Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   451 / 565
(#) Sly hozzászólása Feb 25, 2016 /

Üdv mindenkinek.Beinditottam a gépet csökkentett táprol és készitettem egy-két képet hogy rámondjátok az "amment" és akkor jön az égös proba...
Csökkentett táp az 70volt válto,ilyen trafom volt itthon....Fötáp 96volt egyen,segédtáp 14volt.Heg.kimenet kb14,3 volt,zenereken 6.45,6.30 volt.Az áramválto az ilyen jelet kell hogy adjon?Elég kesze-kusza....
10 perc után nem melegszik semmi csak a szokásos langyosodás 556 meg irfd120,a 200ohmosok azok elég melegek ugy ahogy kell nekik..Semmi fura hang eddig ugytünik minden ok...
A primer az 10-es osztással készült.Mivel lehetne beterhelni a kimenetet hogy kiprobáljam az áramválto normális müködését,igy csökkentett tápon?
(#) p_kowa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Lehet, terhelve nem próbáltam, csak egy kisérlet volt, de vissza is cseréltem, mert nem láttam értelmét. Egyébként az ötlet nem tőlem származik.. Bővebben: Link
(#) Tubi56 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 26, 2016 1 /

Olvasd már el miről írunk! Az irf 630 a gate trafó meghajtó fetje! Az Irfd 120 az IGBT kisütő fetje. Máshol vannak és más a szerepük.
(#) Sly hozzászólása Feb 26, 2016 /

Kérdeztem hogy mivel lehetne beterhelni a kimenetet hogy kiprobáljam a szabályozást,és eszembe jutott hogy ha egy 12voltos 21 wattos izzot bekötök a kimenetre az jolenne?Egyáltalán igy csökkentett táppal hajtva,szabad terhelni az invertert?
(#) Jambi hozzászólása Feb 26, 2016 /

Tiszteletem Uraim! Megvolt a Maci "égős" próbája. Minden rendben, a relé behúz az égő rövid ideig világít fokozatosan elhalványul. A leragadásvédelem aktív, na ez így kell működjön vagy nem? Kiiktattam az égőt, a relé behúz az égő fel villan stb. és a leragadásvédelem megint aktív, a gate zennereken nincs feszültség. Ha csak a meghajtásnak adok tápfeszt (erősáramu rész nem kap feszültséget), meg a leragadásvédelem bemenetére vagy 20 V-ot, akkor minden rendben, a Zennereken megjelenik az 5,7V. Mi lehet a probléma?
(#) p_kowa válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Üdv! Ott lehet a probléma, hogy az uc3845ös vezérlőd nem indul el, mert ami az 1es lábáról ellenállás megy a letapadásvédelem tranyójának a kollektorához, annak az értéke alacsony a vezérlődnek. próbáld meg növelni, mondjuk sorba köss vele 100, 200 ohmot. Nemtudni milyen értékű van most benne? 1k kevés lehet...Szkóppal mérj ha van
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) Jambi válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Tovább léptem. Beüzemeltem úgy a készüléket, hogy leragadásvédelem bemenetére rákapcsoltam a külső tápos 20 V-ot, ekkor a Maci kimenetén mérek 50 V-ot azaz a Maci él! Nem lehet, hogy a leragadásvédelem hamarabb aktív minthogy az UC-Ic feléledne!?
(#) dara válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Az a helyzet,hogy ki kellett volna próbálnod részenként.A letapadás védelmet is ki lehet.Ha csak összeraktad,és neki a kraftot,nagy szerencséd van.Bő egy mp van benne a gép sokkal hamarabb feléled.

Tiltva marad induláskor a vezérlőd, mert azon az ellenálláson keresztül amit írtam, a tranyó nagyon lehúzza, próbáld mondjuk ideiglenesen kicserélni potira azt az ellenállást, vagy esetleg kikötni, és meglátod. Egyébként az van ahogy írod.
(#) Jambi válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm a segítséget, sajnos szkópom az még nincs (illene,hogy legyen már így túl a 6.-ik X-en). A kapcsolási rajz szerinti 1,2 kO-os van, ellenben van ott az opto kimeneténél egy elko aminek az értéke a rajzon 330 mikrofarad és nem tudom már miért de egy 220-ast tettem. Lehet ez a baj?

Lehet az is, cseréld le mindenképp. Az indulásnál forraszd ki azt az 1,2k-s ellenállást, úgy próbálkozz! Ilyenkor leválasztod a letapadásvédő áramkört. Ha úgy minden oké akkor próbálkozz csak a letapadásvédelem beiktatásával. Miután kicserélted a kondit, és úgy sem indul el, akkor ha minden érték stimmel, növelni kell azt az ellenállást.
(#) dara válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Nem kellene csak a letapadásvédő áramkört javítania?Nem egy bonyolult dolog tápot adni neki a kimenet felöl is 20-24V majd a kimenetről elveszi és méri az 1 lábra menő részt.Bő 1 mp körül kell szabályoznia a sárga lednek a működését nézni.Ha nem ok keresni a hibát.
(#) p_kowa válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

De, ott lesz a gond, a leválasztást azért írtam, mert azzal egyértelműsödik is. Ezt már megcsinálta amit írsz, de nincs vele előrébb. Szóval: gépet indít antistick nélkül, ha oké mehet rá, miután benne van a 330u a 220u helyett. Ha így se jó, akkor az lesz a gond hogy a kollektorellenálláson keresztül tiltja a tranyó az uc-t. Ekkor nem marad más, csak hogy növeli az ellenállást. A tl3845ösei pl 1,2k-val nem indulnak el, 1,5 el viszont igen. De próbáld ki, húzd le földre mondjuk 1k-val az uc-t, annak az már határ, van amelyik indul van amelyik nem.

De nem írta hogy működik.Így be tudná állítani a kb 1 mp et.Vagy megkeresni a hibát.Mondjuk nekem eddig mind indult 1,2K val,lehet neki más gyártótól van ic je.

Igen, én 3uc és 1tl 3845 öt próbáltam eddig, az uc-k indulnak mind 1,2k-val a tl meg se mukkan

Amúgy írta:
"Ha csak a meghajtásnak adok tápfeszt (erősáramu rész nem kap feszültséget), meg a leragadásvédelem bemenetére vagy 20 V-ot, akkor minden rendben, a Zennereken megjelenik az 5,7V. Mi lehet a probléma?"
Vagy nem erre gondolsz?
(#) p_kowa hozzászólása Feb 26, 2016 /

Egyébként lenne nekem is egy kérdésem. Mit gondoltok, lehetne használni uc3842-t Maci vezérlőnek? Ahogy kibogarásztam az adatlapját, nincs eltérés a 3845-höz képest, mindössze annyi, hogy az UVLO beavatkozási szintje 10V környékén van, ami nekünk az Igbt-k többségénél szerencsésebb lenne, mint a 3845 7,6V-ja.

Nézd át alaposabban az adatlapját,míg a 45-ös 50% kitöltésen megy addig a 42-es 100% on.

Tényleg, ez elkerülte a figyelmem Köszi.
(#) Jambi válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Ha lemegy a kismegszakító akkor mi vész oda? IGBT, snubber diódák azaz erősáramu részen minden? Elkövettem a bakklövést és megfordítottam az áramszabályzó trafóját mivel nem tudtam szabályozni az áram erősséget és a harmadik koccantásra sötét lett.

Ezt miért csináltad? Azt nem írtuk hogy piszkáld. A letapadásvédelemmel volt a problémád, nem? Most nézhetsz új Igbt-k után, és nem árt ha a HFA diódákat is cseréled

Sziasztok!Közben azért én-is beinditottam égövel a Mackót...Eddig minden ok...Járatom fél órát és megnézzük melegszik e valami...Viszont az áramváltó jelét még mindig nemtudom,hogy jó e?...Ilyennek kell lenie?

Aramvalto.jpg

(#) dara válasza Jambi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Igen az erősáramú rész az megy.De ezek szerint nem próbáltad csökkentett táppal,terhelésen a gépet.Oké hogy nincs szkópod,de láttad volna az áramszabályzást hogy működik e.Az hogy megfordítottad,még nem oka az erősáram elszállásnak,legfeljebb nem fogott volna ívet hanem csak szikrázik.Milyen igbt ket raktál bele,és hány darabot?
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Mit mondjak,ez eléd ronda.Csökkentett tápos terhelésen kéne nézned szkóppal az áramváltó jelét.Kéne egy 30-60V közötti 5-10A trafó a főtápra,segédtápot külön járatni,terhelni a kimenetet min 200W-al,jobb a duplája tekerni a szabályzó potit és nézed szkópon a jel alakot.Szemből nézve a szkópot balról jobbra kell emelkednie a jelnek.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Szia!Elözö oldalon már irtam a csökkentett táppal valo inditásrol,csak nem reagállt rá senki,ezért gondoltam jolessz ugy...Akkor visszatérek arra és megnézzük mi lessz.Ha nemjo a jelem az miért lehet?

Milyen vasra tekerted az áramváltót?Hány menet?Lezáró ellenállás,zener+1n4148,és csökkentett tápnál látod az áramváltó irányát hogy jó fele áll.Mert ha jobbról balra van,fodítasz a tekercs irányán.Persze mind ez terhelt szabályzott kimenetnél.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Pc tápbol sárga egyoldalán fehér magra kb 22mm külsö és 10mm belsö átmérö.80menet.Amugy én az áramváltó két tekercs kivezetésén mértem...Nem ott kell???

Nem hanem a 3 lábon.

Még egy észrevétel...Csökkentett táppal a kimeneten van14-14.5 volt..Erre rádobtam egy 21wattos 12 voltos izzót és 2másodperc után elaludt és kigyulladt a letapadás védelem ledje...Ha ennél elindul a letapadásvédelem akkor hogy fog elbirni 200wattot??Valamit elköthettem....
(#) Jambi válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

HGTG30N60A4-ből van 4 darab, azaz a tokozáson a következő a felírat: NH08AD alatta pedig G30N60A4. E-bay-en rendeltem. Az igaz hogy csökkentett táppal nem próbáltam, mivel nincsen olyan teljesítményű és kimeneti feszültségű trafóm.
Következő: »»   451 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem