Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   179 / 181
(#) karicsek válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia.
Köszi a választ. Állítani kell vagy valamit cserélni is? Ezt lehet az orsók felől javítani?
(#) CHZ válasza karicsek hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Ez mechanika függő, van mikor cserelnikell, de beallítás is segíthet.
(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
... ami valószínűleg a mechanikát vezérlő szervo pontatlan működéséből ered.

(Ha csak nincs törés a képen jelölt alkatrészben - ez akad be a fogaskerékbe, lefékezve ezzel az orsókat. A te készüléked lehet hogy egy görgős, de azt látom, hogy ugyanez a 3 motoros futómű alap van benne, tehát ennek ugyanígy kell kinéznie. Nem szokott baja lenni a fékezőkarnak amúgy.)

Amire tehát jobban gyanakszom, az a külön motorral vezérelt üzemmódváltás. Előlap felől nézve a jobb szélső motor forgatja a programtárcsát egy szíjáttételen és két fogaskeréken át (több lépcsős lassító áttétel). A gond általában az, hogy a programtárcsához kapcsolt körbeforgó jeladó kontakthibássá válik és rosszul jelez vissza a vezérlő IC-nek arról, hol is jár épp a tárcsa. Nem könnyen hozzáférhető (emlékeim szerint a középső, motorokat is hordozó lapot is le kell venni, a kazettaérzékelős panellal együtt), és csak szétpattintással, majd újra összeragasztással tisztítható, de éppenséggel javítható. (Újat venni ebből az alkatrészből esélytelen, és általában a kontaktspray sem ad tartós eredményt rajta. Így hát marad a kézi felújítás, majd' 30 évvel a gyártás után.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) karicsek válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Huh. Köszönöm szépen a választ, akkor valószínű, hogy ezzel együtt fogok élni, mert nekem ez bonyolult művelet lenne. Most kaptam vissza a retro hifi-ből. Fél évet vártam a javításra. (más gondok voltak vele) Nos ez kimaradt a javításból.
Nagyon köszi mégegyszer a segítséget.
(#) doktor válasza karicsek hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Szia!
Szétszedték a mechanikát mostanában, szíjak voltak cserélve?
Jellemzően, a teljes szétszerelés, a régi kenőanyag eltávolítása, újra kenés, minőségi szíj cserék megoldhatja, ha nincs
hibás alkatrész./ hajszálrepedés, repedt fog stb/.
Jellemzően fizikai hiba, de érdemes lenne, ismét átnézetni.
Retro szerviz javítása mire terjedt ki?
(#) karicsek válasza doktor hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Szia. Elméletileg torz felvétel miatt vittem, de említettem neki azt a hibát is.
Így ezek lettek javítva:
-Teljes felújítás. Torz felvétel. Leeresztő orsó fékezés.
Nyomatékok ellenőrizve, szükség szerint állítva. Szalagsebesség és azimut ellenőrizve. Rendben.
Lejátszásiszint
ellenőrizve állítva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
(#) doktor válasza karicsek hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Szia!
Szerintem, érdemes lenne, megkeresni őket, garanciát gondolom vállaltak.
(#) karicsek válasza doktor hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Szia. Igen van rá garancia, egy telefont megér.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Máj 12, 2023 /
 
Sziasztok! Kazettás magnó olvasófejét mivel érdemes letisztítani? Alkoholos fültisztítópálca? Olyan , mintha oxidos lenne, nem is koszos, hanem mintha oxidált lenne. Kissé rosszul is szól.
(#) lele válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 13, 2023 /
 
Szia!
Azzal is lehet tisztítani amit írtál. Vagy az alkatrész boltokban kapható "Mágnesfej tisztító spray", vagy "Kontakt IPA - izopropil alkohol". Ezzel még a csatlakozók érintkezőit is nagyon jól lehet tisztítani, de a magnóban a hangtengelyt is, a gumi görgőt is stb.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Ha nem kosz (amit kb. egy-két törlés az alkoholos vattával lehozna), akkor igen, néhány típus hajlamos felületi beoxidosodásra. Ha még nem ténylegesen kopott is, jellemzően pár üzemóra alatt lekopik ez a lehelletvékony réteg róla, és kitisztul a hangja.
(#) jfeher hozzászólása Máj 29, 2023 /
 
Sziasztok!
Hőn szeretett Pioneer CT-506-osom megadta magát. Szétszedtem, találtam benne egy kis fémlemezkét. Rövid nyomozás után kiderült, hogy a tápfeszültség kontaktkapcsolóból esett ki. Mellékeltem képeket. Kérdésem, ez visszarakható vagy vennem kell egy újat, ha egyáltalán kapható.
(#) karicsek válasza karicsek hozzászólására (») Máj 30, 2023 / 2
 
Nos beszéltem a szervízzel, valóban garanciális hiba volt. Egy seeger gyűrű nem volt a helyén. Javítva, tökéletes.
(#) somitomi válasza jfeher hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
A képek alapján úgy néz ki, hogy letört az érintkező lemezke, szóval szerezni kell valami megfelelő pótlást bele.
(#) doktor válasza karicsek hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Egy telefont megért, a javítása.
(#) szabo.attila58 hozzászólása Jún 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Van nekem ez a remekbe szabott DUAL CC 8025 két kazettás magnó.A bal oldali magnó amelyik csak lejátszásra jó álló helyében megnémúlt. A hangerő csatornán visszajelző fény nincs. Van valakinek tippje hogy alkoholos fejtisztitás után sem működik ...kondenzátor vagy forrasztásí hiba lehet...A jobb oldali rész ami felvételt is tud működik. Feltöltöttem két képet a típusról ha van valaki aki találkozott ezzel a típussal és segíteni tud írjon pár sort.A tanácsát előre is köszönöm.
Attila
(#) Tomi94 válasza szabo.attila58 hozzászólására (») Jún 1, 2023 /
 
Mechanikán szokott lenni egy kis fémnyelves kapcsoló (pl. a felemelkedő fejszán tolja meg), ami jelt ad az elektronikának, hogy most engedélyezni kell a kimenetet. Ezen kontakthiba, vezetékszakadás, esetleg mechanikus törés, amit elsőre megnéznék.
(#) sany hozzászólása Júl 9, 2023 /
 
Remélem jó helyre tettem fel a kérdésem. Külön topikot nem akartam neki nyitni.
A kérdésem automata kazettás magnó mechanikával kapcsolatban lenne. Pontosabban olyan típusú mechanikával, amelyik elektromágnessel vezérelhető. Ezekben a mechanikákban található egy tükrözött felületű kis fogaskerék, amelynek forgását egy reflexiós fénysorompóval érzékelik. Milyen funkciója van ennek a fénysorompós érzékelésnek? Magának a motornak forgását érzékeli?
(#) elektrorudi válasza sany hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Attól függ, hogy hol van ez a fogaskerék? Például jól használható szalaghossz (idő) mérésre, ha elektronikus mérő van a készülékben. Vagy lehet olyan funkciója, hogyha "t" ideig nem érkezik impulzus, akkor kikapcsója az adott funkciót. Ez akkor hasznos, ha valamiért elakad a szalagtovábbítás. Nem gyűri be az egész szalagot.
(#) pavikpeter válasza sany hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Az a végálláskapcsoló jeladója. Ha végére ér a kazetta megáll ez a tárcsa nem küld impulzust a vezérlőnek és a motor leáll. Nagyon elterjedt megoldás volt anno bár inkább VHS magnókban, de néhány kazettás magnóban is ezt a megoldást alkalmazták. Tipikus hibája, hogy egy idő után beporolódok a tükröző felület és/vagy az optokapu és bekapcsolás után azonnal kikapcsol.
(#) sany válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Megpróbáltam képet csinálni. Igaz ez nem tükrös, de persze ugyaz a működése.
(#) sany válasza pavikpeter hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Van egy másik kapcsoló is. Ez alaphelyzetben zárt állapotú. Gondolom ez a kapcsoló az elektromágnes állapotát figyeli. Ez a mechanika "bistabil működésű? Tehát ha az elektromágnes impulzust kap, akkor kapcsol, leengedi a fejet, és a következő impulzusnál kikapcsol, fel emeli a fejet. Ha két impulzust kap, akkor pedig megfordítja a kazetta forgási irányát, gyorsít a motoron és teker?
Csak azért mert szeretnék csinálni egy kis magnót, és mi hogy működik. Tudom van Google, YT, de sokszor a videókban kihagyna részleteket, ami nekem fontos lenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) somitomi válasza sany hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Hát ezt így képről szerintem senki nem fogja megmondani egy ismeretlen eredetű mechanikáról. Ki kell próbálgatni, az is lehet, hogy valamilyen sorrendi alapon működik, tehát ha mondjuk motorindítás előtt húz meg a szolenoid, akkor lejátszás lesz belőle, ha utána, akkor meg visszateker vagy ilyesmi.
Szerk: Vagy akár az is lehet, hogy a szolenoid csak a lejátszás/felvételhez kell, vissza meg egyszerűen a motor forgásirányának megfordításával teker.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) sany válasza somitomi hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Én azt hittem valamilyen szabvány alapján gyártják ezeket. Annyit tudok róla, hogy egy Aiwa mini Hifi-ből való.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) somitomi válasza sany hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Csak annyira, hogy mindegyik a szabványos kompakt kazettát tudja lejátszani, azon túl műszaki megoldásokban bármelyik gyártó kiötölhetett bármit. Persze a kazettás korszak legvégén már minden gyártó a Tanashin mechanikáit használta, de egyrészt abból is van többféle az igényeknek megfelelően, másrészt ez láthatóan nem az. De kézzel forgatva, piszkálva általában meg lehet azért fejteni, én nemrég egy három bitang szolenoiddal vezérelt mechanika lelkivilágát vizsgálgattam hasonló módszerrel (mondjuk én szét is szedtem, azt már nem kellett volna, mert azóta nem tud előre tekerni :bonk
(#) sany válasza somitomi hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Hopsz ide elfelejtettem belinkelni , csináltam külön topikot.
Ezért volt a YT videókban is mind különböző, amiket néztem.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) mapi65 hozzászólása Júl 12, 2023 /
 
Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni! Keresek Kenwood RC-X090 távirányítót. Lehetőség szerint magyarországi beszerzés. Akár árajánlattal. Előre is tisztelettel köszönöm.
(#) kopaszagár hozzászólása Szept 2, 2023 /
 
Szép napot mindenkinek!
Jómagam is egy amolyan "kérdez és eltűnik" figura vagyok, de talán a válasz más normális embernek jól jöhet és talán még a topikot is beröffenti.
Szóval a kérdésem: van egy Dual C826 deckem. Elég jó állapotban van, elektronika nem sz@rakodik, mechanika gyors és pontos, kivéve a fejet. Féloldalasra van kopva (természetesen) lejátszás és felvétel tűrhető, de nekem ez nem elég. Tervezem hogy kicserélem a fejet, ehhez gyűjtök infót.
A fejen szép nagy fekete felirattal az van hogy "CANON S&S" se szám, se egyéb. DC ellenállása egyik oldalra 323 Ohm, a másik 317 Ohm.
Honnan lehet fejet szerezni? Lehet más típusú (esetleg ellenállású mert nekem ez a ~320 ohm fura) fejjel helyettesíteni?
Előre is köszönöm ha időt szakít valaki a válaszra.
(#) Istvanpisti válasza kopaszagár hozzászólására (») Szept 2, 2023 / 1
 
Szia!
Nem lehet másfajta fejjel helyettesíteni, a mechanikai méretek is lényegesek, nem csak az elektromos paraméterek. A fejen lévő csavarok furatának távolsága, illetve a felfogatási felülettől a kazettaablak felé eső "kinyúlás" is lényeges paraméter, hiszen ez határozza meg, hogy hova esik e fejen lévő rés.
Azért nem olyan nagy a baj, itt : Bővebben: Link arról beszélnek, hogy az Onkyo TA-2090 deckben is ilyen fej van, igy talán könnyebb keresni rá. Én pl. Ausztráliából rendeltem Hitachi fejet.
Mellékelek egy excel fájlt, amiben a "2 HEAD" fülön a 41. sorban találod az Onkyo TA-2050 deck fej adatai vannak. Ez ugyan nem a TA-2090, de valószínűleg ezek azonosak, de le kell ellenőrizni.
A táblázatban is 330 ohm körüli ellenállást írnak.
(#) kopaszagár válasza Istvanpisti hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Nagyon köszönöm a választ!
Rendesen belenyúltam egy használt üzlettel... drágán veszem, aztán bütykölhetem. 1-2 hét használat és bújnak elő a hibák. Most kopogó gerjedés jelentkezett felvételkészítéskor és a szalagválasztó kapcsolgatásakor nő-csökken-eltűnik-vándorol egyik csatornáról másikra.
Mostmár szétszedem atomjaira, megmérem a fejet is, megnézem a szalagválasztót, földeléseket, motorokat, stb...
Vagy gerjedhet így a fej miatt is? Látom a fejvásárlás is lottós. Nagyon régen foglalkoztam már ilyenekkel.
Pedig csak retrózni akartam egy kicsit
Következő: »»   179 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem