Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   44 / 45
(#) Norberto válasza Fidel hozzászólására (») Márc 18, 2008
Csak halkan megjegyzem, hogy a napelemek hatásfoka jó, ha eléri a 15-20%-ot napsütésben...
(#) Fidel válasza Dudus hozzászólására (») Márc 18, 2008
Üdv

Tudom, hogy rövidzár, de az volna a kérdés, hogy a napelem cellákból jövő vezetékeket valahogyan diódák beiktatásával el lehetne e úgy választani, hogy a sorba kötött cellákat külön külön 12V-al tudja tölteni!?
Miért töltene évekig?
Egy 100w-os napelemmel?
(#) Dudus válasza Fidel hozzászólására (») Márc 17, 2008
Ha követed a vezetékeket, akkor ez totál rövidzár.

Emeld meg egy DC-DC konverterrel a feszültséget és töltsd így. Bár napelemről évekig fogod tölteni.

Milyen szünetmentesben vannak így az akkumulátorok?
(#) Fidel válasza Dudus hozzászólására (») Márc 17, 2008
4db 12V os van benne, párban vannak sorba kapcsolva, tehát 24V-ot adnak le!
Nem szeretném kivenni a töltéshez őket, mert az volna a lényeg, hogy nem lenne a hálózatba bedugva, csak egy napelemes töltőt kötnék rá az akumulátorokra, de az meg csak 12V-os, ezért valahogyan ki kéne küszöbölni, azt, hogy a töltőt két akumulátorra párhuzamosan kellene rákötni, viszont ezek sorba vannak kötve, ezt kéne valahogyan megoldani!?

A rajzon van némi hiba, mivel nem tudom, hogy az eagle-ban hogyan kell átvezetni egymás felett a kábeleket, meg ugye ez így hülyeség is, csak az érdekelne, hogy ez megoldható e valahogyan?

akku.jpg

(#) Dudus válasza Fidel hozzászólására (») Márc 17, 2008
Szerintem 4 db 6V-os akku van a szünetmentesedben. Ezt 24 voltos töltővel tudod jól tölteni és kell egy töltéskiegyenlítő is, különben hamar tönkremegy valamelyik. Én ki szoktam cserélni 2 db. 12V-osra.

Ha intelligens az UPS (pl. APC SMART 1000) akkor kiszúrja a pluszban rárakott töltőt és villog az eleje, mint egy karácsonyfa. Nagyon pontosan be kell állítani a töltődet, hogy ne legyen gubanc. Én végül levettem a töltőt, mert a sajátja is viszonylag hamar feltöltötte. 2 db 90Ah-s akkuval fejeltem meg az UPS-t és némi extra hűtéssel tökéletes lett.

12V-os töltővel csak kettesével tudod tölteni és ki kell venni őket. Üzem közben nem egészséges.

A fentiek akkor igazak, ha 4 db 6V-os akkumulátorod van !!
(#) Fidel hozzászólása Márc 17, 2008
Sziasztok

Az volna a problémám, hogy adott egy szünetmentes tápegység, amiben 4db akku van, kettő-kettő sorbakötve egymással.
Az volna a kérdés, hogy ezeket egy külső töltőről lehetne e tölteni valahogyan, hogyha a külső töltő csak 12V-ot tud?
Meg a szünetmentes mit szól hozzá, ha müködés közben egy töltőt rákötök az aksikra kivülröl?
(#) Sergei hozzászólása Nov 22, 2007
sziasztok.

van nekem itthon egy Albacomp Stand By UPS 550VA-Es szünetmentes tápegységem.tökéletesen müködik azzal nincs gond.csak hogy a hálozati fesz az nálunk 210-220 volt.még ez sem lenne gond.
viszont este 21:00 és 21:30 között a fesz leesik 195-198 volt-ra.na itt van a gond.a szünetmentes ilyenkor bekapcsol és arrol megy a pc.
az lenne a kérdésem hogy valaki javitott-e vagy kalibrált-e be ilyen eszközt.vagy ha valaki elmondaná hogy hogyan tudom házilag bekalibrálni annak is örülnék.
picit nagyon idegesitö a dolog.

üdv Sergei
(#) Krisz03 válasza Dudus hozzászólására (») Okt 21, 2007
Hali!

Azt nem is mondtam, hogy ez még nem aktuális. A szünetmentes itthon van (sz.géphez, routerhez), de az a gép, amiben az új táp van, az máshol. Bár asszem kelleni fog oda is egy szünetmentes, mert mindig rosszkor jön az áramszünet. Tehát idővel, de sor kerül a megvalósításra. Akkor majd beszámolok.

Hmm, ha már itt vagyok... Gondolkodtam azon, hogy jó lenne elkészíteni a kapcsolásokban szereplő invertert, amit használhatnék akár a "szabadtéri motorszerelésnél" is (hosszabbítók alkalmazása nélkül), és talán jó lenne számítógép táplálására is. Vagy ez reménytelen ötlet? Nem tolerálná a gép?
Illetve ha relével váltanék a hálózati táplálás és a szünetmentes között, akkor a relé átbillenési ideje alatt bekapcsolva bírna maradni a gép?
(#) Dudus válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 21, 2007
Sikerült megoldanod?
(#) Krisz03 válasza Dudus hozzászólására (») Okt 13, 2007
Ennek nagyon örülök. :taps:
Köszi!
(#) Dudus válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 13, 2007
Annak tűnik.
Akkor azt hiszem, van is egy ilyenem: Ez lenne az a 3. képen?
Két vezeték jön le róla és van a táp PCB-jére forrasztva vagy dugva. Általában a házhoz van csavarozva 4 csavarral. Jó nehéz.

Én ezt használom az 1500VA-s toroid leválasztótrafómhoz lágyindításra, mint a képen látszik, és bevált.
Köszi, ez érthető!
Már csak azt lenne jó tudnom, hogy miként néz ki egy ilyen tekercs? Mintha láttam volna ilyet, de nem vagyok benne biztos, hogy az lenne az. Amit láttam, az egy külön panelen volt a 230-as csatlakozóra forrasztva. Bár az lehet, hogy inkább a kimenetén (monitorhoz) volt, már nem emlékszem.
Na de végülis, ha olyan tápot keresek, ami passzív PFC-s, akkor abban tuti meglelem a tekercset.
(#) Dudus válasza csakjoe hozzászólására (») Okt 13, 2007
Bonts ki egy rossz tápból egy PFC tekercset (passzív pfc-s táp legyen) és azzal próbáld.
(#) csakjoe válasza csakjoe hozzászólására (») Okt 13, 2007
lejet hogy rosz a tekercs??? Nagyobb kell?
(#) csakjoe válasza Dudus hozzászólására (») Okt 13, 2007
Hát ez igaz, de én a teljesíményre mentem... na mind1. Kipróbáltam a rajzodat ezzel a 40 W-os cuccal. De a gép ki-be kapcsol csak...vmi más megoldás esetleg...
Az ár nem minden. Ennek töredékéért kaptál volna pl. egy SMART sorozatú használt APC-t aminek színuszos a kimenete. Max 2 akku kellett volna bele.
(#) csakjoe válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 13, 2007
Hát az az igazság hogy ez nem a legolcsóbb táp volt 65000 HUF-ért vettem...
Ez egy szükségmegoldás. Az aktív PFC-s táp miközben próbálja szünetmentes által generált a "trapéz" - t színuszosra alakítani, akkora áramokat produkál, hogy lenyomja a szünetmentesben a védelmet. Ha egy fojtótekercset raksz vele sorba, akkor némi feszültségesés árán a tekercs simítja és közelíti a színuszhoz a jelalakot. A táp tud kisebb feszültségről is működni, nem gond az a néhány volt, ami esik.

A rajzon nem ér röhögni !!

PFC.JPG

Hali!
Ilyenről már én is hallottam, hogy az aktív PFC-s tápok nem igazán szeretik az olcsóbb szünetmentesek által kibocsátott jelalakot.
Ez a tekercs, amiről beszélsz, hogyan néz ki? Ugyanis nekem is aktuális lesz ez a művelet, mivel le kellet cserélnem a "Kodegány" tápot. Chieftec-et vettem.
És akkor csak simán be kell kötni a 230-as ágba? Engem is érdekelne egy rajz, nehogy valamit elkössek.
Az nem 1x40W hanem 40W-os neonhoz van. Milyen rajzot vársz ahhoz, hogy ezt a tekercset kösd sorba a tápoddal?

Szakítsd meg a tápodról a szünetmentesre menő barna vezetéket és ezt kösd be úgy hogy az egyik barna vég az egyik kapocsra a másik barna vezetékvég a másikra.
(#) csakjoe válasza Dudus hozzászólására (») Okt 13, 2007
Oké. De ha esetleg vmi rajzot fel tudnál dobni az tök jó lenne. Van 1 ilyen neonos folytótekercs de az 1x40w...az elég lesz? +rajzot pliiiizzz...
Fogsz egy passzív PFC-s elromlott tápot és kiépíted belőle a PFC tekercsét. sorba kötöd a tápoddal és menni fog. Esetleg neon fojtót is használhatsz bár én azt még nem próbáltam.
(#) csakjoe hozzászólása Okt 13, 2007
Hi All!
Ezt a kérdést már több fórumon is feltettem, de vagy nem tudtak segíten, vagy nem is akartak. Tehát... akadt egy problémám, van egy 1250VA-s (PannonPower) szünetmentesem. Most vettem egy Chieftec CFT-620-A12S tápot. (aktív PFC) A probléma az, hogy áramszünetkor a tápegység nem tartja meg a gépem. És hát ebben kérném a segítségét vkinek. Hogy lehetne ezt megoldani, estleg mit vegyek a géphez. Mondtak vmit - ami szinuszos jellé alakítja a nemtom milyet... (talán ami a neoncsöves lámpákba megtalálható) és ezt rakjam a szünetmetes és a gép közé...Ebben ha tudnál nekem segíteni plííííz Hol, mit vegyek, vagy vki postán elküldené nekem....
(#) Koree válasza dbase hozzászólására (») Aug 31, 2006
Sziasztok.

Nem akartam új topicot nyitni a témában.
Nos van egy kb 16 éves 550VA-es szünetmentesem.
Az akkuk cseréje után vígan megy a cucc.

Nos felmerült bennem a kérdés,hogy hogyan lehetne egy fesz indikátort csinálni bele.
Tüzetesebben meg nézve az előlapi paneljén a nyák úgy van kiképezve,hogy meg van a helye egy IC-nek meg 5 lednek meg pár passzív elemnek (nagyobb szériaszámú példányokon gondolom ezek be vannak ültetve).
Nos ez gondolom valami egyszerű komparátor IC-s megoldású dolog.
De ez SIL tokozású.
Esetleg tud valaki ilyen erre a célra való IC-t?
Segítségeket szívesen várom.
De ha más nincs akkor marad az LM3914-es megoldás vagy az UAA180.Bár ez utóbbi logaritmikus.
(#) dbase válasza huba hozzászólására (») Aug 22, 2006
Nekem is megy síma lemezes trafó szünetmentesből, és 2*9V ot ad le, elsőnek sorba kötött 220 as izzoval próbáltam ki annál jobb nincs
-Nincs különbség trafók közt, oda-visza kell müködnie, csak sokan az elméletböl gondolkodnak és nem gykorlatbol beszélnek.
-Pl suliban leválasztó tarfót csináltam 2 darab 220/24 es 100W os trafóból 220-24-24-220 és símán ment.Miért is nem menne?
(#) huba válasza Sebi hozzászólására (») Aug 22, 2006
elvben müködnie kell hiszen a szünetmentes táp mikor van hálozat akko azon keresztül tölti az akut
(#) Sebi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 16, 2006
Köss a vastagokra 12V váltót és mérd meg a kijövő feszt, így megtudod az áttételt: ha 100-120V körüli váltót mérsz, az jó lehet, mert ugye 24V-ról járt az inverter. A veszteségeket és a kapcsoló félvezetőkön eső fesz. figyelembevételével 20V körüli lehet igazából a vastag tekercs. Ha így bekötve működik, akkor hibátlan a cucc és marad a szokásos nagy toroidok problémája: a hatalmas indulóáram, ami a szinusz csúcsán történő bekapcsolásnál akár a teljes terhelésnél mért áram 3-4 szerese is lehet!
(#) Djatis válasza illestibor hozzászólására (») Aug 14, 2006
Üdv !

A szünetmentes áramköre tulképpen nem a szekunderoldalról figyel hanem a bemeneti 220 v os csatin van e áram vagy nincs é áram és ennek függvényében kapcsol ha oly kedve van.
A trafó meg azért vágja le a biztit ha a szek oldalra hajtod mert nincs elég menetszám mert igaz hogy 50 herzen műxenek de a primér olda viszonylag kis feszültségen nagy löketeket ad a trafónak és ugyebár az inpulzus üzemű tápok mint ez is nem kell akkora menetszám mint fordított esetben.
Következő: »»   44 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem