Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   4 / 37
(#) Ge Lee válasza Zsarka hozzászólására (») Aug 25, 2017
Ezt most nem tudom megnézni, de emlékeim szerint sem ez, sem a Tina nem számolja a műveleti erősítők tápáramát, így nem fogod tudni modellezni, csak épített műveleti erősítővel.
(#) Zsarka hozzászólása Aug 24, 2017
Próbára feltelepítettem a 13 -ast berajzoltam egy VF3-at és nem megy . Mi lehet az oka?? egyáltalán alkalmas e ez a dolog ilyesmire ?
(#) b_akos hozzászólása Nov 9, 2016
Miért nem tudom a nyugalmi áramot rendesen beálitani az alábi rajzban ? Segitsen már valaki...

b_amp01.ms11

(#) b_akos hozzászólása Okt 30, 2016
Tudna valaki segiteni a multisim program konyvtaranak a kibovitesevel olyan alkatreszekel
amelyek nincsenek meg benne ? (Peldaul 2sc5200)
(#) niedziela válasza niedziela hozzászólására (») Okt 22, 2016
Tárgytalan a kérdés !
(#) niedziela hozzászólása Okt 22, 2016
Szia !

Ultiboard-ban hogyan lehet a teli GND forr.szem bekötéseit szélesíteni ?
Izolációt tudom állítani, de kb ennyi.

Köszi !

capture.jpg

(#) zenebolond válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 26, 2016
Nem tudtam mit kell csatolni a bemenetre és a kimenetre, hogy lássam működik-e.
De már közben én is rájöttem nagy nehezen.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) Lac364 válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 25, 2016
Nem értem mire vagy kiváncsi.
(#) zenebolond válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 25, 2016
az úgy már megvolt.
(#) Lac364 válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 25, 2016
Igy. Gondolom azt tudod melyik gombal kell a programot elinditani ? Ha mégsem a zöld háromszög.
(#) zenebolond hozzászólása Aug 24, 2016
Hogy tudom elindítani ezt a kapcsolást? 10-es verzió a multisim.
(#) Lac364 hozzászólása Jan 14, 2016
(#) (Felhasználó 46585) válasza David 3g hozzászólására (») Dec 24, 2015
Néhány hónapja belinkeltem ide egy mintát. Keresd meg.
(#) David 3g hozzászólása Dec 24, 2015
Sziasztok. Miért nincs benne a Multisim 14.0 ba a tl494 ? Hogy lehetne beletenni?
(#) Suncorgo hozzászólása Okt 17, 2015
pl itt van ez a csatlakozó, vagy az ellenállás, hogyan lehet ilyet csinálni benne? Nem találtam semmi 3D tutorialt csak max az ic-hez de az meg elég rosszul néz ki

Fig18.png

próbáltam a Google sketchup-ot de valamiért a DXF exportálója nem működik normálisan
Sziasztok!

Ultiboard-ban viszonylag elég egyszerű a 3D komponens készítő. Lehet rá textúrát tenni? Vagy a csatlakozókon pl amelyiken a tüskék furatai vannak, azt szerintem sehogy sem lehet benne megrajzolni (a megrajzolni túlzás) így hogyan lehet bele igényes 3D modelleket importálni? Vagy melyik 3D rajzoló progi tud az Ultiboard nyelvén amelyet be lehet importálni 3D modellként?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2015
MS oktatásra? Hm... nálunk ilyen nem volt... visszakérem az iskolapénzt...

Érdekes, az MS-ben 27 fokra vannak paraméterezve a modellek, legalábbis egy részük. Mert pl. a 2N2222 az 27 fok, egy IRF 540 meg sehány, editálásnál meg sem lehet adni ilyesmit. Mindegy, mert be lehet állítani az analizisnél.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 23, 2015
Kell hogy működjön valahogy az ms-ben is, talán ha jártunk volna ms oktatásra akkor tudnánk is hogy hogyan. A Tinában pl. szépen látszik a munkapont elmászása ha átírom az adott félvezető hőmérsékletét, ami alapból 0 fokon van minden alkatrésznél.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 22, 2015
Hát, ha az MS műszereit használod megjelenítésre, akkor lehet, hogy sehogy. Legalábbis én nem jöttem még rá, igaz, annyira nem is kerestem.

Ezért használom a Display Graphot és nem szkópot. Amikor megírod pl. a Tranziens Analízis Output listáját, akkor ott be lehet állítani, hogy hány fokon működjön a szerkezet. De az egyes alkatrészeknek is ( többnyire ) be lehet állítani a működési hőmérsékletét ( modellek editálásával ), tehát megcsinálhatod azt is, hogy az eleje 40 fokon megy a végtranyók meg mondjuk 80-on. Ehhez sok idő kell, mire be lehet állítani úgy, hogy nagyjából hőfokfüggetlen legyen a nyugalmi áram. Ezt nem nagyon érdemes kikisérletezni, elég, ha berajzolod a megfelelő áramkört, ismered a működését és tudod, hogy a valóságban mit kell vele csinálni.
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2015
Természetesen értem hogy mit mondasz.Viszont elsőnek is azt tudni kellene szimulálni hogy mennyivel tér el xy fokon a nyugalmi áramfelvétel. Nade azt hogyan lehet leszimulálni Multisimben.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 22, 2015
Csak az a baj, hogy ez csak egy elv, hogy lehet szimulálni ezt a kapcsolást. Ez biztosan jól működik abban az egyetlen beállításban, ahol az MS szimulálja. A valóságban viszont elég sok változás van, ami az MS-ben egyáltalán nincs figyelembe véve. Ugye, semmi nincs, ami a nyugalmi áram hőstabilitását biztosítaná? Ez nem baj, csak tudni kell, hogy ez a szimuláció nem fogja tükrözni a valóságot, tehát, ezt a problémát meg kell oldani majd a valóságban. Erre mondtam, hogy nem kell mindent szimulálni, de tudni kell, hogy adott esetben mik a korlátok és utána úgy kell megépíteni, hogy ezek a korlátok ne legyenek benne.

Ha csak ilyen a négyszögátvitel, akkor az nem jó, vagy csak egy kompromisszumnak tekinthető. Azért erre vannak megoldások. Ezeket viszont nagyon jól meg lehet találni szimulátorban.

A neten található cikkeket azért nem árt komoly kétkedéssel fogadni... alapnak jó, ötletadónak jó, de ahhoz, hogy valami legalább a szimulátorban rendesen menjen, sokkal több kell. Ezeknél sokkal komolyabb cikkek is vannak... amik ugyanúgy, sehova sem vezetnek...
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2015
Az eredeti leírás itt található a kapcsolásról. A 100k poti a leírás szerinti 40mA-res áromot szolgáltatott beállitani.Természetesen beálitás után cserélendő lenne.. Egyébb módositások a Multisim kapcsolásban miket felfedezni véltél csak kisírleti jellegüek. 10khz négyszögjel jelenleg igy a legszabályosabb Multisimben.

Bővebben: Link

Design33.ms11

(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 21, 2015
Vagy itt van egy másik analízis eredménye, a bemenetre 10kHz-es négyszöget tettem és egy átmeneti állapotot látsz. Vagyis, nem igazán jó, ennek nagyon szép exponenciális felfutásnak kellene lennie, nem lehetnek benne törések.

Egyébként, ami a szimulátorban működik, az biztosan fog menni a valóságban is, de csak azonos körülmények között. Tehát, ha nem nézted meg, mit csinál az áramköröd akkor, amikor a végtranyók 80 fokosak, az eleje meg csak 40, akkor nem biztos, hogy a valóságban is jó lesz. A szimuláció nem igazán ilyesmire való, bár nagyon sok mindenben tud segíteni. Ahhoz, hogy erre is jó legyen, nagyon sokat kell simogatni a keyboardot, vagyis, nagyon időigényes. Viszont, vannak olyan dolgok, amiket a szimulátor használata hihetetlenül fel tud gyorsítani. Kicsit olyan, mint a logarléc használata. Nagyjából tudni kell a végeredményt. Ha erre ráérzel, még a kockás papírt sem veszed elő...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 21, 2015
Elvileg életképes, de az a baj, hogy a nyugalmi áram hőstabilitása nem lesz jó. Erre más megoldást kell használni. Az a két poti erre a célra nem jó. A másik, hogy a nagyfrekvenciás viselkedése sem lesz jó, itt van egy tranziens analízis eredménye, ezen látszik, hogy túlvezérelve nem az igazi a dolog. Egyébként, az áramkör hőfokfüggését is lehet vizsgálni. Ez kissé korlátozott bizonyos szempontból, de némi gyakorlattal összehozható.

A másik, hogy próbálj szebben rajzolni. Így nehéz követni a rajzodat. Én nem szoktam használni az MS műszereit, engem kifejezetten idegesítenek. Tudom, hogy mit akarok kiszámoltatni, akkor lehet pl. Tranziens analízis. Vagy AC analízis, vagy Fourier, stb. És ezeket teljes képernyőn meg tudja jeleníteni, akárhány sugárral. Tehát, egy végtelen sugaras szkópot használhatsz, amin bármit meg lehet jeleníteni. ( Mondjuk ki lehet számoltatni valaminek a hatásfokát, a felvett áram középértékét, effektív értékét, vagy szinte bármit, ami az eszedbe jut ) Ehhez van a Display Graph.
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 21, 2015
Még egy kérdés ,szerinted mennyire életképes ez a kapcsolás? Multisimben jől müködik s annyira megtetszett az egyszerüsége, hogy gondolkodom rajta megépitem.. Persze kiváncsi lennék a véleményedre.

Design33.ms11

Igen! Ezt a kényelmes tulajdonságot meghagyták benne.
Mert a 14 es korábbi verziókat megnyitja?
Nem tudom, biztos lehet valahogyan, de én nagyon kevés valós alkatrészt használok. Ha máshogy nem lehet, akkor egy korábbi verzióban rajzolsz valamit az abban levő alkatrészekkel és egyszerűen meghívod, majd elmented a 14-es verzióban. Amikor kell az adott alkatrész, előveszed a lementett fájlok közül.
Nem rég vettem észre ,sokkal kevesebb alkatrész lelhető fel a 14 ben. Nem lehet alkatrész könyvtárat áttelepiteni szerinted?
Következő: »»   4 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem