Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   688 / 778
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Ahogy ez a nyák kinéz, én nem javítgatnám. Hol használtad te ezt? A Balantonban? Tiszta vízkőfolt a nyák...
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Rosszul lemosott folyasztószer-maradék is lehet. Ez a legkisebb gond.
(#) jdani válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
A primer oldalán a 80% cserlétem, mert mind hibás volt. IC nemtudom jó-e.
Ezzel a tranzisztorral és az alatta lévő ellenálással van gondom, nem tudom mit helyére.
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Ez azért elég brutális. Nézd meg a kép alján levő fehér csatlakozó tövét, meg a beledugott LED lábait, tiszta rozsda. Arról nem is beszélve, hogy a betáp túl hosszan van leblankolva, majdnem összeér. Kiborzongok a nyák látványától. Kint állt az udvaron hónapokon keresztül, esőben, hóban, vagy mi? Jdani igazán válaszolhatna, hol használta a ketyerét. Esetleg szaunában, vagy fürdőszobában?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
(#) jdani válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Nem az enyém, kaptam hogy nem működik, meg kellene javítani.
(#) proli007 válasza Pafi hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Hmmm.. csoda?
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Igazad van, az alkatrészoldalt nem is néztem ilyen szempontból, és az tényleg durva. Érdekes hogy a trafó épp tiszta, de ennek ellenére én sem lennék így nyugodt...
(#) Ge Lee válasza Pafi hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Idézet:
„Ha abból indulunk ki, hogy jól volt méretezve, akkor ezzel tagadjuk azt a tényt hogy tönkrement.”
Ezzel azt szeretted volna mondani, hogy tulajdonképpen egyetlen áramkör sincs jól méretezve amelyik tönkremegy, vagy valamikor majd tönkre fog menni? Mert akkor adhatnál valami alternatívát, ha nem is gyártóknak de a hobbistáknak, amivel elkerülhetik az évek alatt kiszáradó elkókból adódó meghibásodásokat. A visszáramos diódáktól (4148 és hasonlók, valamint üvegtokos zénerek) mint második leggyakoribb hibaokozó most tekintsünk el, ahogy az extrém körülményektől is, tehát a táp normál üzemi körülmények között működik.
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
A videó nem jó példa, mert azokba éppen tekernek szigetelőcsíkot is a kúszóútba, tehát nagy eséllyel megfelelnek az előírásoknak. A PC tápok zömébe is így és "ott" készülnek a trafók, és nem nagyon tudnák forgalomba hozni ha nem felelnének meg.
(#) Ge Lee válasza jdani hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
A FET-re már írtam alternatívát, az IC működését pedig le tudod ellenőrizni egy labortápról, néhányszor már azt is leírtam hogy hogyan, de az adatlapja is beszédes.
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Nem, én nem akartam állást foglalni abban, hogy jól van-e méretezve vagy sem, csak egy hibás elképzelést próbáltam cáfolni: azt hogy eleve jól méretezettnek tekintjük bármilyen megfontolás nélkül. Persze lehetséges hogy csak nem megfelelően használták, de sokkal valószínűbb, hogy nem jól méretezték.

Az elkó a számára túl nagy áramtól és hőmérséklettől megy tönkre, ez tökéletesen méretezhető (nagyobb méretű, low ESR, LongLife, 105C fokos) az elkók adatlapja alapján (ha az normális gyártótól származik), és az üzemi hőfok kordában tartásával. 40 éves elkók is működnek egyes kapcsoló üzemű tápokban. Magától visszáramossá váló diódát még nem láttam, az gyakorlatilag mindig túlterhelés hatására alakul ki (vagy eleve rosszul lett méretezve).
(#) Moderátor hozzászólása Jún 8, 2017
 
Kondenzátorokkal kapcsolatos beszélgetés hozzászólásai áthelyezve ide.
(#) KKobra hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Megint csak problémáim vannak Kissé átméreteztem módosítottam emmzolee nyáktervét, hogy beleférjen egy a Lomexnál kapható müanyag dobozba.
meg is építettem de valamit elhibáztam. A füst még nem jött belőle de nem ad le feszültséget úgymint nem indul el a rezgés. A nyákot átnéztem az alkatrészek a helyén vannak. Az eddig megépült 2db rövidzárvédettel összehasonlítva 2 különbség van. Más a nyák! és a 2db 47nF kondi is.
Valahol olvastam ha jól emlékszem hogy a kondi típusa is nagyban befolyásolja hogy elindul-e vagy sem.
Felteszem a nyáktervet (Tudom hogy még csak össze van dobálva még finomításra vár) hátha ott hibáztam.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) latyakosa válasza KKobra hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Tekercs kivezetéseket nem cseréltél fel véletlenül ? Most nem tudom megnézni a nyáktervet csak ötletelek
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) Mircsof válasza KKobra hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
A primer oldalon nincs elkötve semmi a nyákterv szerint (gyors szemrevételezés alapján).
A szekunder oldalon viszont a 2 puffer nincs az áram útjába rakva, így nem sokat érnek, viszont ez nem befolyásolja a "működést"
Valószínű a kis toroid lesz a ludas. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) KKobra válasza Mircsof hozzászólására (») Jún 10, 2017 1 /
 
Meg van a hiba!! A nyákon volt. Maga a nyák nem hibás illetve annyiban hogy a tirisztor középső lába túl közel van az egyok vezető sávhoz. A beforrasztásnál keletkezett egy rövidzár.
(#) black1989 hozzászólása Jún 13, 2017 /
 
Üdv Mindenki!

Érdekelne , hogy eme teljes hidas kapcsolásban , az EF25 ferrit légréses e , és ha igen akkor mekkora? Jó lenne még azt is tudni , bár sejthető , a gate trafó(EF25) Tekercsek kezdeteit , de egyértelműbb is lehetne , mondjuk ponttal berajzolva , mert tervezéskor jó nagy galibát tud okozni , ha a kivezetéseket felcserélve indítjuk a tápot! Még érdekelne pl a fő trafó részletesebb adatai, mekkora huzalátmérővel működik helyesen , mert így aztán csak jó sok számolás árán lehet megtudni ! Olyanoktól kérnék elsősorban segítséget , aki már meg is építette, de bárkitől elfogadok egy kis segítséget! Előre is köszönöm!

2kW SMPS.jpg
    
(#) granpa válasza black1989 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
A rajzon (majdnem) minden adat rajta van! Ajánlom a téma képei közt alaposan körülnézni (a sárga nyílra kattintva, megjelenik a hozzászólás, és környezete); az Inverteres hegesztőtrafó téma képei közt 'Erdgab' fórumtárs cikkeinek részletes tanulmányozását. Ő nagyon alaposan leírja a tudnivalókat (különösen a trafókat, tekercselési módokat).
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Azokat én a helyében inkább elkerülném...
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 14, 2017 / 1
 
Ha légréses lenne a mag akkor az oda lenne írva! Mivel a Tina bugyután kezeli a tekercs kezdetét jelző pontot, így azt onnan kivettem, helyette felcseréltem a kivezetéseket a rajzon, ami ha nem is mindenki számára egyértelmű, de jelzi a dolgot. Mindazonáltal ha ez kérdésként merül fel, akkor ne állj neki a megépítésnek, mert nem sok jó fog kisülni belőle, mert legalább az alapvető működéssel illene tisztában lenni (leírtam akkoriban ezt is, mert olyan is megépítette aki azt sem tudta mi az hogy tranzisztor). Az EF25 menetszáma egyébként kevés, közel a duplája kell. A főtrafóra szükséges minimum huzalátmérőket ki lehet számolni a rajtuk átfolyó áram függvényében, de nyilván az a tuti ha tele van tekerve, annyi huzallal amennyi az ablakba belefér.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem jól "csekkoltad le" a szöveget. Jelentése: olvass el mindent, ami témáról szól!
(#) fastaction válasza black1989 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Szia , van fent egyszerűbb és kivesézett hidas kapcsolás is . ÜdvTényleg olvass el minden oldalt , mert különben nem fogod érteni pl.: topik 40. oldaltól végig és az U.K.T.-s cikket . Nekem sikerült megértenem a szisztémát .
(#) usane hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Üdv! Mit tudok csináli egy 24V-os kapcsitáppal, ha dimmelt terhelés közben zúg. Hozzá kell tennem nem kínai hanem meanwell. A dimmer frekije 600 Hz ha jól emlékszem.
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Az inverteres hegesztő topikot is nézd át .
(#) tompower hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Urak, tanácsot szeretnék kérni nem légmagos rezonáns trafó mérésénél, melyik mérés fogja a valóst mutatni? 100Hz, 1kHz, vagy 10kHz-en gerjesztve? Ez a 3 beállításom van az LCR mérőmön. Mert 100Hz-en 24uH a szórásim, viszont 1k és 10k-n felmegy 75uH köré.
(#) Skori válasza tompower hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Az a mérés mutatja a leghihetőbb eredményt, ahol a mérő frekvencia a legközelebb van a tervezett üzemi frekvenciához.
(#) Skori válasza usane hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Csak tippelek: de ha raksz a táp kimenetére még pufferkondikat (áramtól függően n*1000uF), akkor azok simítják valamennyire az áramot, és kevésbé fog zúgni a táp.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Sejtettem , hogy ez lesz a válasz a kérdéseimre , pedig nem úgy tettem fel a kérdést , hogy hülyének tüntessem fel magam! Nem ma csináltam már a legelső kapcsoló üzemű tápomat , és amiért a dokumentáció hiányos , nem szeretném ha én lennék kezdőnek, vagy hozzá nem értőnek beállítva! kb 6 éve működik az első kapcsoló üzemű tápom , mai napig használatban van , tehát ha valamit csinálok , az helyesen van megcsinálva, nem kontár módon! Egy kapcsoló üzemű táp rajz legfontosabb paramétereit fel szokták tüntetni a rajzon! Pl trafó mag anyaga , méretei , huzal keresztmetszet, menetszám egy adott trafómaghoz, és főleg odaírják, hogy légréses vagy légrés nélküli! Az , hogy a szekunder oldalon mi van , azt már az után építő eldönti, mit is szeretne róla üzemeltetni, de a primer oldali rész az legyen egyértelmű , ha már meg lett osztva egy kapcsi rajz , mert vannak olyan emberek is , pl aki egész nap dolgozik , nem időmilliomos , hogy elkezdjen kísérletezni , meg számolgatni , örül ha van ideje a nyák megtervezésére ! Azért is kérdeztem , hátha valaki megépítette , és konkrét információval tud szolgálni, nem pedig azt írja , hogy tanuljak még az elektronikáról! Ha nem lennék tisztában az alapismeretekkel , akkor nyákrajzot is kértem volna! Kértem ? Nem! Köszönöm , hogy meghallgattál , segítséget továbbra is elfogadok , csak nem szeretném , ha olyannak tartana bárki is , aki még csak ledes áramkörök építgetésével vacakol!
(#) granpa válasza black1989 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem nézzük le a "csak LED-es áramkörnél tartókat", mert fejlődni akarnak.
A válaszodból/kérdésedből az ellenkezője jött le annak, amit írtál. Nekem pl. minden rajta van a rajzon (nem azért, mert annyira gyakorlott vagyok benne), mert tudom, mit akarok, milyen frekvencián, ehhez milyen vas kell, stb..
(#) black1989 válasza granpa hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Igen? Neked is köszönöm , ez nem segítség , ez megint csak egy lealacsonyítás jellegű válasz ! Mint mondtam , nekem időm alig van akármire is , és ha már valaki megépítette, akkor segíthet annyiban , hogy konkrét választ kapok a kérdésemre , nem pedig , okítani próbál ! Tehát te nem nézed le azokat akik led-es áramkört építenek, mert fejlődni szeretnének! Én is, annyi különbséggel , hogy engem kapásból lenéztél! Az ember saját hibáiból tanul , az elmélet kevés, gyakorlat teszi a mester!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
Következő: »»   688 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem