Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2 / 79
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„egyforma ki és bemenő impedanciával és mégis bárki fel fogja ismerni, melyik-melyik.”


Persze, mert a mérési lehetőségek és az elektroakusztika jelenleg elérhető ismeretei ettől sokkal tágabb határokat szabnak. Szóval ez kicsit sem jó példa.

Idézet:
„Miért hivatkozol arra, hogy a vakteszteken nem hallottak különbségeket? A mi vaktesztjeinken ki volt ott, mert ott hallottunk és szerintem ma is hallani tudom.”


Ha elmeséled mik a követelmények a teszttel - vagyis az emberek segítségével végzett mérésekkel - szemben (matematikai és elektroakuszt. szempontból is), és szolgálsz némi bizonyítékkal arra, hogy ezek nálatok megvoltak, akkor elmondhatjuk, hogy egyszer sikerült.

Idézet:
„Holott az egész koncepció eleve rossz volt, de nekik megbocsátható, mert amerikaiak voltak.”

Nem tudom, én ilyennel nem foglakozom, de Te nehogy ugyanebbe a hibába ess. Nagyon arrafelé haladsz....

Én csak azt tudom bizonyítani, ami létezik, és erre ugye nagyon jó esélyeim vannak, mert ha egy jelenség létezik, annak nyomai is vannak, és ami sokkal lényegesebb, van mögötte egy magyarázat, ami beilleszthető a meglévő tudásanyagba. Ugyanez a helyzet a madzagoknál is. Világosan mérhető hatásaik vannak, statikus és dinamikus paraméterkben is hoznak változást a hangsugárzóknál, de ezek a változások lehelletfinomak, mérve is, hallgatva is.

Sokkal nagyobb a különbség akkor, ha réz helyett pl. aluból tekerem a lengőcsévét, mint akkor, ha a külső rézkábelt pl. ezüstözöttre, vagy más formájúra-szövésűre-tisztaságúra cserélem. Én mindössze ennyit akarok bebizonyítani, és ebben egyet is értünk sztem. Magad is azt írod, hogy
Idézet:
„végső hangbeállításra”
jó. Bármit is jelentsen ez nálad, szerintem nincs túl messze attól, amit én írok.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Örülök, hogy részben egyetértünk, az ilyen ezoterikus területeken mi mérnökök kissé bizonytalanul mozgunk, az már szentigaz.

Ezt a topicot nem magamnak indítottam, de máris elárasztottam, úgyhogy innen tiétek a szó.
(#) ha6pc válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Ha elszakadunk a valóságtól,előbb-utóbb bármi lehetségessé válik. Sőt! Annak az ellenkezője is.
Mindenesetre kerülni kell a dolgok racionális magyarázatát;hagyatkozz csak az érzelmeidre!
(#) pl13 válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 12, 2009
Van egyáltalán olyan terület ahol megteheti vki, hogy tisztán ez érzelmeire hagyatkozzon? Még egy színész vagy zeneszerző sem kapcsolhatja ki az észérveket...
(#) Vandor76 hozzászólása Aug 12, 2009
Botfülű laikusként nem nagyon akarok beleszólni a nagyok dolgába, de mivel érdekel a téma, két pontot mégis hozzáfűznék:

- Ha két drót nem egyforma valamilyen elektromos tulajdonság szempontjából (még ha csak kevéssé térnek is el egymástól) akkor nagy valószínűséggel a rajtuk átvitt jel sem lesz teljesen egyforma. Figyelembe véve az emberi fül hihetetlen érzékenységét és azt a tényt, hogy különböző frekvenciákra különbözőképpen érzékeny, már a jel egy apróbb torzulása is hallható lehet a megfelelő körülmények közt.

- A jel részben "visszaverődik" a drót végénél levő csatlakozásról, aztán a visszavert jel megint az elejéről. Nem mondom hogy egy ilyen rövid vezetéknél ez komolyan befolyásoló tényező, de valamennyire belezavarhat ez is az átvitelbe.
A telefonközpontokban is ismert ez a jelenség, a nemzetközi hívásoknál pölö szűrőket építenek be és ezek csak a hangosabbik oldal irányából engedik át a jelet, vagyis csak az egyik irányba tudd "menni" a jel (hang) egyszerre. Ezért van az, hogy ilyen hívásoknál ha megszólalsz, akkor elhallgat a túloldalról jövő háttérzaj.
(#) 6C4C hozzászólása Aug 12, 2009
Sziasztok!

Kábelek... Ha megengeditek, most leírom amit a hangfalkábelek terén saját "bőrömön" tapasztaltam.

Két-három éve történt, hogy valamiért a kisérleti ampjaim egyre rosszabb auditív élményt kezdtek produkálni, párhuzamosan azzal, hogy mérve meg egyre jobbak lettek...
Már kezdtem gondolatban azzal foglalkozni, hogy abbahagyom az egész kisérletezést, minek is nekem ilyesmivel foglalkozni
Aztán egyik este kicseréltem a hangfalkábelt. Mivel CAT5 falikábel volt éppen kéznél, hát saját bekötési elképzelés alapján arra... És jött a ledöbbenés... Megjött a hang, a magasak kitisztultak, és minden a helyére került.
Azelőtt egy direkt hangfalkábelnek készült márkás (nem mondom meg hogy milyen) sodrott kábelt használtam... Mivel "valamit" sejtettem, egy darabon a régi kábelről lehántottam a szigetelést... Jól látszott hogy a réz teljesen elszíneződött, nyilván reakcióba léphetett a szigetelés anyagával
Azóta hfalkábelnek csak CAT5 falit használok, persze nyilván van annál jobb hangú kábel, de az árat tekintve...

Bocs hogy hosszú voltam, de én ezt tapasztaltam...
(#) Norberto válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„saját bekötési elképzelés alapján”


Ez alatt mit értesz?
(#) mpisti válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Érdekes információkhoz jutottam eme fórumnak köszönhetően , s eszembe jutott egy -a régi időkben olvasott cikksorozat. Valamikor a 70'-es 80'-as években(nem emlékszem pontosan) megjelent az akkori honi hangosítás és hangtechnika vezető szakértői által publikált cikksorozat a Rádiótechnika hasábjain, amelynek a témája a hangtechnikai mérési eredmények és az emberi fül által,- adott zenei anyagra adott érzelmi válaszok összehasonlítása volt. Teljes volt az egyetértés köztük abban, hogy a mérési eredmények alapján legjobbnak minősített eszközök sohasem szóltak olyan "szépen" a fül számára, mint amit az alapvető mérési beállítások után(munkapont, nyugalmi áram stb..)fülre hangoltak be. Az emberi érzékelés szubjektív dolog,bizonyosan vannak hallható különbségek drót és drót között ezt én magam kissé süketen is tanúsíthatom.
Tehát-szerintem, ha hangtechnika akkor az emberi érzékelés a döntő ,függetlenül attól, hogy az adott eszköz jellemzői matematikailag leírhatók.
(#) 6C4C válasza Norberto hozzászólására (») Aug 12, 2009
Barna-barna/fehér, narancs-narancs/fehér azon vittem a + eret,
Zöld-zöld/fehér, kék-kék/fehér ereken meg a - t...
Semmi egyéb trükk, bár nem zárom ki, hogy úgy még jobb lenne-lehetne...
(#) Bassmester válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 12, 2009
Na kipróbálom ezt az utp kábelt, van is belőle néhány méter. Majd írok élménybeszámolót
A Klotz hangfalkábeleit ismeri valaki? Milyen lehet a tömör vezetőjű "instalációs" kábel otthoni használatra?
(#) gb197 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 12, 2009
Ez a párosítás egyébként a logikus, én is így használom, mivel az erdő kapacitás így a kisebb.
A CAT 5 ös kábel hatékonyságát audio célú felhasználásra pedig kismillió-egyszáz internetes fórum publikálta.
(#) 6C4C válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
Nincs itt veszekedés, ha valaki úgy gondolja, hogy van benne valami, az csak kisérletezzen, aki meg nem hisz ebben, az továbbra is valami "spagócát" használ hfalkábel gyanánt...
Sztem mindenki jól jár
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
Én gitárhoz használok klotz-ot, tetszik a hangja is. Proel és kordial van még ezen kívül, de nem olyan jók. A kordiallal kifejezetten puha, hüppögős hangot ad a basszgitárom, de vonal szinten jobb valamivel.
(#) gb197 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 12, 2009
Dúsan ezüstözött NEOTEC kábelem volt két féle, de az utp mellett csak salakolt mind.
Kábelekből csak utp-t /nagyon olcsót/, saját készítésűt, vagy pedig méreg drágát szabad venni.
Én a hálozati kábelnek is utp-t használok CD, DAC, AMP. és meg kell mondanom, hogy ordít a minőségbeli különbség.
(#) pl13 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
xd nem ez a vicces benne, hanem az hogy nem venni észre amit írtam. Egyértelműen mérhető is a hatása.... Szóval az a fizikatanár nem tudott még mindent.

De a HFM-et inkább ne emlegessük... Ők bármit képesek voltak leírni.
(#) karpi válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009
A szellemkep az egyillesztetlen kabel "befejezes" vagy illesztetlen kapcsoasnall fellepo visszaverodes eredmenye.
Ez a szellemkep egy kesleltetett jel megjelenesa a direkt jel "mellett" ( utan nagyon rovid ido intervallum alatt ) innen latszik milyen keveset " kesleltet" egy kabel .Ez audioban nem nagyon eszlelheto tul rovid ido.

Hosszu kabel eseten mar van eszlelheto keses fazisforfitas stb , de eleg hosszu kabel kell legyen.

Egyes oszciloszkopban van hosszu anyekolt kabel keslelteto muvonalkent.

Hangszrokabel nehezen szed fel igazan zavro jeleket .
Egy arnyekolatlan halozati kabel mellett amiben nagy aram folyik tob 10m-es szakaszon szorossan egymas melett egy par volt feszultseg generalodhat, de az is ha nagy impedancia lenne a kabel vegein,Igy 4-8 Ohm-a lezarva nem hiszem hogy nagy hatasa lenne.

Egyes vajtfulu audiofil -ek a telefon vonal-kabelt tartjak az egyikk legjobb hangszoro kabelnek.Az ontarto acelozott tomor aluminium otvozet kb 1,5-2mm atmeroju muanyag vagy szurkozott textil szigetelesu ,amit az oszlopok kozott feszitettek ki a regi analog telefonok esetebe.Persze rovid kabelrol lene szo par meter .
(#) Bassmester válasza gb197 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Érdemes lehet szerinted erősítőkben jelvezetéknek használni? Ott végül is nem olyan fontos az árnyékolás, ha sikerül jól megcsinálni. Vagy tévedek?
(#) pl13 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
Nem nem, a sajátom kb. 1%-ra tippelem.


Azóta igen, teljes a visszafejlődés újság és show fronton. Lásd: rezsőshow..
(#) gb197 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 12, 2009
A hangszóró kimeneten az erősítőben is ezt használom, a vonalszitű vezetéknek pedig finom fonatú vezetéket /tekercs vezeték, lize, stb./ 2 ér össze sodorva. Az erősítő belső felépítését úgy alakítom ki, hogy a jelútak a lehető legrövidebbek legyenek. A hangerő szabályozó poti vagy ic közvetlen a bement mellett /fizikálisan/ van elhelyezve. Azt a megoldást találom a legjobbnak, mikor egy panelra van integrálva a végfok , táp, hangerő szab. , bemenetváltó, és csatlakozók. A fixen rögzített vezetékek meghozzák a várt hatást…
(#) karpi hozzászólása Aug 12, 2009
A vaktesztek igencsak bebizonyitottak hogy vaklarma a legtobb kommersz fogas amivel all-tudomanyos allitasokkal felrevezetve a retegnezot hatalmas penzeket rengeteg penzt haracsolnak.

Radiofrecvenciakra ervenyes jelensegeket at-"hoztak" az audioba es speci kabeleket adnak el melyek fantasztikus attetszoen szolnak ,szerintuk.

Aztan jon a retegnezo es (a hatalmas roszminosegu IMD-s cuccahoz kezdodoen a felvetelektol )vesz ilyen 'attetszo" kabelt jo dragan remenykedve a beigert fanasztikus definicioba es attetszo hangkepbe.

Mindig talalhato "pali" mindenre , olyan ez mint a mosopor reklamok es az allandoan javulo minosegu fantasztikus mosoporok .

Vagy a vaj , aminek az ara allandoan no miota tudom magam csak az elnevezese es a csomagolasa valtozik .

A tehnika ugyanaz.
(#) SALáta válasza karpi hozzászólására (») Aug 12, 2009
Teljesen egyet értek, a hangfal legyen jó minőségű először, a kábelnek annyi szerepe van hogy az erősítőtől átviszi a jelet a hangszóróig. Legyen azért vastag, az nem baj ésszerű határok között. Még az aranyozott csatlakozó tetszik, értelmét azon kívül hogy nem rozsdásodik nem látom, audiócélokra értve mindezt. Valahol határt kell szabni, ez az aranyozott csatlakozó nálam. Persze aki megveszi a "minőségi" kábeleket több ezerért az palimadár. Inkább költöm a pénzt speak-on aljazokra mint "spéci" kábelre.
(#) pl13 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
Igen, nagyrészt igazad van, minden csak viszonyítás kérdése..
(#) 6C4C válasza karpi hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet: Hangszrokabel nehezen szed fel igazan zavro jeleket .

Az sztem attól függhet, melyik végét nézzük a kábelnek...
A hangszóró felőli végén biztosan nem lesz/lehet mérhető-hallható zavarjel...
De. Ha "benézünk" az erősítő kimenetén, akkor ott látunk bizony egy ellenállásosztót, ami után pedig az erősítő bemenete látható. Ezt az ellenállásosztót pedig ugy hívják, hogy negatív visszacsatoló hálózat... Ezen keresztül már kis zavarjel is okozhat galibát, nem?

Persze mindez a saját véleményem, javítsatok ki, ha rosszul gondolom
(#) karpi válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 13, 2009
Erosito kimenete hany Ohm ? nagyon kis belso ellenallasa van a kimenetnek ezen "eltunik" az a relative gyenge aram par voltja . Ez ilyesmi csak egy rosszul tervezett kabelezes eseten jelenhet meg , mondjuk egy studioba bagy egy hazi kabel berendezes eseten ahol egy villanyszerelo bezsufol minden kabelt esztetikusan valami tubusba vagy fal-resbe .
Profi berendezesnel az aramkabel is arnyekolva van kulso arnyekolo harisnyaval es zavarszurok kapcsolasok is vannak beiktatva.


A kabelimpedancia illesztes (a "skin hatas " nem is johet szoba 20000 KHz-ig ) sem sokat erezteti hatasat 20000 KHz-ig. hogy a hatasa erezheto legyen
legalabb 4 -5 Km hosszu kene legyen ami nem johet szoba meg egy nagy PA berendezesnel sem.

kabelimpedancia cikk

hamgszoro kabel cikk es egyebek

Abszolut mindent meg lehet merni es ki lehet mutatni , persze kell hozzaertes es muszerezetseg .Merni es kiertekelni tudni kell.
Amatoroknek egyforma "mitikus" ugy az igazi tudomanyos munka mint az altudomany vagy empirikus kiertekelesek eredmenyenek ismertetese .

Igy aztan mit valasszt termeszetessen a "mitologiat" ami boven van terjesztve az emlitett kommersz okokbol es nem azt a par keves es nehezen talalhato komoly cikket .

Ha eddig nem de most az internetten hatalmas konkurencia az altudomany az eredeti kutatomunkat elnyomjak.

Specialista kell hogy legyen az olvaso aki a neten tallozik hogy kivalassza a jo igazi informaciot.

Nem akarok senkit meg gyozni semmirol mindenki hatarozza el sajatmaga hol az igazsag es azt a kabelt hasznalja ami neki tetszik.
(#) ngyzoli válasza highand hozzászólására (») Aug 13, 2009
Ez megint jó téma...
Az audió rendszert összekötő kábelek hatása bizony érezhető a hangképben-ha úgy tetszik,van sajáthangjuk,-aki ebben kételkedik,az tényeket cáfol,innentől tehát az eszmecsere okafogyottá válik... Viszont le kell szögezni néhány dolgot.A vezetékek auditív hatása RENDKÍVÜL csekély.Bármely komponens cseréje nagyságrendekkel nagyobb változást hoz,mint éppen a kábeleké,viszont a jelenség valóban "működik",létezik,s megfelelő színvonalú hifi-láncon bármikor demonstrálható.Sztem ketté kell választani a dolgot;kétféle kábel van ugye.A hangszóróvezeték,amely mindig teljesítményt szállít,és az egyes készülékeket összekötő(interkonnekt)kábelek,amelyeken teljesítmény-gyakorlatilag-nem áramlik.A hatás az előző esetben sokkal pregnánsabb,tehát ezzel a területtel érdemes inkább foglalkozni.Az interkonnekt kábelek hatása,jóllehet a jelenség ott is éppúgy fellép,már annyira csekély,h a legtöbb ember számára észlelhetetlen,vaktesztben pedig a tesztkörülmények miatt szinte kimutathatatlan.Mindenfajta jelenségnek LÉTEZIK tudományos magyarázata,ez szintén tény,de hogy a kábel hatása kimérhető lenne,-hát nem tudom... több száz méter esetén biztosan,de egy-két méternél a hatás valószínűleg a mérés hibahatára alatt fog maradni.Ettől függetlenül pl.az audiofil dobozok átkábelezése után a változás jobbára azonnal észlelhető,kérdés csak az,vajon a helyes irányba mutat-e... Ez már nem mindig egyértelmű.
highand-nak igaza van abban,h a berendezés végső finomhangolását lehet ezzel elvégezni.Véleményem szerint meg kell találni a kellő mértéket itt is,kb.a teljes hifi-cucc árának egytizedét érdemes erre költeni,egy silány hifi-t semmiféle csodakábel nem fog feljavítani.Mondjuk hallottam olyan "láncot" zenélni,ahol a gépek között ott kígyózott Van den Hul 80ezres szénkábele,a hanszórózsinór pedig kéthavi fizó-mat kóstálta,de a teljes cucc majdnem annyit ért,mint a házam(...),tehát végül is minden a "helyén"volt,s a hangképben a legkisebb hibát sem tudtuk felfedni.Ez a berendezés nagyon el volt találva,tény; a Meridian 206-os DAC-ja,és a végén díszelgő Bowers&Wilkins pref.6-os állódobozok ugyancsak "nagyot rúgtak a labdába"...
(#) pl13 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 13, 2009
Idézet:
„de egy-két méternél a hatás valószínűleg a mérés hibahatára alatt fog maradni.”

Pedig nem. Csak tudni kell, mit és hogyan mérsz (leírtam korábban hol hat..). Bár Te épp azt írod, hogy
Idézet:
„hát nem tudod”
. Akkor nem értem miért írsz róla? Ne cáfolgassuk már a biztos pontokat csak úgy önfejűen szabad meggyőződésből.... :no:

A preference 6-ért meg annyira nem lennék oda. De ez csak egyéni vélemény.
(#) 6C4C válasza karpi hozzászólására (») Aug 13, 2009
Idézet:Erosito kimenete hany Ω ? nagyon kis belso ellenallasa van a kimenetnek ezen "eltunik" az a relative gyenge aram par voltja .

Az átlagos félvezetős erősítők a kis kimenőellenállást negatív visszacsatolás alkalmazásával valósítják meg.
Ez a bemenet felől érkező hasznos jel tekintetében erősen csökkenti a kimenet impedanciáját...
De ha a kimenetre egy bizonyos belsőellenállású generátorral csatlakoznánk, vajon az mekkora impedanciát látna a kimenetnek elnevezett csomóponton???

Ha csak 100mV "idegen" termék megy vissza a kimenetre, a negvcs tegyük fel -40dB-vel ezt még leosztja, OK, az ugye 1mV.A valóságban még nem láttam vfokban ekkora negvcs-t, ha kisebb a negvcs, még rosszabb a helyzet.
Ez tényleg nagyon kis érték, de sajnos ezt a feszültséget aztán az erősítő teljes, nyílthurkú erősítésével fogja majd felerősíteni

Bocsi, nem kötözködésképpen írtam le mindezeket, ez csak és kizárólag az én egyik álláspontom/megközelítésem a hfalkábel témában, amit az erősítő "boncolgatása" nélkül nem tudtam volna kifejteni...

(#) pl13 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 13, 2009
Idézet:
„Ha csak 100mV”


Azért a 100mV nem olyan kevés.
(#) 6C4C válasza pl13 hozzászólására (») Aug 13, 2009
Igazad van, de most itt szerintem az ELV lenne a lényeg, hogy mitől lehet(ne) jobb/rosszabb a hangzás a káblcsere hatására
(#) pl13 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 13, 2009
Persz. Csak a valóságban ekkora jelet összeszedni a környezetből egy 2 méteres madzagon, két végén a már ismert lezárással elég nehéz.. Nem?
Következő: »»   2 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem