Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Pár napja készült el a kapunyitó elektronikám. Beépítettem és teszteltem. Prímán működik.
Az eszköz egy STM32 BluePill fejleszt panellel készült el, főként azért mert olcsó és jó ez a kis panel.. ![]() Amiért kapott egy megosztást tőlem ez a kis eszköz, az az elvi ötlet, miszerint legyen egy RFID kártyás beengedő elektronika a kiskapunkba a kulcsos megoldás mellett, amelynek segítségével könnyedén és gyorsan lehet bejutni az ajtón. Ez a vásárlásoknál illetve egyéb szorult helyzetekben (pl, majd be pisilsz és mennél már befelé, de vacakolnod kell a kulccsal, gondolom másnak is ismerős a helyzet) nagyon jól tud jönni. A kivitelezése már hosszú ideje tart, mivel magát a kerítés kapu pillérét már erre az eszköz fogadására elő kellett készíteni, majd ezen eszközök esztétikai eltakarását követően megtörtént a beszerelés. Az első éles tesztet pedig videóval meg is örökítettem. : Első videó.. Majd maga az elektronika működése közelről: Második videó.. Kívülről az RFID olvasó nem látszik, így csak az tudja hol van, aki vagy kiteszteli egy kártyával és fülel, vagy megmondom hol keresse.. Sok oszlop van.. Idézet: „és mennél már befelé, de vacakolnod kell a kulccsal” Tanúlt volt kollégám jött haza családlátogatásból, már a 4-es úton csikart neki mint a fene, de úgy volt vele, hogy akkor is kihúzza hazáig. Sikerült is neki, már liftben elkezdett könnyiteni a ruházaton és minden módon nekikészülni a dolognak. Aztán (hamar munka ritkán jó), beletörte a bejárati ajtóba a kulcsot. ![]() Arra kérdésre, hogy végül mi lett a megoldás, csak annyit mondott, hogy a szomszéd nagyon meglepődött. ![]() Olvasod is a kártyát, vagy csak "csippantás" detektor? Gondolkozom én is hasonlón, de amit kaptam Szasza mestertől olvasót, ott még csak a bekötés felderitéséig jutottam el, a protokoll visszafejtése még várat magára...
Persze.. Bocs, nem fejtettem ki túlságosan mert gondoltam elég primitív ez a megoldás és azon agyaltam, hogy lehet senkit sem fog érdekelni a dolog.
A programot úgy írtam meg, hogy van egy mester kulcs (RFID kulcstartó), amely lehetővé teszi az egyes kártyák felvételét, és a memória törlését is. A mester kulcs kombinációban történő lehúzása engedélyezi a titkos menüt. A kártyát beolvasva le ellenőrzi hogy le e van tárolva az ID és ha igen, akkor kinyit az ajtó, ha nem, akkor kineveti vagy is kicsipogja az illetéktelen kártyát.. Egyszerű mint a faék a program.
Nem szeretném ha leszólásnak vennéd, de én azon csodálkozom, hogy biztonsági szerelvények lazán hozzáférhetőek külsőleg. A videód után egy másik szaki is kirakta szemlére a cuccát egy műanyag dobozba, az időjárás, és más szeszélyének teret adva. Még a gégecső is lógott a doboz alatt. A hozzáférhetőség, biztonság...?
Inkább legójáték számomra. Megbántási szándék nélkül, inkább szomorkásan szemlélődve, nem kevés munkátokat.
Nekem tetszik a megoldás. Különösen, hogy az RF ID olvasó rejtve van. Ha jól megnézted a videót az elektronika az oszlopon belül van. Ha valaki be akar jönni az nem fog vacakolni az elektronikával, mert beugrik a kerítés tetején, aztán ha akarja nyitja az ajtót egy csavarhúzóval a zárnyelvnél. 3m kerítést szögesdróttal meg senki nem rak az utcafrontra. Az egésszel azt véded, hogy illetéktelenek ne jussanak a kertedbe, de a kerítés teteje sokkal egyszerűbb út, mint a kiskapu zárjával vagy az elektronikával babrálni.
A kérdés inkább, hogy az elektronika hogyan bírja majd a mostoha párás körülményeket. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
Erről anyám öccse jut az eszembe.
8.-ik emeleten laknak (nem panel), bejáratnál kaputelefon/kódzár, amit akarsz. Minden emeleten, mindkét oldalon a lépcsőháztól/lifttől külön rácsos ajtó, csak kézzel nyitható (jó szuper biztonsági kulccsal). Dicsekedett, hogy milyen drága biztonsági hevederzárat szereltett fel a bejárati ajtóra, a meglévő mellé. Mondom neki, hogy: Gyuri bátyám, a telibe üvegezett ablak mellette, a konyhából ugyarre a folyosóra néz... Oda miért nem szereltetsz legalább egy rácsot? ![]() Nem vagyok én hülye, hogy börtönben éljek.
Nem itt folytatnám mert ez nem a társalkodás helye. A folytatás a pihenő pákásoknál találod.
Köszi az észrevételeket. Igazából nem arra készült, hogy betörés biztos legyen, nem is várható el ez egy külső kerítés esetén főleg olyan helyen nem, ahol a szomszéd majd 3éves noszogatásra sem hajlandó végre a saját kerítését észszerűen felújítani, még úgy sem, hogy felajánlottam, hogy én megcsinálom saját költségemen.
Amúgy a biztonsági kérdésre is válaszolva kicsit: A videón nem látszik, de kívülről nem lehet a nyelvhez hozzáférni mivel előtte egy lemez takarja az egész zárat. Az RFID rendszer nem hozzáférhető kívülről, mivel az benne van a beton pillérben. A vezetékezés is a pillér belsejében van. Így szerintem a minimális biztonságnak bőven megfelel. Az időjárásnak sem a külső sem a belső elektronika nincs kitéve, belső kialakításnál lesz még majd egy műanyag burkolat, ami takarni és körbe fogja majd fogni a teljes elektronikát. Ez utóbbi még nincs meg, de ha végleg üzembe kerül fel fog kerülni ez a belső burkolat is és akkor már a belső nyílás is teljesen eltakarható.
Én dobozba tettem volna ezt az elektronikát. Tudom, hogy viszonylag védett helyen van, azonban a hideg, a hirtelen jött meleg, pára veszélyeztetheti a megfelelő működését.
Különben jó a projekt!
Idézet: „A videón nem látszik, de kívülről nem lehet a nyelvhez hozzáférni mivel előtte egy lemez takarja az egész zárat.” Azt láttam, Itt arra gondoltam, hogy kifelé amikor viszik a cuccot, már nem kell mászni, mert belűlről hozzáférhető a zárnyelv.
Egy kis nosztalgia miatt utánépítettem a JAKADAPTER-t, amivel PC-re lehet csatlakoztatni Atari / Commodore digitális Joystick-et, Paddle-t, Sega Mega Drive gamepad-et, amit azután emulátorokból lehet használni.
A karantén alatt csináltam, így a NYÁK-ot átterveztem 1 oldalasra és laminátorral készült. Részletek és további képek: ITT A kisfloppy takaró lemezébe építettem be. Vice-al tökéletesen működik.
Idézet: „mert belűlről hozzáférhető a zárnyelv” Miért is?
Merthogy a világ nem minden esetben pontosan olyan, mint ahogyan a könyvekben le van rajzolva.
Nálam is ez a struktúra a nyerő!
Jó látni egy ilyen átgondolt építést!
A tápot hogyan kapja? Kissé kellemetlen lenne, ha lemerülne és így nem engedne be. ...vagy az se lenne jó ha beázna és emiatt menne tönkre.
![]() A kártyát ugye te programozod hozzá egyedi kóddal? Így biztosíthatnád, hogy csak a te kártyáddal engedjen be.
Megnézted a videót?
Akkor láthattad volna az alábbi képet.
Szép, áttekinthető elrendezés. És végre a védőföld is be van kötve rendesen.
(több itt felrakott erősítőnél a bejővő csatlakozóról sehova sem ment vezeték.) Szekunder oldalon nem látok biztosítékot, az még elférne. Hangszóró védelem van? Nem látok olyan relét sem. A szalagkábeleken mi megy, segédtáp?
Szekunder oldalon direkt nincs biztosíték. Eleinte próbáltam, üvegcsöveset, smd-t is, de sajnos nincs jó hatása a hangra
![]() Hangszóróvédelem vezérlése, lágyindító, és a segédtápegyég a középső kis panelen található. A relék a végfokpanelek alsó felén vannak, a tápszűrő kondik kitakarják őket. A szalagkábelen a védelemhez menő jel, illetve a relé vezérlése van vezetve. A DC védelem optocsatolókra van alapozva, hogy ne sérüljön a dual monó felépítés.
Fiam már régóta mondogatja, hogy szeretne egy hangos bluetooth hangszórót. Ami persze hordozható. Tehát beléptem a low-end audió építők klubjába. Régen egy qudhoz vettem 2 darab MNC hangszórót. Első meghallgatás után fölkerültek a padlásra. Most, huszon év után főztem velük valamit. 4 féle kísérleti dobozt építettem, mire lett valamilyen hangja. A legnormálisabbat építettem meg. A súly miatt fenyőből, mégpedig ezüst-fenyőből csináltam. Könnyű, és azt olvastam, hogy a tömör ezüstnek igen jó a hangja. Kapott egy TDA7498-as sztereó erősítőt és energia ellátásnak 6 darab tesla autóból való akkucellát. Erről a feszültségről adatlap szerint 2x40-45 wattot tudhat. Kapott egy feszültségmérő modult, ami egyben jelzi a bekapcsolást is. 23 kilogramm lett a vége. A hordozhatósága kissé korlátozott, de el tudják tolni gördeszkán a focipályára.
Idézet: „Eleinte próbáltam, üvegcsöveset, smd-t is, de sajnos nincs jó hatása a hangra” Az aranyszálast, ami gyémánt mono kristályban van próbáltad? Kristály tiszta a hangja.
A szüzek hajszálaiból holdfénynél sodrott verziót próbáltam...
Ügyes kis szerkezet, szeretem a retro cuccokat..
![]() Vissza térve a zár kérdésére: ha észre vetted kilincs is van belül.. Tehát adott, hogy csak befelé volt lényeges számomra, hogy ne keljen mindig kulcsozni.
Tápot a hálózatból nyeri, de egy akkumulátoron keresztül. Ha elmegy a hálózat, aksiról még jó darabig eljár. Minden további kérdésedet meg is válaszoltad..
Huhh, én is vak vagyok. Szépen elemezgetjük, hogy a zárnyelv hozzáférhető-e, mikor van kilincs is ...
Először azt hittem arduino nano.
Nekem is jött nemrég egy rfid shield, gondolkoztam is rajta, hogy beépítem a kapunyitób, de már így is fullos, távir, mobil, számkódos nyitás is van. A számkódos nyitót egy régi fénymásolóból szedtem ki, amikor beírom a kódot idítja a kaput és kiírja hányat másolhat, majd, mivel nem érzékel számláló léptetést kiírja, hogy papír elakadás. Elég vicces, de jól működik De ugye be lesz dobozolva? A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2020
Próbálom elképzelni, hogy egy másológép taszter oda van applikálva a bejárati ajtó mellé, és éppen a példányszámot ütöd be, miközben topogsz mert sietős lenne befelé. Aztán megnyomod a másolás gombot, és nyílik az ajtó, lehet iparkodni befelé.. Beteg
![]() Ha már úgysem topic idegen a dolog, ugye megszánsz minket egy képpel?!? A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2020
Régen az analóg gépeken nem volt lehetőség címjegyzékbe felhasználókat felvenni így nem tudták nyomon követni, ki mennyit másol ész nélkül, erre találtak ki (szerintem valami maszek megoldás) egy dobozkába 2 soros lcd + taasztatúra, egy mesterkóddal lehetett a felhasználóknak x mennyiségű példényszámot adni. bepötyögte és akkor indíthatta a másolást, a gép mechanikus számlálójára meg rá kellett kötni egy vezetéket, ha ezt nem kapta meg a jelet, akkor elakadásnak vette, na nálam ezt nem kapja meg ezért dobja az elakadást, lehet levideozom.
Egyébként annyiból jobb mint a gyári nbeléptető, hogy tudok felvenni kódot, amihez mondjuk 1db beléptetést engedélyezek, ha pl futár jön, bár azóta talóra megcsináltam, de legalább a lehetőség meg van
Orrodra koppintok most mert nem olvasod a kommenteket..
![]() Igen lesz belül is burkolat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Sok oszlop van..