 as jelölésű. Tehát itt van benne egy kis csavar. Nem mellesleg nem kicsit van túlbonyolítva a dolog. Egyenlőre megpróbálom megtalálni az összefüggést a kapcsolási rajz és az áramkör között nem is értem igazából hogy hogy az egyik táp részt egy másik talprésszel táplálja meg. Viszont amit írtál azokat az alkatrészeket végig nézegettem a tranzisztorok bázis körében lévő ellenállások elvoltak pukkanva, viszont az IC kimenetén nem tudtam négyszög jelet mérni a szkóp nem mutatott semmit, amúgy az IC megkapja a tápfeszültséget elképzelhető hogy az is elszállt vagy az alaplapról kapja a kapcsoló jelet jelet. Ami megint csak furcsa hogy a vezérlő így c12 es pozitív lába a rajz szerint nincs sehová kötve. Ami ugye lehet grafikai hiba is |
Bejelentkezés
Hirdetés |