Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Iskolai csengő
 
Témaindító: JZoli, idő: Dec 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) JZoli hozzászólása Dec 2, 2007 /
 
Segítséget szeretnék kérni programozható iskolai csengő vezérlő áramkör építéséhez. A közeli vidéki kicsi általános iskolába kellene megoldanom az automata ki-be csengetést. Tudom, hogy lehet venni ilyet de az több tizezer forint és a kis iskoláknál nincs erre a célra ennyi pénz. Az igazgató jó ismerősöm Ő kért meg, hogy nézzek utána, hogy megépíthető-e valami olcsóbb változatban, mivel mot a kézi csengetésből elég sok bonyodalom származik.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Boldika válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Itt van egy, bár ez sem túl olcsó.
(#) Lucifer válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Valamilyen kicsi lábszámú mikrovezérlő, egy belső elemes RTC, meg egy relé. Kihozható pár ezer forintból.
(#) kobold válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Rengeteg lehetőséged van, a kontrollerben megvalósított időméréstől kezdve, óra-chip felhasználásán keresztül, egészen a DCF-rendszerű eszközig (ez utóbbiról van is egy jó cikk a lapon). Csengetni nem egy nagy kaland, időt kell csak megbízhatóan mérni, aztán már csak meg kell határozni a szünetek kezdetét és végét (ha jól rémlik, nem egyforma), és kész.
A nemes cél érdekében felajánlom a segítségemet, ha gondolod, akár az elkészítésben is, díjazás nélkül. Csak most egy hétig nem leszek, festek, burkolok
(#) Medve válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Sokféle megoldás van...itt van pl az 1000Ft-os mechanikus kapcsolóóra, ami alapból úgy tudom, 15 vagy 20 perces felbontással van. egy nagyobb átmérőre kihozva a pöcköket el lehet érni az 5 perces felbontást. Ez ez egy monoflop áramkört indítanának, ami a csöngetési hosszt határozza meg.
Vagy a TTL módszer, egy órajel generátor, amely 5 percenként ad egy impulzust, utána egy számláló, a csengetési időpontokat diódákkal ki lehetne huzalozni. kissé kusza.
PIC...programozás asm-ben megy?
PC! Van állandóan bekapcsolt PC az oskolában?
Vagy pl venni néhány gagyi 2000Ft-os digitális kapcsolóórát, ezek egyenként 8 időpontot tudnak, párhuzamosan, szinkronban üzemeltetni őket. Ezzel lennél a leghamarabb készen...
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
3 db digi időzítő elég lenne, az órákat vagy a kvarccal sorosan kötött trimmerel egymáshoz állítod, vagy egy közös kvarcról járatod. A kisszintű kapcsoló kimenetet meg kell keresni, (A triac gate jére, vagy a relétekercsre megy). Ezeket egy diódás vagy-kapuval közösíteni, és mivel ez perc felbontású, szintén egy monoflopot indítana a felfutó éllel. Beállítható az is, hogy csak hétköznap csöngessen.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2007 / 4
 
Sőt: ez itt 16 időpontot tud és 3000 Ft. Hány óra van a suliban? (tanítási)
(#) Boldika válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Nekem van egy Somogyis digitális kapcsolóórám. Asszem 22 időpontot tud. (22 be, 22 ki) Itt min. 1 percig csengetne.
Rájöttem ez az.
(#) Medve válasza Boldika hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Ha jól tudod, akkor az a nyerő, add meg a típusát a kollégának...Hogy ne csengessen egy percig, azért kell a monoflop á.k.
(#) Boldika válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
078 DIGITÁLIS KAPCSOLÓ
078 SWITCHER
(#) sbazsi94 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2007 / 1
 
Heló!Alternatív megoldásként egy ősrégi számítógépre írt program is megteszi.Az egyik helyi középiskolában van ezzel a módszerrel megoldva.Az óra vége előtt 5 percel is pittyent egyet,és a ki és becsöngetés egy polifónikus dallam.Hangkártyáról adja a jelet az erősítőnek,a relét pedig az egyik portról vezérli,Quick Basic-es programmal.



Remélem segítettem egy kicsit:Balázs
(#) JZoli válasza Boldika hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
Hol lehet kapni ezt az óratípust? Ez egészen jónak tűnik ha beszerezhető. A somogyiban még most is beszerezhető?
(#) Medve válasza JZoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
(#) kaszarobert hozzászólása Dec 3, 2007 /
 
A mi sulinkban egy régi pc van rákötve a csengőre. Van külön dallam a jelzőnek, a ki és becsengőnek. Mindez a windows időzített feladataival, a beépített médiapléjert indítja majd zárja. Ha bővebben érdekel szólj...
Nekem ezt könnyebb programozni mint egy picet.
(#) spkkill hozzászólása Dec 3, 2007 /
 
Hello!Én láttam ennél kicsit komolyabb kapcsolóórát.Asszem 3 modul széles volt és előre be lehetett programozni a kapcsolásokat egy hétre.Több csatorna volt rajta.Kültéri világítást kapcsolt.Szerintem ez lenne a legjobbmegoldás.Ha jól emlékszem 5-10k huf között volt az ára.
(#) Boldika válasza JZoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
Gondolom.....
(#) koboraram1221 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
a mi volt sulinkba ugy volt + oldva hogy volt egy számitógép és egy "ébresztőöra(program) tetszöleges dallamal azt beprogramozták rákötötték a kimenetre a 110voltos erősitőt és müködött is és nem is kell jo gép kb pentium 2
(#) Medve válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 4, 2007 / 1
 
Méghogy jó gép? Ami a párhuzamos porton adja a jelet, egy 386-oson is elfut, Qbasiccel 1 óra alatt megírva, exe-re fordítva, vincsi sem kell hozzá, DOS-szal bútolva, egy floppyn elfér.
Jzoli, ha egy ócska PC-t rááldozol, aminek a villanyszámlája több, mint az értéke. Még a programot is megírom. (de sok extrára ne számíts! )
(#) Matt hozzászólása Dec 13, 2007 / 1
 
Hello!

Nálunk a volt középsulimban úgy volt megoldva, hogy volt 5 db ppa-400-as siva végfok, és a hang 100 V-on volt húzva a hangfalakoz, és egy pc vezérelte az egészet. A program neve most nem jut eszembe, de mindíg más dallamot játszot és így jól elkülöníthető volt a ki - be ill jelzőcsengetés.

Mellesleg itt az lenne a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, hogy a pc párhuzamos portjára egy 1k-s ellenálláson keresztül egy bd243-as tranzisztor bázis lábát rákötöd, a tranyó collector lábára egy 12 v-os relé, a relé másik lábára 12-Vos fesz, a tranyó emitterét meg gnd-re kötöd. És a relé már vezérleheti akár az ajtócsengőt, ami megint nem egy drága dolog. Ja és egy dióda a relé két lábára. Mellesleg a párhuzamos porton 8 kimenet közül válogathatsz, hogy melyiket használod (2-9 -es láb). Ha kell, a programot nagyon szívesen megírom, csak szólj ! Esetleg ha grafikus felületet is akarsz a programnak, akkor elég egy win 3.1 -hozzá!
(#) dbase hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Annyit szolnék a témához, hogy a zenéjet jogdíj védi.A középiskolámben is az utolso dallamot nem játszotta be a cucc ez miadt.
Én nem hajtanék számítógépet az áramfogyasztás miatt, a somogyis időzítő, és egy 555-ös impulzus idö korlátozó áramkör éppen elég lenne. Ajánlom a zenélő képeslapokat, melyekröl szépen lehet kondival lecsatolni jelet. Olcsó, és jo.
(#) Matt válasza dbase hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Üdv!

Itt nem komplett zenekarok zenéjére kell gondolni, hanem egyszerű kis dallamokra, amit jó zenész könnyen tud kitalálni...
(#) dbase válasza Matt hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Síma közismert Jingle bells dallam ha jól emlékszem, ami a suliba volt.Vagy eg flip-flop a 2 gong hang között ami váltogatja, a be és kicsengetést. Általánosba még jelző csengetés is van 5 perccel a kicsengetés elött. Nehezítené a problémát.
(#) Matt válasza dbase hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Egész évben Jingle bells? Az picit gázos szerintem.
De most nem dallamról volt szó. Hanem egy sima csengőről, amit csak meg kell vezérelni.
Igen, tudom, hogy általánosban van jelző is, de a középiskoláabn is. Egyáltalán nem bonyolítana a problémán..
(#) Boldika válasza dbase hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Én egy lassú frekis ütemadót, egy futófényt, meg egy UM66T-t ajánlanék.
(#) JZoli válasza Boldika hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Helló. A számítóg teljesen kizárva mivel ez egy "kihelyezett" alsótagozat, az iroda kicsi, nincs számítógép, ráadásul a plusz villanyszámla miatt nem örülnének a megoldásnak. Dallam sem jó mivel szétszórtan vannak a termek, így minimum négy nagyméretű csengő kell (van). Ezt most nyomógobbal működtetik, mindíg az ügyeletes tanár, de a pontatlanság sok gondot okoz, ezért kellene az elektrónika. Olyan megoldás kell ami műszaki diploma nélkül is kezelhető-programozható, mivel ha megépítem nekik a vezérlést én nem szeretnék két-három naponta odamenni. Tehát stabil megbízható cucc kell.Hajlok a kapcsolóóra+ kevés elektronika megoldás felé, de még nem az igazi.
(#) kobold válasza JZoli hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Én olyasmit építenék, mint a csatolt képen van. Kontrollerben menüből megoldanám a dátum és időbeállítást, beprogramoznám a csengetési időket, utána a kontroller már csak kérdezgetné a pontos időt, és egyezésnél működtetné a csengőt adott ideig.
Az óra-chip részére beraknék egy kis akksit, hogy áramszünetkor tovább számolja az időt a saját kvarcjele alapján, a beprogramozott idők meg a kontroller EEPROM-jában elférnek, és meg is maradnak.
Esetleg be lehet még tenni egy engedélyező kapcsolót, vagy a menübe egy pontot, hogy deaktiválható legyen a csengetés, hétvégén meg szünetekben nincs rá szükség, és az egészet a tanári szobába tenném, hogy diákok ne babrálhassák.
Nem kifejezetten kevés elektronika, de azért jutott eszembe, mert ha egy nap van 7 óra, az 21 csengetés (be, jelző, ki), és ennyi programhely nem nagyon szokott az időkapcsolókban lenni. Ezt meg, ha egyszer beállítja az ember, trimmer kondival pontosítja az órajelet (a PCF 7-es lábán 1 Hz-et kell kapni, elég könnyű mérni), évente kb. 5 percet tér el a pontos időtől, így karbantartása max. az időigazítás és az akkucsere lenne.
(#) ciw válasza JZoli hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Üdv !

Én már építettem 6 db-ot és azonnal meg is vették.
Viszonylag egyszerű saját tervezés.
Van rajta egy DS1307 RTC+battery egy 18F452-es pic egy relé a kimenet kapcsolásához meg egy 2*20 -as nagy karakteres lcd.

A programozása egyszerű, az előlapi 5 gomb segítségével. Nem kell hozzá pc.

Rengeteg program fér bele és különböző csengetési sémákat lehet létrehozni a hosszúságuk beállítható. Kölön jelzőcsengő opció amivel beállítható a szaggatott jelzés is.
Opcióként az egyik gomb nyomvatartásával azonnal a nyomás hozzszúságáig szól a csengő. (tűz csengetés, vagy kézi csengetés gyanánt)

Amennyiben érdekes lehet a dolog, kérlek keress meg.
(#) kobold válasza ciw hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Megnyugtat, hogy tegnap este nem rajzoltam túl nagy marhaságot, ha már más is így gondolja

JZoli: szerintem, ha ciw kolléga prezentál neked egy működő darabot, ne is gondolkodj tovább a kérdésen. Egy RTC meg egy kontroller, irodai környezetben, tutira stabilan eldolgozgat, minimális költséggel, de nagyon sok lehetőséggel, programmal stb.

Ezen a tűzjezőn én is gondolkodtam tegnap, csak már nem volt időm módosítani a rajzot. Kézi jelzés helyett inkább a tűzjelző központból adnék egy kontaktot, amire azonnali 1-2 perces szaggatott csengetés volna a reakció, ha a központot addig nem nyugtázzák. Mert ugye az se égjen meg, aki a jelet adja
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok!
nekem minél hamarabb kéne egy nagyon egyszerűen kezelhető, 4 digites iskolai csengő, pár visszajelző leddel, és 30 különböző időpont beállítási lehetőséggel.
Tudniillik a régi már az utolsókat csengeti .
Amit még az iskolában követelnek tőlem:
- Csengetés előtt 5 perccel bekapcsolja az erősítőket, és csengetés után 5 perccel meg kikapcsolja;
- A csengőtől függetlenül is lehessen a hangosbemondót használni;
- Valami normális, újraírható dallamot is le tudjon játszani;
- Legyen rajta 6,3mm-es bemenet, amit csengetés előtt 1 perccel letilt, és csengetés után feloldja;
- Áramszünet esetén ne kelljen beállítani újból a csengetési időpontokat.

Ezek azok, amiket felírtam, és remélem, hogy nem lesz semmi egyéb extra...

Délután még bővebben kifejtem, a fent leírtakat...
(#) karpi hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Van Ora IC ket IC egyik az ora maga a masik a kijelzo , meg egy par kapcsolotrazisztor .Erre lehet epiteni egy dekodolo aramkort .Ehez hasonlo :
ora

A kijezore kuldott jeleket dekodoljak es eszerint lehet "csengetni".
Ha csak az orankenti szunetet vesszuk csak az 49 perc es 59 perc erdekel , ekkor indulna a csengetes es 1 percet ( modjuk csengetne) ez cak ugy peldakent.
A dekodolast lehet egy par diodaval is megoldani es egy par logikus tobbemenetu "kapuval" ..
Itt egy egyszeru kapcsolas:automatic school-bell

Egy masik elektro oldalon targyalt komplexebb kapcsolas bovebben

De lehet egy regi "wecker" nagy mutatojat "erzekelni" a 10 perces szunethez ,nem muszaj digitalis legyen.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem