Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   85 / 97
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Okt 9, 2011
Szia!

Köszi, meglesz!
Kék színű kijelzőre gondoltam, de igazából mindegy. Ha majd te is megszeretnéd építeni, akkor olyan színű kijelzőt teszel be, amilyet akarsz

Üdv, Máté
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 9, 2011
Szia!

Ha még sebesség és a fordulatszámmérőt is tervezel építeni akkor jó lesz ez az összeállítás. Gondolom az idén még nem lesz kész, mert ez sok munka és időigényes. Kitartást kívánok és sok jó ötletet!
Az LCD modulnál milyen színt gondoltál a készülő 2 modulhoz?

[OFF]Vicsys oldalát érdemes átguberálni, mert sok jó ötlet van rajta.
(#) vicsys válasza mate_x hozzászólására (») Okt 8, 2011
Egy kis inspiráció: Bővebben: Link
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Okt 8, 2011
Szia!
Lesz belőle cikk, de nem tudom mikor, lehet hogy csak jövőre
A vízhőfokot, és a többit egy külön modulba szeretném majd, ahol a sebesség és a fordulatszámmérő van, az óra és a hőmérőt pedig az autó középvonalába képzeltem el. De ez az egész egyenlőre csak a fejemben létezik

Üdv, Máté
(#) CHZ válasza shield hozzászólására (») Okt 8, 2011
Köszi, védelemmel még nem használtam, ezért sem vettem észre. Megfordítom és kipróbálom.
(#) shield válasza CHZ hozzászólására (») Okt 8, 2011
Ha beépíted a tirisztoros védelmet a "nagy" tápba, akkor figyelj oda mert fordítva van benne egy 4148-as dióda. Bejelöltem a képen.
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 8, 2011
Ez engem is érdekelne, remélem lesz belőle cikk. Javasolhatom még a vízhőfokot, esetleg még az olaj hőfokot, ha már autóba lesz. Milyen színű kijelzővel akarod megcsinálni? A srác elküldte az új árlistát, kissé drágultak a modulok. Üdv:shield
Igen, egy autóba való óra-hőmérőt szeretnék építeni az LPG gázos skoda 120L-embe(1989-es évjárat
Azt szeretném, hogy kiírja a kinti-benti hőmérsékletet az időt, a dátumot meg ilyesmiket, majd még kitalálom + lenne benne egy akkufeszültség ellenőrző is.

Üdv, mate_x
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 8, 2011
Szia!

Én sem találom kirívó hibának, ez nem befolyásolja a használatot.

Láttam hogy Te is érdeklődtél az LCD modulok iránt az "Apróhirdetés"-ben. Talán készül megint valami új szerkezet?
Szia!

Őszinte leszek, hogy még nem foglalkoztam ezzel Nekem, így is tökéletesen megfelel, ahogy most van, remekül működik.
De valószínűleg csak a programban kell majd beállítanom, hogy mintákat vegyen, és ne írja ki őket egyből csak az átlagukat, így nem lesz kiugró érték.
Nyugodtan megépítheted, így is, van rajta programozó csatlakozó, tehát ha majd átírtam a programot, csak rádugod és újraprogramozod a PIC-et.
Sikeres utánépítést!

Üdv, Máté
(#) shield válasza vicsys hozzászólására (») Okt 8, 2011
Ami késik az...nem pontos
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Okt 7, 2011
De igen. Sajnos azóta sem tudtam megvenni azt a kis piros Covette-t.
(#) shield válasza vicsys hozzászólására (») Okt 7, 2011
Nincs három kezem, de megtetszettek a kapcsolások. Te még nem voltál úgy vele, hogy nincs rá szükséged de mégis kell?
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Okt 7, 2011
Ha három kezed van és tudod a száddal adagolni az ónt, akkor semmi esetre sem mondanám azt, hogy mániákus. Inkább azt mondanám: jó munkaerő...!
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 7, 2011
Szia!

Sikerült már megoldani azt a kis hibát?
Idézet:
„Megoldandó probléma még, hogy a felmelegedés közben az LCD-n jelzett valós érték kissé ugrál.”

Megvettem hozzá minden alkatrészt csak a rezonáns táp elkészítése miatt húzódik a megépítés. A trafót szeretném kiváltani. Igaz közben összedobtam az Attila86 féle digitális állomást, trafóval. Még egy AVR-es állomást is szeretnék összehozni. Mániákus lettem!?
(#) shield válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 7, 2011
Szia!

A kisebb teljesítményű tápnál találtam egy hibát. A Tr1-nél az L1 tekercsnél a 10R ellenállásnak a tekercs másik végénél kell lennie, mert így nincs értelme hogy sorba van kötve a 390k ellenállással.

Nézd meg hogy jól gondoltam-e!

skory.jpg

(#) StripeZ válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 1, 2011
Nagyon szépen köszönöm a segítséget,így már menni fog.
(#) El_Pinyo válasza StripeZ hozzászólására (») Okt 1, 2011
Mérd ki multiméterrel. Ellenállás mérő funkcióban megméred páronként az ellenállás értékeket. A hőelem esetén 0 Ohm körüli értéket kell mérned, a fűtőbetétnél pedig (24V)^2/50W = 11,5 Ohm körüli értéket. Általában a fűtőbetét vezetéke vastagabb a hőeleménél. A hőelem polaritását kimérheted úgy, hogy pl. 12 V feszültséget kapcsolsz a fűtőbetétre (lehet 24V is, csak vigyázni kell, nehogy túlfűtsön a páka), majd feszültséget mérsz a hőelem kivezetésein. Ha polaritáshelyesen csatlakoztattad a multit, akkor az eredmény pozitív lesz, ellenkező esetben negatív. Ha K-típusú hőelem van benne, akkor nagyjából 10-20 mV nagyságrendben fog feszültséget leadni a mérés során.
(#) StripeZ hozzászólása Okt 1, 2011
Sziasztok!
Digitális forrasztoallomast epitek,mindjárt kész vagyok,de kicsit elakadtam,és a segitsegeteket kérném.
Az alábbi pakat fogom hozzá használni:
http://www.hestore.hu/prod_10029548.html
A futoelembol piros, kék, fekete, fehér kábelek jönnek ki.
Jól gondolom,hogy a piros,és a kék a fűtés,és a másik 2 a hofok? Ill.hogy tudom kideríteni,hogy a fehér vagy a fekete a pozitív?
Segitsegeteket előre is koszonom.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 19, 2011
Az L4 légréséről nem írtam. Az 1 mm-es hézagot úgy készítsd el, hogy az E mag középső oszlopát reszeld meg. A szélső kettőt pedig ne.
Vagy megoldhatod úgy is, hogy egy 0.5mm vastag távtartót beteszel a légrés nélküli E magok közé.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2011
Köszi, azt hiszem, így már megbirkózok az L4-es tekercs elkészítésével. Megrendelem az alkatrészeket és nekiállok az építésnek, ha kérdésem lesz, jelentkezek addig is jó fórumozást.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 16, 2011
A C6, C7-es kondik értékét lehet változtatni. Hozzá kell igazítani a soros induktivitást. Én azért javasoltam a 47nF-ot, mert azzal nálam is jól működött.
Idézet:
„Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél”

Az enyémre azt hiszem 45-55 menet kellett. Nem tudom fejből. Sok mindentől függhet. Függ a mag alapanyagától, a légrés méretétől is.
Meg kell mérni. Ha nincs mérőd, akkor csinálj egyet.

Bővebben: Link Nagyon egyszerű. A rezonancia frekvenciából vissza tudod számolni a Thomson képlet segítségével. Én is ezt használom, csak 10nF-os kondikkal. Eléggé pontos. Ezen a trafón akkora áram fog folyni, amekkora a nagy trafón is. szerintem max 2A. Ezt 5A/mm2 áramsűrűséggel számold ki.
A TR1 trafónál a két 13 menetes tekercs lehet vékonyabb huzalból is. 0,4mm-eset használtam. Ezen nem fog nagy áram folyni. Az 1 meneteshez használj ugyanolyan vastagot, mint az L4 tekercshez. Én be húztam egy teflon csőbe, nehogy gáz lehessen egyszer vele, és át üssön.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011
Köszi a javításokat, megvallom őszintén én nem vagyok jártas a kapcsolóüzemű tápokba, csak szeretném utánépíteni. A C6, C7-es kondik értékét az itt közreadott paneltervből vettem, bár nekem is furcsa volt, hogy Skori tervén 56nf-os érték szerepel. Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél, és hogyan kell 1mm légréssel tekerni? Ja és milyen átmérőjű vezetéket használtál a Tr1 és az L4-nél? Bocsi a sok kérdésért.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011
Első indításnál mindig mérek áramot, hátha.., nagyon meglepett ez az alacsony érték, azt hittem , hogy valami baj van, nem is működik. Persze működött, csak szokatlan volt ez a néhány mA, eddig épített rezonáns tápokhoz viszonyítottam.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 14, 2011
Nem tudom mérted-e? A nyugalmi áramfelvétele ennek a tápnak 4.5mA! Az 225V-nál pontosan 1W!
Nagyon tetszik. 50-80W-hoz ideálisak ezek az alkatrészek amikkel meg építettük. Viszont amikor 200W-al terheltem, amit simán bírt észre vehetőek lettek a kimeneten a brummok. A bemeneti puffer miatt, ami 68uF, 5V lett az ingadozás (100Hz). A 470µF-os kimeneti puffer miatt meg lett 0.2Vos brumm is 52KHz-en.
Tehát ha nagyobb táp lesz, akkor érdemes a bemeneti puffert jócskán meg növelni.
A kimeneten lévő pufferre nem olyan érzékeny, mert amikor 200W-al terheltem, akkor 400nS volt a fet Uds fel, és lefutó ideje. Azaz a kitöltési tényező a kimeneten az egyenirányítás után majdnem 100%. Nagyon kis idöre kell besegítenie a kondinak.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011
Jó lesz ez.

A rezonáns kondikat változtasd meg 10nF-ról 47nF-osakra. Akkor lesz jó az áram jelalak rezonáns módban. Az L4-hez elég az EE19-es mag. Az enyémben van 1mm légrés.
Csak szólok, hogy a trafónál rosszul rajzoltad a rajzot, mert a szekunder közepéhez képest az egyik dióda 12V-on van, a másik meg 5V-on. Mivel egyforma a két tekercs iránya, az 5V-ot a dupla dióda rövidre zárja a 12V-al. Gondolom ezt tudod, csak így rajzoltad meg. Átrajzolom neked és csatolom.

Nem lesz szükséged az 1.5A.es graetz-re sem elég az 1A-es. A Zénerek helyett is lehet kisebb teljesítményűt használni. Nekem 0.5W-os van bent és bírja (még a 200Wot is.)
A bemeneten lévő puffer az nem Low Esr, hanem Snap In.
Ja, és a feteket is nyugodtan cserélheted kisebbre. Nálam az IRF730 van benne. 250W-al terhelve a kimenetet nem melegedett semmit!!

A TR1 az egy érdekes dolog. Nálam nem jött be a 13 menet, pedig Al:2300 volt a mag. Be se akart indulni terheletlenül ennyi menettel. Aztán el borult az agyam, és tekertem rá 2X30 menetet. Na azzal már be indult, de alacsony frekin. Aztán letekertem belőle míg jó nem lett a freki. Végül is 2X26 menet lett a jó. Így 52.6KHz-en pörög. Pont jó, mert a pc trafó bírja.

* Az alanti rajz módosított változata, megtalálható itt
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) pipi válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011
Hali!
a trafó szekunder egyenirányítása kicsit zavaros nekem a rajzodon, vagy a tekercselési leágazások sorrendjének nincs köze a rajzhoz?
(#) kisfesz hozzászólása Aug 14, 2011
Sziasztok!

Emmzolee jó ötletnek tartom, hogy megtervezted ezt a panelt, így már tényleg könnyebben után építhető a tápegység. Az itt olvasottak alapján megrajzoltam a kapcsolási rajzát beszerezhető alkatrészekkel, kérlek, benneteket nézzétek át. CHZ te a soros fojtót milyen vasmagra tekerted? Ami az ATX-es tápban van EE-19 és ha jól értelmezem erre tekertél két szál 0.4mm-es réz vezetékből 47 menetet? A Tr1-nél milyen vastag vezetéket használtatok?
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011
Itt van a kicsit módosított változat, diódákat megfordítottam.
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Aug 12, 2011
Köszi.
emmzolee érdeme, Ö tervezte a nyákot.
Következő: »»   85 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem