Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   93 / 97
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 17, 2009
A TBA120 és az S041 egy és ugyanaz.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 17, 2009
Talaltam meg ket vevo leirast SO42P vel. KF nek nem SO42 et hanem TBA120-at gondoltam. Elonye lehet a kevesebb egyutt futo kor: konyebb hangolas
(#) szendi001 válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 17, 2009
Szia Ferzoo,

Koszonom a leirast. Az lenne a kerdesem, hogy ilyen frekin hogyan lehet jol frekit merni? A PIC-es frekimerom 50 Megaig megy, tehat neznem kellene valamilyen osztot. SP8xxx tipusu IC erre fele sehol nincs, tehat marad a Lidles radio, vagy mas fajta oszto.
Nem huzza el a frekimero bemenet az oszcit? Vagy tegyek par centire tole egy egy menetes hurkot?
Udv: Joe
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Dec 17, 2009
Szia Medve,

Elvileg dobvaltos TV tunerbol egesz jo muszert lehetne epiten! Koszi az otletet. En szenvedtem kevereses szignallal. Addig, jo hogy kijon a keverobol a jel, de utan az amplitudot stabilizalni kell, ami nem szokott osszejonni, mondjuk a gyari hangeneratorom ilyen megoldasu. Jo poen a nullara uttetes, de az amplitudo 0 kornyezeteben random.
Volt ilyen elvu wobbler is az RT ben, megepitettem, de a jel egyaltalan nem volt tiszta szinusz...,persze szeles savu wobblernak jo

Aluminium magtol foljebb maszik a freki, mint uresen? Ezt jo tudni, kiprobalom. Teljesen kesz a masodik tuner, holnap megprobalom kihangolni, es kuldom a tapasztalatokat. Udv Joe
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 17, 2009
Ahogy mondod, a végére teszel egy "végfokot" (ezt lehet AM ben 'anód' modulálni, és ha terhelésként egy osztót teszel, a szintet is állítani lehet. (végül is a kimenőszint finom állítása egyen szintel történö 'AM' -et jelent)
A DBM -es keverés is jó, csak oda kell figyelni a frekvenciák egymáshoz való viszonyára. A kimenőjelből szűrővel tetszés szerint kiválaszthatod az összeg, és különbségi frekvenciákat is.
Azt azért vedd figyelembe, hogy a kristályoszcillátor jele ne essen a kívánt frekvenciasávba, mert nem tudod rendesen szétválasztani az összag, és különbségi jelet.
Mindjuk a 100 MHz -et kétszerezd meg, és ezt üttesd a modulált jelet előállító oszcival. (ki kellene pontosan számolni az optimumot)
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2009
Elindult tőle az agyam: két ilyenből és egy DBM-ből egy nagy átfogású szignált lehetne készíteni. Véleményed szerint ha az egyik oszcillátort egy TTL kvarcoszcillátor mudulból alakítom ki, pl 100MHz-en, míg a másikat egy tisztességes szinuszos alkotja (80-120MHz) , A DBM kimenetén mit kapnék? Meglenne a két freki különbsége, és a következő csúcs a spektrumban a kettő összegénél lenne csak?
(Ui.: a kimenőszintet egy MOSFET-tel lehetne, igy az AM moduláció is elérhető lenne...)
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 17, 2009
Üdv!
Ne becsüld alá az "amolyan cigágyszignált". Vevők hangolásánál nélkülözhetetlen. Meg tudod mérni a pontos frekijét, ha ügyes vagy, még a kimenőszintet is állíthatod
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2009
Én Tv-s és rádiós tunerből készítettem amolyan cigányszignált, csupán a VCO fokozataikat felhasználva. Modulálni a hangolófeszültségre szuperponált hangfrekivel lehet. A hangolófeszültségel csupán a rádiós tuner tápfeszültségéig, 9V-ig mentem, igy a frekvenciatartományok a következők lettek:
Rádió: 80.5-121.6MHz
TV I.: 76-128MHz
TV III: 176-369MHz
TV UHF: 462-664MHz

Adónak sem utolsó, 10cm es dróttal beszórja a két szomszédot...
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2009
A légi sáv adásain a repülőgépek rádióadásait értem. Persze ezek AM adások, de a vivőt jól lehet hallani(csend), vagy ha félre hangolunk, még a beszéd is érthetővé válik.
(#) kadarist válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 17, 2009
Neked meg volt a 450-es telcsi?
(#) ferzoo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2009
Igen ez igy igaz,és még itt Szarvas környékén is jön a M1 kép vivője 161,8MHz,183,3MHz,és hangvivő 6,5MHz,kf-el,168,3MHz,=komádi,176,3MHz,=kékes,nagy térerővel.
(#) kadarist hozzászólása Dec 17, 2009
Az én vevőmnél még alumagokat is kellett a tekercsekbe tenni, mert még vasmag nélkül sem lehetett felhangolni. A műszer nélküli behangoláshoz nagy segítséget adnak a légi sáv nagy teljesítményű adásai.
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 17, 2009
Nos az áthangolásnál kisrádiók,régi forgó kondis tunerek esetében az rf.rész modulátor tekercs 4T/3,5-4átmérőn,oszci tekercs 3T/3,5-4mm.átm.pl.fúrószárra tekerve.
Vasmag nem kell bele,mert nem fog felmenni a freki+rf.fokozat vadrezgéseket termel és begerjed.Tehát miután kivetted a forgókondinál levő járulékos kapacitásokat 20-22pf.szokott lenni,ezután jön a tekercs csere.Meneteket nem szabad összenyomni,kb.0,6mm re szét kell húzni,lásd laza csatolás.
Az Orion tuner is forgókondis hangolású 2X12pf.jó minőségű japán/ezért nem alakítottam át varicaposra.
Ami azt illeti nem olyan egyszerű érzékeny rádiót fabrikálni belőle,mert több sávszűrő is van benne.Ezeket ugyanabból az ezüst huzalból kell +tekerni mint ami gyárilag bent van.Bemeneti fokozatnál 1mm.Cu.-ag 4T/5mm.átm.
Oszcilloszkóp nem szükséges,szignálgenerátor helyett 1már könnyedén áthangolt kinai frekimérős vevő oszcija adta a jelet.
A frekvenciamérő csak 168MHz ig megy fel Orion tunerben ezt nem árt tudni,sőt amíg nincs teljesen jól áthangolva érdemes külső frekimérőt oszci leválasztó tranzisztorára kötni.
A kf.erősítőt nem kell állítgatni,mert ez gyárilag be van lőve.
Persze ha műholdhoz keskenysávú fm.vétel kell,akkor jöhet a Tda1576,1596 Kf.Ic.455KHz kerámia szűrővel.
A vevő érzékenységét növeli ha pl.a kisebb sávátfogás pl.135-150MHz,ekkor is sávközépre kell hangolni a rezgőköröket,vagyis 142MHz környékére.
Ez minden más fm.sávvevőre érvényes.
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Dec 17, 2009
Szia!

Valamilyen varikap hangolásút tunert ajánlok. A márka nem számít, viszont ha van hozzá kapcsolási rajz, az előny.
(#) szendi001 válasza banday hozzászólására (») Dec 17, 2009
Nos ez esetben szeretnem megkerdezni: mi a pontos metodusa egy ilyen athangolasnak? Kesz lett a nyakom, beletettem az alkatreszeket, szoval van egy hangolatlan tunerem. Elvileg ha fm vevo tunere van valakinek akkor hasonlo problemaval talalja magat szembe.
Szoval szerintem az athangolas kb igy tortenhet:
1. A KF rezgokor 10,7 megan van, tehat nem bantjuk, termeszetesen uj tunernel szignallal, vagy GDO-val behuzzuk 10,7 megara. Az enyem raadasul csatolt rezgokor, szoval hidegen 10.7 kore mindket tekercs, aztan melegen pontosra kell huzni.
2. Lokal oszcit be kell allitani, jelen esetben (134 tol 141)+-10,7 megahertzre, de gyari tunernel szerintem szelesebb tartomanyt at lehet fogni az eredeti kondival(diodaval). Ez tipp. Levennek egy menetet a tekercsrol.
Ettol tuti alapbol feljebb maszik. Ra lehet futyulni (zajminimum ) az oszcival egy vevore (ha van), ha nincs akkor freki mero, ha az sincs abszorbcios GDO vagy high tech szkop.. analizator. Na nekem ez utobbiak nincsenek.
3. Bemenetre nevleges jel: sav aljan kozepen tetejen osszehuzni a rezgokoroket.

Jelzem, hogy en meg nem hangoltam tunert, valahogy igy csinalnam tobb rovidhullamu radio megepitese utan. Nos igen, barki segitsege jol jonne, aki valoban athangolt mar ilyen tunert... :yes:

Koszi: Joe
(#) szendi001 válasza banday hozzászólására (») Dec 17, 2009
Nos ez esetben szeretnem megkerdezni: mi a pontos metodusa egy ilyen athangolasnak? Kesz lett a nyakom, beletettem az alkatreszeket, szoval van egy hangolatlan tunerem. Elvileg ha fm vevo tunere van valakinek akkor hasonlo problemaval talalja magat szembe.
Szoval szerintem az athangolas kb igy tortenhet:
1. A KF rezgokor 10,7 megan van, tehat nem bantjuk, termeszetesen uj tunernel szignallal, vagy GDO-val behuzzuk 10,7 megara. Az enyem raadasul csatolt rezgokor, szoval hidegen 10.7 kore mindket tekercs, aztan melegen pontosra kell huzni.
2. Lokal oszcit be kell allitani, jelen esetben (134 tol 141)+-10,7 megahertzre, de gyari tunernel szerintem szelesebb tartomanyt at lehet fogni az eredeti kondival(diodaval). Ez tipp. Levennek egy menetet a tekercsrol.
Ettol tuti alapbol feljebb maszik. Ra lehet futyulni (zajminimum ) az oszcival egy vevore (ha van), ha nincs akkor freki mero, ha az sincs abszorbcios GDO vagy high tech szkop.. analizator. Na nekem ez utobbiak nincsenek.
3. Bemenetre nevleges jel: sav aljan kozepen tetejen osszehuzni a rezgokoroket.

Jelzem, hogy en meg nem hangolt
(#) banday hozzászólása Dec 17, 2009
Üdv mindenkinek!
Ez a megépítés,beállítás nekem nembiztos hogy menne,de ez a tuner áthangolás ez tetszik.
Tehát ha szerzek egy Orion tunert,olyat amiet ferzoo is áthangolt,és áthangoltatom akkor az jó lehet műholdas vételre?? Természetesen a hozzávaló antennával!!
(#) szendi001 hozzászólása Dec 16, 2009
A tkercsek itt vannak, keleti URH-ra

tekercsek.JPG

(#) szendi001 hozzászólása Dec 16, 2009
Sziasztok,

Mellekelten felteszem az egyik tuner paneljenek digitalis valtozatat. Igaz hogy szerepelt de az egyertelmuseg es az utanepithetoseg miatt melle teszem a kapcs. rajzot, es a beultetest is, a 73-EK bol valo. Azert szemltem ki, mert a tekercsek tavolsaga is adott pontos menetszamokkal, szoval jo esely van megepiteni egy az egyben.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 15, 2009
2méterre, vagy műholdra egyaránt jónak tűnik a rádió. Minimális elhangolással jön a NOAA is. Az UA teljesen egyezik a CA-val, csereszabatosak egymással.
Kíváncsi vagyok a kínai csomagra. Csak nehogy ferde szemmel nézz majd a kütyüre a végén.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2009
2 meterre gondoltad? A nyakot szivesen bevarrom Sprintbe es le is vasalom, SO42 van a Radiotechnikanal, a masik IC ha teljesen egyenerteku, akkor van ertelme foglalkozni vele. Mondjuk most mar megvarom a kis kinai csomagomat a franciahoz, annak a nyakja is be van mar rajzolva, es van benne AFC. 2 meterre jo lenne alapbol, nem tudom van-e ertelme athanolni...Ugy erzem ez amolyan szived csucske radio
[/OFF]Meg nem fenykepeztem le a hibas tunert, kicsit pihegek[/OFF]
Udv Ferzoo, megnezem, hogy talalok e hasonlot, mert nagyon jo otletnek tunik ez az athangolas frekimerostol. Felteve, ha van radio, de mintha multkor lattam volna.
Kadaris, a szurok sorba...a profeta szol beloled ez eszembe jutott nekem is, azt nem latom, hogy a szurok koze kellene-e kulon illesztes. Kvarcokat raktam sorba letra szuronek meretezve, uber jol mukodik, van tervezo progi is ha erdekel valakit, mindenfele szurot szamol, mindjart megkeresem a linkjet.
Amugy, ugy latszik elmeleti szakember vagyok, a JoeTuner1.0 nem mukodik, lokal oszci megy, de nem akartam megtaposni , szoval feladtam mara...Megprobalkozom holnap a fetessel. Valoszinu tul kapacitas szort a szerelesem, pedig az oszci elindult ezerrel.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009
Kompromisszumos megoldás lehet több kommersz kerámiaszűrőt sorbakapcsolni. A szűrők középfrekvencia-szórásai miatt a szűrőcsoport végén jóval szűkebb áteresztési sávot lehet így előállítani. De egy kristályszűrő persze sokkal jobb...
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 15, 2009
A Tda 1596 ic.ről kapcsi rajzot letudsz tölteni alldatasheet-röl,az adatlapján minden +van.
Én is csak ezt tudnám felrakni,az aránydetektor tekercset 10,7MHz re kell hangolni a menetszámot +nézem holnapra.
A lidl-ben kb.évente 2szer lehet kapni,ezt a forgókondis frekimérős rádiót.Utoljára 1,5hónapja volt 2200ft.ért.
Nagy előnye az érzékenysége és egyszerűsége mellett,hogy 2db.merült elemről vagy akkuról is működik pl.2,2V,2,4V.Áramfelvétele 25-65mA mindössze.
Úgymond nem sustorog,kijelzője nem halványodik el,mint a régebbi piaci típusoknál.
1db.Cd2003 smd.Ic-re épül az egész rf.rész,hangvégfok pedig Tda2822.
Áthangolás 1,5óra alatt +van.
A panel fm.része és a kijelző panel közé be kell építeni vékony 0,5mm.lemezt,ez min.ra csökkenti a freki mérő órajele által keltett idegesítő 100Hz körüli szaggatott zúgást.
Ez főleg jól behangolt érzékeny rádiónál jelentkezik,mert a panel és a kijelzőlap ák.túl közel van egymáshoz kb.1cm.
Tehát +szórja a modulátor tekercset,ezt az Ic.rf.+kf.erősítője felerősíti majd a hangfokozatnál is rendesen benne marad.
Nos ezt sikerült kiszűrni végre jó lett.
Bingó!
UA3089PC-vel helyettesíthetjük. 186 Ft.Bővebben: Link., sőt keverő is van.Bővebben: Link
Erre gondoltal,?A kf IC vajon meg letezik?
Igazad van, ranezesre a AFC kivetelevel minden stimmel :yes:

2meter FM.JPG

(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2009
ÜDV!
Csak egy baj van hogy 50kHz sávszélű kristályszűrő nem nagyon van. Én is pont ezen agyaltam, egy egyszer transzportált vevőn. Már a vevő IC-t is kiválasztottam SA605. Csak azok a fránya szűrők. Ez a 34kHz-es sávszélesség nagyon eltér a megszokottaktól. Az 5-20MHz között lévő kristályszűrők túl keskenyek, a kerámiaszűrők pedig túl szélesek.
Fontos lenne a 75 ohm-os tunerbemenet. A keresztdipól 75 ohmos koaxsszal működik.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 15, 2009
Itt van nehany tuner rajz:
Nem tudom, meg vannak-e a RT 1990-es számai. Valamelyik számában szerepel egy egyszer transzponált varikap hangolású, kristályszűrős KF-el ellátott 2m-es vevő. Könnyen el lehetne készíteni műholdas felhasználásra is. Egy 50kHz-es kristályszűrővel tökéletes lenne.
Megkeresem a cikket, és felrakom ide. Annak idején szerettem volna elkészíteni, de én inkább maradtam az áthangolós módszernél.
Bővebben: Link
Következő: »»   93 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem