Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   92 / 97
(#) Sword hozzászólása Márc 17, 2008
Nincsmit.
Szerencsére ehhez jobban értek, mint az áramköri cuccokhoz, elég régen el barkácsolgatok magamnak, meg nagyfatertől is tanultam sok dolgot, itthon szerencsére van elég szerszám, úgyhogy volt idő, hogy legalább alapszinten értsek ilyen dolgokhoz, nálam ez csak így jön.
A hobbielektronikával meg szinte 1-2 éve kezdtem el foglalkozni, nincs benne szinte semmi tapasztalatom. Egyszerűen csak szeretek építgetni, meg tök jó, hogy utána működik is (olykor)

Hát igen a műszerdobozok elég drágák, pedig eleinte úgy volt, hogy 2U magas alu Rack-be építem, de piszkosul drága.

Lent van a dobozról kép, de mint mondtam, bár össze van építve még kell rajta finomítgatni.
(#) lamalas válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
Kosz az infot. Akkor egyelore maradok a teljes fa doboznal. Azt tudom a legkonnyebben megmunkalni otthon, mert sajnos csak nagyon alapszintu szerszamkeszlettel rendelkezem. Esetleg vmi kesz, gyari muszerdobozt veszek ha nagyon muszaj, csak az nem olcso.
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
lamalas-nak nem teljesen válaszoltam.
Őszintén szólva fogalmam nincs hol lehet venni kisebb mennyiséget, nekem volt itthon, fater hozta még anno.
De sztem jó a nagyobb méretű hulladék is. Ez sem volt túl szép, le kellett csiszolni a sarkait, kiegyengetni, kifúrkálni, négyzet alakú lyukakat vágni kapcsolóknak, dugaljaknak, stb, reszelgetni, felcsiszolni és még sorolhatnám.
Talán gépgyártó cégek műhelyeiben lehetne érdeklődni, ahol foglalkoznak ilyennel, véknyabb lemezeket mondjuk bádogostól szermányolni...
Nekem pl most poti gombhoz kellene v.mi alu henger, tömb, abból akarok esztergálni, csak fogalmam nincs honnan szerezzek
Az egyszerűség kedvéért lerajzoltam részletsebben.

lemez.jpg

(#) tibiiii00 válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
kösz a váaszd
de én konkrétan arra ki alkatrészre gondoltam ami felfogja az ez előlepot szóval amibe van egy menetes furat
hogy olyat hol lehet szerezni mit bekarikáztam a képen
(#) Sword válasza lamalas hozzászólására (») Márc 17, 2008
Igen, egy elkészült. Mint mondtam ez nem konkrét terv konkrét méretekkel, csupán egy szemléltetés.
A dobozon még kell csiszolgatni ezt-azt, de dobok fel képet, nemsokára, most nincs itthon a digigép.

tibiiii:
Én csináltam, egy egyszerű 3mm vastag alulemez.
Nem fontos, lehetne simán a bútorlaphoz csavarozni az előlapot de így imbuszfejű csavarral sz.tem szebb meg talán cseppet profibb is. Nem mellékes, hogy így akárhányszor le lehet venni az előlapot szerelésnél, mivel menetes furatba illeszkedik a csavar, nem pedig facsavar fogja a bútorlaphoz a lemezt (ez ugyanis egyszeri rögzítésre jó csak, utána kikopik és kiszakad a bútorlapból.)

Szóval ez egy egyszerű lemez 4db furattal a két középsőbe megy a sűllyesztett fejű facsavar, ezzel rögzítem a bútorlaphoz, a két szélső furatba menetet fúrtam és ebbe illeszkedik az M6-os imbuszfejű csavar.
Ez a része akár el is hagyható, főleg, aki nem bízik magában, mert elég pontos mérést igényel.
(#) tibiiii00 válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
Hali ilyet lehet kapni valahol?
vagy magad csináltad?
he lehet akkor hol lehet venni?
(#) lamalas válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
Udv Sword,

Jonak tunik a terv (elkepzeles), nem tudom, hogy keszult-e mar a valosagban ilyen doboz? Ha igen, tudnal fenykepet is mellekelni? Ha keszult mar ilyen doboz akkor szeretnem megkerdezni, hogy honnan lehet szerezni (vasarolni, stb.) es meretre vagatni alu lemezeket amik nem vmi hulladekbol szarmaznak, magyarul jol is neznek ki? En a metalloglobusban voltam, de ott minimum 1nm-t kell megvenni, az pedig marha sok egy ilyen doboznak, nem tudom a maradek lemezt se elvinni se hol tarolni.
Na.. csakhogy valamivel hozzájáruljak a topichoz.
Felteszem a dobozhoz készült terveimet.
Pontosabban ez csak afféle összeszerelési útmutató vagy ötlet, azoknak az embereknek, akik kevésbé jártasak az efféle munkákban, hisz többségében elektrós emberkék járnak ide
Méreteket szándékosan nem írtam, mindenki a számára megfelelő méretben készítheti el. Én próbáltam a szabvány gépméretet figyelembe véve tervezni, így a
-szélessége: 430mm
-magassága: 90mm
-mélysége (bár ez nem szabvány): 270mm

Célszerű a dobozt nem egy darabból elkészíteni, így minden részre olyan anyag kerül, ami leginkább megfelel a célnak. Ezért lettek az elő és hátlapok 5mm vastag aluból. Ez tuti, h nem fog horpadni nyomkodáskor, megtart minden szerelvényt és magát a dobozt is merevvé teszi. Az oldallapok bútorlapból készültek, egyszerű hozzácsavarozni a dolgokat.
Az alja 5mm-es rétegelt lemez. a borítása hasonló, mint a pc házaké és 1mm-es aluból lett hajlítva satuban, 2 szögacél között. Került az elejére 1 merevítés, mert az 1-es lemez nyeklik-nyaklik, így viszont használható, ráadásul könnyen és szépen hajlítható. Festés előtt felcsiszolás, zsírtalanítás, majd festés mattfekete akril spray-vel, több rétegben, betartva a száradási időközöket. Esetleg később lakkozás.
Ilyen anyagok voltak itthon, ezért készült ezekből a doboz, lehet kísérletezgetni, de szerintem ez egy egész jó konstrúkció.
(#) szamóca válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008
Ismerem a 1036-ot. TDA1029-el kombinálva. 4 bemenetválaszthatósággal bővíthető.
De jó páran írták hogy adatai ellenére nem egy háj-fáj cuccos.
A szilárdtestrelével nem tudsz kapcsolgatni, mert optocsatolt triac van benne. De ez már off, nagyon eltértünk a dobozolástól, befejezem mert lesz kapsz.
(#) Sword válasza szamóca hozzászólására (») Márc 16, 2008
Megoldható a dolog.
Épp egy hasonlót szeretnék, bár nem fontos a távvezérelhetőség.
lm1036n IC kell hozzá, ez elvileg hangszínszabályzásra való, nem sikerült még megtudnom, hogy ez egyben előerősítő ic is, vagy sem. Van neki topicja is, illetve kapcsolás is van fent, de nem ír vissza senki...
Lényeg, hogy az IC DC fesz vezérelt így digitális potival simán kiváltható a hangerő poti. vagy bármelyik. Innentől ezeket lehet relével kapcsolgatni távirányító kapcsolásból meg van egy pár. Nem a legegyszerűbb, de kivitelezhető.
Gondolom megoldható szilárdetest relével is, és akkor nem fog kattogni
(#) szamóca válasza Sword hozzászólására (») Márc 16, 2008
Pesten grafika kisáruház néven futott a Bajcsyn, de elköltözött az üzlet ahol én vettem anno
DAC kapcsolást még nem láttam, igaz nem is kerestem.
Ugyhogy nem tudom milyen felkészültséget igényel az összerakása.
Nekem távvezérlős előfok kellene, de ezt sem nagyon lehet találni sajnos.
Végülis semmiképp nem hülyeség, amit mondassz.
A hangerő potit én mindenképp megtartanám, a többi lehetne digitális vezérléssel, bár ennek a kivitelezése már nem gyerekjáték.
Egy másik ötlet, hogy kerülne a dobozba egy DAC.
Koaxális bemenettel(SPDIF), az előlapon lehetne választani az analóg vagy digitális bemenet. Így egyben az egész sz.tem frankó lenne, bár egyelőre a DAC építés még túlságosan mélyvíz számomra, igaz a chip-en kívül nem kell hozzá sok külső alkatrész, de sz.tem ez már nem az én felkészültségi szintemnek való feladat.

Szóval Alphaset...kár, mert ilyet tuti nem tudok szerezni :no:
Alfaset betümatrica, és lignolakkal lefújtam.
Tühegyű lakkfilcel is lehet feliratozni, és utánna lakkozni.
Egy ötletem lenne az exkluzív kivitelre.
Mi lenne ha az előlap félig fényáteresztő műanyagból lenne,( tudod az a fémes csillogású) és e mögé raknád a ledsort egy maszk mögé.
A kezelőszervek nyomógómbok, és kapcsolók, potik helyett kapacitív érzékelők kerülnének a lap háta mögé.
Ez ütős lenne szerintem.
Aha..
Nemtudom, nekem most első lenne a dizájn, va már működő végfokom, az inkább puritán lett, amolyan PA végfok jellegű. Most szeretnék egy használható de igényes dobozt, amolyan csilli-villi cuccot.
Úgyhogy én a vonalszerűre tippelnék.
Úgy gondoltam, hogy 3-mas alulemezbe kifúrom körbe a lyukakat a ledeknek, így valamelyest elszigetelődik a fényük egymástól nem mellesleg hűti is őket a vastag lemez. Erre menne v.mi matt, áttetsző anyag.
Gondoltam én olyan fóliára esetleg, ami az lcd monitorokban van a háttérvilágítás után, ezzel lesz a háttérvilágítás fénye homogén. Egyelőre csak találgatok.
Az előlapot vagy csiszolt aluból vagy plexiből csinálnám, aminek a hátuljára szintén v.milyen sötétítő fólia lenne, mögé a kék ledeket, így csak akkor látszódnának, amikor világítanak. (bemenetválasztó kapcsolója felé, főkapcsolóhoz...)

Egyébként hogy feliratoztad a dobozt? Tetszik
Az első erősítőmben csináltam egy digit potit.
Egy kék plexikör jobb-bal oldalát nyomkodva léptethető a hangerő.
Ennél körbe elhelyezkedő ledek jelzik az állást.
Emlékszem, csík kijelzést csináltam elösszőr, de zavaró volt. Szerintem jobb ha pontszerű a kijelzés.
(#) Gery válasza Sword hozzászólására (») Márc 16, 2008
Ez engem is érdekelne mert énis gonoolkodtam már azon hogy hogy lehetne megoldani azt hogy ledekkel folyamatos "vonalat" világítsunk...
(#) Sword hozzászólása Márc 16, 2008
Üdv!

Nekem most született megy egy terv egy előerősítőről, v.mi szép dizájnos dobozt szeretnék neki. Van pár ötletfoszlány, amivel egész pofás kis cucc lenne.
Lenne középen egy hangerő szabályzó gomb, körülöte zöld vagy kék ledekkel. Ezt v.hogy úgy képzeltem, hogy egy kivezérlésjelzőt átalakítani úgy, hogy fix tápfeszt kapna, mondjuk stabil 5V-ot és a hangerő poti tengelyére rákötni a kivezérlésjelző trimmer potiját (ezzel állítható a bemenő jel nagysága, ebben az esetben a bemenő jel ugye 5V.) A hangerő poti körül elhelyezett ledek pont addig világítanának, ahol a poti áll. Sz.tem jópofa lenne.
Szerintetek megvalósítható?
Aprócska bibi, hogy a ledek egyenként ne látszódjanak, csak egy csík. Esetleg plexit kellene elmattítani és azt rárakni, vagy v.mi hasonló...
(#) szamóca válasza Frankye hozzászólására (») Márc 3, 2008
Sajnos neki bontóipari válalkozása van, és nem az építőiparban tevékenykedik .
(#) Frankye válasza szamóca hozzászólására (») Márc 3, 2008
Kérd fel Osama-t, hogy segítse a projektedet! Allah növessze hosszúra a Te szakálladat!
(#) szamóca válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2008
Akkor jó, mert nekem is ez ugrik be róla.
A bordák takarólemeze krómozott lenne, ami jól menne a feketéhez. Az összekötő cső is króm benne kék visszajelző fénnyel megvilágított felirattal.
Már csak egy szponzor hiányzik .
(#) vicsys válasza szamóca hozzászólására (») Márc 2, 2008
Igencsak szép. És még azért is jó, mert elfér közöttük a repülőgép (09.11) Bocsi, de ez ugrott be amint megláttam.
Bővebben: Link
(#) szamóca hozzászólása Márc 2, 2008
Van egy doboz skiccem a jövőre ha nagyon unatkoznék. (nem úgy néz ki hogy fogok )
(#) Gery hozzászólása Márc 2, 2008
Még multkor volt szó a horganyzott lemez forrasztásárol. Most rájöttem mivel jó forrasztani. Hőlégfüvóval!
Most szedtem elő, 1600Watt és 560Celsius-fokot nyomat. Azzal szépen fellehet melegíteni a fémet és szuperul forrasztható
(#) Sword hozzászólása Feb 29, 2008
Na..maradok a mattfeketénél, mivel csak azt kaptam ?)
Mind1, azért megosztom másokkal is, hogy én hogyan készítettem a dobozt az erősítőmhöz.
Az elő és a hátlap két különálló téglalap 5mm-es alu lemezből. Ez már kicsit túlzás, de csak ilyen volt, cserébe, irtózatosan masszív lesz. Az oldallapok 20mm-es bútorlapból készültek, ez is 1-1db téglalap, ez megy az elő és a hátlap közé, facsavarral rögzítve.
Az alja 5mm vastag rétegelt lemez, szintén facsavarral megy az oldalpookhoz, Ez kellően merev anyag, ráadásul szigetelő is, sokkal biztonságosabbn lehet szerelni.
Végül a borítása: Ez hasonló, mint a régi PC házaké
1mm vastag alu lemez U alakban meghajtva, a hátulján peremmel, illetve az elején is van egy él. Így viszonylag merev, de mivel vékony, így szépen léhet hajtani.
Ha gondoljátok rakok majd fel képeket, esetleg rajzszerűségeket
(#) Sword hozzászólása Feb 27, 2008
Üdv!

Most készül a dobozom az erősítőhöz.
Először mattfeketére akartam lefújni, de úgy tudom létezik olyan szemécs festék, ami hasonló érdes fleület hoz létre, mint a gyári erősítők dobozán látható,
Lehet ilyet kapni v.hol? Vagy netán használt már v.ki ilyet?
(#) ChoozLee válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 17, 2008
Elimex Bt, Lomexhez közel, vagy elektrobolt.hu. Utóbbi olcsóbb, de van szállítási költség.
(#) Istike88 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2008
Köszi! Megnézem ott is, hátha jobb az ára.

(#) Istike88 válasza pb hozzászólására (») Feb 17, 2008
Köszi megtaláltam! kicsit húzós
(#) Attila86 válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 17, 2008
Üdv.!
Lomexben is vannak ilyen rack dobozok.
Következő: »»   92 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem