Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1652 / 1674
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 2, 2023 / 28
 
Sziasztok!

Nemrégiben egy fórumtársunk közzé tett egy IR tesztert, Nokia 5110-es kijelzővel.
Megtetszett a dolog, így beszereztem néhányat.
Miután sikeresen megoldottam vele mindent amit szeretnék, kigondoltam, hogy csinálok magamnak egy karórát, amit szemüveg nélkül is le tudok olvasni.
Végre elkészült a prototípus. A mellékelt képeken látható, hogy a kijelző panelját kisebbre vágtam, de még így is túl nagy ahhoz, hog gombokat tegyek rá. Főleg, hogy a végső verziónál el akarom hagyni a kijelző saját nyákját, hogy vékonyabb, és pár miliméterel rövidebb legyen.
Így aztán kapott egy mechanikus dőlésérzékelőt, ami felébreszti a PIC-et, és egy RTC-t, ami nagyon keveset fogyaszt.
Igen ám, de hogy állítom be? Így aztán beletettem egy TSOP infra vevőt. És mivel még volt két szabad lába a PIC-nek, valamint hely is volt a panelon, kapott még egy DS18B20-as hőszenzort.
Az óra - dátum -hőfok közötti váltások az óra bilentésével érhetőek el. Ha párszor megrázom az órát, belép a beálítás menübe és bekapcsoja az infra vevőt. Az infra bármilyen infrás távirányító bármely gombjára reagál. A menüben lépkedni a távirányítóval lehet, az óra billentése ativálja a menüpotot. Ezután a karaterek léptetése megint a távirányítóval történik. Az óra vízszintesbe fordítás után 3 másodperccel lekapcsol. Ha a beállításból megy aludni, akkor előtte felülírja az RTC-t.
Amúgy csúnyán kimaxoltam a PIC18F14K50-es kontrollert. A programmemóriája 94%-os, a RAM állománya 85%-os telitetségű, és minden lába foglalt.
(#) még1MbR válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 2, 2023 / 2
 
Klassz lett!
Én egyszer valami ilyen órát szeretnék csinálni:
Bővebben: Link
Egyelőre csak a kijelző van meg hozzá
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 2, 2023 / 1
 
Huh, jó cucc a Nokia kijelző, híresen jól olvasható háttérvilágítás nélkül is.
Nem ébred fel feleslegesen pusztán attól, hogy a kezedet lóbálod? Ha igen, akkor valahogyan mégis féríts oda egy gombot a dőlésérzékelő helyett.
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
De igen. De csak a PIC. 0,1 másodperces stabil kapcsolójel megléte után kapcsolja csak be a kijelzőt és kérdezi le az RTC-t.
(#) Jonni válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Tetszik . Arra majd vigyázz, hogy a DS18B20 nehogy a karod hőmérsékletét mérje.
(#) sonajkniz válasza Jonni hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Egyértelműen azt fogja mérni. Ha a valós hőmérséklet érdekel, néhány percre le kell majd vegyem.
Mondjuk az sem rossz opció, ha jelzi, hogy lázas vagyok.
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Mit jelent a "0,1 másodperces stabil kapcsolójel"? Én tartanék attól, hogy fölöslegesen bekapcsolódgat, ahogyan a karom lóbálódik.

Hogyan tervezed karórának megcsinálni? Szerintem lehetne 3D nyomtatni egy keretet, amibe passzentosan belemegy mindkét panel, igény szerint kivehető belőle (pl. elemcseréhez) és át lehetne rajta fűzni egy csuklószíjat.
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Idézet:
„Mit jelent a "0,1 másodperces stabil kapcsolójel"?”

Azt jelenti, hogy nem minden impulzusra ébred fel, csak ha legalább 0.1 másodpercig folyamatosan zárja a golyó az áramkört. (Egy ilyen van benne) Ha kevésnek bizonyul ez az idő, legfeljebb megnövelem.

Valóban 3D nyomtatott háza lesz, de majd csak a végleges verziónak.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 3, 2023 1 / 1
 
Szerintem emeld fel 1 másodpercre az időt, így minimalizálhatod az esetleges fölösleges felébredéseket.
Amúgy a 3D nyomtatott keret is lehetne prototípus verzióban is, hogy az esetlegesen felmerülő dolgokat ki lehessen igazítani, mielőtt a végleges keretet nyomtatod majd.
(#) vargham válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2023 1 / 1
 
Idézet:
„nem pedig a ki mit csinált volna másképpen”

Lásd a kiemelt részen!
(#) lazsi válasza vargham hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Mivel sonajkniz készüléke még nincs kész, és ő maga is írta, hogy növelheti az időt, illetve a keretet ő maga is 3D nyomtatással tervezi, szerintem ebben az esetben teljesen helyénvaló az ötletek adása.
Zsombor nem azt írta, hogy mit csinált volna másképpen...
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2023
(#) don_peter válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 5, 2023 /
 
Engem maga az ötlet nem mozgatott meg, de a megvalósítás már igen. Utóbbi tetszik, ment is a mancs. Érdekelne, hogy növeled a tétlenségi időt? Lehet csak nem jól értek valamit és ezért marad bennem kérdés. A PIC-ben van ilyen regiszter, amelyen a zárt állapotot ébredés nélkül lehet figyelni? Vagy ébred az eszköz és utána egy timer-el méred, hogy meg e haladod a zárásnak megadott időt és után kapcsolod a kijelzőt?
További kérdésként jelent meg bennem, hogy Eink (epaper) mint lehetséges kijelzőn nem gondolkodtál? Talán kevesebb energiával el menne és vékonyabb is, méretre is elérhető hasonló + parciális vezérléssel elég gyors is.

Majdnem lemaradt: milyen nyelven írtad a programot?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2023
(#) sonajkniz válasza don_peter hozzászólására (») Máj 5, 2023 /
 
Szia!
A PIC mindenre ébred, majd folyamatosan figyeli a bemenetet, és ha a beállított időn belűl nem megy el a jel, akkor csinál egy resetet, melynek során újrakonfigolja magát. Ugyanis az ébredéstől a resetig a leg alacsonyabb energiaszinttel működik.
Idézet:
„hogy Eink (epaper) mint lehetséges kijelzőn nem gondolkodtál”

Az óra csak az első felhasználása ennek a kijelzőnek. A kisérletezés célja az volt, hogy áttörjem az idétlen tervezését, azaz ne csak 8 pixel magas sorok helyzetébe, hanem bárhová tudjak bármilyen alakú és méretű (értsd a lapos fekvő hasábtól a kockán át az álló hasábig 1pixeltől 1000 pixelig) spriteot behelyezni egy olcsó és jól látható kijelzőbe későbbi felhasználás céljaira.
Egy Eink kijelző elég drága. Ráadásul én assemblyben programozok, és még ennek a kijelzőnek az alap meghajtó programját is elég nehéz volt létrehozni az adatlapja alapján.
Semmire nem megyek az olyan eszközökkel, amiknek az adatlapja úgy kezdődik, hogy töltsd le az ilyen - olyan könyvtárat.
(#) don_peter válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 5, 2023 / 3
 
Idézet:
„Semmire nem megyek az olyan eszközökkel, amiknek az adatlapja úgy kezdődik, hogy töltsd le az ilyen - olyan könyvtárat.”
Ennél azért lényegesen egyszerűbb, általában SPI driverrel fel vannak szerelve a kijelzők, és van hozzá értelmes adatlap, így elég egyszerű őket programozni, bár az is tény, hogy assemblyben semmi nem egyszerű. De értem, akkor a kijelző választást..
(#) sonajkniz válasza don_peter hozzászólására (») Máj 5, 2023 /
 
Azért ha küldenél egy linket egy hasonló méretű eink kijelzőről, (beszerzési forrás, adatlap) azt azért megköszönném. Lehet, nem kezdek vele semmit, de most felkeltetted az érdeklődésemet.
(#) don_peter válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 5, 2023 / 1
 
Küldtem privátban a kért adatokat, elég nagy a választék én most egy 1.54"-os Eink kapcsán írtam, de elég nagy a paletta mert mostanra már elég sok változat és sok méret elérhető. Többek közt már színes, hajlékony és érintős is elérhető elég sok méretben.
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 9, 2023 / 17
 
Sziasztok!

Fentebb bemutatott tervezett karórám prototipusának kapcsán Zsombor tanácsokat adott, melyre előszőr én is úgy reagáltam, mint vargham.
De csak beültette a bogarat a fülembe, hogy ha már egyszer van a kezemben egy működő prototípus, miért ne venném használatba.
Úgyhogy megcsináltam.
És Zsombinak volt igaza! A hőmérő a kézen értelmetlen. A golyós érzékelő az ígért +- 45°-os kitérést csak az egyik tengelyirányba teljesíti. a másik irányba + - 90° a kitérés. Vezetés közben szinte folyamatosan aktív. Valamint, (de azt sejtettem is) túl nagy.
Úgyhogy nekiáltam áttervezni. Keresni kezdtem a Hestore-ban olyan gombokat, ami a panel élére szerelhető. Találtam is, de közben erre is ráakadtam.
Most már nem is vagyok biztos abban, hogy túl nagy az órám. Hiszen csupán 44,5x52,5x16mm-es.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2023
(#) Ktulu hozzászólása Máj 9, 2023 / 2
 
Analóg kijelzésben nem gondolkodtál?
Több információval szolgál, és tetszetősebb is.
(#) sonajkniz válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 9, 2023 / 3
 
Kinek a pap, kinek a papné.
Nálam az analóg, az legyen mechanikus.
(#) Vales válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Nagyon jó, Gratulálok!
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Idézet:
„A golyós érzékelő az ígért +- 45°-os kitérést csak az egyik tengelyirányba teljesíti. a másik irányba + - 90° a kitérés. Vezetés közben szinte folyamatosan aktív.”
Volt egy olyan sejtésem, hogy az nemkívánatos felébredésekhez vezethet ‒ és úgy is lett.
Idézet:
„A hőmérő a kézen értelmetlen.”
A kezedtől kevesebb, mint ~5mm távolságra persze, hogy a kezedet fogja mérni és nem a környezetet. Már csak az a kérdés, hogy akkor mi legyen a hőmérő helyett, aminek még van valami értelme?
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Idézet:
„Már csak az a kérdés, hogy akkor mi legyen a hőmérő helyett, aminek még van valami értelme?”

Én erre gondoltam.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Máj 11, 2023 / 16
 
Elkezdtem építeni egy Arduino alapú PLC-t. A többi már szoftver kérdése. 32 bemenet, 32 kimenet.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) sargarigo válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Nagyon jól néz ki! Specifikációt tudsz írni? Milyen ardu hajtja (uno-nak gondolnám), nativan programozod vagy lesz hozzá valami keretrendszer hogy kompatibilis legyen az ipari megoldásokkal?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) Zoli_bácsi válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Köszönöm.

Az alapja Mega 2560. 32 bemenet, ebből 16 lehet analóg fesz, analóg áram bemenet. 32 kimenet. Önálló programozás lesz, egy leendő gép, egy Mega egység, és a hozzá tartozó periféria. Az ipari érzékelőkkel kompatibilis, a kimenet szintén. Relés kimenet van, ami a mágneskapcsolókat vezérli.A be és kimenetek 8-as csoportokban vannak elosztva a kezelhetőség miatt. Tulajdonképpen egy bemeneti opto kártyákból, relé kimeneti kártyákból, és egy vezérlő egységből áll. Szervíz, illetve élesztéshez pedig WS2812 LED csoportok jelzik ki a be és kimeneti állapotokat, RS485 kommunikációval az esetleges hosszú vezék miatt.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) sargarigo válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Idézet:
„uno-nak gondolnám”

Figyelmetlen voltam. Irtad is pedig a 32 ki- és bemenetet.

Szép projekt!
(#) torokj válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Üdv,
Szép munka.
Az Arduino megbízhatósága megfelel ipari célokra?Mit fog vezérelni?
Analóg jelet ,0-20mA áramhurkot tud kezelni?Van nekem is egy csomó régi OMRON nulla órás I/O panelem,lehet hogy eljátszok az Arduinohoz való illesztéssel.
tj
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
(#) sonajkniz válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Szép munka. Gratulálok.
Én csak azt szeretném megkérdezni, milyen fordítót használsz a programozáshoz?
Mert az ingyenes fordító úgy teleszemeteli, hogy ipari felhasználásra lehet, hogy lassú lesz.
Gondolok itt pl. encoder olvasására.
(#) cua válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Bullshit. Raadasul meg csak nem is kell az Arduino framework-ot hasznalnia, ha nem akarja.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Idézet:
„az ingyenes fordító úgy teleszemeteli”

Nem igaz. Az Arduino framework "szemeteli" tele. Az AVR-GCC tök jó kódot fordít. Az Arduino framework is C++ nyelven íródott, és azért szemetel, mert kezdőknek szánva egyszerűen érthetőre és hülyebiztosra csinálták.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
Következő: »»   1652 / 1674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem