Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nekem ma elkészült a canopus. Egyenlőre nincs még trafóm hozzá, majd talán a börzén szerzek hozzá, és még nincs benne a 10pF kis kondi két-két tranzisztor bázis-kollektorába, mert nem volt itthon épp.
Most este csak labortápról próbáltam beindítani, és multiméteres méréssel, és a labortápon található kijelzővel amolyan pontatlanul szépen sikerült mindent elsőre beállítani, úgyhogy bátran mondhatom, hogy a nyákrajz jó. Én az általam módosítottat használtam, amire egyből rátettem a tápegységet is. +-33V-ról indítottam,és 100mA-t lőttem be neki. Ajánlott az 50-150mA, és a cikk tanulsága szerint simán föl lehet emelni a nyugalmit 0,5-1A-ra is, és ekkor A-osztályban nyújtja mindazt amit tud, talán valaki kipróbálhatná majd, és beszámolhatna észre vett-e különbséget. Én valószínű nem fogom már csak a mechanikai kialakításom miatt se. Hasonlóan oldottam meg a mechanikázást, mint az eredetiben, egy L idomra csavaroztam a tranyókat, és azt fogom majd a végfok dobozához. Ha nem elég a hűtés akkor...de ilyenbe bele sem gondolok egyenlőre, elég lesz és kész. Viszont most már muszáj lesz egész jövő év elején mechanikáznom, mert itt áll már 5 komplett végfok, és várja a dobozát.
Erről szó sincs!!
A "duálmonó" kialakítás, illetve annak ésszerűsége már a legelső megjelenése óta viták egész sorát gerjeszti. Én még nem láttam egyetlen olyan mérési összeállítást sem, ami csak megközelítőleg is próbálta volna feltárni a "duálmonó", a "külön tekercs-rendszerrel készült 1 trafós", és a hagyományos "1 trafó+1 tekercs-rendszer" kialakítású erősítők közti különbözőséget. Ami még mindig biztos: Duálmonó kialakítás, 2 nagy trafóval, az vélhetően jobb mint bármilyen más megoldás. Viszont ha normál árú trafókban gondolkozol, akkor szintén egészen biztos, hogy a ráfordítási többlet, az lényegesen több, mint amit szelektivitásban meg lehet nyerni.
Mindenben egyetértünk. Én is így látom a dolgokat.
Zoli ! te aztán beelőztél a canopussal
Idézet: Jaj hát nekem is természetesen jobb lett volna 1 nagyobb trafó ami erre a feszültségre van tekerve . Meg nem is szoktam nagyon túlzásokba merülni , mindig azzal épíkezem amit viszonylag jóárasítva megtudok szerezni .A kényszer az nagy úr ezért mindig ez az össze -vissza talán irreálisan túlméretezés ! Viszont a túlméretezésből legalább nem adódik probléma , ez talán előny ? „Számomra természetesen az 1 nagy trafó jobb mint 2 kicsi, de még ettől is jobb 2 nagy.”
A B5-öt, de csak azért, mert szeretem bömböltetni a zenét, és ahhoz nem mindig elég 2*30W.
Nos... 2db 120VA-es trafó, az semmiképpen sem egy "NORMÁL" megközelítése egy 2*30W-os erősítőnek. Az egy nagyon túlméretezett megoldás (amire egyébként szintén elég sokan esküsznek). 2db 120VA-es trafót, az valóban elég nehéz felülmúlni (mégha szerintem indokolatlan is).
Amiről én beszélek, az a normál méretezési elméleteket veszi alapul (ami 50-100% közti "ráhagyással" számol) Ha a jelen erősítőre akarom konkretizálni, akkor az én elméletem úgy szól, hogy jobb 1db 120VA-es trafó, mint 2db 60VA-es. Számomra természetesen az 1 nagy trafó jobb mint 2 kicsi, de még ettől is jobb 2 nagy.
Laci! Te hogy állsz a canopussal?
Ma reggeli elkészítettem a nyákját.
Szép munka
És érdekes dizájn Az egyikben még egy elektroncső is van? Ugye jól láttam?
Idézet: Meg is lehet az biztos „2 db 120VA-es trafóval elég komolyan meg lehetne táplálni 2 db HTA30-at.” [OFF]Tehát a tieid a trafók... HTA-30 építők, hajrá . Meg azoké akik szeretnének[OFF] HTA-30 -at építeni
A fejhallgató erősítős tapasztalataim szerint, hallható pozitív változást eredményez a teljesen elszeparált két csatorna külön trafóval, bár nagyobb teljesítményen még nem hasonlítottam össze, egy és két trafóval, egy adott végfokot, de ennek ellenére meggyőződésem, hogy 2 db 120VA-es trafóval elég komolyan meg lehetne táplálni 2 db HTA30-at.
He-he
Tehát a tieid a trafók... HTA-30 építők, hajrá Idézet: „Nekem B5-öm is van (napi szinten hallgatom a télikertben), és HTA30-am is. A HTA elsőre nem tűnik fel nagyon, mert kell neki legalább egy hét, de aztán nagyon fura érzés mikor lecseréli az ember. A HTA valami iszonyúan precíz és részletező, míg a B5 sokkal virgoncabb, elevenebb.” Akkor most melyiket hallgatod inkább?
A nélkül, hogy itt mélyen elmerülnénk a részletekben, és hangsúlyozottan a nélkül, hogy bárkire is rá akarnám erőltetni, illetve támaszkodva saját tapasztalataimra: Egészen biztos vagyok abban, jobb egy nagyobb trafó két tekercsrendszerrel csatornánként, mint két kisebb külön trafó! (természetesen az egyenirányítás és a szűrés már külön van minden csatornának!) Tudom, ezt sokan látják másként, de az a lényege a dolognak, hogy a látszólagos csatornánkénti elválasztás fokozását, vagy egy nagyobb trafó lényegesen jobb elektromos jellemzőit tekintjük-e fontosabbnak.
Nekem B5-öm is van (napi szinten hallgatom a télikertben), és HTA30-am is. A HTA elsőre nem tűnik fel nagyon, mert kell neki legalább egy hét, de aztán nagyon fura érzés mikor lecseréli az ember. A HTA valami iszonyúan precíz és részletező, míg a B5 sokkal virgoncabb, elevenebb.
Jé ez ismerős!
Vagy inkább csatornánként külön trafó, az már igazi monoblokk kialakításhoz is megfelel :yes:
Gyakran hírdetnek a vaterán olcsóért pont hozzávaló trafókat. Szerintem jó vétel lehet annak aki HTA-30 -at épít.
AC48V, éppen jó neki! Még jobb ha csatornánként külön tekercs van, akkor a földhurok ügy nem is ügy (nálam is ilyen kialakítást látsz).
Jól látom ? Nem kell a HTA-30-hoz szimetrikus táp?
Van jófajta 48VAC toroidom ,az biztosan jó lenne hozzá. Hála Fredomocskának!
Na azért nem vagyok én CIROKL, hogy ilyen sebességgel építsek.
De ha erre jársz, szívesen látlak.
Már kész is a HTA-ád nem mondtad ? De megfoglak a trafókkal mert ha kell akkor már ma megkapod , csak 1 óra autóval !
Valóban kinagyítva 60 ! De ez mindeggy nyugott lelki ismeretel ráakaszthatod a 48 AC -és trafót ez a lényeg
Az 60V Lacus, csak a nulla át van húzva. :yes:
Egy angol fórumról szedtem le a rajzot.
Azt nem tudom melyik az eredeti rajz de ezen is Bővebben: Link 68DC szerepel . Valóban 27,5 cm a panel , nincs ekkora marató edényem ezért vettem egy müanyag edényt amiben ezek a nagyobb méretű nyákokat megtudom meríteni rendesen .Ja még mindig vaskloriddal maratok , amit kb 20 éve vettem ! 60% oldat volt anno 10 liter még most is azt használom
Ja ja. Csak a gyári rajz 60V-ot adott meg.
Most nézem hogy 27,5cm a pcb a Te változatodnál. Két végről marattad, vagy van ekkora maratóedényed?
Természetesen a HTA-30 az kibirja mivel hogy asszimetrikus +feszről táplált ezért csak a félvezetőkön múllik . Alkotó által alkalmazott félvezetőkkel is mehet természetesen 48AC-ről ami 66-67DC , végülis a HTA-nak ez az ajánlott feszültség amiről megy . Nálam is az eggyik az 48-ról a másik az 44 -ről megy de ez a pár volt nem tesz semmit a kimeneti teljesítményben sem számotttévő külömbséget . Egyébként már 36AC-től vagyis 50 DC-től jó a HTA-nak , a kisérleteim ezt igazolták , de az ideális az a 60-68 Volt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az egyikben még egy elektroncső is van? Ugye jól láttam?