Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   566 / 566
(#) sanko67 válasza Skoevy hozzászólására (») Márc 25, 2026 /

igen össze vannak kötve,+ trafó primer.
(#) sanko67 válasza sanko67 hozzászólására (») Márc 25, 2026 /

Igen össze van kötve,+kistrafó+dióda.
(#) Phile80 válasza Temela hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

A segédtáp trafón mik a menetszám arányok? Tetejére szokták írni pirossal.
(#) Temela válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

80:8:9:16

(#) Phile80 válasza Temela hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Legtöbbször a TOP258PN van ezekben, ha EF25 a mag. Viszont a primer menetszám kevesebb szokott lenni, 60körül. A trafóhoz kellene egy referencia induktivitást mérni, ami valűszínűleg nincs, akkor ha a kondik és a diódák jók, akkor csak a kísérletezés marad.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Én úgy tudom hogy 66, vagy 132kHz-en járatják ezeket. A számok a teljesítményüket, a számok utáni betűk pedig a tokozást jelölik.
(#) Temela válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Köszönöm!
(#) Skoevy válasza sanko67 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Az enyémben ez van:
(#) sanko67 válasza Skoevy hozzászólására (») Márc 27, 2026 /

Az enyém sajnos nem ez a típus, azért köszönöm.
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Márc 27, 2026 / 1

Már írták, hogy más okozó lehet. Én találkoztam olyan esettel, ahol szintén a segédtáp IC
szállt el + a környezetében lévő rézfólia is elégett. Mint kiderült, leesett a készülék és
repedt lett a a segédtáp trafó magja, ami nem volt látható. Szerencsére a vezérlés túlélte.
Esetemben +-15 külső segédtáp használatával éleszthető volt a készülék. Tehát nagyon jól
fel kell térképezni a készülék felépítését, az elhalt alkatrészeket kiszedni, gyanúsakat
megvizsgálni és a szokásos módszerrel kiiktatva a Feteket, csak a vezérlést ellenőrizni,
aztán lehet a további élesztést folytatni, illetve dönteni a javításról.
(#) sanko67 válasza hg6dab hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ha a vezérlést megtáplálom 15V-al + a relét-ventillátort 24V-al akkor működik, lehet vele gegeszteni. A tápot átnéztem 2 db 1 ohmos ellenállás ment ki a kistrafó egyik lába elégett, azt hejreállítottam nem látom töröttnek.Nemtudom milyem IC vezérelte.Nem tudom beazonosítani.Viper 22-vel próbálkoztam, azzal nem csinál semmit.
(#) user1914 válasza sanko67 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Hát próbálkozni nem úgy kell!
Annak az 1-2 lába közös.
A te paneleden 1, 2, 3, 4 lábak külön mennek valahova ha jól látom.
Pl: a 4 láb valószínű az RS visszacsatoló láb lehet az 1 ohmosról.
Üdv. M.
(#) Skoevy válasza sanko67 hozzászólására (») Ápr 3, 2026 /

Ha vissza tudnád rajzolni a kistápot, akkor jobban tudnánk ötletelni, akár a kapcsolóüzemű táp fórumban is, az talán jobban pörög.
(#) sanko67 válasza user1914 hozzászólására (») Ápr 4, 2026 /

Igen ez jogos. A próbálkozás az nem jó..Ha lesz egy kis időm lerajzolom az áramkört.Ti az alapján hátha tudtok segíteni.Én nem vagyok szakmabeli.Kaptam ezt az invertert és sajnálom kidobni.
Üdv:M.S.
(#) sanko67 válasza Skoevy hozzászólására (») Ápr 4, 2026 / 1

Köszi a tanácsot ha időm engedi lerajzolom.
Üdv:M.S.
(#) Hutty válasza sanko67 hozzászólására (») Ápr 4, 2026 /

Ez a VIDEO esetleg segít.
(#) Skoevy válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 5, 2026 /

Sajnos, ebben más kapcsolás van, hasonló, mint amiről en is csináltam képet.
(#) sanko67 válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Köszönöm a videót.Tanúltam belőle.Most sok a feladat, de ha lesz szabadidőm foglalkozok vele.
(#) otvenkilenc válasza sanko67 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

UC384X sorozat
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Ápr 19, 2026 /

Ja, csak ahhoz meg kell nézni a gép rendszerét, mert nem azonos üzemmód a 3842,-3,-4,-5.
(#) otvenkilenc válasza granpa hozzászólására (») Máj 3, 2026 /

Segédtápnak az UC3842 -t szokták használni.
(#) Remci hozzászólása Pé, 13:12 /

Be lehet-e kapcsolni

Sziasztok!
Egy Centroweld hegesztőben a 4 IGBT-ből 2 zárlatos lett, a hegesztő nem akart bekapcsolni. Kiforrasztottam mind a négyet és az lenne a kérdésem,hogy IGBT-k nélkül be szabad-e kapcsolni, hogy lássam egyáltalán elindul-e, vagy azok nélkül el sem indul?
(#) mpisti válasza Remci hozzászólására (») Szo, 20:18 /

Nyugodtan bekapcsolhatod, de ha a főtrafóról van visszacsatolt segédtáp, akkor csak rövid ideig szabad bekapcsolni mert az indítási funkciót végző táp igen hamar elmelegszik. Viszont ha van rendes segédtápja akár trafós akár kapcsolóüzemű, akkor bármeddig tesztelheted, de ha van letapadásvédelem a gépben akkor csak minimális kitöltéssel fog menni.Ezt a funkciót be lehet csapni, ha a kimenetre egy külső tápról egy 10-15 ohm 10W-os ellenálláson keresztül adsz kb. 20V-ot. De ezt semmiképp nem szabad csinálni, ha az IGBT-k benne vannak, mert elfüstöli a külső tápot.
(#) Remci válasza mpisti hozzászólására (») Vas, 11:03 /

Köszi. Kipróbáltam a betápon soros izzóval, a venti elindult, a relé is bekapcsolt, vagyis kapcsolgatott. Akkor elvileg jó lehet? IGBT-ket már megrendeltem.
(#) mpisti válasza Remci hozzászólására (») Vas, 19:36 /

A relé akkor marad bekapcsolva, ha a főtrafó megy. Hogy jó, azt akkor lehet mondani, ha a 4 db IGBT G-E lábai között a jelalakok megfelelőek, ezt szkóppal kell ellenőrizni.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:37
(#) Remci válasza mpisti hozzászólására (») Vas, 20:57 /

Hát szkópom nincs . Így csak a szerencsére hagyatkozhatok, hogyha kicserélem az IGBT-ket, akkor talán lehet vele hegeszteni.
(#) uniman válasza Remci hozzászólására (») Hé, 9:39 /

Én be merném kapcsolni két db jó igbt-vel is. Persze nem egy oldalra beforrasztva. Én hegesztettem így kis árammal...
(#) mpisti válasza uniman hozzászólására (») Hé, 19:16 /

Én meg nem. Az árammérés teljes hidas működésre van tervezve, nem pedig nyitóüzeműre. A ferrit lemágnesezését mi végzi el korrekt snubber nélkül?
(#) Ge Lee válasza Remci hozzászólására (») Hé, 20:21 /

Z elég ritka, hogy az IGBT-ken kívül semmilyen más alkatrész ne menjen tönkre. Általában a meghajtásban is elszáll ilyenkor pár alkatrész.
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 20:54 /

A környező alkatrészeket mind átmértem,semmilyen más zárlatos alkatrészt nem találtam. Diódák jók, smd ellenállások olyan értékűek mint ami rájuk van írva. Esetleg smd kondi lehet még rossz, viszont annak nem tudom az értéküket, így viszonyítási alapom sincs. Rajzot nem találtam a gépről. Amíg a rossz IGBT-k bent voltak, a gép semmit nem csinált,tök kuka volt. Mihelyt kivettem a rossznak titulált alkatrészeket, már adott a gép életjelet.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:56
Következő: »»   566 / 566
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem