Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Udv Sracok,
Kicsit keson tudtam visszajonni, elnezest mindenkitol aki vart a valaszomra par napja. Ebayen olcsobban lattam IC-t postaval 4 GBP. Elkeszult egy radio! Csak meg nem muholdra. Szereztem tapasztalatot a TBA120 LM 386 parossal, es jelzem hogy egyszeruen megepitheto vele egy kozepesen jo KF. Mivel a KF resz bevalt, a tunerrel kezdtem el foglalkozni. Talaltam egy 4 tranzisztoros kapcsolast, szepseghiba a 4-es forgo, de jo lehet a varicap. Ezt epitettem meg vegul: van a gyarto honlapjan teljes doksi. A bemenete gyakorlatilag egy tranyos tuner, nincs AGC, kb 12 adas jott be, de azert rendes KF szuro, es AGC hianyzik a boldogsaghoz. Terv szerint ra linkelem az uj tunert aztan meglatjuk... Felteszem a tuner razokat is holnap. Udv: Joe Az asszony is orult neki :Bővebben: Link
Üdv!
A "P" a Motorola szóhasználatában azt jelenti, hogy normál hőfoktartományú (0 - +55 C fok) plasztik tokozás.
MC 3362 . Igazából mindenhol a MC3362P szerepel de mindenhol P nélkül találtam.Szerintem ez is jó.Szerintem!
Üdv
Találtam ic-t a TME nél.Kicsit borsos az ára de nem annyira.Bővebben: Link
Persze, először döbbenet volt számomra is az a rajz, de én elolvasgattam azt is, amit a szerző írt hozzá. Sok hasznos tanácsot ad, pl. olyasmikre, hogy mit és hogyan csináljon akkor az ember, ha van olyan "hülye", és dugdosós breadboardon (!) akar rádiófrekis cuccot építeni. Azt is írja, hogy ha valaki a KF résszel nem akar sokat bajlódni, akkor nyugodtan megépítheti valami IC-vel is. Írja, hogy IC-s megoldás esetén inkább a kvadratúra-demodulátorosokat részesítsük előnyben. Én személy szerint uA3089-cel és az azzal lábkompatibilis LA1321-gyel kísérletezgettem az utóbbi időkben, valamint kipróbáltam az LA1150-et és az AN7224-et is. Mindegyik használható, és roppant egyszerű megépíteni, még talán beállítani is őket.
A tranzisztoros felépítés egyébként azért jó, mert látod, hogy hogy következnek a fokozatok egymás után, tanulni, önképezni szerintem kiváló, ráadásul ezen az oldalon mindenféle tanácsokkal is ellát a szerző. A legnagyobb nyűg az ilyen készülékek esetén a KF tekercsek elkészítése, de ha kicsit körülnéz az ember, akkor lehet találni gyári, kész 10.7MHz-es, fémsapkás rezgőköröket is, főként gyári rádiók javítására szánt alkatrészként, de ha valakinek ingerenciája támad, akkor külföldi netes áruházakból is be lehet szerezni ilyesmit (a szerző pl. a mouser.com-ot említi). Ezekre a helyekre én is ilyen gyárit használok, teljesen jók.
Szia!
Vannak cél-NBFM demodulátorok, amalyek kis FM-löket mellett is nagy hangfekvenciás jelet produkálnak. Furcsa stílus. Én azért maradnék a "tunerkockánál", folytatva egy TBA120-szal. Biztosan lenne olyan jó, mint ez. Apropó: az általam a stabkocka után elnevezett autórádiókban (is) használt tunerkockánál 12V-os hangolófeszültségnél 120MHz vételi frekvenciát mértem. Nem sokat kellene már tolni rajta, hogy elérjük a 137-et. Lehet, hogy bírna még magasabb hangolófeszt is?S egy általános kérdés: Mi tesz egy vevő IC-t NBFM-é? Az tudtommal csakis a ráakasztott KF szűrőtől függ, nem pedig az IC-től.
Ez pedig egy másik kapcsolás, amin megakadt a szemem a netet böngészve, bár ez csak a tuner része, emögé még kell a KF rész. C11 és R8 közös pontját földelni kellene, de ha jól emlékszem, a kommentek közt írták is ezt.
Bővebben: Link
Nemrég találtam az alábbi kapcsolást, szerintem a maga nemében zseniális, mivel egy elszánt amatőr is valószínűleg meg tudja építeni. Persze azért minimális elméleti tudás szükséges hozzá.
Bővebben: Link
(lehetséges, vannak tranzisztoros vevők is, csak nem egy kezdő project)
Akkor az felejtős, lehetséges cél-ic nélkül megvalósítani ezt a kapcsolást stabilan?
Ha visszaolvasol, írtam "ingyen" megoldásról. Én is roncsokból építkeztem, és működik.
A TDA7000 és barátai ebben a frekvenciatartományban felejtősek. A felső határfrekije 110 MHz körül van, nem nagyon tudod felhúzni 30-40 MHz-cel...
Értem én hogy avízbűl veszi ki a zoxigént ám! Félre téve a viccet, engem is érdekel a dolog nagyon, azért fárasztalak titeket, mert szeretnék valami nagyon olcsó költségvetésű rádióvevőt építeni erre a frekire, és aztán azt rákötni a hangkártyámra és vidáman nézegetni mit mutat a szatelit!
Szia!
Mint már írtam, ez egy tök analóg tartalommal bíró képátviteli technika. A feldolgozandó jel a hangfrekvenciás tartományban van, egy egyszerű PC hankáryával lehet megjeleníteni a műhold által sugárzott képet. A rendszerről még annyit, hogy a képfelvétel soronként történik, a sorváltást a műhold mozgásával intézik el. Olyasmi technika ez, mint a szkenner, vagy a fax beolvasó mechanikája-elektronikája, csak itt a Földet szkennelik
PLL akartam írni ezer bocs, GY.K. gyakorlatban lenne.
-A TDA7000-es felső határfrekije kevés ide, meg az a középfrekvenciának csúfolt valami...igényesebb vevő kell ilyen célra.
-Tll vezérelt mikorvezérlő?? Gy.K. hang? Miről van szó? Szedd össze magad!
Lenne egy kérdésem, bár rf ben is meg amúgy is zöldfüles vagyok, de elméleti síkon nem e lehetne a tda 7000 as vevőic antenna rezgőkörét erre a frekire módosítani, vagy ami még egyszerübb lehetne, egy tll vezérelt egyszerű mikorvezérővel vezérelt "egyszerű" céláramkört építeni, mely nem digitális formában továbbítja az adatot hanem analóg módon GY.K. Hanggal?
Megtaláltam a képeket. Néhányat megmutatok ezekből.
A Wefax című nem műholdas, hanem rövidhullámú SSB vétel.
Tettem fel pár képet a vevőmről. Ennél a megoldásnál az eredeti rádiókészülék kf-erősítő-demodulátor ic-je tölti be a kiegészítő kf-erősítő funkcióját. Az FM-demodulátor a másik panelen van, forrasztási oldallal felfelé. A "vevő" képen látszik az előerősítő is az előtérben. Az alu hangolómagok most ki vannak szedve a tekercsekből.
Ennek a kijelzője és az áramkör "eleje" kísértetiesen hasonlít az általam épített 2m-es vevőhöz. Ami remélem hogy hamarosan teljesen elkészül.
Sziasztok!
Találtam egy vevőt amiben szerintem nincsenek nagyon kritikus alkatrészek,bár nekem mint amatőrnek semmi esélyem a megépítésére. Bővebben: Link
Szia szendi001!
1. A cikket könyvtárban találhatod meg, mert valóban, az újság honlapján csak a tartalomjegyzék olvasható. Én hazahoztm pendrive-on, de csak az amatőrsávi (144-146 MHz) verziót, mert az érdekelt. Ezt el tudom küldeni. 2. Az MC3362 IC-t én a datasheetcatalog.com-ról töltöttem le, mert maga a kettőskeverésű PLL-es vevő érdekelt. 3. Utólérhetőségem megtalálod a nevemre kattintva. Üdvözlettel: dpista
Sziasztok!
Holnap rakok fel képeket a vevőm belsejéről. Ott aztán lesznek kritikus alkatrészek...
Szia Dpista,
Megneztem a cseh honlapot, de leforditva sem talalok keszulek leirast. Ez olyasmi, mintha szerkesztosegi honlap lenne, hol keressem a cikkeket? Megneztem a ket kit-et amit korabban linkeltem be. Nos az egyik a TDA7010 el szerintem parametereiben nem felel meg az elvarasoknak. A masikban van TDA KF ic viszont a front resz egy pici smd modul nehany tekercsel. Varikap hangolasu, es elofordulhat hogy a modult meg lehet babralni egy kicsit nemi aluminiummal. Meg mindig ez es a francia leiras kozott vacilalok, nem talaltam sehol MC3362 IC-t egyelore. Koszi Joe
Szia kadarist, szia mindenki!
Én továbbra is csak a készüléképítés és az Amaterske Radio oldaláról közelítem: Azért szeretem az AR-t, (www.aradio.cz) mivel a leközölt konstrukciók ellenőrzöttek, és reprodukálhatóak. Majdnem minden esetben kitt formájában a nyákok és a kritikus alkatrészek megrendelhetőek. Üdv: dpista
Szia!
A nagyobb FM-löket, nagyobb csatorna-sávszélességgel, valamint nagyobb csatornatávolság a kvázipoláris pályájú műholdak vételét könnyíti. A Doppler-effektus így nem annyira zavaró. Persze az 50 Khz-es sávszélességű vevő már jó. Lehet is kapni ilyen keskeny kerámiaszűrőket. Sajnos néhány éven belül kihal ez az analóg, a hatvanas-hetvenes években kifejlesztett műholdas képtovábbítási rendszer. Úgyhogy hajrá!
Szia!
Örülök, hogy érdeklődsz a téma iránt! Holnap csinálok néhány közeli felvételt a rádióról. Végül is ez egy prototípus-szerű cucc, kicsit szedett-vetett kinézetű, de működik, és ez a lényeg. Megkeresem a régi cédéimet is, amiken a képek vannak. Sajnos már régóta pihen a készülék, talán egyszer majd újra beindítom. Lehet, hogy maradi vagyok, de egy jó minőségű (és arra alkalmas)CCIR-tuner áthangolása+néhány kiegészítő hozzákapcsolása kielégítő eredményt nyúlt, teljesen ingyen, kukázott cuccokból. Én nem úsztam meg az utólagos kf-erősítőt. Jelentős érzékenységjavulást tapasztaltam a TBA120-al. Ráadásul a két kerámiaszűrő a TBA elején-végén a zavarérzékenységet is csökkentette. Tudni kell azt, hogy ebben a sávban több más műholdas szolgálat is sugároz, eléggé tömve van ez a frekisáv. Itt szinte mindig lehet(ett) hallani valamilyen digitális adást az APT-n kívül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

:
Furcsa stílus. Én azért maradnék a "tunerkockánál", folytatva egy TBA120-szal. Biztosan lenne olyan jó, mint ez. Apropó: az általam a stabkocka után elnevezett autórádiókban (is) használt tunerkockánál 12V-os hangolófeszültségnél 120MHz vételi frekvenciát mértem. Nem sokat kellene már tolni rajta, hogy elérjük a 137-et. Lehet, hogy bírna még magasabb hangolófeszt is?

viszont a front resz egy pici smd modul nehany tekercsel. Varikap hangolasu, es elofordulhat hogy a modult meg lehet babralni egy kicsit nemi aluminiummal.