Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   4 / 97
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Máj 18, 2024
A "lehűti rendesen" jellemzésed nagyon szigorú. Én azt látom, 330°C-ról visszaesik 20°C-t a hőmérséklet a vizes szivacson való lehúzástól, de után kb. 0,5 másodperc alatt azonnal vissza is fűti, azaz mire a szivacstól elérsz a forrasztási helyig, már bőven ott az elvárt hőmérséklet.
A vizes szivacs egy rendkívül agresszív hőelvonás, kis túlzással mintha vízbe tennéd.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Máj 18, 2024
Köszönjük, én éppen most forrasztom fel a panelre a BC817-eket.
(#) Skori hozzászólása Máj 18, 2024
Végeztem egy újabb mérést a forrasztóállomásomon, mivel C210-es heggyel még nem volt lementett mérési eredményem. Azt kell tudni, hogy ez a C210-014 egy kicsi, vékony, hajlított végű, hegyes pákahegy, ami elsősorban apró SMD alkatrészek forrasztásához lenne alkalmas.
Íme a mérési eredmény: Bővebben: KÉP
Amikor a pákahegy nyugalomban van akkor 1°C-on belül tartja a hőmérsékletet. Forrasztás közben ez már közel ±2°C amikor mozgatom a felületen a pákát, a vizes szivacs pedig lehűti rendesen... Beteszem ide is a képet, csak lehet, hogy átméretezi a fórum...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2024
(#) exabit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Amit látsz az egy koncepció egykezes forrasztásra. És bár lehet neked értelmetlen, de ott alul a hozzászólások között egy félkarú ember szerint viszont hasznos.
(#) tothtechnika2 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Ez egy jó játék, de komoly munkára alkalmatlan, játszani meg hobbizni feleslegesen bonyolult, ergó az én olvastaomban elég felesleges dolognak tűnik. (Lehet inkább a kis pákájának a hőmérséklet szabályzásával kellett volna foglalkozni, annak lehet több értelme volna.
(#) img válasza pipi hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Kezes-lábas - ez is jó.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Vezetékeket, lábasjószágokat gondolom mindenki úgy forraszt, hogy az ónt a mutató-, és a középső ujja tartja, az alkatrészt meg a hüvelyk-, és a gyűrűsujjával fogja (a másik kezében meg a páka van). A fluxot mindig legelőször teszem, egyébként meg ahogy mondod.
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Ügyes, de... a forraszanyagot (és benne a folyasztószert) a forrasztandó felületre kellene adagolni, és nem a páka hegyére. Persze biztos megoldható, de kicsit erőltetettnek érzem. Mondjuk ha valaki napi 8 órában forraszt, így biztos sokkal gyorsabban tud haladni.
(#) pipi válasza img hozzászólására (») Ápr 14, 2024
Inkább kezes-lábas bárány jópofa
(#) img hozzászólása Ápr 14, 2024
Ez is egyfajta forrasztó állomás: kezes bárány.
(#) Georgee hozzászólása Feb 20, 2024
Sziasztok!

Sok évvel ezelőtt megépítettem az oldalon a cikkek közt található forrasztóállomást. forrasztóállomás II Cserélni szeretném a pákát, mert nem fűt már rendesen. Kicseréltem a fűtőszálat, de a helyzet változatlan. Próbáltam a pákát direktbe tápra kötni, ott is csak szenvedve melegedett.
Kérdésem az lenne, hogy a Solomon páka helyére kompatibilis lehet-e például a Yihua Soldering Iron 907A forrasztója?

yihua.jpg

(#) denon888 válasza Skori hozzászólására (») Feb 10, 2024
Ezt benéztem.
(#) Skori válasza denon888 hozzászólására (») Feb 10, 2024
Chipcad (van taktáron): Bővebben: Link

Kompatibilis típusok, a
TME-nél (raktáron): MCP6V96T, MCP6V81, MCP6V51
CHIPCAD: MCP6V86T
(#) Alkotó válasza denon888 hozzászólására (») Feb 10, 2024
Kérdezd meg Skorit, mit tudna javasolni helyette, ami elérhető.
(#) denon888 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 10, 2024
Köszi. A TME-nél nagyjából megvan ami kell. De ez "MCP6V76T" a TME a RET a CHIPCad oldálán nullás darabszámú.
(#) Alkotó válasza denon888 hozzászólására (») Feb 10, 2024
Már nem emlékszem pontosan, de talán a TME + RET kínálatában én megtaláltam ami kell.
(#) img válasza denon888 hozzászólására (») Feb 10, 2024
Ez engem is érdekelne.
(#) denon888 hozzászólása Feb 10, 2024
Picit elakadtam a forrasztóállomás építésével. Sajnos csak több helyről lehetne összeszedni hozzá a félvezetőket. Nincs valakinek pluszba alkatrésze? Természetesen kifizetném, de nem nagyon lenne kifizetődő a majd 3 ezer forintos futár úgy 4 helyről.
(#) HA5AWS válasza Black7275 hozzászólására (») Jan 30, 2024
Szia!
Köszönöm! Nemhogy megszeretem már nagyon jó vele dolgozni. Készülnek a pákatartók de nem tudom melyik legyen, illetve a doboz tetején legyen vagy független tartót készítsek. Mind a kettő mellett és ellen is van érv. Majd kitalálom melyik a leghasznosabb.
A kapcsolót sikerült a fiókok kotrása közben találni. Van egy másik is de abban a glimm halott.
Üdv: Gábor
(#) Black7275 válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 30, 2024
Szépen sikerült.
Hamar meg fogod szeretni. A belseje meg egyátalán nem elrettentő példa. Legalább el lehet férni benne ha esetleg később módosításra kerülne a sor.

Nekem a hálozati kapcsoló nagyon tetszik amit használtál...
Ha most vetted hozzá esetleg egy linket tudsz küldeni?
(#) Skori válasza nyuszis2 hozzászólására (») Jan 23, 2024
Tegyél be egy rajzot a kapcsolásról (vagy legalább egy rajz részletet), mert így csak találgatni lehet.
(#) nyuszis2 válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2024
Szia Skori,
Én ugyan nem a te kapcsolásod használom, de figyelembe vettem a tervezésekor.
Az enyém egyszerűbb, nincs benne Q11 (ezzel gondolm le tudod kapcsolni a bekötést) sem D5 3v3 dióda, plusz az SS14 nekem fordítva van bekötve, így a 0.5V forward voltage-et ereszti át, ami felelrősítve még bőven 3.3V felett lenne. Problémám, hogy nekem a felhúzó ellenállás ha 100K ha 150K akkor minden esetben az opamp után a maximum érték jelentkezik.
Vegyem lejebb az erősítést? Mert felhúzó nélkül rendben működik, már be is kalibráltam egy klón FG-100-assal.
(#) img válasza Black7275 hozzászólására (») Jan 23, 2024
(#) Black7275 hozzászólása Jan 22, 2024
Valaki használt már JBC BD-2A forrasztóállomást. Mert ha igen akkor milyenek róla a tapasztalotok?
(#) HA5AWS válasza Skori hozzászólására (») Jan 21, 2024
Szia!
Meglett a hiba! A hőmérséklet érzékelő vezetéke letestelt, nem értem miért és hogyan de csak egy kis átmeneti ellenállás került a bemenetre. Elég volt, hogy változó és rossz értékeket mutasson. Mindkét vezetéket kicseréltem a biztonság kedvéért vastagabb szigetelésűre. Amikor a páka be volt dugva nem jelentkezett a hiba mert nagyon kis ellenállással csatlakozik.
Köszönöm a segítséget.
(#) Skori válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 21, 2024
Ja, még valami. A hibajelzés törölhető kikapcsolás nélkül is. Be kell lépni a menübe (középső gomb hosszú nyomás), itt mindjárt a legelső menüpont (itt mutatja a mért tápfeszt, és hasonlókat). Ilyenkor a fel ill. a le gomb törli az 1-es ill. a 2-es páka hibajelzését (nem csak az "error"-t, hanem a túláram miatti letiltást is: "fuse").
(#) Skori válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 21, 2024
Csak tippelek: a termoelem bemeneten levő felhúzó ellenállás hiánya, okozhat ilyet (R22 - elvileg 100...150kΩ , tehát ha nem megfelelő ellenállás érték, vagy rossz a forrasztás stb...).
Ha nincs csatlakoztatva a páka, akkor kiír valamilyen hőmérsékletet rá, vagy "---" jelzés van?
Páka nélkül az ellenállás felhúzza a bemenetet és túlcsordul az A/D, ebből tudja az állomás, hogy nincs csatlakoztatva a páka. Ha ezt "nem tudja", akkor megpróbálja felfűteni, és mivel ez nem sikerül (mert a fűtés bekapcsolásának ellenére nem emelkedik a hőmérséklet) akkor hibát jelez.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
(#) HA5AWS válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 21, 2024
Szia!
Bocs, nem magamnak akartam válaszolni, Skori kollégát illeti a kérdés.
Nem tudom ez a jelenség csak nálam tapasztalható-e?
Ha P2-es páka nincs csatlakoztatva akkor off helyett errort jelez. A P1-es pákánál teljesen jól működik. Nálam ez a hosszabb vezetékkel bekötött páka. Csak szépséghiba de ha csatlakoztatom a pákát akkor ki kell kapcsolni és újra be, akkor hibátlanul működik.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Jan 20, 2024
Lassan már a dobozolásánál tartok. Nagyon lassan.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Jan 20, 2024
A 210-es pákahegy felfűtése kicsit lassult (több mint 1 másodperc lett!), cserébe jobban tartja a hőmérsékletet, pl. a vizes szivacsos attrocitásokat is jobban bírja. Azthiszem így hagyom. Ha másoknak is jól megy majd, akkor ideje lesz kivennem a kezdő üzenetből, hogy TESZT verzióról van szó. Belegondolva ez már nem sima PID szabályzás, többféle limit és szűrő is dolgozik benne - ha igazán univerzálisra akarnám készíteni, akkor még jónéhány paramétert kellene állíthatóvá tenni, amit egyelőre nem valószínű, hogy megteszek. Egyedül egy állítható PWM limit beépítésén gondolkozom még, a következő célokból: gyengébb táphoz igazodás, pákahegy kímélése vagy táp kímélése. (erre lenne igény amúgy?)
Következő: »»   4 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem