Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   24 / 238
(#) pimi9 válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Teljesen komersz alkatrészekből lehet építeni nagyon jó végfokot, nincs semmi beszerezhetetlen akadály.

Az üzemi frekvencia értékét a kimeneti szűrő fázis tolása, a visszacsatoló tag fázis tolása, és az áramkör késleltetése határozza meg. (A késleltetést adott frekvencián fázistolásként kell értelmezni)
Az üzemi frekvencia oda fog beálni, ahol ennek a háromnak az összege -180* lesz, így pozitív visszacsatolás jön létre.
A terheléstől függően, a szűrő fázistolása, ill. az áramkör késleltetése változik, így némiképp a frekvencia is.
A moduláció úgy valósul meg, hogy a komparátornak a billenési szintjét változtatjuk, így a visszacsatolásnak köszönhetően, az erősítő a kimenete követni fogja arányosan a bemenő jel változását. Az már mellékes hogy az erősítőn belül így egy PWM modulált jel áll elő.

Idézet:
„ha egy más(ok) által tervezett erősítőt csak úgy összedobok”

Erről hol volt szó?

Proska1: Bővebben fejsd ki mit akarsz csinálni. Félhíd, teljeshíd? IGBT típusa, stb...
Meg vázolj fel valami alapelképzelést, és akkor tudjuk bővíteni, korrigálni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
"Abban meg semmi fantáziát nem látok, ha egy más(ok) által tervezett erősítőt csak úgy összedobok."

Hidd el, az sem egyszerű...és legalább akkora gyönyörűséget jelent, mint a saját tervezés. Aztán amikor kész, addigra megérted annyira a működését, hogy tudsz másmilyet tervezni. De valahol el kell kezdeni. UcD?
(#) proksa1 válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
AZ IGBT(modul) egy SEMIKRON SKIIP 83AC12T1. 3 db integrált félhíd találhato benne(egyéb más mellett de csak a félhidakat használom majd belőle). Mindenképpen félhídas topologiát alkalmaznék, így egy eszközel 3 csatorna valosíthato meg,gyárilag egy hűtőbordába van "integrálva". Az elképzelésem gyakorlatilag egy sima UcD kapcsolás amit a tápfeszhez igazítanék, és a meghajtást külön ICre bíznám, ami elég áramot bír. A két fő nehézség amibe ütköztem az a DT állítása, itt a torzítás ellenére elég nagynak kell lennie mert lassu eszközről van szó, valamint hogy a vcs méretezése(20kHz frekire). Keresek egy rajzot azt átfirkálom hogy azért valami szemléletesebbet mutassak.(jah meg a kimeneti folytó még egy külön probléma lesz de elöbb ezek oldodjanak meg
(#) Milan90 válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Mondtam, hogy a működési elvét értem. A konkrét problémám az , hogy hogyan számoljam ki egy RC ,vagy RL,vagy LC tag fázistolását egy adott frekvencián. Lehet, hogy egyszerű, de még nem sikerűlt rájönnöm. Annyit tudok, hogy RC, RL rezonanciafrekin (Xc=R) 45fokot késleltet. Valahogy ebből kéne kiindulni, na meg a töltési idő(tau=R*C)ből.
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Talán még úgy is lehetne ilyet, hogy 4db azonos rezonanciájú rc tagot egymás után kötünk (4x45=180), és az lenne a visszacsatolás. Szerintem ki is fogom próbálom. Mondjuk az IRAUDAMP1-ről a rajz alapján még mindig nem tudom megmondani mekkora frekin megy.
(#) szucsip válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Hello azt hiszem, hogy Fi szög = arc tg Xl/R
(#) Milan90 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Igazad lehet.
Ha a frekvencia nő, R nem változik, Xl lineárisan nő, amit ha lerajzolsz, akkor ez egy háromszög, aminek az átfogója a frekvencia, a két befogó az R és Xl, csúcsa a fi szög.
Ja a négy db rc tagos visszacsatolás, amit az előbb írtam valóban teljesen jó. Most szimulálom, négyszög a kimenet, amit akár hangfrekivel is tudok modulálni.
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Hát ez nagyon állat. Sikerűlt magam meggyőzni. Ha ez az erősítő elkészűl, a következő biztosan önrezgő lesz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Olvassátok el ezt:

1.2 Phase shifted controlled oscillation. De erről a szerző is azt írja, hogy nagy a torzítása. De a magasabb rendű elrendezések már nagyon jók. Kicsit kiegészítve elképesztően kicsi torzításokat lehet megvalósítani.

Milyen programmal szimulálod?

Bruno1.pdf
    
(#) Milan90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Tina-val.
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Szevasztok!
Találtam egy képet a neten az Impact digital devil nevű erősítőjének a végfokjáról... kérdés az lenne,hogy eme 12Fetnek a meghajtását azt a kis panel intézheti ami középen van mert azon kivül mosfet driver-t nem látok?? a másik h olyan 3500W körüli teljesítményt képes leadni 1ohm-os terhelésre tápfeszültsége kb +/- 97V. Szerintetek ez valós adat ha a tápja bírja árammal? számolásaim szerint ha 60V-ig kimegy akkor abból 1ohm-on lejöhet 3600W ha a táp tartja a feszültséget..
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
másképpen fogalmazva az IR2113S képes meghajtani 2x6db IRFP264N-t??? ez kb 2x23nF gate kapacitást jelent... vagy ehhez tudni kéne a végfok kapcsolófrekijét ugye??
(#) (Felhasználó 46585) válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Hát, ez nem teljesen így van. A total gate töltésből számítható nagyjából az a kapacitás, amit fel kell tölteni, vagy kisütnie a gatemeghajtónak. ( Q = C x U ) Egy db tranyónál ez 210 nC töltés, ha ezt 10 V-ra töltöd, akkor ez egy 21nF-os kondinak felel meg. Tehát, az összes kondi úgy nézne ki, hogy 2 x 6 x 21 nF. Persze, fel tudja tölteni ezt is a meghajtó ic, csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt... szerintem, van ott még valami erősítő tranzisztor(ok) az ic után, legfeljebb nem látszik a képen.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Igen, kijön belőle ez a teljesítmény, a kérdés csak az, hogy meddig. Gondolom addig, amíg a pufferkondikból el nem fogy a töltés. Utánna szépen lekorlátozza a teljesítményt. Különben nehezen hihető abban a méretben, hogy huzamosabb ideig bírna a táp ekkora energiát leadni. Pedig én láttam olyan cd lemezt, ahol a 35 Hz-es hang majdnem 1 másodpercig tartott, maximális amplitudóval. Az biztosan kizárt, hogy ebből az erősítőből kijöjjön 1 másodpercig.
(#) cimopata válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
A titka az egésznek az lehet, hogy nem ócska IRFP264-et használnak hanem valami spécibb fetet aminek töredéke gate kapacitása.
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Egyébként azért kérdezem,hogy képes-e meghajtani 6-6FEt-et mert nekem egy carpower syntex 1000D van és abba totál ugyan ez a végfok van... csak annyi h abba 4darab IRFP264N-t hajt meg.. Egyébként majd lefotózom a kis panelt és küldök róla képet... És nagyon más különbséget nem láttam a végfok terén.. csak több fet-et.. no meg persze az Impact-ba nagyobb táp van mögötte... Ja meg sztem a kimeneti LC szűrő tag más értékű..
Arra tudtok adni egy képletet,hogy hogyan lehet méretezni a kimeneti LC szűrőt??? azon agyaltam,hogy még,hogy a kondenzátor és a tekercs értékét mi alapján válasszuk meg??? Igyekezni kell a cosfi-t 1körüli értéken tartani?? vagy hülyeséget beszélek?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Ha a teljes audió sávszélességet akarod használni, akkor az LC kör rezonanciája 25...30 kHz körül legyen. Az fojtó és a kondi arányát úgy válaszd meg, hogy az adott hangszóróellenállással nagyjából ne legyen kiemelése a rezgőkörnek rezonanciafrekvencián.

A cosfinek semmi köze ehhez. Bár lehet, hogy valahogy mégis rá lehet húzni, de inkább felejtsd el.
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Hello!
Először is köszi a válaszokat! Amúgy csak sub erősítő lesz tehát elég ha max 300hz-ig elmegy.. 1ohm-osra szeretném megcsinálni... És akkor ilyenkor méretezéskor nem is számít az,hogy mekkora frekvencián kapcsolgatnak a fetek?

Szivesen fogadnék erről valami szakirodalmat de nem igazán találtam..
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Egyébként ez az lelke az egész végfoknak ez éppen visszarajzolás alatt áll...

Kép222.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Közvetlenül nem számít a kapcsolási frekvencia. Ha túl alacsony frekvencián kapcsolgat, akkor a kimeneti feszültség nagyon hullámos lesz, nagy lesz a torzítás, mert a szűrő csillapítása a kapcsolófrekvenciára kicsi lesz. Ha túl magas, akkor meg hatásfok, melegedési, stb. problémák lesznek.
Hiába csak sub célokra csinálsz ilyet, a kapcsolási frekvenciának legalább 16 kHz-nek kell lennie, mert különben a kapcsolási frekvencia hallható lesz a hangszóróból. Tehát, ha fixfrekvenciás lesz ( háromszögjelhez hozzákomparálva az audió jel ), akkor mondjuk menjen 20 kHz-en, ha meg önrezgő, akkor 45...60 kHz között, mert a maximális kivezérlés körül nagyon lecsökken a kapcsolási frekvencia és ne akarjon 20 kHz alá menni, mert akkor hallható lesz.
Hát, ebben a topicban eleget írtak erről a témáról, de megnézheted a terminál fórumot is, van pwm erősítős topic.
Ha kezdő vagy ezen a téren, akkor egy nagyon egyszerű néhány wattos deszkamodellt javaslok, mert a téma nagyon bonyolult. Azon viszont megértheted az alapvető dolgokat.
(#) Ideiglenes válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Na én csak arra lennék kíváncsi, hogy miért került mindez a hóba.
(#) Subwoofer válasza Ideiglenes hozzászólására (») Feb 15, 2010 / 1
 
csupán a természetes megvilágítás végett..
(#) Subwoofer hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Nos adott egy pwm erősítőm (gyári) fixfrekis...
a kimenetén található egy 72uH-s tekercs és egy 2,2µF kondenzátor.. ahogy számoltam a rezgőkör 12.6khz-re van méretezve.. jelenleg 1ohm 1300W..
Kérdésem az lenne,hogy ha én ezt meg szeretném csinálni 3500W-ra ugyan csak 1ohm-on.. Akkor megtarthatom ugyan ezeket az értéket azt leszámítva,hogy a kimeneti induktivitást megfelelő huzallal újratekercselem erre az értékre... vagy modósítani kéne L és a C értékén ??
(egyenlőre tekintsünk el többi dologtól fetmeghajtás táp stb... )
(#) (Felhasználó 46585) válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 18, 2010 / 1
 
Igen, minden marad ugyanabban az értékben, csak a fojtó bírja ki a nagyobb áramot.
(#) cimopata válasza Subwoofer hozzászólására (») Feb 18, 2010 / 1
 
Szerintem telítődni fog a fojtó.

Feleslegesen nem tesznek bele 2x akkora fojtót mint amire eredetileg szükség van.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2010 / 1
 
Nem tudhatod...

A fojtó induktivitásáról volt szó. A nagyobb áramhoz, nyílvánvaló gondoskodni kell a megfelelő kivitelről is. Az, hogy ne telítsen, nem tartozik a kérdezett problémakörbe. Szerintem magától értetődő...

Vagy, amire gondolsz, azt magyarázd meg részletesebben!
(#) Subwoofer válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Köszi! Lényegében az induktivitás értékére gondoltam.. Viszont érdekes,hogy a kisebb erősítőben duplázva van az LC kör tehát sorba egymás után, gondolom ezzel a vágás meredekségét emelték.. míg a nagyban egy tekercs meg kondi de viszont a kimenő tekercs vékonyabb tekercsből áll és több menetből ez látszik a képeken is.. de az is lehet,hogy csak duplán van tekerve...
De elvileg meglesz majd hogy milyen milyen fet driver ic és milyen fetek vannak a nagy erősítőben... és ha egyezik akkor érdemes újraépíteni sztem... kicsinek a rajza úgyis megvan kivéve a vezérlőpanelé de az visszarajzolás alatt áll... Szval kb "csak "egy jó nyák kell..
(#) csekesz9 hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Véletlenül találtam rá, szerintetek hány W-ot tudhat?Ezt nézzétek meg
(#) (Felhasználó 46585) válasza csekesz9 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
4 ohmra 120 W körül. De biztos, hogy nem teljes sávszélességű, mert nagyok a 220 uH-is fojtók a kimeneten. De sub célokra esetleg jó lehet.
(#) Subwoofer hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Pwm végfoknál az SD1-es láb a Protect áramkörök számára kell? És ha igen akkor a Dead-time-ot növeli meg???
Na meg még annyi h a Dead-time-ot kell állítani a tápfeszültség változásakor?
Következő: »»   24 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem