Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia
Ha igazán szépet akarsz csinálni akkor érdemes szórógittel fújni, utána vizpapirral csiszolni majd fújni a festéket. Olyan lesz mint a tükör. Ez ugyanaz a technika amit autók fényezésénél is használnak. Fery
Értem, köszi szépen a tippeket. Nem igazán vagyok otthon a témában, úgyhogy jól jött ez a pár info :yes:
Pár tippet adhatok polírozás terén.
először 500-as vizpapírral csiszold át (föltételezem, hogy egyenetlenségek nincsennek a felületen) körkörösen. aztán 800as vagy ha az nincs 1200-as körüli papírral (ez fontos) utánna jöhet a polírozás. ne menj 5-600as papír után egyböl a polírozásra mert nem lesz jó. nekem állványos fúrógépbe fogható polírkorongom van, és turtle wax polírpasztát használok, ez nemcsak, hogy jó polírpaszta, de viaszbevonatot is képez a felületen, így egy picit védi az alumíniumot. sok sikert
Idézet: „[...]miért nem polírozod fel?” Hm...azt hiszem mondasz valamit! Idézet: „nem tudom mennyire karcos a felülete.” Nem igazán, legutoljára 600-as csiszolópapírral jártam rajta. Tehát elméletileg simán jöhet a polírozás. Egyébként tegnap este feltúrtam a pincét, és megtaláltam a kompresszorhoz való festékszórófejet is, tehát most már ha festek, akkor se kell ecsettel ![]() Még nem sikerült eldöntenem hogy melyik megoldás lesz végül, de egyébként nagyon köszi az ötletet
Hi
hamár leszedted a festéket róla, miért nem polírozod fel? szerintem bitang jól nézne ki. Bár ez az én izlésem, meg nem tudom mennyire karcos a felülete.Ha mindenképpen ecsettel akarod festeni, ajánlom a pacsmagoló módszert (ezt nem nagyon tudom szavakba önteni) jó sűrű festékkel nem kened, hanem csapkodod a felületét, így nem látszódik az ecset nyoma.üdv Fillérekbe kerül egy postaláda egy müszerdobozhoz képest, és legalább ugyanolyan jól néz ki. Fery, Vtsoftware
Idézet: „Tulajdonképpen a rezet semmilyen fém nem szereti.” Igazad van, de fűtéscsöveknél is megoldják valahogy ezt a galván problémát, bár azt se értem hogy. Talán Sergej majd megmondja.
Hehh, ha már dobozolás, akkor előállok egy egyedi módszerrel: postaláda!
Legújabb szerzeményem, egy sztereó erőlködő került bele, de előtte kint feketére, bent meg a szokásos (számomra legalábbis ) kékre festve. A tetejébe pedig tényleg egy zárat tettem, és kulccsal nyitható (A képen az első próba kezdeti fázisa látható)
Szerintem ez a legjobb dobozolási módszer:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_10527.html?highlight=1#10527 Cipősdoboz
Sziasztok!
Kaptam múltkor egy gyári műszerdobozt, de csúnya és sok helyen sérült is volt a festése, így lecsiszoltam róla, mondván, hogy majd újrafestem. Mikor végeztem a csiszolással, lett ugyebár egy festetlen alu dobozom. Ezt szeretném lefesteni, de nem szeretném ha sima maradna a festett felület, mert jobban meglátszanak a(z esetleges) festési hibák, amiket akarva-akaratlanul 'létrehozok' (sajnos néha megfolyik picit a festék, beleszáll a por, stb...). Tehát amit létre szeretnék hozni, az egy érdesített felület. Úgy gondoltam, szórni kellene a festékbe valamit, pl kvarchomok, finom vaspor, vagy valami ilyesmi anyagot, amitől egy picit érdes lesz a felület. Szerintetek ez így életképes ötlet? Egyáltalán hogy lenne ezt érdemes kivitelezni? Előre belekeverni a festékbe az adalékanyagot, vagy esetleg rögtön festés után rászórni a felületre? Szóval ha van ötletetek, akkor ne fogjátok vissza magatokat! ![]() Köszi a választ előre is
Tulajdonképpen a rezet semmilyen fém nem szereti. A középkorban sok hajó sűlyedt el érthetetlen körülmények közt, aztán rájüttek, hogy a vas pántokat rügzíző réz szegecs egymással galvánelemet képez, így szép lassan elfogyott az anyag, és a hajó szétesett
Idézet: „a réz meg az alu nem szeretik egymást. Tudtommal ha galvanikus kapcsolatban vannak, akkor az alu megeszi a rezet vagy fordítva” Ez így van! Azt ugyan meg nem mondom, melyik eszi meg a másikat, de tény, hogy nem csípik egymást. (A házban, ahol lakunk, az elődünk a hirdrofor energia-ellátását egy alu vezetékpár adta, és egy "csoki"-n keresztül (réz betét!) volt bekötve. Egy idő után nem akart kapcsolni a hidrofor (ezt jelezte a tulaj, mikor megvettük a házat). Mikor megnéztem, rögtön rájöttem, hogy ez a gond, de mivel nem akartam házi vízművet, nem foglalkoztam tovább a témával. (Azóta nincs is meg a hidrofor...) Lényeg, hogy mindenképpen kell valamilyen szigetelés a réz gomb és az alu ház közé!
Köszi
Egyébként egyik nagy előnye, hogy bár üreges, mégis kellően súlyos, ugyanis a réznek elég nagy a fajsúlya. Ami még eszembe jutott, az az, hogy az erősítőm előlapja vastag alu lemez és a réz meg az alu nem szeretik egymást. Tudtommal ha galvanikus kapcsolatban vannak, akkor az alu megeszi a rezet vagy fordítva, lényeg, h nem jók együtt, úgyhogy a tengelyre tekerek egy csepp szigszalagot Jobb nem jut eszembe.
Korábban említettem a poti-tekerő gomb problémát. Hogy s miből lehetne a legegyszerűbben. Eszterga lett volna, de a méh telepen nem volt semmilyen nagyobb alu darab, így ezt kilőttem. Ekkor megláttam a garászban egy darab 40-es rézcsövet, ezt fűtéscsőnek használják manapság, elég drága, de nagyon jó anyag. Mivel én is szoktam ilyesmiket szerelni, főleg forrasztással (gázlámpa, folyasztószer, ón) így megjött az ötlet, hogy vágok egy 20mm-es darabot a 40mm külső átmérűjű csőből, rézlemezzel lefenekelem, megy bele egy 10-es rézcső tengelynek (ebből főleg olajvezetéket szoktak csinálni)
És kész is a poti gomb Persze a forrasztási helyeket le kell reszelni, aztán csiszolni, majd polírozni, (fúró tokmányba be és lehet neki adni gyapot szivaccsal) ez után jöhet a festés és lakkozás, de ha szépen megvan csinálva, akkor a polírozott réz nagyon szép. (nekem nem illett a képbe és volt 1-2 hupli, amit nem lehetett kicsiszolni, így festettem. Az igazsághoz tartozik, hogy a tengely nem pont középen van, fúróba fogva és megforgatva ez látszott, durván 1mm difi van benne, de ahhoz képest, hogy szemre, ész nélkül készültKépek lent.
Megosztom a titkomat veletek. Mivel nem egy eszközt építettem és szükség volt a dobozra (mint mindenhez) szét néztem a lakásban találtam egy pár asztali DVD-t ami döglött, és számítógép ház is akadt na meg tápegység doboz. Innentől már csak a fantáziám szabott határt. A vágást flexel végeztem 1mm vastag koronggal, végül ilyesnre sikerült a doboz. a célak megfelel.
Szia!
Ahogy zenetom is említette, elkezdem kivágni ami nekem kell, és a vágás közben magától elkezd lejönni a tetején levő fényes réteg. Mintha nem is ragasztva lenne, hanem csak oda lenne rakva légmentesen (mint az új mobilon a védőfólia)
Sziasztok!
CD lemezt már nyúztam meg, igaz nem direkt, amikor csináltam CD lemezekből disco gömböt (felvagdostam egy tucatot ), ha hajlitgatod, kicsit fellazul a fém reéteg, és lejön, vagy ha megsérted valahol, igaz nem teljesen, de akkor meg kaparni kell :yes: a képet mint elrettentő példának raktam föl
Ez jó ötlet! mármint a DVD lemez ből a dobozt.
Hogy nyúzod meg a lemezt? gondolom a fém réteget szeded le, de mivel?
Üdv!
Én kisebb eszközöket még korábban (infracuccot PC-hez, vagy hasonló tényleg apró, smd-s szerkezeteket), rossz DVD-t megnyúzva, szétvágva erősebb ollóval előkészítettem, 80W-os forrasztóval nem kell hozzáérinteni a pákahegyet, csak odatartani és az élek illeszthetők. Praktikus, festhető, de ha úgy kívánja az ember gyereke, akkor átlátszó is lehet. Csak persze nem mehetsz be a boltba és kérhetsz 40x40cm-es DVD-t...
Az nem lenne rossz, csak sajna vidéki vagyok (Borsod). marad a vastelep
Esztergálás már nem gond, hozzá tok férni esztergagéphez, meg alapszinten használni is tudom szerencsére.
A metaloglóbusnál van húzott alurúd több méretben,
Én is abból csináltattam a finommechanikánál szuper potiforgatógombot.
Nem.
Tök egyszerűen egy tengellyel, ahogy sok DIY erősítőben is látni. Gyakorlatilag a poti tengelyét kell csak megtoldani egy acél vagy alu rúddal és azt kivezetni az előlapra. Jobb, mint a potit kirakni, mert még árnyékolt kábellel is sok zajt felszed a dobozból az amúgyis kisszintű jel. Így a jelút mindössze pár centi, a poti egyből a hátsó bemenet után van kötve.
Pontosabban hogyan is gondoltad a potival való összekötést? Ha tudnád, akkor kicsit részleteznéd? belül fogaskerék, vagy gumiszíj adná át a meghajtást a potira a csavarról, vagy hogyan?
Ez esetben lehet énis szétnézek a vastelepen.
Egyébként ha tengelyre van szerelve, nem magára a potira, akkor nem baj, h nehéz. Meg kell támasztani a tengelyt, extrém esetben és kellően elmebeteg hozzállással, akár fel is csapágyazható így nem gond a gomb tömege és még forgatni is kellemes lesz (lendkerék). Nekem nem is kellene túl nagy 35-40mm átmérőjű, 18-20 mm vastag tökéletesen elég lenne. Közepét kifúrni, sugár irányban tengelyig átfúrni, bele menetet, abba egy lefűrészelt fejű csavart és lehet is rögzíteni.
Helló!
Én korábban nagyobb alu tömböt a helyi vastelepen keresgéltem, külön volt szortírozva az alu hulladék is. Volt közöttük tenyérnyi méretű téglatest is, ami valszeg esztergályostól került ki, mert volt mellette még elkészült munkadarabok is, de valszeg nem felelt meg a követelményeknek. Én poti gombnak úgy gondoltam el, hogy a belsejét ki kellene szedni, így könnyebbé tenni, majd fúrni rá egy lyukat 3mm-es led számára, és ez világítana, így mutatná a poti aktuális állását. Üdv, Arpy |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Bár ez az én izlésem, meg nem tudom mennyire karcos a felülete.