Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   15 / 29
(#) sany válasza yuden hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Szia!
Szerintem nem érdemes időt szánni az átalakítására.
(#) Massawa válasza yuden hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Meg kéne nézni milyen volt az a kinai vezérlö, mert valoszinü az sem adott 230V-t a LED-ekre....
(#) Johnycorp válasza yuden hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Szia!

A kínai füzérek a pár hozzászólássál fentebbi képeken látható vezérlővel mennek általában.
Ezekben tirisztor van és félhullámot kapcsol a lámpákra. A LED-es is hasonló, ha megnézed üzem közben látszik, ahogy kicsit vibrálnak a LED-ek 8félhullám kondi nélkül).

Éppen szétdarabolhatod. A régebbiek négykörösek voltak, a mostaniakban már csalnak, csak kétkörös. tehát 3 szál vezeték megy a LED-ek felé. A maga formájában elég gagyi kialakításra és szigetelésre is. Persze 24V-ra már egy fokkal jobb, ha hajlandó vagy annyi időt beleölni. 24V-os változat eleve kapható. Meg a vezérlő tápellátását is át kellene szabnod.
(#) koon hozzászólása Dec 4, 2015 /
 
Sziasztok.
Nekem is egy kínai ledes fényfűzérem van.(kültéri)
minden lednél kis ellenállás.
És az egészet olyan kis doboz működteti ami 8-9 hozzászólással előttem mutattak be.
A gondom az hogy 2014-ben még jól működött, viszont most mikor bekapcsoltam,első látásra frankó volt, de 1-2nap után minden 2. led sokkal gyengébben villog.
Mi okozhatja ezt?
Belenéztem a dobozba, szemmel láthatóan nincs kimenve rajta semmi.
(#) Johnycorp válasza koon hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Szia!

A te füzéred is az újabb "ócó, nem drága - kici takarékosz" modell lehet. Ebben már nem négy füzérsor van, hanem csak kettő. Így éppen ezért lehet, hogy minden második LED halványabban villog. A problémát valamelyik LED okozza. Elromlott, belső ellenállása jelentősen megnőtt, ezért a soros kapcsolásban jelentékeny ellenállást képvisel. Nem egyszerű kimérni sem. Nézd meg, hogy van-e olyan LED, ami esetleg egyáltalán nem világít és cseréld ki. Lehet több ilyen is van benne. Nekem ez segített.

VIGYÁZZ: 230V! Javítást és mérést csak feszültségmentes állapotban végezz! Megoldás lehet vékony varrótű beszúrása a vezetékbe és a LED-ek tesztelése egyenként pár voltról.

Egyébként másnak ne javítsd és elérhetetlen helyen üzemeltesd, felügyelve. Nem sokra valók ezek a fénysorok.
(#) sany hozzászólása Dec 7, 2015 1 /
 
Sziasztok!
Egy kis érdekesség és rejtvény. A LED -es fényfüzérek új generációja.
Mi lehet a képen látható újdonság? ( Legalább is én még nem láttam ilyet ezidáig. ) Azt elárulom, hogy ezt egy 8 funkciós fényfüzér.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015

DSCF3835.JPG
    
(#) sany válasza koon hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Milyen az a kínai kültéri fényfüzér? 230V -os?
Csak azért érdeklődnék, mert a piacokon általában a leggagyibb fényfüzéreket is kültérinek szokták árulni.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Dec 7, 2015 / 2
 
Nekem is volt 5 funkciós világító csövem.Elég hosszú volt az automata funkcióváltás. 1 évig 5m világított, azután 1m nem, utána 2m nem... most már lejárt az első ciklus, várom hogy újra kezdje.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Ez nem rossz fényfüzér, működik. Csak nem tudom, hogy ti már találkoztatók -e azzal a műszaki megoldással, amit itt alkalmaztak.
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Milyen megoldásra gondolsz? Számomra alap, egy doboz egy gomb egy gombolyag led, meg egy tápvezeték. Vagy mit kellene látni? Max ami gyanús, csak két drót megy ki belőle. Lehet a villogás sebességét lehet állítani. Ha az a valami a dobozon egy potenciométer, akkor meg több 1000 funkciósnak is eladhatták volna.
(#) kaqkk válasza sany hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Írd már le hogy miről beszélsz !Így csak az oldal telik sok-sok üres hozzászólással ne találgassunk feleslegesen ,ez nem kvízműsor ugye ?
(#) sany válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Igazad van! Valóban nem kvízműsor. Bocsánatot kérek!
Vannak ugye a 8 funkciós LED-es füzérek, azok dobozából általában 3 vagy 4 szál vezeték szokott kijönni a LED csoportoktól függően. De itt csak két vezeték jön ki, tehát egy vezetéket megspóroltak a tervezők és a doboz ugyanazokat a villogási módokat tudja , mint a hasonló füzérek. Valóban a bal oldali vezeték a tápvezeték, amin egyenáram megy egy 31V-os 116 mA -es kapcsolóüzemű dugasztápról. A számomra az érdekessége az áramkörnek, hogy a LED -ek egymásnak ellentétes polaritással vannak kapcsolva a két vezetékre,így a füzér vezérlése hasonlóan történik, mint egy bipoláris LED-nek. Ezért megy csak két vezeték ki a dobozból. Ez újdonságnak számít legalább is nekem, ez lett volna rejtvény. De a legnagyobb meglepetésemre a dobozt kinyitva csak egyetlen IC -t találtam benne és egy 2,4 MOhm -os ellenállást és kettő SMD kondenzátort. Az IC 24C02 -es EEPROM, semmi teljesítmény meghajtás. Ezért így szerintem ez egy elég érdekes kapcsolás.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Úgy látom ez csak nekem újdonság.
(#) Hp41C válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Van ott egy U2 is. Talán PIC12F1501?
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Vagy a felszitázott felirat hülyeség. A szemem rossz vagy 24000 is lehet. Az meg aztán bármit takarhat. A bekötése sem illik az eepromhoz... Nem igazán érteném, egy fényfüzérbe minek statikus ram. Ennyire nem hiszem hogy fontos lenne a kínaiaknak , hogy kihúzás után megmaradjon a pontos állapot, vagy olyan sok kód legyen, ami már a vezérlőbe nem fér.
(#) sany válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Igen valóban van egy másik IC is, de csak a helye nincs beforrasztva. A típusa el van takarva valamilyen barna színű , lekaparhatatlan anyaggal. Először én is azt hittem, hogy egy tokozatlan IC , de nem az.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Sajnos jobb fényképet nem tudtam csinálni róla, de a panelon tényleg 24C02 -es felirat van.
A beforrasztott IC-re különben a 15273 szám van írva, de szerintem ez gyári szám lehet, mert felette is van valami írás, de azt valamivel leszedték, úgy látom.
(#) Hp41C válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
A panel másik oldalán nincs semmi?
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) sany válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
A panel másik oldala üres. Csináltam egy élesebb képet. Szerintem is valamilyen mikrovezérlő lehet , biztos nem ram IC. Az R1, C1 RC tagok gondolom a reset funkciót látják el.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Én még azt sem értem, miért 31V -os a dugasztáp és pont 116mA -es?
(#) forma3 hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott a házon egy kültéri (vagy nem, mert 230V-os, viszont jó vastag vezetéke van és vízállónak is tűnik), mikroégős, jó hosszú jó sok darabos fényfüzér. A probléma csak annyi hogy ez a megoldás a tetőn fent van, és nem világít. Szeretném megúszni leszerelését és az ismételt felszerelését, azért tippet kérek a hiba helyének kitalálásához. Amit nem értek az az, hogy a bemenetnél a hálózati betáp egy csatlakozóra megy, és onnan végig 3 vezeték megy végig az egész egősoron, tehát párhuzamosítva vannak valahogy x darabonként, tehát így hiba esetén is valamelyik részén elvileg világítani kéne neki. Mindegyik égőbe 2 vezeték megy be. Az egész másik végén egy ugyanilyen csatlakozó van ledugózva, amivel gondolom meg lehet toldani, esetleg onna betáplálni (holnap ezt ki is próbálom).
Hogyan lehetnek ezek bekötve, hogyan tudnám könnyen megtalálni a hibát a magasban?
Közi!
(#) Johnycorp válasza forma3 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Szia!

Ezek az égősorok gyakorlatilag több körből állnak. Például 100db-osban 4x25 izzó sorba kötve. De persze más füzérben az izzók feszültségétől és az esetleges vezérlőtől függ.
Azért van 3 vezeték, mivel a "fázis" és a "nulla" elindul az elején és megszakítás nélkül tart a füzér végéig. A harmadik szál pedig az első füzérsor kezdete. Ez az x számú izzó felfűzése után kapja a tápfeszültség másik felét. A soros körök egymással való összekötése a tápláláshoz gyártónként más.
Gyakorlatilag egy soros kör eleje és vége könnyen látható, mivel ott az izzókba 3 vezeték megy.
Neked, lehet hogy szakadás van már az első csatlakozónál.
Feszültségmentesen nézd meg amennyire lehet a csatlakozókat, valamint azokat az izzókat, ahová 3 vezeték megy.
Mérj tápfeszültséget a tápkábel és csatlakozó szétválasztásánál.
Jó ötlet a másik végéről történő táplálás is.

VIGYÁZZ: 230V! Ki tudja, hogy milyen állapotban van a szigetelése a füzérnek. Nem csak az áramütés veszélye van, hanem annak a következménye lehet, hogy leesel a tetőről is!
(#) Kera_Will válasza Johnycorp hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Erre kell egy vezeték kereső adóvevő párt építeni.
Pár tranzisztor az egész.
Kapacitív szondával érzékel.
Elviműködés_gyakorlatibemutatóval_ADÓrész
Vevőrész
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) forma3 válasza Johnycorp hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm. Ma szórakoztam vele egy kicsit megint. Ez úgy van megcsinálva, hogy minden égőbe 2 vezeték megy, a párhuzamosítás külön lezsugorcsövezett forrasztásokkal van megoldva. A másik oldalról megtáplálva se világít semmi. Viszont ha az elején megtáplálom ahogy kell, a végén szépen ott van a 230. Ezekből jól következtetek arra, hogy minden párhuzamos blokk hibás, viszont ezek a forrasztások jók mivel elér a végére a fesz?
(#) Bakman válasza forma3 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
A feszültségmérés (kéziműszerrel) csalóka is lehet, valamilyen kis teljesítményű próbalámpával kell megvizsgálni.
(#) forma3 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Oké, holnap megpróbálom úgy is. Közben lekerült az egész a tetőről..
(#) proba válasza forma3 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
A villanyszerelők fáziskeresője (különösen az érintés nélküli változatok is jó alternatívák. (hasonlóan a belinkelt keresőhöz, amit én is köszönök majd kipróbálom szakadt eszközök kábelhibahely behatárolásához szerintem jó lesz.) Amelyik égőnél nem világít a fáziskereső az előtti szinte biztos hogy kuka. (de fázis 0 cserével pontosítható, akkor a másik szomszédban lesz sötét)
(#) K_Bela hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy kültéri 240 db-os izzó (24 V-os). Az ünnepek alatt kint volt a fán, hiba nélkül üzemelt, azonban az egyik nap azt vettem észre, hogy nem világít az izzósor. Ma szétszedtem a vezérlő panelt, kiiktattam, viszont anélkül működik, így arra gondolok, hogy beázott ez a kis dobozka és valamelyik ellenállás kiment benne. Kérdésem az lenne, hogy próbálkozzak a panel javításával, vagy kössem össze, aztán szigszalag rá? Mellékelek egy képet a panelról, hátha esetleg valaki tudja, hogy melyik "alkatrészt" kell kicserélni rajta.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proba válasza K_Bela hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
A két háromlábút cseréld meg, ha a másik sor romlik el, akkor azt, ha nem akkor cserélődik meg, akkor keress forrasztási hibát .
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) K_Bela válasza proba hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ma megnéztem a panelt alaposabban, forrasztási hiba okozta a problémát. Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   15 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem