Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Egy újabb óra készült el.
Dehogy! Ez a hétfejű sárkány. Oda van írva..
Mikrobinak EM4 hangolásjelző a szeme és abból is csak 3...
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Dehogy, időgép, 2048-ba.
Szép, és a doboza is ízléses.
Nekem tetszik, ment a mancs.
A 3 D nyomtató tulajdonosok tapasztalhatták, hogy nem lehet állandóan a gép mellett lenni.
A filamenttel szokott baj lenni, és gép csak jár, és jár mire újból ránézünk. Ha a filament továbbítás bármi okból megáll, szakadás, dugulás, vagy ha munka elkészült akkor is ha nem figyelünk a gép csak fogyassza az áramot. Erre a célra találtam ki ezt a filament mozgás figyelőt. A 3 db tárcsa között feszülő filament a középső tárcsára szerelt 5 db mini mágnessel ad jelet a hall szenzornak a filament mozgásról. Az erősáramú nyomógombbal induláskor egy pillanatra áthidaljuk a relé munka érintkezőjét, és az 5V tápfeszültség megjelenésekor az Attiny85-hoz kapcsolt 5 voltos relé azonnal behúz, és öntartó lesz az áramkör. Bekapcsoljuk a K1 kapcsolót. Ameddig ez a kapcsoló be van kapcsolva a készülék nem engedi el a relét. Erre azért van szükség, mert induláskor a nyomtató beállítások alatt még nem mozog a filament. Ha végeztünk a beállításokkal a kapcsolót kikapcsoljuk, és ekkor beélesedik be filament figyelő. 3d nyomtató filament mozgás kontroll működése. Az áramkör bekapcsolása után a beállított ideig (nálam 60mp-ig) a relé be van húzva. Ha ezen idő alatt a hall szenzor bemenetre, fel, vagy lefutó él jön be, (CHANGE) akkor az időzítő újra indul. Ha a filament továbbítás bármi okból megáll, szakadás, dugulás, vagy a munka elkészült és ezért nem mozog a filament, akkor is a relé az utolsó impulzus után a beállított idő után elenged, azaz a 3D nyomtatót áramtalanítja. Áramtalanítás előtt, hangjelzés. A jeladó egy nyitott collektoros hall szenzor. A képen látható tárcsára 5 db sárga jeladó mikró mágnest ragasztottam. A 3D nyomtató kezdeti beállítások időtartamára a (Pin1) kapcsoló zárásával a filament mozgás figyelőt ki lehet kapcsolni. A kapcsoló kikapcsolásával beélesedik a filament mozgás figyelő. A programba nem tudtam megoldani, hogy kikapcsolás után a hall szenzor bemenete ne indítsa újra a programot, ezért a relé az Attiny85 tápegységet is áramtalanítsa!!!!! A készülék nem helyettesíti a személyes felügyeletet, és az erősáramú részek miatt csak szakképzett személy építse meg saját felelősségre! Jó után építést. Tervezés alatt van sokkal bonyolultabb változat is. LCD kijelzés és a fej hőmérsékletét és készülék áram fogyasztását is figyeli a filament mozgáson túl. A fej hőmérsékletét egy alsó felső hőmérséklet ablakban lehet beállítani. A filament folyó méteres fogyasztását is elmenti kikapcsolás előtt. Bekapcsoláskor kijelzi az előző nyomtatás során felhasznált filament hosszát.
Sikerült a sleep módot megoldani.
Ez a jó program. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
Ilyent én is akartam csinálni régebben!
![]() Nagyon hasznos és szükséges dolognak gondoltam sokáig a filament-mozgás figyelést, de aztán megismerkedtünk. Én és a titan extruder. Azóta soha nincs kattogás, dugulás vagy hasonló probléma. A filament elfogyását nálam a vezérlő figyeli gyárilag, és ha végzett a nyomtatással akkor pedig áramtalanítja is magát. (Lerdge board + Power modul) Az ilyesmi dolgokról nekem mindig az a véleményem hogy nem a hiba detektálására és esetleges kezelésére kell koncentrálni, hanem egész egyszerűen úgy kell megkonstruálni a szerkezetet hogy a hiba ne történhessen meg. Amúgy gratulálok mert ötletes szerkezet és a kivitelezése is tetszik.
Sajnos a kereskedelemben nem kapható magyar (gyerek) dallamot lejátszó chip.
Ennek a tarthatatlan állapotnak a megoldására találtam ki, és gereblyéztem a netről össze, az alábbi megoldást. Egy Attiny85 chip egy 10mF kondenzátor és egy kis hangszóró az összes hardver. Amikor még nagyon kicsi volt mobil telefonok memóriája a NOKIA szabadalmaztatott egy RTTL lejátszó csengőhang szabványt. https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_Tone_Transfer_Language A RTTL nóták lejátszásra az ARDUINO-ra meg van írva program, és netről szabadon letölthető. https://www.instructables.com/id/RTTL-Tunes-on-arduino/ Nem értem a működését, de nem is kell. Hogyan programoz egy botfülű, magyar dallamot egy Attiny85 chipbe? Úgyhogy a = http://midi.mathewvp.com/midi2RTTL.htm honlapon MIDI-ből lehet online konvertálni RTTL sztringet. Magyar MIDI-kel meg tele van a net. Nem minden konvertálás tökéletes de 95% -ban elfogadható. Van ami gyalázatosan szól. Közvetlen RTTL formátumban angolszász nóták tömkelege van a neten = http://www.picaxe.com/RTTTL-Ringtones-for-Tune-Command/ http://mines.lumpylumpy.com/Electronics/Computers/Software/Cpp/MFC/....RTTTL https://www.vex.net/~lawrence/ringtones.html Az eredetileg Arduinora ( Atmega328 = 32K ) írt RTTL lejátszóhoz mellékelt angolszász sztrigek és a lefordított sztrigek az Attiny85-nek, lehet hogy hosszúak lesznek ( 8 K ). A sztring nem fér be a SRAM-ba és ezért a fordító hibát jelez. A Klapka induló bőven befér, de ezzel a rövid példával szemléltetem a sztring rövidítés lépéseit. Klapka induló eredetije így tölthető le az online konverterből. KlapkaIndulo:d=4,o=5,b=110:e,e,8e,e,8d,8c,8c,d,e,p,a,a,8a,a,8g,8f,8e,d,e,p,e,e,8e,e,8e,8a,8g,f,e,p,e,a,8b,b,8b,8e,c6,8b,8a,8g#,a A programba a csillagok helyére kell beilleszteni a karakter sort. A két macska köröm közé! char *song = "***********************************"; // Klapka induló Elsőre a nevet egy karakterre csökkentjük. Kötelező legalább egy karakternek a ( : ) előtt lenni! char *song = "K:d=4,o=5,b=110:e,e,8e,e,8d,8c,8c,d,e,p,a,a,8a,a,8g,8f,8e,d,e,p,e,e,8e,e,8e,8a,8g,f,e,p,e,a,8b,b,8b,8e,c6,8b,8a,8g#,a”; // Klapka induló Ha még mindig hosszú akkor a sztring akkor a ( „ ; // ) sorvéget szúrjuk be valahová és ha már engedi feltölteni a Attiny85-be akkor meghallgatjuk. Ha a végén félbe vág egy ütemet akkor tovább tologatjuk előre, vagy hátra, addig amíg egy frappáns ütemmel nem fejeződjön be a dallam. char *song = "K:d=4,o=5,b=110:e,e,8e,e,8d,8c,8c,d,e,p,a,a,8a,a,8g,8f,8e,d,”; // e,p,e,e,8e,e,8e,8a,8g,f,e,p,e,a,8b,b,8b,8e,c6,8b,8a,8g#,a”; // Klapka induló A program működése. Az Attiny85 a feszültség megjelenése után 3 mp után lejátssza a nótát. Utána sleep-be megy a PIC. A nóta választékból csak egy nótát lehet a REM-ből kivinni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A Pic 1 lábán a nóta alatt magas szint van. Pl: egy optó csatolós tranzisztort bekapcsol vagy egy relé és az áramkör saját tápfeszültségét meg adja. Az optocsatolo áramkörét egy pillanatra rövidre zárjuk (zenélő sörnyitó) és dallam lejátszásig a optocsatolo főáramkörében levő chip működik. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
Ötletes!
Megnéztem, ezen a programon nem sokat lehetne tömöríteni!
"Utána sleep-be megy a PIC." Akkor ezt átírtad pic-re?
Szia!
Már nem tudom pontosan kivel, de valakivel itt a fórumon összebeszéltünk úgy egy éve és a régebbi Z80 dallamcsengő nótái is lejátszhatóak Arduinon. Annyi, hogy nekem a 2-es lábon van a hangszóró, de nyilván ha átírod 1-re nálad is működik. Sajna félbe lett hagyva, de a hangtábla is megvan hozzá, így bármi átalakítható rá.
Ez az utolsó bőr (tényleg) Jani gityó_motyójáról, amely készen van az összes ragasztással, dokumentációval meg minden.
- 100 dW tartós szinuszos teljesítmény. - 1 cső. - 2 csatorna. - Zenére villogó LED fényeffekt. - Hordozható kivitel (2D! beállítási lehetőség). - Ingyenes házhoz szállítás. - (Szinte) tönkretehetetlen kivitel. - Macskák csak illusztráció! Sok boldog névnapot! Kellemes Karácsonyt! Remélem jól elhúzod a nótánkat vele. Baromi nagyot szól, mellesleg. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
Erről már Topi írt is egy cikket 2008-ban. Egyszerű dallamcsengő
Eltévesztetem az Attiny85 megy sleep-be.
Az Jézuska utolsó hajrában elkészítette az unokának a teljes projectet.
https://www.youtube.com/watch?v=pKo9ytFmRPk&feature=youtu.be A dallam generátor a helyére került. A HESTORE ajándék fenyőfa pozitív érintkezője össze lett forrasztva mellette levővel és így az USB-be bedugáskor feszültség alá helyezi a dallam chipet. Az 3 mp késeltetéssel lejátssza nótát. A nóta végén a chip sleep-be megy át. A gomb benyomása megszakítja chip be tápját és elengedés után 3 mp újra lejátssza a nótát. Stb Kellemes Ünnepeket Kívánok mindenkinek.
A 3 D nyomtató fórumokon többször találkoztam azzal a problémával, hogy filament bemeneti nyílását kikezdi a filament. A peca boltokba lehet kapni 2mm belső lyukú PORCEÁN damil vezetőt gyűrűt 300Ft alatt. 5 perces két komponensű UVERAPID ragasztóval ragasztottam fel a gyűrűt a filement lyuk bejáratra. A ragasztás idejére a lyukat, átgyúrt kenyér galacsinnal töltöttem fel, mert hirtelen nem volt más itthon. (rágógumi, is jó lehet) A felületet össze vissza megkarcoltam, hogy a ragasztó jól tapadjon. A fekete porcelán gyűrű, egy fém gyűrűbe van applikálva, aminek több csápja van a mi botra erősítéshez kellett eredetileg. Ezeket el csíptem, és a maradék drótokat és óvatosan egy síkra kiterítettem mint ha csápok lennének. Ezeket a drót csápokat jól befuttattam ragasztóval.
Minden fekete és csillog a képen, de remélem jól látható megoldás. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2018
Elfelejtettem, hogy készítettem egy filament vezető porcelán gyűrűt is.
Ez nekem feleslegessé vált mert a 11 hozzászólással előbb megépített filament mozgás ellenőrző 3 db. tárcsája kiváltotta ezt vezető gyűrűt. A neten sok féle kinyomatható filament vezető van, de én úgy gondolom a porcelánba jobban csúszik a filament, és nem KOPTATJA ki a lyukat. A peca boltokba lehet kapni 10mm belső lyukú PORCEÁN damil vezetőt gyűrűt 300Ft alatt. 5 perces két komponensű UVERAPID ragasztóval ragasztottam be a gyűrű fém tartóit az általam kinyomatott tartó bakba. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
Sziasztok!
Megfogadtam hogy saját tervezésű geiger müller számlálót építek az egyik csövemnek, mivel nem sűrűn használom az eagle-t, ezért az eredmény lehetne jobb is. Számláló Elnézést a nagy rendetlenségért de a videó azon melegében készült ahogy feléledt, dobozt majd nyomtatni szeretnék idővel. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
Üdv. Jó az, gratulálok. Az alkatrészeket meg összébb rakod vagy smd megoldás. Az asztal, hát látnád az enyémet.
Sziasztok . Először is kellemes ünnepeket ,Békés boldog karácsonyt mindenkinek.Itt az ünnepi készülődés közepette készült egy kis remekmű. Nézzétek meg ti is Ágota Ds-1200. Kicsit másként.
Ágota Ds-1200. Kicsit másként. többi kép.
még fotó
Üdv.Neked is kellemes karácsonyi ünnepeket. Használd egészséggel. A kondenzátorok között az mi? A 48964987_102...jpg -en a két ellenállás meg van égve ?
Takony ragacs
ne mozogjanak . Tudom csúnya .. de ki nézegeti
Mitől mozognának? Felfekszenek. Erre van valami magyarázat hogy van előnye? Tényleg érdekelne mert láttam már máshol is. Igaz az ellenkezőjét is 800T présgépben...
Nagyméretü alkatrész két pilinszka lábon, régen a ROE, meg Siemens kondiknak( snap in kivitel) négy lába is volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

ne mozogjanak . Tudom csúnya .. de ki nézegeti