Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia Pucuka!
A frekimerot "hitelesiteni " MO-n csak az OHM vagy az altal akkreditalt intezmeny tudna :yes: "Kalibralni" tudnam, kvarchoz, de megelededtem a 4 megas orajel pontossagaval. Egyszer probabol uttetetem az FT-250 el. Szerintem itthonra jo. Ertem h kell mszer, azert epitettem egy GDO-t egy hangolo oszcillatort,es egy felig kesz frekvencia toddszorozot kvarchoz amiota ezt a radiot epitgetem Nem a frekimerot kell kalibralnom, hanem a GDO skalajat, de a nagyfrekis osztom hianyzik amivel frekimerohoz lehet kotni 40 Mega folott.
Üdv!
Örülök, hogy vére rájött nagy jó uram. Műszerek nélkül nem megy, (vagy csak nagyon keservesen) néhány egyszerű alapműszer saja kell. A frekimérő hitelesítés nem olyan nagy gond, vagy a 77,5 kHz, vagy ha beszerzel egy 1000.000 kHz kvarcot, berezgeted, a pontossága elég, amihez hitelesíthetsz.
Sziasztok!
Mar 30 megatol eled a 664? Ez jo hir. A multimeter valoban felejtos, 400 Hz korul mer... Van egy 90 szazlekos pic-es es muszerem, valamiert nem tudtam kalibralni, de igazatok lehet, elo fogom szedni. Hasonlit a felepitese a HE cikkben talalhatohoz, de ugy remlik f628 van benne es nincs bemeneti kompararator. Mindenki mase mukodik a neten, szerintem szoftverhibam van. Sajnos ettol fuggetlenul ez csak hideg meresre jo, rezgokornel 30 szazlek minusz a szerelesi kapacitasokkal 100 megara viszi 137-es nevleges frekit. 5.6 pf a parhuzamos kapacitas ha +- 1pf hibam van, ami szerintem tobb... a frekim halal pontos induktivitasnal is +-15 szazalek, es az induktivitas allithato: pont ezert. Ha GDO val uttetem, akkor mondjuk +- 1, 2 Mhz re eltalalom a rezgokort, ami a tizede hiba. Rovidhullmara KF rezgokor elemeire tobb mint alkalmas a muszer. Szerintem wobbler, szignal vagy hasonlo kellene a bemenetre, de ha eleg kozel van a hidegen behangolt savszuro, akkor eros ado(ami vegulis szignal) vagy kvarcoszcira behuzhato lenne. A francia bemeneten 3 kor van, egyutt kellene futniuk amennyire lehet. (szerencsere keskeny a veteli sav, az fm tunerben a problema kritius) Ha kb eltalalom az induktivitasokat amihez szet akartam szedni valoszinu behuzhato a bemeneti kor a GDO jelere. A frekimero oszto epites utjara lepek, vegulis az IC itt van hozza.Kicsit muszeres lett a forum, de ugy tunik tobb eszkoz kell ehhez a radiohoz, mint amit eloszor gondoltam. Szep napot kellemes barkacsolast mindenkinek! Udv Joe
Szia!
A frekimérőm a bemenő erősítő után egy 74S196 ic-s 10-es osztó követi, igy az elmegy 60-80 megáig.Fontos hogy "S" tipus legyen, csak ez tudja a magas frekit. A különálló 1/1000 előosztó U664 ECL osztóval 30 mega körül kezd éledni és 1 GHz-ig használható. Ha elkészítenéd a HE-n publikált PIC-es LCM3 induktivitás és kapacitás mérőt, minden tekercs méretezési és hangolási gondod megoldódna.
A diódáknak +felelő 1n4148 is.A tekercseket 130-160MHz re,nem induktivítás mérővel szoktuk készíteni/méretezni,hanem gyakorlat tapasztalat alapján.Amugy is 3-5menetes tekercsnek annyira min.az induktívítása,hogy multiméterrel nem lehet pontosan +mérni.Pl.az enyémen 2mH a legkisebb mérési határ.
Koszi a tanacsot.
Neha sikerul csatolnom, neha sajnos nem, gondolom lerontom a Q-t? Ilyen frekin tegyek melle 1 pF ot? Esetlek hasznaljak kevesebb menetet mondjuk 2 ot kicsatolashoz? Szet kellene szednem, mert tul sok a menet meg a kapacitas, mert a tekercsem, ami van 30 mega korul teljesitett. Sajnos a kivezeteseinek a kiosztasa sem stimmel. A hangolomag "szine" stimmel URH ra. Alul van egy fekete sasszi arra van pattintva a tekercstest, ez utobbit meg kivanom tartani a polimer kupakos hangolo maggal. Ha valaha megszolal az a radio, szinte biztos hogy nagyobb tekercstestre tervenem a panelt. Azon is gondolkodtam, hogy egyszeruen a serleg ala teszek 0,1 uH-it meg a panel tuloldalara egy trimmert.... Idézet: Nem kell azt kivenni belőle, ha a rezgőkörre ráforrasztasz egy derótot, azzal be tudod csatolni az energiát az árnyékolás alá. „Ez utobbibol sikerult osszetornom ma tobbet is,”
Koszonom az infokat Gerenk,
Milyen osztot hasznalsz a frekimero elott? A tobbi resze nagyon hasonlo, de 40 Mega korul megall a tudomany, a beszerzett elooszto IC- meg 100 Mega also limittel rendelkezik. Igy modositottam a GDO-t a rajzhoz kepest, es itt van egy sokszorozo rajz, mellette a nyakja, ha kesobb megis kellene a kiserletekhez vagy referencia frekinek. persze h ki fogom probalni, titan paneljaim vannak, tuti nem olyan egyszeru beloni, mint amilyennek latszik :hide:
Szia!
Az RTÉK 1985/167 o. URH-FET GDO-t készitettem el és használom, némileg átalakítva. Dobozba szereltem és két induktiv csatolást alkalmaztam amphenol csatlakozóra. Egyiken a frekimérő, másikon a hangolandó LC kör. Fix tekercs-el 130-160 megáig hangol. A frekimérő előosztós 6 digites. Ezt javaslom neked is, akkor könnyen be tudod hangolni közelítőleg beépítés előtt az LC köröket.
Szia! Kicsit modositottam a kapcsolason, az RT-ben talalhato generator mintajara teljes hidat csinaltam BA243-bol. Ez a dioda elvileg UHF kapcsolo dioda, de bevallom siman oda tettem volna a mintaehoz hasonlo germanium, vagy vegszuksegben 1n4148-at. Szerintem rovidre tuti jo barmelyik.
Lehet, hogy szerencsem volt a randomra bevalasztott BA243-al? Amugy Lomexes. Szerintem nem baj, ha savon belul kicsit mas az amplitudo, mert amikor talalsz egy hullamot ugyis annak szuk kornyezeteben tekergeted a kondit, tehat mindegy mi van a sav masik vegen. Sajnos a szakirodalom eleg rovid ezen a teren, nincs veletlenul valamilen leirasod? A tuneren egy ado mar bejott, de most a KF em hallgat, szerintem a TBA120-am eldolt egy kicsit. Fel delutanos morgolodas utan azt hiszem megepitem az osztot a frekimerohoz... Minden mas csak lutri a varikapok jol hangolnak, tobbfele zaj stb bejon, de tuti nincsenek osszehuzva a korok, es az oszcit is csak saccra tudom beallitani. Azt hiszem egy napot taviro ado-vevozok Majd elfelejtettem, a franci nyakjabol csak a rezonatorok es a hangolt korok hianyoznak. Ez utobbibol sikerult osszetornom ma tobbet is, annyira pici a 7 mm es arnyekolas, hogy alig birtam kivadaszni a belsejet GDOs ellenorzesre. A leirasban szereplo neosid tekercs 0,1 uH, szoval kinomban arra jutottam hogy tekerek valamire 5 menetet es bele teszem az eredeti 3.5-os magot. A csatolt savszuro a bemeneten ezekkel az elemekke fajdalom....a tunert egyszerubbnek tunik hangolni. Udv Joe
Szia !
Érdekelne hogy a GDO jel egyenirányító D2-D3 diódáját melyik tipussal helyettesítetted, mivel az amplitúdó egyenletességét a sávokban és azokon belül a kezdet és vég között ez az elem jelentősen befolyásolja. A szakirodalom ide hot-carrier diódákat tart alkalmasnak. Természetesen az lenne kívánatos hogy az amplitúdó az egész működési tartományban állandó maradjon, de ezt még az emlitett dióda sem teljesíti, csak a többi tipushoz képest sokkal jobb. Üdv és Boldog Karácsonyt minden Kedves fórumozónak !
Szia Medve!
A doboz egy gyari muszerdoboz ami a helyi egyetlen alkatreszbeszerzesi forras a Maplin termeke. A csatlakozo 3 pin es mikrofon cstlakozo, ami itt szinten olcso, amugy XLR-t , (ennel jo a szigetelt rca is mert ket pontos a tekercs )javaslok. Az elso GDO-m legszerelesu, egy FET van benneBővebben: Link, adom a linket. Ezt is meg lehet epiteni proba panelra akar dobozolas nelkul is csak utana veszodik az ember radio hangolasnal ha ez vagy az leesik. A ket muszer csatlakozoja egyforma hogy varialhassam a tekercseket, de az egyszeru verzio nem volt stabil URH-n, ezert dontottem a szimmetrikus oszcillator mellett. A rajzat mar foltettem, megprobalok osszevarazsolni egy cikket belole a napokban, hatha mas is meg akarja epiteni. Az amplitudot ugy ertem, hogy amikor nincs terhelve a rezgokok akkor limitalva van az oszcillacio, tehat ha forgatod a kondit sav aljan kozepen es tetjen azonos a rezges amplitudoja. Persze ha rezonans cucc van mellette visszaesik... Az egy fetes verzio amplitudoja valtozik a freki fuggvenyeben, es le is torik a szinusz alja/teteje neha. Ez a verzio uber szinusz, teszek fel par kepet a kalibraciorol este.Udv: Joe
Nagyon frankó! Milyen csatlakozón vannak a tekercsek? Milyen lemezt használtál? Légszerelést nem lehetett alkalmazni az oszcillátornál?
Idézet: Hogy-hogy? Egy GDO-nál épp az a lényeg, hogy az amplitúdó meg tudjon változni... „ugy tunik az amplitudo is stabilizalva van”
Koszi a frekvenciakat.
Elottem all meg egy kereszt dipol fabrikalas is, egy regi laptoppal elvonulok egy mezore, az antennat a kocsira probalom biggyeszteni. Tuti barkacsolok meg par napot addig. Nos, a kalibralasi dolog egyszerubben megoldodott mint hittem. Ha URH tekercset dugok a GDO-ba a KF freki felharmonikusainal teljes csend lesz a radioban, mivel ennek a maplinos radionak a kf tekercse egy hagyomanyos kis induktivitas. Kovettem a jelet 40 Megaig frekimerovel, es szkoppal... aztan egy cinbol keszult 5 menetes (AA elem atmeroju) tekercsel hat helyen megtalaltam a KF-re ulo felharmonikust. Ma probalom meg eleszteni a tunert a fentiek tukreben eloszor BC savban.
Szia!
a NOAA17-es működik, a 16-os nem. Bocs az elírásért. Igazad van, hogy egy teljesen új építésű vevőt behangolni műszerek nélkül nagyon nehéz. Egy áthangolást fülre viszont viszonylag könnyen meg lehet csinálni.
Eszembe jutott meg, hogy ha 10 megas kvarcot zorgetnek meg valahogy, akar sokszorozoval akar impulzus IC-vel, mint a 91 EK ban talalhato vobbernel, egy kicsatolo hurok segitsegevel kalibralhatnam a GDO-t URH tartomanyban.
Valahol korabban beszelgettunk a freki merokrol , a vegen tenyleg kenytelen leszek az eloosztoval kezdeni, de annak is kene ismert nagyfrekis jel teszthez. Azt hiszem ertem miert konnyebb fulre behuzni egy meglevo tunert kozben beszereztem egy jol mukodo urh frekimerot egy forumos kollega segitsegevel, de csak februarban tudok megismerkedni vele
Mindjart nezem a honlapot. A kerdes nem feltetlenul csak a muhold vetelere vonatkozott, kicsit belekavart hogy 2 meterben is gondolkodom, legalabbis szivesen behuznam a radiot oda is. (ezt vagy masikat)
A masik problemam, hogy mivel egyelore nem tudok merni frekit arra gondoltam, hogy tobbszorozovel ha csinalok egy ismert fix frekit, amit lokalnak hasznalok, a GDO-val frekvencia meres nelkul is be tudom huzni az elokoroket a nevleges frekvenciara, tisztan zaj minimumra. Ugyanezzel a metodussal behuzhatnam az FM tunert is savhatarra, ugy, hogy ket helyen keresem meg a felharmonikust ami kb 10..12 Mega tavolsagban pontos skalajelolest jelent. Szerintem jelentosen megkonnyithetem az esetleges utanepitest. Nekem van egy szignalom, de nem emgy 108 felett,es tobben jeleztek privatban, hogy erdekelne oket a projekt, de ez vagy az hianyzik. A hangolo generatort (korabbi kepen meg csak nyak) tudom uttetni 88-108 megaig, de felette nincs refrencia jelem, kene legalabb egy vevo... Kicsit felreerthetoen kerdeztem, errol az oldalrol ertem kerdest igazabol. Koszi az adatot, nezem is a lehetseges muholdakat. modositva: Gyorsan meg is neztem, 137.500 ra van kvarc 12 szerezessel felso keveresnel. Udv Joe
Ezen a weboldalon naprakész információkat és hasznos adatokat találsz a NOAA és egyéb műholdakról. Ráadásul mostanában különleges beállításban működnek a NOAA18 és NOAA19 műholdak. És még a 15-ös és a 16-es is tökéletesen működik. Úgyhogy szinte egymást érik a műholdak! Jönnek a képek ezerrel!
Boldog, Békés Karácsonyt!
Ez igen! Kvarc, meg többszöröző. Hát nem tudom, de én annak idején egy kommersz forgókondis autórádió- tunert hangoltam át fülre, kezdésképpen. Tök jó volt. Ugyan nem volt digitális skálája (sőt semmilyen sem volt), de működött. Ezzel a rádióval, meg a keresztdipóllal sikerült vételezni az azóta már rég kimúlt Meteor holdakat, és azok képeit még az FTV nevű DOS-os programmal, egy Soundblaster 16-os karival megjeleníteni
Én úgy gondolom, hogy erre az igénytelen (már elnézést), relatíve szélessávú FM adásra kvarcot, meg többszörözőt nem érdemes pocsékolni. Maximum egy VFO+kiegyenlített keverő oszt slussz. Az antenna után egy kiszajú tranyós előerősítő plusz kiegészítő KF-erősítő a keverő után, és egy jó minőségű KF-erősítő-demodulátor a végére. Közben itt-ott egy-egy kerámiaszűrő. Ez szigorúan az én véleményem, mindenki a saját igényeit szem előtt tartva építkezzen!
137.9125 MHz (NOAA-18) Ezt keressuk alapvetoen? Doppler effektust nem szamolva egyelore.
Koszi megegyszer: Joe
Kellemes Karacsony Estet Mindenkinek!
Ket bejgli kozott osszeraktam az RH-URH GDO-t. A szimmetrikus oszcilator nagyon jo tulajdosagokat mutat, raadasul ugy tunik az amplitudo is stabilizalva van. RH-n 3 tekercs csere utan is konstans volt az amplitudo. Modulalva nem lesz, viszont kivezetek belole egy erositet jelet frekvencia meresre.(kepek jonnek holnap) Az lenne a kerdesem, hogy lehetseges egy muholdat kiszemelnunk, (ami itt is latszik) amihez a kesobbi konyebb utanepithestoseget is tekintve kvarcos lokal oszcit hasznalunk? Elmeletileg a kvarc elhuzhato, tehat AFC helyett utana lehetne tekerni egy kis kondival. Ha sokszorozva van a jel akkor tobbet is maszik tehat ebbol a szempontbol kulon jo, raadasul dds jelet is kaphatna... A tobbszorozo aramkort talaltam, eleg sok hasonlosag mutatkozik az RT hasabjain, ugy is mondhatom bevalt. A kvarc frekvenciat nem sikerult meg meghataroznom. Van valakinek tanacsa, hogyan tallanank bele frekibe? Sajnos ha kvarcszurot is hasznalunk nem lehet elmaszni a 10.7 Mega Kf jeltol. Vegszukseg eseten hasznalhatnank mas KF frekit. Koszi es Udv Joe
Koszonom Kadarist a javaslatot,
elmeletileg a jelolt vonalra merolegesen lesz osszekotve lefele. Kivancsi voltam a kulonbsegre (raszoras, gerjedes, dinamika csokkenes?) ezert nem forrasztottam be az utolso darabot. Azert jol esett hogy valaki inspekciozza a keszuleket ![]() Ebbol alakitottam ki hangolo generatort. A tekercsek nem legmagosak, es arnyekolo serleg is van, a korok varikappal hangolhatoak, es a mikrofonerosito helyen egy szinusz oszci van modulator gyanant. Ha mukodik teszek fel rajzot es nyaktervet. A GDO-t epitgetem most. Udv: Joe
Szia!
Még egy észrevétel. A két árnyékoló lemezt kösd össze egy kis nyák darabbal. Szép munka, várom a fejleményeket!
Sziasztok!
Megerkezett a csomag Kinabol, szepen rendben alufoliaba, majd polimerbe agyazva itt az MC3362. Szinten lett egy MC12054-em elooszto gyanant tervezem a frekimero ele, mivel LCD-s radiot sehol nem talaltam. Kicsit elore menekulesert nekialltam egy URH GDO nak es egy hangolo oszcillatornak is. A ket uj nyak kozul a kisebb az oszci modulatorral, a nagyobb az enyhen modositott GDO nyak. A francia radio a kepen kozepen meg csak felkesz, a muszerekre koncentralok, aztan megprobalom beloni a tunert is. Jobbra van egy taviro adovevo es egy masik ado fokoztat. Mindennek van doboza is. Sajnos 10,7 M es 455 k szuroim meg nincsenek, meg fog allni a francia radioepites ennel a pontnal par hetre... Ha valami elkeszul jenetkezem. Koszonom a tanacsot a nyakkal, a tuner mar abban lakik. Udv Joe Kepek minosege.. sajnos elszallt a vakum
Szia!
Kadarist kolléga jól tudja, több darab volt NDK gyártmányú kisközösségi antennarendszerekben használt konverter van bírtokomban, az egész nyák lap sárgarézből készült dobozba van szerelve.
A Titán egy adó-vevő. Oda valóban érdemes vastagabb lemezt használni. Ehhez a projekthez értelmetlen. Egy kétoldalas nyák teljesen jó árnyékolást biztosít egy oszcillátor esetében.
Várom a képeket!
Nos, a ket leirasbol egyertelmuen megkaptam a valaszt
. Sokat gondolkodtam, hogy kell-e magneses arnyekolas. A titan doboza ontott aluminium. Igaz vastagabb. Kozben eszmbe jutott hogy UHf linear vegfokot is lattam vekony alu dobozban.A kerdes onan jott, hogy nyak van olcson dogivel, lemez megcsak a spay dobozbol. Megcsinaltam a fenykepezo gepet, ma teszek fel kepeket az eddigiekrol. A ket szuro a franciahoz eleg huzos arban van csak
Szia!
A nyáklap is tökéletes. Sok építési leírásban ajánlják a nyákot. Bár szerintem pocsékolás nyáklapból árnyékolást készíteni, de ha csak az van kéznél... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem a frekimerot kell kalibralnom, hanem a GDO skalajat, de a nagyfrekis osztom hianyzik amivel frekimerohoz lehet kotni 40 Mega folott.

Fel delutanos morgolodas utan azt hiszem megepitem az osztot a frekimerohoz... Minden mas csak lutri
a varikapok jol hangolnak, tobbfele zaj stb bejon, de tuti nincsenek osszehuzva a korok, es az oszcit is csak saccra tudom beallitani.
Az amplitudot ugy ertem, hogy amikor nincs terhelve a rezgokok akkor limitalva van az oszcillacio, tehat ha forgatod a kondit sav aljan kozepen es tetjen azonos a rezges amplitudoja. Persze ha rezonans cucc van mellette visszaesik... Az egy fetes verzio amplitudoja valtozik a freki fuggvenyeben, es le is torik a szinusz alja/teteje neha. Ez a verzio uber szinusz, teszek fel par kepet a kalibraciorol este.

Elottem all meg egy kereszt dipol fabrikalas is, egy regi laptoppal elvonulok egy mezore, az antennat a kocsira probalom biggyeszteni. Tuti barkacsolok meg par napot addig.

. Sokat gondolkodtam, hogy kell-e magneses arnyekolas. A titan doboza ontott aluminium. Igaz vastagabb. Kozben eszmbe jutott hogy UHf linear vegfokot is lattam vekony alu dobozban.